• No results found

Procedure Landelijk beleid

In document Werk maken van eigen bodem (pagina 103-106)

Uitvoering Bodemsanering

13 Procedure Landelijk beleid

Op het aanvragen en nemen van diverse beschikkingen volgens de Wbb is de Awb van toepassing. De Wbb bepaalt zelf voor diverse te nemen beschikkingen de termijn waarbinnen de beschik- king moet worden genomen.

Met beschikkingen bedoelen we: bepaling van ernst en spoed, instemming met het (deel) saneringsplan/gebiedsplan, evaluatieverslag en nazorgplan.

Aanvraag

Binnen 15 weken beslist het bevoegd gezag over de ernst en spoed van de sanering en over de instemming met het saneringsplan. Een beslissing op een nazorgplan dient binnen 6 maanden na ontvangst te worden gegeven.

Voor de instemming met het gebiedsplan is afdeling 3.4 van de Awb van toepassing. Daar waar geen beslistermijn in de Wbb wordt gegeven, dient een besluit volgens de Awb binnen een redelijk termijn worden gegeven. Dit geldt voor het instemmen met een evaluatiever- slag. De Wbb geeft aan wanneer het bevoegd gezag zelf nadere regels kan stellen over aanvragen. Voor de melding volgens BUS geldt geen procedure volgens de Awb maar de procedure genoemd in de Handreiking BUS. Voor de melding dient gebruik te worden gemaakt van het BUS-formulier. De beslissing van het bevoegd gezag op een melding volgens BUS is geen besluit in de zin van de Awb. Er is geen gelegenheid voor het geven van zienswijzen en de bezwaar- en beroepsprocedure is niet van toepassing. Voor een beslissing op een melding BUS geldt dat binnen 5 weken de melder bericht krijgt van het bevoegd gezag of de sanering past binnen het BUS. Betreft de melding een tijdelijke uitplaatsing, dan bericht het bevoegd gezag binnen 5 werkdagen of de melding past binnen het BUS. Een BUS- melding vervalt indien de start van de saneringswerkzaamheden niet plaatsvindt binnen 12 maanden na ontvangst van de melding. Na een sanering volgens het BUS volgt wel een Awb-procedure voor het instemmen met een evaluatieverslag. Voor een BUS sanering tijdelijke uitplaatsing is geen evaluatieverslag nodig.

Openbare kennisgeving

Van de melding artikel 28 Wbb en de BUS melding stellen gedeputeerde staten, indien het niet hun voornemen betreft, burgemeester en wethouders van de betrokken gemeente op de hoogte. Tegelijkertijd doen zij daarvan kennisgeving in één of meer dag-, nieuws-, of huis-aan- huisbladen dan wel langs elektronische weg. Dit geldt ook voor de besluiten die gedeputeerde staten neemt op een nader onderzoek, saneringsplan, evaluatieverslag en nazorgplan.

Beslistermijn verlengen

Binnen 6 weken na ontvangst van de aanvraag om instemming met het saneringsplan kan het bevoegd gezag besluiten tot verlenging van de beslistermijn. Er geldt een maximale beslistermijn tot 30 weken na ontvangst van de aanvraag.

Opschorten beslistermijn

Het bevoegd gezag kan volgens de Awb de aanvrager de gelegenheid geven om de gegevens aan te vullen, indien zij van mening is dat de gegevens onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag. Dit betekent dat de beslistermijn voor het nemen van de beschikking wordt opgeschort. Deze opschorting loopt tot de dag waarop de stukken binnen zijn of de termijn verstreken is. Het opvragen van aanvullende gegevens kan gedurende de hele procedure.

Zienswijze en beroep bij Awb 3.4

Belanghebbenden kunnen, tijdens de ter inzage periode van 6 weken, zienswijzen indienen bij gedeputeerde staten op de ontwerpbeschikking van een nader onderzoek, saneringsplan/ gebiedsplan, evaluatieverslag of nazorgplan.

