• No results found

De Préfectuur van Pyrenées Atlantiques (Frankrijk) sluit de grens met Gipuzkoa - San Sebastian Dit is geleden van tijdens de Spaanse Burgeroorlog!De brug tussen Irun (Gipuzkoa) en Hendaye (Lapurdi) zal

tot nader order dicht blijven. Hetzelfde zal gebeuren op 8 locaties. Tussen Hondarribia en Hendaia op de Brug, tussen Irun en Hendaye, Lizuniaga, Lizarrieta, en op andere wegen en weggetjes.

Enkel de overgangen voor internationaal verkeer, Behobia, Biriatu, Ibardin, Dantxarinea en Arnegi blijven, onder controle, open.

Het verdrag van Schengen zorgde voor een vrije circulatie van personen tussen de Europese Staten maar aangezien de grenzen niet allemaal dicht gaan…

12.01.21 Komt Troitiño vrij?

De politieke gevangene uit Donostia, Antton Troitiño, komt mogelijk ‘vrij” uit de gevangenis van Estremera (Madrid). Hij is ongeneeslijk ziek.

Troitiño werd tot méér dan 2.200 jaar gevangenis veroordeeld op beschuldiging van “méér dan 20” dodelijke aanslagen. De meest tot de verbeelding sprekende actie was die op de Plaza de la República Dominicana de Madrid, in 1986 waarbij12 Guardia Civiles stierven voor het Vaderland.

In april 2011 kwam hij vrij. Onder groot protest…

Antton Troitiño. (Foto: ALBERTO DOMÍNGUEZ (HUELVA INFORMACIÓN)

De medische toestand van Troitiño kan enkel via palliatieve behandeling verzacht worden.

Toch staat hij niet op de lijst van 17 ernstig zieke politieke gevangenen. Zou dit de wraak zijn omdat hij indertijd opvallend lang zijn arrestatie kon ontlopen. Telkens dook hij in de pers op vanuit een oord waar hij niet verwacht werd.

14 01.21 Florecica de Larraga – Bloemetje van Larraga

Op zaterdag 16 januari zal in Artaxoa – Artajona (in de buurt van Tafalla in Zuidelijk Navarra) een documentaire, “Florecica”, getoond worden ter ere van Florecica Lamberto die tijdens de Spaanse Burgeroorlog, samen met haar vader en anderen, door de Spaanse Fascisten werd vermoord. Afgemaakt.

Op de affiche staat Josefina Lamberto, de zus van Florecica, die kloosterzuster werd en binnen de orde

“verbannen” werd naar Pakistan. Daar werd het haar verboden over dit “voorval” te praten. Toen Josefina te oud werd kwam ze eerst in een klooster in Noord Frankrijk en daarna “terug” naar Navarra. Daar vernam ze wat er inmiddels allemaal gebeurde in zake herdenkingen van moordacties door Spaanskiljons waar haar vader en haar zus slachtoffer van werden.

Het werd haar verboden contacten te leggen met die wereld en dit zorgde ervoor dat de kloosterzuster uittrad! Sedertdien is ze op vrijwel alle herdenkingen in Navarra.

Op de laatste dodenherdenking bij Fort Ezkaba, 19 mei 2019, boven Pamplona, kwam ze nog snoepjes uitdelen.

(eigen foto)

14.01.21 Bárcenas is bereid mee te werken in de Zaak “Púnica” en de zaak “Caja B” van de PP

De voormalige “schatbewaarder” van de Spaanse Partido Popular (“Volkspartij”) zorgt weer voor tegenwind binnen de Partij. Hij was oorspronkelijk “schatbewaarder” in de “Partido Popular” waar hij het binnenkomende zwart geld van industriëlen en andere “omkopers” beheerde.

Hij bracht het geld naar een Zwitserse Bank. Wat hij voor zichzelf hield kwam eveneens op een Zwitserse Bank, maar een andere…

Ook hield hij bij wat zijn partijgenoten toegestopt kregen. Dit zorgde voor zóveel ongenoegen dat zijn partij het tot een rechtszaak liet komen en Bárcenas in de gevangenis terecht kwam en nadien binnen Spanje “verbannen”

werd! Nu, enkele jaren later, maakt de krant El País bekend dat hij wil “meewerken” met Justitie.

