• No results found

Preventie en Bestrijding Infectieziekten

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 21-24)

Preventie en bestrijding infectieziekten heeft tot doel: het vroeg-tijdig signaleren, voorkomen en bestrijden van infectieziekten.

Daarnaast hebben wij een rol in de rampenbestrijding. Onze rol bestaat uit het voorbereiden op en bestrijden van uitbraken.

Onze doelgroep bestaat uit de totale bevolking. Met de nadruk op risicogroepen en instellingen waar deze risicogroepen verblijven.

De producten die horen bij het onderdeel Preventie en Bestrijding Infectieziekten, zijn: Infectieziektebestrijding, Tuberculosebestrijding, Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg, Reizigersvaccinaties en -advies, en Technische Hygiënezorg.

MELDINGSPLICHTIGE

Algemene Gezondheidzorg

netwerk zijn de omgevingsdiensten en dierenartsen uit onze regio betrokken. Een ander belangrijk netwerk is het zorgnetwerk provin-cie Gelderland. Samen met de andere GGD’en uit Gelderland, huisart-sen, de ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) en laboratoria van de ziekenhuizen overleggen we geregeld en geven we dit netwerk vorm. Op het gebied van TBC hebben we de mogelijkheden voor samenwerking binnen de regio Oost- en Noord-Nederland verkend, evenals de samenwerking in de keten. Ook de samenwerking met longartsen, laboratoria, hygiënisten en ARBO-diensten is versterkt.

Verder hebben we meegewerkt aan een landelijk onderzoek om immigranten en asielzoekers op een preventieve manier te screenen op TBC. Tot slot zijn we op het gebied van de rampenbestrijding doorlopend bezig met het verstevigen van de samenwerking met GHOR Gelderland-Zuid en ketenpartners. Onder meer via oefening en het doorvoeren van verbeterpunten in de rampenaanpak.

Preventie ABR. In het kader van de aanpak antibioticapreventie (ABR) hebben we op verschillende terreinen de verbinding gezocht.

Zowel intern, met de teams Infectieziekten en Medische Milieu -kunde, als extern met diverse zorgpartners (zorgnetwerk provincie Gelderland). Met behulp van RIVM-regiogelden hebben we een start gemaakt met het opstellen van een regionaal risicoprofiel ABR. Het team Infectieziekten is uitgebreid met een deskundige infectiepre-ventie (DIP). De DIP heeft onder meer een rol op het gebied van beleidsontwikkeling en onderzoek bij ABR en infectiepreventie.

Seksuele Gezondheidszorg dichtbij. We hebben de mogelijkheden verkend om zorg en preventie op het gebied van seksuele gezond-heid, dichter bij onze doelgroepen aan te bieden. Zoals op het ROC en in de wijk.

Kwaliteitskader crisisbeheersing. In 2016 is het nieuwe kwaliteits-kader crisisbeheersing 2.0 vastgesteld. We hebben een start gemaakt om het bestaande GROP (GGD Rampen Opvang Plan) te toetsen aan dit kwaliteitskader en het hierop aan te passen.

Soa-bestrijding via e-health. E-health technologie wordt steeds belangrijker in het sturen op preventie en het voorkómen van SOA’s.

We hebben nieuwe mogelijkheden toegepast in 2016.

Speerpunten

Succesvolle samenwerkingen. Samen met de GGD’en in Oost-Nederland (Infectieziektebestrijding en Medische Milieukunde) en de academische werkplaats AMPHI hebben we een regionaal ‘one health’-kennisnetwerk op het gebied van zoönosen opgezet. Bij dit

GEVONDEN SOA’S

soa’s

1091

Chlamydia

836

Gonorroe

200 39

Syfilis

12

Hiv

Hepatitis B

4

Algemene Gezondheidzorg

en het ‘Vlaggensysteem’ opgenomen hebben in hun opleidings-curricula. Tot slot hebben we train-de-trainer bijeenkomsten geor-ganiseerd, om intermediairs op te leiden rond seksuele gezond-heid-thema’s. Dit deden we in samenwerking met Het Interlokaal.

Ook organiseerden we ketenpartnerbijeenkomsten rond het thema, zowel in de regio Nijmegen als in Rivierenland.

Nieuwe digitale middelen. Om beter te kunnen inspelen op de doelgroepen van onder andere Sense en Reizigersvaccinaties heb-ben we nieuwe digitale middelen geïmplementeerd. Zo is er voor reizigers de mogelijkheid om online snel een afspraak te kunnen maken voor vaccinaties en om eigen vaccinatiegegevens te kunnen terugzien. Voor seksuele gezondheidszorg zijn er diverse e-health toepassingen zoals Vrijfijn.nl. Daarnaast hebben we de ‘GGD Reist Mee’-app gelanceerd. Hierin kunnen klanten informatie vinden over de verschillende gezondheidsrisico’s van een reis. Een andere app is de ‘KIDDI-app’, waarin de gezondheidsrisico’s voor kinder-centra op basis van LCHV-richtlijnen, makkelijk te vinden zijn. Deze hebben we samen met het RIVM ontwikkeld.

Positieve kwaliteitsbeoordeling Inspectie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde net als in 2014 dat GGD

Gelderland-Zuid op het gebied van de algemene infectieziektebe-strijding nog steeds goede kwaliteit van zorg levert. Op enkele punten is de kwaliteit zelfs verbeterd ten opzichte van de vorige inspectie in 2014. Als voorbeelden worden genoemd: het registra-tiesysteem voor meldingsplichtige instellingen, het aanmoedigen van artikel 26-instellingen om te melden, bereikbaarheid van de arts Infectieziekten. Ook is het team Infectieziekten intercollegiaal gevisiteerd door andere GGD’en. De visiteurs waren – net zoals de Inspectie – positief.

Digitale vernieuwing. De digitale toepassingen om preventie bij risicogroepen verder te verbeteren, zijn uitgebreid. Onder andere het e-health en online aanbod. Ook kunnen afspraken eenvoudiger online worden gemaakt.

Resultaten

THZ-inspecties op orde. Alle inspecties Technische Hygiëne Zorg (wettelijk verplichte en verstrekte opdrachten) zijn uitgevoerd.

Samenwerking TBC. Ten behoeve van TBC-preventie en –bestrij-ding zijn we nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan. Zo hebben we een structurele oplossing voor het tekort aan TBC-artsen gevonden.

Groei bij Reizigersvaccinaties. Het gemiddeld aantal consulten is toegenomen met 10%. Ook het aanbod is gegroeid. Naast het aan-bod voor reizigers kunnen inwoners en bedrijven ook bij ons terecht voor ‘vrije keuze vaccinaties’.

Voorlichtingsmateriaal vluchtelingen. We hebben nieuw voor-lichtingsmateriaal over TBC voor vluchtelingen ontwikkeld, met name voor Eritreeërs. Dit gebeurde in samenwerking met de KNCV en www.4refugees.nl.

Voorlichting seksuele gezondheid. Op het gebied van seksuele gezondheid weten we steeds gerichter de risicogroep van jongeren te bereiken. Een voorbeeld is het nieuwe studentenspreekuur Sense dat inmiddels draait. Ook zijn er opnieuw scholen bijgeko-men die lesprogramma’s als ‘Lang Leve de Liefde’, ‘Lentekriebels’

Algemene Gezondheidzorg

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 21-24)