Na verzending van de definitieve beschikking kunnen belanghebbenden die zienswijzen naar voren hebben gebracht, gedurende de ter inzage ligging van dit besluit op grond van de Algemene wet bestuursrecht een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wijziging op saneringsplan en de saneringsdoelstelling

Een wijziging op het saneringsplan, gebiedsplan en de saneringsdoelstelling dient volgens de Wbb bij het bevoegd gezag te worden gemeld. De reactie van het bevoegd gezag op deze meldingen is geen besluit volgens de Awb. Dit betekent dat er geen mogelijkheid is voor belang- hebbenden om bezwaar en beroep aan te tekenen. Hij zal moeten wachten tot het moment van instemmen met het evaluatierapport.

Drents beleid

Wij sluiten aan bij het landelijke beleid met navolgende Drentse aanvullingen.

Aanvraag

Voor het aanvragen van de diverse beschikkingen en meldingen volgens de Wbb hebben wij formulieren (met uitzondering van BUS-formulieren) ontwikkeld die moeten worden gebruikt. De meest recente formulieren moeten worden gebruikt en zijn te downloaden (www.provincie. drenthe.nl/thema/bodem/bodemsanering/formulieren). In deze formulieren zijn ook nadere regels opgenomen die wij volgens de Wbb kunnen stellen.

Onze voorkeur gaat uit naar het digitaal indienen van de aanvraag om beschikking. Voor de BUS meldingen is dit landelijk ontwikkeld en geregeld. De aanvragen om beschikkingen en bijbehorende gegevens kunnen via post@drenthe.nl worden ingediend.

Voor het nemen van de hiervoor genoemde beschikkingen volgen wij in principe de Awb (hoofdstuk 4, AWB) met uitzondering van de procedure instemming gebiedsplan (3.4 Awb). De ontwerpbeschikking wordt aangekondigd in een advertentie in de krant en via elektronische weg. De bijbehorende stukken liggen ter inzage bij de gemeente en provincie. Belanghebbenden krijgen twee weken de gelegenheid hun zienswijze te geven. Eigenaren van percelen die

aangrenzend zijn aan het perceel of de percelen waarop de beschikking van toepassing is, worden door ons ingelicht per brief. Na ontvangst van de definitieve beschikking bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen bij gedeputeerde staten van Drenthe. Voor meer informatie over de bezwaarprocedure verwijzen wij naar http://www. provincie.drenthe.nl/e-loket/bezwaarschriften.

De procedure afdeling 3.4 Awb kunnen wij toepassen wanneer wij denken dat dit nodig is. Indien redelijkerwijs te verwachten is dat er geen belanghebbenden zijn of de verontreiniging geeft geen risico voor de volksgezondheid, kunnen wij besluiten om direct over te gaan tot de definitieve beschikking. Dit betekent dat er geen gelegenheid is voor het geven van zienswijze. Er geldt dan wel een bezwaar- en beroepsprocedure.

Dwangsom

Op grond van de Awb kan de provincie bij het te laat nemen van beschikkingen door de aanvrager verplicht worden tot het betalen van een dwangsom. Dit geldt niet voor aanvragen die na het verlopen van de termijn van rechtswege worden gehonoreerd, zoals bij het saneringsplan

en het nazorgplan. Dit betekent dat de dwangsomregeling van toepassing is op de aanvraag over de ernst en spoed van een geval van bodemverontreiniging, gebiedsplan, het evaluatieverslag en de aanvraag subsidie Bedrijvenregeling.

Om aanspraak te kunnen maken op een dwangsom moet de aanvrager het bestuursorgaan schriftelijk in gebreke stellen. Wij hebben dan nog 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Gebeurt dit niet, dan bedraagt de dwangsom maximaal € 1.260,00 (bereikt na 42 dagen).

Verlenging beslistermijn saneringsplan

Verlenging van de beslistermijn over de instemming met het saneringsplan passen wij toe in gevallen waar het gaat om ingewikkelde en/of grootschalige projecten.

Wijziging op saneringsplan

Hiervoor verwijzen wij naar paragraaf 12.3 van deze nota.

Openbare kennisgeving

De door ons ontvangen meldingen (artikel 28 Wbb en BUS) en de door ons afgegeven besluiten op een nader onderzoek, saneringsplan, gebiedsplan, evaluatieverslag en nazorgplan publiceren wij in een huis en huis blad en langs elektronische weg. www.provincie.drenthe.nl/bekend- makingen

14 Toezicht en handhaving

In document Werk maken van eigen bodem (pagina 103-106)