Luis Bárcenas in 2015

(Foto: GONZALO ARROYO MORENO VIA GETTY IMAGES)

Binnenkort moet Bárcenas opnieuw voor de rechter verschijnen, nadat hij eerder al tot 29 jaar veroordeeld werd in de Zaak “Gürtel”. Esperanza Aguirre, Cristina Cifuentes en Francisco Granados zijn andere toppolitici van de PP die binnenkort moeten verschijnen. Cifuentes was ooit Minister in de stadsstaat Madrid maar dat belette haar niet “restauratiespulletjes” te stelen in een grootwarenhuis!

15.01.21 Gaan nog eens 4 gevangenen dichter bij huis komen?

Jon Bienzobas, Aitor Agirrebarrena, Iñaki Etxeberria en Patxi Markes zouden vanuit de gevangenissen Puerto de Santa María, Topas en van Castelló dichter bij huis worden ondergebracht. Unai Fano is al in Basauri.

Thuis is de petroleumlamp al die jaren blijven branden...

Foto van een van de vele manifestaties, zoals hier in Gasteiz. (Endika PORTILLO | FOKU)

15.01.21 Ter ere en ter erkentelijkheid

Pas in 1978 durfde men in Navarra de resten beginnen opgraven van familieleden die ergens in 1936 langs een wegkant vermoord en in de grond gestopt werden.

Op de foto de resten van 6 gefusilleerden in 6 kisten die door familieleden naar een kerkhof (in Navarra) gebracht worden voor een eervolle begrafenis. Al die jaren werd hen het zwijgen opgelegd.

In Corella moesten ze wachten tot 1980…

15.01.21 Ter ere en ter erkentelijkheid

15.01.21 Ter ere en ter erkentelijkheid

15.01.21 Ter ere en ter erkentelijkheid

Let op: De doden op de gedenksteen “sneuvelden” niet noch “gaven ze hun leven”. Ze worden gewoon

“ASESINADOS” genoemd. Ze werden dan ook “vermoord”!

Nadien kwamen de namen van die moordenaars met al hun eretekens op de monumenten. Tot jongeren die schande begonnen te bekladden. Uiteindelijk werd alles opgeruimd:

Eigen foto

Behalve hier, in Fitero, helemaal in het Zuiden van Navarra. Daar zijn ze nog “PRESENT”! Nog op de kerkmuur maar hun titels en gloriedaden zijn verwijderd …

18.01.21 Pablo Iglesias (Podemos) krijgt nog maar eens kritiek te verduren.

Pablo Iglesias (Madrid 1978) begon zijn carrière in een arme wijk van Madrid en werd aanvankelijk Communist. Hij studeerde rechten en politicologie en promoveerde cum laude op een proefschrift over burgerlijke ongehoorzaamheid en antiglobaliseringsprotesten.. In de zomer van 2013 richtte hij samen met anderen de partij Podemos op. Anderhalf jaar later werd hij voor die partij Europarlementslid.

Toen hij bij de verkiezingen van 2016 veel stemmen haalde werd hij ook door de Spaanse Koning, Felipe VI in audiëntie uitgenodigd. Hij kwam in jeans, zonder stropdas en 20 minuten te laat!

Iglesias stelde de monarchie dan ook al verschillende keren in vraag…

Toen hij na 4 maanden weigerde om met zijn partij, Podemos, een coalitie te vormen besloot Koning Felipe opnieuw verkiezingen uit te schrijven.

Bij de verkiezingen van 2019 zakte zijn partij van 71 tot 42 zetels in het Spaanse parlement.

Op 13 januari stapte hij in de PSOE – Regering van Pedro Sanchez waar hij tot vice premier voor sociale aangelegenheden aangesteld werd.

Zijn paardenstaart werd onlangs opgebonden in een knot.

Nu kreeg Iglesias de wind van voor van alle partijen (behalve zijn eigen partij!) omdat hij de Catalaanse leider-in-ballingschap, Puigdemont, gelijk stelde met de duizenden republikeinen die gedurende de Francodictatuur het land hadden moeten ontvluchten. Mogelijk ongewild stelde “een Spaanse vicepremier” de huidige Spaanse toestand dus gelijk met de Francodictatuur!

De PSOE reageerde niet “officieel” want zonder Pablo Iglesia ligt de Spaanse PSOE-Regering er...

