• No results found

1.1.1 Missie en visie

De missie van onze school is: "Samen Scholen, Samen Leven". Op onze school bereiden wij de leerlingen voor op een samenleving die voortdurend verandert. Kinderen worden op steeds jongere leeftijd geconfronteerd met hetgeen er in groter verband in de wereld gebeurt via alle media en via de toenemende diversiteit van onze samenleving. Wij willen de leerlingen een steeds verder groeiende mate van verantwoordelijkheid geven voor hun eigen leerproces naarmate zij ouder worden. De leerlingen worden van jongs af aan vertrouwd gemaakt met hun verantwoordelijkheid voor de groep en voor elkaar. Zij leren samenwerken met iedereen en zij leren elkaar te helpen.

Figuur 1 Samen scholen, samen leven, samen genieten

De Valkenheuvel wil de missie vervullen door middel van het Daltononderwijs. Kenmerkend voor het Daltononderwijs is dat het zich permanent blijft ontwikkelen en zich steeds aanpast aan de veranderende eisen en verwachtingen van de samenleving. Met het onderwijs op onze school willen we bereiken dat onze leerlingen aan het eind van de schoolloopbaan kritisch naar zichzelf kunnen kijken en zich bewust zijn van de eigen drijfveren. Een kind kan steeds meer aangeven hoe, wanneer en wat hij of zij wil leren op een zeker moment. Op die wijze denken wij een grotere betrokkenheid bij kinderen te realiseren en dus ook een groter leerrendement. Tevens geloven wij dat wij op deze manier de kinderen maximaal voorbereiden op hetgeen zij later in de samenleving nodig hebben om te slagen. Wij geven kinderen een goede basis als zij vanaf een jonge leeftijd vertrouwd zijn met verschillende kinderen met diverse achtergronden. Wij willen een leer- en

leefgemeenschap zijn waarin verschillend denken, verschillende keuzes maken en verschillend leven een gegeven zijn. Onze leerlingen treden andere mensen open, nieuwsgierig en zonder vooroordelen tegemoet.

Onze kernwaarden zijn: Samenlevingsgerichtheid (respect), Zelfstandigheid, Samenwerking, Eigen verantwoordelijkheid en kleinschaligheid.

De Valkenheuvel is geen grote school met volle klassen. De Valkenheuvel biedt juist aandacht en kansen aan het individu door kleinschaligheid.

Figuur 2 Kleinschalig, overzichtelijke klassen en aandacht voor individu

Schooljaar 2020-2021 is anders verlopen vanwege Corona. Samen met het team en het bestuur hebben we ons onderwijs Coronaproof gemaakt. We hebben met elkaar keuzes gemaakt onder andere over het meegeven van materialen, dag- en weektaken klaar zetten, devices meegeven en veelvuldig contact zoeken met de kinderen. Het was, en is nog steeds, een intensieve periode waarbij de ontwikkeling van onze kinderen leidend is voor de keuzes die we maken. We vonden het fijn om te horen dat onze ouders van mening waren dat we het fantastisch hebben gedaan tijdens deze periode. Met het team, het bestuur en de ouders blijven we de ontwikkelingen volgen om op een adequate en positieve manier maatregelen te nemen als dat nodig is.

Samen Scholen, Samen Leven Samenwerking

Eigen verantwoordelijk

heid

Kleinschalig

Samenlevings-gericht (Respect) Zelfstandigheid

1.1.2 Prioriteiten

Onze speerpunten voor de komende jaren zijn:

• Taalonderwijs: De nadruk binnen ons onderwijs ligt bij het goed aanleren van de Nederlandse taal omdat het belangrijk is om contact te maken met anderen. Door taal kan je vertellen wat je voelt en denkt. In schooljaar 2021-2022 ligt de nadruk op het vergroten van de woordenschat van onze kinderen en het verbeteren van technisch- en begrijpend lezen. In groep 3 werken we met de taal- en leesmethode lijn 3. Door ons internationale, lokale imago (multicultureel en expats) hebben wij Engels in ons curriculum vanaf groep 1. Voor groep 1 t/m 8 gebruiken we de methode Join In.

