• No results found

Praktische pedagogische richtlijnen van moskee Ayasofya

In document 2 De moskeeschool in de literatuur (pagina 101-105)

De onderwijscoördinator heeft twee pagina’s met praktische pedagogische aanwijzingen voor leerkrachten/begeleiders in de informatiemap voor leerkrachten opgenomen. Deze luiden als volgt:

Kringgesprek

Houdt van tijd tot tijd een kringgesprek met de kinderen. Dit zal hen leren om te luisteren naar elkaar en om fatsoenlijk te praten met anderen.

Toepassen van straffen

Het is niet mogelijk en onrechtvaardig om te straffen zonder het stellen van een regel. Eerst worden gemakkelijk toepasbare regels vastgesteld over welk gedrag wel en niet kan, daarna worden ze besproken en van tijd tot tijd worden de kinderen hieraan herinnerd. Indien dat niet toereikend is, laat je het kind in een andere ruimte zitten. Je spreekt met hem/haar af dat hij/zij daar na moet denken over hoe het anders kan en dat het kind pas weer binnen komt als je hem/haar roept. Als ook dit niet helpt, laat je het kind na de les niet meteen naar huis gaan maar zeg je tegen het kind dat je hem/haar voor de laatste keer waarschuwt en dat hierna meester Erkan het over zal nemen, dat hij hierover met zijn/haar ouders zal gaan praten en dat hij/zij indien nodig van school zal worden gestuurd.

Laat ondeugende kinderen elke keer als ze de klas binnenkomen op een aparte plaats zitten, herhaal dit gedurende een week en indien nodig twee weken. Kinderen die ondeugend gedrag blijven vertonen, laat je de volgende dag 15 minuten eerder

komen. Spreek een bepaalde tijd af en als het kind ook maar 1 minuut later is, laat je hem ook de dag er op 15 minuten eerder komen. Kinderen die al kunnen schrijven, draag je op hun ondeugende gedrag én hoe het beter zou kunnen op papier te schrijven. Daarna pas laat je het kind weten dat je het papier aan zijn/haar ouder zal geven (let op: dit hoort het kind niet van tevoren te weten).

Groepsgesprekken

Klassikaal kan je op een milde manier fouten die sommige kinderen hebben gemaakt als voorbeeld bespreken en daarna de beloften die door hen zijn gedaan laten weten aan de klas. Bij ondeugend gedrag vertel je dat je met de ouders zal praten.

Bespreek in de groep regelmatig onderwerpen als vechten met elkaar, ruzie, slaan, schelden, uitlachen/denigreren van iemand die een vraag stelt in de klas en dergelijke om ze hieraan te blijven herinneren.

1. Wie niet rustig in zijn stoel kan blijven zitten, wordt verplicht zonder stoel deel te nemen aan de les.

2. Wie te laat komt, wordt altijd naar de reden gevraagd en er aan herinnerd op tijd te komen.

3. Wie op een storende manier telkens het woord neemt en anderen onderbreekt, laat je 100 of 200 keer zinnen op-schrijven als ‘zonder toestemming mag ik anderen niet onderbreken’. Soms kan het een oplossing zijn om het kind een tijdje met de rug naar de klas toe te laten staan.

Straffen op geestelijk niveau Streng kijken naar personen Je boosheid laten merken Geven van schrijfstraffen Een lager cijfer geven

Noteren in het rapport of beoordelingsschrift

Andere leerkrachten op de hoogte stellen zodat de controle wordt verhoogd.

Straffen op lichamelijk niveau Geven van schrijfstraffen In de hoek laten staan

Laten wachten buiten het klaslokaal Geven van schoonmaaktaken

Bij de arm pakken en zeggen wat er moet gebeuren.

Belonen/prijzen

Vraag het kind op te staan en prijs hem/haar door te laten merken dat je erg tevreden bent over hetgeen hij/zij gedaan heeft.

Maak een notitie in zijn/haar rapport of beoordelingsschrift.

Feliciteer de ouders en laat hen weten dat het goed gaat met het kind.

Koop van het onderwijsbudget op bepaalde momenten een klein cadeau of chips, chocolade e.d. uit het winkeltje.

Laat het kind merken dat hij/zij een geliefd persoon is.

Vraag het kind vaak hoe het met hem/haar gaat, hoe het op school gaat en dat als hij/zij hulp nodig heeft je voor hem/haar klaar staat.

Geef het kind complimentjes bij bepaalde taken, doe het samen (bijvoorbeeld als er iets gehaald moet worden, spreek het kind dan aan met ‘jij bent hier heel goed in, zou je mij hierbij kunnen helpen als het je niet teveel moeite is’).

Waar leerkrachten/begeleiders zich aan moeten houden en op moet letten:

• Streven naar een vriendschappelijke band met leerlingen door dialoog.

• De lessen van tevoren goed voorbereiden.

• Dagelijks nagaan en noteren van de aanwezigheidslijst / klassenschrift.

• Je houden aan het leerplan.

• Onderscheid maken naar niveaus van de groepen.

• Bij klachten en vragen van ouders verwijzen naar meester Erkan.

• Je inzetten om samen te werken als een team, immers succes van de een is succes van ons allen en een fout van de een is een fout van ons allen.

• Spreek meester Erkan gerust aan bij vragen of voor advies, immers als we samen op een lijn staan zullen onze werk-zaamheden succesvol zijn.

Na de lijst met richtlijnen volgen nog enkele algemene opmerkingen. Onder meer wordt gesteld dat de beschreven regels veeleer adviserend van aard zijn, regels om te raadplegen bij twijfel over de juiste aanpak. Het doel is het opleiden van voorbeeldige jongeren, de generatie van de toekomst en van waardevolle mensen in de verenigingen/moskeeën. Belangrijk is daarom het streven om planmatig en programmatisch te

werken, altijd vooruit te kijken en zorg te dragen voor een opleiding op niveau.

Verwey-Jonker Instituut

In document 2 De moskeeschool in de literatuur (pagina 101-105)