19.01.21 Juan Carlos 1 zit nog steeds met een probleem. Een geldprobleem.

Een Spaanse Koning mag geen bankrekening hebben omdat zijn rekeningen door de Staat betaald worden. Zo ongeveer… Maar voormalig koning Juan Carlos kreeg 100 miljoen Dollar toegestopt van de koning van Saoedi Arabië, ABDULLAH BIN ABDULAZIZ.

Juan Carlos I. (foto: EFE)

Er werd nu een ingenieur bereid gevonden, Jaime Gómez - Obregón, om een programma uit te werken om dat geld uit te geven zonder dat de buitenwereld daar iets over verneemt!

18.01.21 CORONA: In Baskenland werden 32 gemeenten geïsoleerd. Vandaag gaan winkels en bars dicht…

Dat zijn er 9 in de provincie Gipuzkoa (San Sebastian), 15 in Bizkaia (Bilbao) en 8 in Alava (Vitoria Gasteiz) . In deze steden mogen ook geen restaurants en bars meer opengaan.

1:46

Van een vídeo van de Baskische TV, ETB.

19.01.21 “Aztnugal” een Baskisch “woord” met geschiedenis.

In januari 2011 werd Patxi Arratibel opgepakt, naar Madrid gesleept en daar 5 dagen vreselijk gefolterd.

Arratibel had niet eens iets op zijn kerfstok maar hij was, zoals zo veel Baskische jongeren, lid van organisaties die in Madrid niet gewild zijn.

Toen hij enkele dagen later door de Guardia Civil naar de gevangenis in Madrid werd versleept liet hij op straat een blad papier zien waarop hij “Aztnugal” geschreven had. De Guardia Civiles hadden in hun vertalend woordenboek Baskisch - Spaans dat woord niet gevonden. Daarom werd het papier ook niet afgepakt. Op het blad stond dan ook een Baskisch woord dat van achter naar voor geschreven was waardoor het niet ontcijferd werd door “de intellectuelen in het groen”: “Aztnugal” = “LAGUNTZA” = “HULP”, “BIJSTAND”. Een noodkreet! HULP: Dat was wat hij nodig had.

Patxi Arratibel (midden, zonder mondmasker)

Madrid werd later door het Europese Mensenrechtentribunaal veroordeeld voor de overtreding van artikel 3 van de Europese Conventie en om met de klacht van Patxi Arratibel niets gedaan te hebben.

Voor de 11de keer!

Deze veroordeling kwam er in 2011 door rechter Fernando Grande-Marlaska die nu Minister van Binnenlandse Zaken is!

19.01.21 Rechter Fernando Grande-Marlaska in een slecht daglicht.

Verschillende Baskische arrestanten die onder Rechter Fernando Grande-Marlaska gearresteerd werden (behalve Arratibel waren dat ook nog Iñigo González Etayo, Iker Morenoen en Gorka Zabala) beweerden later gefolterd te zijn. “Mogelijk” omdat de rechter met die klacht “toch nooit iets doet”.

Hij is homo en misschien vindt hij “zien folteren” wel leuk. Er wordt gefluisterd dat hij mogelijk “aanwezig”

was hij bij folteringen…

¿Kwaad vermoeden en lichtvaardig oordeel?

Grande-Marlaska Gómez werd inmiddels Minister van Binnenlandse Zaken in de Regering Pedro Sánchez.

19.01.21 “Plastic zak”, slagen en bedreigingen bij een inval, opgenomen door het Europees anti foltercomité In een artikel in de krant Gara komt Ramón Sola terug op de razzia door de Guardia Civil, in 2011, tegen Iñigo González Etayo en andere jongeren uit Navarra en die het wanhopige ‘Aztnugal’ als kenmerk kregen.

González Etayo, midden, samen met zijn kameraden van de razzia (Foto: Idoia ZABALETA | FOKU)

Straatsburg nam deze Zaak op en veroordeelde de Spaanse Staat voor het niet verder uitzoeken van de klachten van foltering. Het Tribunaal veroordeelde Spanje ook omdat het de folterklachten van de andere arrestanten, Patxi Arratibel en Xabier Beortegi niet eens onderzocht.

Gara was één van de erg weinige media die aandacht besteedde aan deze Zaak waarbij, behalve González Etayo, ook nog Zabala en Arratibel slachtoffer werden van foltermethodes als slagen, de plastic zak over het hoofd, schijnverkrachting met een stok, het aanbrengen van de elektroden en de constante bedreigingen familieleden iets aan te doen. De foltersessies duurden gedurende periodes van 45 à 60 minuten. Sommigen kwamen pas weer bij bewustzijn als ze al terug in hun cel waren.

