• No results found

In het voorgaande onderzoek zijn deelconclusies getrokken. De kernpunten van de deelconclusies zijn in de tabel in bijlage 18 verwerkt. De kolommen bestaan uit de verschillende paragrafen van het onderzoek. Met de rijen is geschoven totdat deze overeenkomsten vertoonden. De synthese van de rijen vormen de onderstaande ontwerpcriteria.

3.1

Ontwerpcriteria

De ontwerpcriteria hebben de basis gevormd voor de modellen. Per ontwerpcriteria is aangegeven waar deze in het model zijn verwerkt, zie de afbeeldingen in hoofdstuk 5: ontwerp. In het volgende hoofdstuk over de discussie wordt uitgelegd hoe de modellen tot stand zijn gekomen.

1. De getijdennatuur aan de oostzijde van het eiland van Brienenoord heeft een hoge natuurwaarde. De natuurlijk processen die horen bij een intergetijdengebied vinden hier plaats.

- Dit gebied is al ingericht als getijdengebied en kan daarmee blijven zoals het is.

2. Het eiland ligt onnatuurlijk hoog in de rivier. Vooral de stenen noordoever komt niet tot ontwikkeling omdat er geen natuurlijke processen kunnen plaatsvinden door het gebrek aan gradiënten en de afwezigheid van geleidelijke overgangen van water naar land.

- Geleidelijk oplopende oever met een golfbreker verder uit de kust dan de huidige golfbreker zodat erachter getijdennatuur kan ontstaan.

3. Het puin in de bodem aan de westkant zorgt voor verstoring van het milieu. Tegelijk heeft het naastliggende bouwdok de hoogste ecologische kwaliteit van het eiland.

- Puin in de bodem verwijderd, de basisvorm van het bouwdok is gebleven zodat de hoge ecologische kwaliteit behouden blijft

4. De begrazing door Schotse hooglanders zorgt voor variatie in de vegetatiestructuur en is een natuurlijke vorm van beheer wat symbool staat voor het natuurlijk karakter van het eiland.

- Afbeeldingen 59 en 60 tonen de variatie die in stand wordt gehouden door begrazing.

5. Op diverse terreinen is er nog onvoldoende ontwikkeling. Dit is van de bodem tot de ecotopen die zich hierop bevinden het geval. Seizoensbegrazing kan hier niet voldoende in sturen en voor het aanvullend beheer is goede bereikbaarheid van de te onderhouden gebieden noodzakelijk.

- Een brug zonder beperkingen zodat groot materieel voor het beheer gebruikt kan worden.

6. Het aantrekkelijker maken van de rivieroevers door deze natuurlijker, levendiger en breder te maken, met aantrekkelijke plekken en routes, levert een bijdrage aan de stad Rotterdam en aan de natuur die daar door de mens beleeft kan worden.

- Aanleg van natuurlijke oevers met recreatiemogelijkheden voor een natuurlijke en levendige rivieroever.

7. Het eiland van Brienenoord is een onderdeel van Natuur Netwerk Nederland en er is ruimte voor verbetering van de bestaande kwaliteit van de natuur op het eiland en in het water.

- Verbetering van de bestaande natuur over het gehele gebied

8. De beheertypen van het Index NL subsidie systeem vormt de basis voor het beheerplan. De beheertypen zijn divers en passen bij een zoetwatergetijdengebied want zij worden gevormd door natuurlijke processen, het gevoerde beheer en de gradiënt in het landschap.

- Afbeeldingen 59 en 60 tonen de uitbreiding van de SNL beheertypen die passen bij het zoetwatergetijdengebied.

9. De toegankelijkheid vergroten door de aanleg van een tweede brug vergroot de verbindingen naar het eiland voor voetgangers, fietsers en vervoer over water want deze sluit nu onvoldoende aan bij het huidige netwerk van routes.

- Uitbreiding van de aanvoerroutes naar het eiland met uitbreiding van het Maasparcours. 10. Verbetering van de padenstructuur aangevuld met vlonderpaden.

- De vlonderpaden zorgen voor een natuurlijke verbetering van de padenstructuur.

11. De uitbreiding van recreatieve mogelijkheden in de vorm van natuurlijke speelaanleiding en gebruik makend van de bestaande menselijke elementen maken het eiland gezellig, mits deze veilig (te gebruiken) zijn.

- Natuurlijke speelaanleiding om het eiland gezelliger te maken.

12. Er is zorg over het handhaven van de rust en veiligheid wanneer er, door een betere verbinding met de omringende gebieden, meer omwonenden het eiland bezoeken.

- Toegangspoorten dicht tussen zonsondergang en zonsopgang ter vergroting van de rust en veiligheid. 13. Voor de Nieuwe Maas worden eisen gesteld aan de mogelijkheden voor scheepvaart en deze dienen

gehandhaafd en/of ingericht te worden door bijvoorbeeld strekdammen welke ook nuttig zijn voor de creatie van getijdennatuur.

- Strekdammen voor de veiligheid van de scheepvaart en de creatie van getijdennatuur. 14. De 2 modellen die in eerder stadia zijn gemaakt zijn budget-proof.

- Model getijdengeul als basis voor deze modellen om budget-proof te blijven.

15. De getijdengeul is een spannende verbinding tussen de westelijke kop en het zuiddiepje maar de opdrachtgever heeft de vrijheid gegeven om naar eigen inzicht te ontwerpen.

- Naar eigen inzicht ontwerpen om de grenzen van de mogelijkheden op te zoeken

16. De waterkwaliteit en de natuur worden nog verder verbeterd door de realisatie van minimaal 1750 meter natuurvriendelijke oever en dit hoeft geen probleem te geven voor de scheepvaart in de vaargeul.

- Minimaal 1750 meter natuurvriendelijke oever zonder een gevaar voor de scheepvaart te vormen. 17. De diversiteit op het eiland die door de mens is vormgegeven is nog onsamenhangend maar kan zowel een

kans als een bedreiging zijn om het unieke karakter van de havenstad te versterken.

- Meer samenhang d.m.v. zonering zoals links en rechts van het cijfer 17 in afbeelding 54, recreatie of d.m.v. verschillende gebieden tot een geheel maken zoals links en rechts van het cijfer 17 in afbeelding 53 ecologie.

3.2

Programma van eisen en de actoren

De hierboven beschreven ontwerpcriteria kunnen afwijken van de ideeën die de actoren hebben bij het getijdenpark. Deze actoren hebben al hun eisen en wensen kenbaar gemaakt in paragraaf 2.1.2.

Om het inrichtingsplan ‘gedragen’ te krijgen zouden de ontwerpcriteria voorgelegd worden aan de actoren zoals beschreven in de methode in paragraaf 1.7.5.2. De opdrachtgever heeft aangegeven hier niet meer achter te staan omdat de actoren ook benaderd gaan worden door de projectleider mevrouw Peels en zij gaat het programma van eisen ook voorleggen.

Er zijn een tweetal pogingen gedaan om de ontwerpcriteria aan mevrouw Peels voor te leggen zodat zij samen met de opdrachtgever een vervangende rol voor de actoren kon vervullen, maar dit is vanwege agenda technische problemen aan haar kant niet mogelijk gebleken. De heer de Greef (de opdrachtgever) heeft toen de rol van de actoren op zich genomen en de ontwerpcriteria besproken. De ontwerpen in hoofdstuk 5 zijn hier op gebaseerd.