• Sociaal emotionele ontwikkeling: De afgelopen jaren hebben we gewerkt met de methode KiVa.

KiVa is een preventief, schoolbreed programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. KiVa zet in op positieve groepsvorming en stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarnaast hebben we met het schoolteam beschreven hoe we met elkaar willen omgaan. Dit draagt bij aan een plezierig leer- en leefklimaat in alle groepen op de Valkenheuvel. Hieraan blijven we werken.

• Unit-onderwijs: Met de leerlingen en de leerkrachten willen we meer van elkaar gaan leren. Afgelopen schooljaar hebben we enkele middagen in de week groepsdoorbrekend in units aan verschillende onderwerpen gewerkt. Denk hierbij aan: drama, wereldoriëntatie, techniek, burgerschap. Ook onderdelen van de kernvakken rekenen en taal komen aan bod. Kinderen, leerkrachten en ouders zijn positief over deze manier van werken. We willen dit de komende jaren verder uitwerken en verbeteren.

• Cultuureducatie: Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen in aanraking komen met kunst, erfgoed en media. Hierdoor leren de kinderen

waarnemen, analyseren en waarderen. Het gaat ons erom dat kinderen kijken, luisteren, ervaren en doen. Het doel is de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen te stimuleren en creativiteit te ontwikkelen.

1.1.3 Identiteit

De Valkenheuvel is een open Katholieke school. Vanuit onze Katholieke signatuur vinden we openheid, verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid naar alle andere levensbeschouwelijke visies belangrijk. Wij zijn trots op de multiculturele mix van onze school waardoor kinderen als vanzelfsprekend leren dat zij respectvol en vriendschappelijk omgaan met verschillen. We willen onze kinderen leren ten aanzien van de maatschappij een positief kritische houding in te nemen en leren te reflecteren op hun

eigen handelen. Door de onderlinge communicatie is er sprake van ontmoeting, uitwisseling en bezinning.

Alle kinderen worden geacht deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten van de school. Voor zover deze activiteiten zijn aangekondigd in de jaarplanning en gepland zijn in de schooluren, zijn leerlingen daartoe ook verplicht volgens de wet op de leerplicht. Vallen deze activiteiten buiten de reguliere schooluren bijvoorbeeld in de avond of het weekend dan worden deze uren op enig ander moment in het weekrooster gecompenseerd.

Voor levensbeschouwing en burgerschap gebruiken we de methode Kleur. Levensbeschouwing wordt hierin vanuit sociaal-emotionele thema`s behandeld. Ieder kwartaal ontvangt de groep een uitgave van Kleur waarin godsdienstige en levensbeschouwelijke thema’s worden behandeld. Ook wordt er aandacht besteed aan de emotionele vorming en het normen- en waarden besef van de kinderen. Door verschillende werkvormen zoals het gesprek, drama of een creatieve oefening worden vaardigheden zoals vragen, vertellen, waarderen, handelen en het voeren van dialogen geoefend en aangeleerd. Vanaf groep 5 tot en met 8 worden verschillende maatschappelijke thema’s uit het tijdschrift Sam Sam met de kinderen besproken.

Figuur 3 Groepsdoorbrekend (unit) onderwijs

De middelbare scholen geven aan dat onze leerlingen gewend zijn aan zelfstandig werken en plannen. Daaruit blijkt hoe goed onze kernwaarden zelfstandigheid, samenwerking, verantwoordelijkheid, reflectie, effectiviteit en samenlevingsgerichtheid aansluiten bij het onderwijs van nu!

1.1.4 Aantal leerlingen

Op dit moment telt de Valkenheuvel 98 leerlingen. De verwachting is dat dit de komende jaren rond de 120 zullen worden. Daardoor kunnen we de klassengrootte op gemiddeld 25 leerlingen houden. Ons concept is dat we kleine klassen houden en dat we op vaste momenten groepsdoorbrekend werken. Kinderen van

verschillende leeftijden en met verschillende kwaliteiten leren dan van en met elkaar.

GERELATEERDE DOCUMENTEN