De huidige minister, toen onderzoeksrechter, Fernando Grande-Marlaska noteerde de feiten: “Er was gefolterd”!

Het Spaanse Comité voor de Preventie van Foltering, afhankelijk van de Raad van Europa, tekende dit amper 4 maanden later ook al op.

In 2016 volgde de Rechtszaak en daarbij werd 8 jaar cel geëist voor elk van het viertal. (Ze hadden dan ook dezelfde bekentenissen afgelegd...)

Het vonnis “viel mee”: slechts twee jaar. En die hadden ze al uitgezeten in voorarrest!

De gedetineerden die 10 jaar geleden beschuldigd werden van vermeend lidmaatschap van EKIN eisen genoegdoening nadat Straatsburg hen gelijk gaf. Dat verklaarden ze nu op een persconferentie nadat de Regering van Navarra een onderzoek instelt over foltering.

Aanleiding hiertoe was de bekendmaking van een vonnis van het Europees Tribunaal Mensenrechten dat Spanje veroordeelde omdat de beschuldigingen van foltering van Iñigo González Etayo uit Barañáin nooit voldoende werden onderzocht.

Op een persconferentie las Iñigo González, vergezeld van andere arrestanten en dezelfde Zaak, nu een communiqué waarin hij er op wees dat de gefolterde personen erkenning verdienden, eerherstel en garanties dat dit zich nooit zou herhalen. Hij vroeg de autoriteiten van Navarra hiervoor de nodige stappen te zetten om op te klaren hoeveel personen door de Veiligheidsdiensten in Navarra gefolterd werden. Eveneens werd geëist dat de Spaanse Regering het gebruik van systematische foltering van voorstanders van onafhankelijkheid van het Baskische Volk zou toegeven.

De Europese tribunalen hebben de Spaanse Staat nog maar eens veroordeeld om een folterklacht niet te onderzoeken. Opnieuw waren er, in 2011 in Navarra, Guardia Civiles bij betrokken.

De hierbij betrokken onderzoeksrechter was … Fernando Grande-Marlaska. De huidige Minister!!!

Nota: Straatsburg veroordeelde Spanje al eerder voor folteringen in Navarra.

19. 01.2021 De Spaanse Regering corrigeert vicepremier Pablo Iglesias:

“De Zaak Puigdemont is niet vergelijkbaar met de ballingen tijdens de Francodictatuur”!!!

Socialistische kopstukken als García-Page (foto) en Puig vonden dat Vicepremier Iglesias ballingschap van politici “banaliseerde”.

Moesten ze dan niet allemaal Spanje verlaten om gevangenschap te ontlopen? Toen en nu?

21.01.21 Weet je dat ze ons folteren?

“¿Sabía que nos torturaban”? “Weet je dat ze ons folteren”?

Deze vraag stelt Martxelo Díaz in zijn column aan Minister Grande-Marlaska. Hij doet dat nadat Straatsburg Spanje nog meer eens met de vinger wijst inzake foltering.

De veroordeelden van de groep Aztnugal reisden gisteren naar Madrid om het aan Grande-Marlaska zélf maar te vragen. Grande-Marlaska is nu Minister van Binnenlandse Zaken maar bij de razzia in 2011 was hij nog een in Baskenland gehaat onderzoeksrechter. “Er wordt beweerd” dat dan altijd straffeloos gefolterd mocht worden…

21.01.21 Bekende koppen uit héél Spanje eisen dat Baskische gevangenen in cellen in Euskal Herria komen.

Een dertigtal bekende Basken vragen om hun gevangenen dichter bij huis onder te brengen.

Aitor Merino, Edurne Portela, Puy Oria, Montxo Armendariz, Sergi López, Daniel Guzmán, Cristina Fallarás, Abel Azcona, Carlos Bardem en Federico Mayor Zaragoza vragen aan de Spaanse Regering dat Bakische Gevangenen “naar huis” komen.(Foto: Endika PORTILLO/FOKU).

