• No results found

Programma Stafdirectie Risico-en Crisisbeheersing (SRC)

In document Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (pagina 32-36)

Algemeen

De directie Risico- en Crisisbeheersing (R&C) is op multidisciplinair gebied de spin in het web van de multidisciplinaire risicopreventie en crisisbeheersing in het Rijnmondgebied. Binnen deze Stafdirectie worden mono disciplinaire processen van de operationele partners en gemeenten met elkaar verbonden.

R&C moet zorgen voor een versterking van zowel het beleid als het beheer op het gebied van risico- en crisisbeheersing, rampenbestrijding en multidisciplinair grootschalig oefenen, trainen en optreden.

Het organigram van Risico en Crisisbeheersing zag er op 1 januari 2011 als volgt uit:

Directeur SRC

Secretariaat

Team Risicobeheersing

Team crisisbeheersing,

planvorming en Oranje Kolom

Team Informatie en operationaal management.

Team Opleiden, Toetsen en Oefenen

Doelstelling, beoogd maatschappelijk effect

Het doel van het programma Risico- en Crisisbeheersing (R&C) is het verbinden van een groot aantal partijen die een rol hebben bij het verhogen van het veiligheidsniveau van de burger. De kern van dit programma ligt in haar vermogen om de verschillende belangen van de vele partners, zowel intern als extern, op een optimale wijze te behartigen en hierin de samenhang aan te brengen. Zij doet dit door een scherp inzicht in de risico's binnen het gebied van de 19 gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond te verkrijgen. De directie R&C vertaalt deze risico's in realistische scenario's en biedt hiervoor samen met haar partners oplossingen die zijn verwerkt in regionale plannen en procedures, zowel multi als mono. De plannen en procedures worden op hun beurt structureel beoefend. Plannen en procedures worden structureel uitgevoerd. Deze planvorming, inbegrepen de periodieke actualisatie en het beoefenen ervan, is expliciet in wetgeving vastgelegd.

Doelstelling van het Team Informatiemanagement (IM-sectie) is het (laten) treffen van die maatregelen die nodig zijn om de informatievoorziening binnen de VRR de optimaliseren en informatie-uitwisseling intern en met onze partners over de keten heen te faciliteren. Uitgangspunt hierbij is dat informatie ABC (Actueel, Beschikbaar en Compleet) is.

Prioriteiten

Regionaal Crisisplan met bijbehorende deelplannen en draaiboeken 2011

Zorg dragen voor het beheer van het Regionaal Crisisplan:

o Inhoudelijk beheer en ontwikkelingen: het Regionaal Crisisplan actualiseren op basis van leerpunten, veranderende wetgeving, organisatorische veranderingen, etc.

Technisch beheer: de kwaliteit en opzet verder verbeteren.

Begeleiden en ondersteunen van het verdere implementatietraject, bestaande uit:

o Ondersteuning van kolommen bij monodisciplinaire implementatie, o Kennisvergroting in de regio over het Regionaal Crisisplan en het

achterliggende gedachtegoed.

Regionaal Crisisplan verankeren in het Opleiden, Trainen en Oefenen traject.

In 2011 zal de focus liggen op het verder uitbouwen van het

informatiemanagement in de regio en dan met name de monodisciplinaire invulling daarvan en de aansluiting op de reeds bestaande multidisciplinaire informatiemanagement. Hiervoor wordt een apart project gestart met een subsidieaanvraag bij het Veiligheidsberaad.

Realisatie 2011

In het 1e kwartaal zijn nog enkele Gemeentelijke Veiligheidsstaf-oefeningen met het scenario 2010 bij gemeenten gehouden met als thema het Regionaal Crisisplan. Op een enkele gemeente na zijn deze klaar met de implementatie.

In het 2e kwartaal is een themabijeenkomst georganiseerd voor het Algemeen Bestuur over de wenselijkheid van een liaison Regionaal Operationeel Team in een Gemeentelijke Veiligheidsstaf. Het resultaat van deze activiteiten, is dat er op dit moment een voorstel ligt voor de nieuwe opzet van de Gemeentelijke Veiligheidsstaf. Dit voorstel zal in het 2e kwartaal van 2012 aan het Algemeen Bestuur worden voorgelegd ter besluitvorming.

De landelijke ontwikkelingen en afstemming verlopen via het landelijke platform Regionaal Crisisplan. Nu ook de buurregio's starten met het schrijven van hun Regionaal Crisisplan worden er afspraken gemaakt om de plannen beter op elkaar af te stemmen.

Opstellen Regionale Veiligheidswijzer Evenementen

2011 Realisatie 2011

1. Beleidsvorming betreffende evenementenadvisering

2. Kwaliteitsborging door het opstellen en onderhouden van toetscriteria, procesomschrijvingen en werkinstructies evenementenadvisering 3. Eenduidige, integrale, afgestemde evenementenadvisering

De regionale handreiking is vastgesteld door het Algemeen Bestuur. In het 2e kwartaal is de regio gevisiteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid om de stand van zaken van het integrale evenementenbeleid te onderzoeken. De VRR kon zich niet vinden in de resultaten van deze rapportage en heeft een officiële reactie gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Openbare Orde en

Veiligheid, waarin is aangegeven, dat de bevindingen niet overgenomen zullen worden.