Het manifest werd ook nog getekend door: Isaac Rosa, Clara Serra, Javier Gallego ‘Crudo’, María San Miguel, Aitor Merino, Edurne Portela, Puy Oria, Montxo Armendariz, Sergi López, Daniel Guzmán, Cristina Fallarás, Abel Azcona, Jaime Pastor, Arantxa Tirado, Willy Toledo, Daniel Bernabé, Javier Lezaola, Rommy Arce, Marcos Roitman, Federico Mayor Zaragoza, Nuria Alabao, Nacho Vegas, Facu Díaz, Lorena Ruiz-Huerta García de Viedma, Carlos Bardem, Aitor Gabilondo, Óscar Jaenada, Alfonso Zapico, Ana Pardo de Vera en Justa Montero tekenden een manifest waarin ze vragen om niemand uit te sluiten.

22.01.21 Moet de voormalige presidente van de autonome Gemeenschap Madrid naar de gevangenis?

Het Openbaar Ministerie vraagt voor Cristina Cifuentes drie jaar en drie maanden celstraf. Ze wordt

“meester vervalser” genoemd.

Vandaag, 22 januari, zit Cifuentes in de beklaagdenbank. Iedereen weet dat ze op de Universiteit Koning Juan Carlos géén Master haalde en dat ze dat document vervalst heeft.

Ook zijn er beelden (R) waarop ze in kantoren van een grootwarenhuis haar tassen moet leegmaken nadat op camera gezien werd dat ze “vergeten was enkele schoonheidsproducten te betalen”.

23.01.21 Maddalen Iriarte kreeg in het Parlement kritiek over de raming van het door ETA veroorzaakte geweld.

Maddalen Iriarte (EH Bildu) kreeg in het Parlement van Baskenland de wind van voor omdat ze beweerde dat ETA onrechtvaardig behandeld werd. Maddalen Iriarte vroeg zich af of de schade die ETA aanbracht “redelijk of onredelijk” was.

Maddalen Iriarte

ETA moet, volgens de tegenstanders, veroordeeld worden, verfoeid worden. Maar… ETA deed het vuile werk toen het Baskische Volk in de grond geboord werd. Af en toe ging er wel eens iets fout maar de tegenstanders mochten zich alles permitteren.

Toen de Baskische vlag verboden was durfde ETA het aan hier en daar een Ikurriña aan te brengen. Die vlag werd meteen afgetrokken door een Guardia Civil. Als reactie plakte ETA er dan wat springstof aan: Vlag weg en bij een Guardia Civil een paar vingers weg.

Zo begon het! En hoe harder de Guardia Civil toesloeg hoe harder ETA reageerde.

ETA ontstond als EEN REACTIE OP TERRORISME. Op STAATSTERRORISME!

24.01.21 Zigoitia (provincie Alava) herdenkt de Spaanse Burgeroorlog

Zigoitia lag (en ligt) bij het strategisch gelegen Legutiano –Legutio waar (in de buurt) heftige veldslagen plaatsvonden (en zware verliezen werden geleden) …

In en rond dorpen als Murua, Etxaguen, Acosta, Zestafe, Eribe, Nafarrate en Elosu vonden heftige schermutselingen plaats. In de velden en bossen in de omgeving vonden verschillende veldslagen plaats met vele doden tot gevolg. De doden werden in de onmiddellijke omgeving begraven. Lees: “in de grond gestopt”.

Als de P.N.V. op bezoek komt achten de politici zich belangrijker dan wat in de graven ligt.

(*) Sommigen werden later herbegraven. Niet alle plaatsen waar doden werden begraven werden die later

“ontdekt” omdat de overige militairen zélf sneuvelden of moesten verder- of terugtrekken.

(*) Ten Zuiden van de Pyreneeën dient de “teraardebestelling” binnen de 48 u. te gebeuren. Vandaar dat er tijdens een begrafenisdienst nooit een kist in de kerk staat.

24.01.21 ETA legde 10 jaar geleden de wapens definitief neer.

De Rechtszaken voor de Spaanse “Bloedraad” (Audiencia Nacional = uitzonderingsrechtbanken die stammen uit de Franco-tijd) blijven echter verder lopen.

Dit jaar zal het 10 jaar geleden zijn dat ETA stopte met de activiteiten. Toch stonden deze week bij de Audiencia Nacional (afstammend van de Spaanse Bloedraad onder Alva) twee jongeren uit de provincie Alava terecht omdat in hun rugzakken, handschoenen, walkietalkies en telefoons zaten. Maar het duo hoorde bij de beveiligingsdienst van “Hatortxu Rock”.

De jongeren worden beschuldigd van lidmaatschap van “organización terrorista” (maar er wordt niet gezegd van wélke organisatie. Er wordt 8 jaar geëist.

Al 10 jaren dezelfde terminologie ...Toch legde ETA al 10 jaar geleden de wapens neer en gebeurde er niets meer.

24.01.21 Het schandaal van Altsasu blijft nazinderen Even terug in de tijd:

Op 15 oktober 2016, tijdens de stadsfeesten in Altsasu, komen, tegen de morgen, twee Guardia Civiles in burgerkleren met hun madammen in

Bar Koxka

binnen. Het “uur” en “de madammen” zijn dan een signaal dat er iets staat te gebeuren. In de zaal zijn enkel nog jongeren met een glas te veel op.

Er wordt een rel uitgelokt en er vallen een paar tikken. Precies daarvoor kwamen de Txakurrak (*) binnen!

De Zaak komt voor de rechtbank en omdat het een Nationale Zaak is wordt dat “Madrid”. Daar “boekt” het Openbaar Ministerie de “vechtpartij” in als een “ataque terrorista”! Er wordt aanvankelijk tot 50 jaar geëist!

Uiteindelijk worden de eisen teruggebracht tot (tussen) 12 en 16 jaar geëist.!

De 8 “terroristen”: Oihan Arnanz Ziordia, Jokin Unamuno Goikoetxea, Jon Ander Cob Amilibia, Julen Goikoetxea Larraza, Adur Ramírez de Alda Pozueta, Aratz Urrizola Ortigosa, Iñaki Abad Olea en Ainara Urkijo Goikoetxea.

De Bloedraad houdt het bij 2 à 13 jaar.

Het komt tot nooit eerdere geziene massamanifestaties. In Altsasu maar ook in Pamplona en elders.

Spandoek in Altsasu (eigen foto)

(*) “Txakurrak” = “honden”, de koosnaam van de Guardia Civil.

Het stadsbestuur van Alonsotegi eerde hun inwoner, de republikeinse anarchist, Marcelino Bilbao. Na de Burgeroorlog overleefde hij z’n doortocht in het Kamp van Mauthausen.

Onthulling gedenksteen Marcelino Bilbao, vandaag in park Barrenkale in Alonsotegi.

Aan de herdenking namen, behalve familieleden, raadsleden van EH Bildu en de PNV deel. Opvallende afwezige was PNV-burgemeester, Joseba Urbieta.

Historicus Etxahun Galparsoro, neef van de gehuldigde, bracht in 2020 een boek uit over het intense leven van deze “gevangene 4628” van Mauthausen en Ebensee.

Enkele jaren geleden was er al een hulde doorgegaan in het stadhuis.

Marcelino Bilbao overleed 7 jaar geleden in Châtellerault.

Vanaf dinsdag behandelt het Grondwettelijk Hof de verschillende rechtsmiddelen die aangehaald werden tegen het Grondwettelijk Hof dat de Catalaanse Politici tot gevangenisstraffen veroordeelde.

De 12 Catalaanse politici vóór het Hooggerechtshof tijdens het “Procés”. (foto: EFE)

Als eerste kwam het beroep van de voormalige Catalaanse politica, Meritxell Borràs, aan de beurt. Zij werd

“enkel” veroordeeld tot een ontzetting wegens “ongehoorzaamheid”. (Zij kwam dan ook niet in de gevangenis terecht). Zij had daarom “geoordeeld” moeten worden door het Catalaanse “Tribunal Superior”.

26.01.21 Troitiño onder voorwaarden vrij.

Twee weken nadat beslist werd dat Antton Troitiño ten gevolge van art. 104.4 vrij mocht wijzigde de Spaanse Bloedraad, Audiencia Nacional, de formule waardoor Troitiño plots “onder voorwaarden” vrij mocht. Daardoor weet hij op dit ogenblik niet hoe zijn politieke toestand er precies uitziet.

Twee weken nadat beslist werd dat Antton Troitiño ten gevolge van art. 104.4 vrij mocht wijzigde de Spaanse Bloedraad, Audiencia Nacional, de formule waardoor Troitiño plots “onder voorwaarden” vrij mocht. Daardoor weet hij op dit ogenblik niet hoe zijn politieke toestand er precies uitziet.