Jaan/erslag 2011 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 32 van 78

R i s i c o - & I n c i d e n t b e h e e r s i n g e n H e r s t e l

Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP)

De Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP-regeling) vormt de basis voor operationele en bestuurlijke opschaling tijdens incidenten in de regio Rotterdam-Rijnmond. De regeling wordt gestart indien bij de bestrijding van incidenten en/of dreiging hiervan duidelijk behoefte is aan multidisciplinaire coördinatie en/of een eenduidige aansturing van de inzet van de diensten door multidisciplinaire teams.

De structuur bestaat uit vier coördinatie alarmeringen, GRIP 1 tot en met 4.

In het algemeen kan worden gesteld dat GRIP 1 en 2 gericht zijn op de plaats incident, waarbij GRIP 2 wordt ingesteld wanneer blijkt dat een incident een duidelijke uitstraling heeft naar de omgeving.

In een GRIP 3 situatie is de aard van het incident zodanig dat de gevolgen voor de samenleving

ingrijpend (kunnen) zijn. Bij de besluitvorming moeten complexe bestuurlijke afwegingen worden gemaakt waarvoor de Gemeentelijke Veiligheidsstaf (GVS) bijeen wordt geroepen.

GRIP 4 tenslotte wordt ingesteld als de effecten van een incident de gemeentegrens overschrijden waarbij gemeenten onderling afstemming moeten voeren.

Incidenten 2011

Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP) 2011 GRIP 1 GRIP 2 GRIP 3 GRIP 4 Ie kwartaal 2011

2e kwartaal 2011 10

3e kwartaal 2011

4e kwartaal 2011 10

Totaal aantal incidenten 30

Toelichting

Het GRIP 4 incident betrof de telefoonstoring KPN die op 27 juli plaatsvond en een grote impact had op de gehele regio. Hierbij werd duidelijk dat we voor onze operationele processen voor een groot deel afhankelijk zijn van communicatienetwerken. Als gevolg van deze storing nl. vielen verbindingen uit van het C-2000-net, het Nationaal noodnet, GSM, Internet, etc.

De zes GRIP-2 incidenten betroffen een tweetal grote branden (w.o. de grote chemiebrand in moerdijk), een dreigende dijkdoorbraak (een zg. 'zwetende dijk') in Lansingerland, een gasontsnapping in

Europoort, de dreigende instorting van het IMAX-theater en een stroomstoring, beiden in het centrum van Rotterdam.

S t a a t v a n b a t e n e n l a s t e n 2011

SRC Begroting 2011 Verslag 2011 Verschil Bedragen in 1000

Lasten 3.642 3.364 278

Baten 3.621 3.656 35

Saldo -21 292 313

Mutatie reserve

Saldo na bestemming -21 292 313

Bedrijfsvoering

Algemeen

Bedrijfsvoering bestaan uit de 'directie middelen' met personeel en organisatie, financiën, control,

administratieve organisatie en interne controle, facilitaire dienstverlening, informatisering en automatisering, documentaire informatievoorziening, audit en kwaliteitzorg en het team bestuurlijke en juridische zaken en de afdeling Communicatie. Het organigram van Bedrijfsvoering zag er op 1 januari 2011 als volgt uit:

Algemeen directeur

OR

Directie Middelen

Audit & Control

Communicatie BJZ

Personeel &

Organisatie Facilitair

Bed rijt Financiële Administratie

Doelstelling:

Uitgangspunt is, dat de VRR-organisatie zich moet kunnen richten op de kerntaken en dat bedrijfsvoering deze kerntaken maximaal moet ondersteunen. Deze ondersteuning moet zo effectief mogelijk verlopen.

Hierbij richten de taken van bedrijfsvoering zich op zo doel- en kosteneffectief mogelijk de bedrijfsprocessen te sturen en beheersen. Het gaat daarbij om zowel de primaire als de ondersteunende processen. Het organiseren en in stand houden van zogenoemde 'shared services', waaronder competentiecentra, vormen daarbij een belangrijk instrument. Middels auditing wordt getoetst of deze sturing en beheersing succesvol verloopt.

Beoogd wordt de informatievoorziening zodanig in te richten, dat alle organisatieonderdelen kunnen beschikken over de juiste informatie, op het juiste moment, op de juiste plaats en in de juiste vorm.

Centralisatie: kwaliteitsverbetering, uniforme aanpak, heroriëntering taken.

In 2011 is gestart met een samenvoeging van de diverse bedrijfsvoerende afdelingen en wel met

Personeel & Organisatie, Audit & Control en Centrale Financiële Administratie. Voor alle afdelingen geldt inmiddels dat de samenvoegingen succesvol zijn geweest en deze afdelingen de mogelijkheid hebben om ondanks bezuinigingen niet aan kwaliteit in te boeten, maar juist actief op zoek te gaan naar verbetering. Met de samenvoeging is de mogelijkheid ontstaan om veel gerichter in te zetten op

uniformering, kwaliteitsverbetering, klantgerichtheid en het oplossen van bestaande problemen binnen de disciplines. Zo is sterk ingezet op samenwerking tussen Personeel & Organisatie en Audit & Control om advisering te verbeteren en zijn verschillende incompany-cursussen ingezet om de kwaliteit te verbeteren en de vernieuwde rol van controllers en Personeel & Organisatie-adviseurs te ontwikkelen.

Staat van baten en lasten 2011

Bedrijfsvoering Begroting 2011 Verslag 2011 Verschil Bedragen in 1000

Lasten 6.984 6.271 713

Baten 4.271 4.275

Saldo -2.713 -1.996 716

Mutatie reserve 563 329 234

Saldo na bestemming -2.150 -1.668 951

Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 34/78

Jaarstukken 2011

Deel 2

Paragrafen

In document Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (pagina 32-36)