• No results found

S.5 Conclusie

6.5 Positieve en negatieve ervaringen van het Schadefonds

In deze paragraaf worden de belangrijkste conclusies uit de ervaringen van zowel het bureau als de Raadkamer van het Schadefonds samengevat. Er wordt ingegaan op elementen die als positief zijn ervaren en naar elementen die naar hun mening minder positief waren.

specifiek ten aanzien van het Statuut

Het deels civielrechtelijke karakter van het Statuut heeft in de ogen van de Raadkamer zowel positieve als negatieve effecten laten zien.

Positief vond de Raadkamer de aanwezigheid van bestuurders van de instellingen tijdens de zittingen en de daarbij veelal gemaakte excuses voor wat de aanvragers destijds is aangedaan. Een dergelijk erken-ning, gedaan in de formele setting van een hoorzitting, werd door de aanvragers vaak zichtbaar gewaar-deerd.

De Raadkamer schat in dat deze erkenning op zichzelf wellicht sommige aanvragers heeft geholpen, los van de eventuele tegemoetkoming.

De Raadkamer acht het tevens aannemelijk dat in gevallen waarbij een tegemoetkoming is toegekend, het voor in elk geval een deel van de aanvragers extra genoegdoening heeft geschonken dat de instelling deze moest betalen.

ervaren knelpunten

Uit de ervaring van zowel bureaumedewerkers als leden van de Raadkamer worden hierna de voornaam-ste knelpunten op een rijtje gezet.

De gesignaleerde knelpunten zijn:  complexiteit van de regelingen;

 beperking tot bepaalde instellingen en pleegzorg;  hoogte van de uit te keren bedragen;

 veranderingen in het veld;  nazorg;

 doorlooptijden (vooral Statuut);

 criterium ‘feitelijke wetenschap’ (Statuut);  betaling door instelling (Statuut).

complexiteit

De interpretatie van beide regelingen was voor het bureau van het Schadefonds zelf lastig vanwege de afbakeningen die erin zijn opgenomen. Het bureau geeft aan dat dit er onder meer toe heeft geleid dat er een ontwikkeling in de loop van de tijd is geweest in de besluitvorming. Specifiek voor het Statuut geldt dat de Raadkamer deze regeling complex vond, mede omdat deze sterk afweek van de reguliere regelin-gen van het Schadefonds. Ook de mogelijke toekenning van een additionele vergoeding voor vermoregelin-gens- vermogens-schade bij het Statuut vond de Raadkamer nodeloos ingewikkeld.

De complexiteit van de regelingen heeft de begrijpelijkheid van de genomen beslissingen voor aanvragers en instellingen niet bevorderd. Het uitleggen van de regeling en van de beslissing op de aanvraag aan aanvragers zijn beide lastig gebleken voor de bureaumedewerkers die deze moesten toelichten aan de aanvragers. Een eenvoudiger regeling met minder uitzonderingen zou beter uitvoerbaar zijn voor het Schadefonds en beter uitlegbaar.

beperking instellingen en pleegzorg

Aanvragen in verband met misbruik in of onder verantwoordelijkheid van instellingen die niet onder de reikwijdte van de regelingen vielen, bijvoorbeeld AWBZ-instellingen of psychiatrische instellingen zijn niet in behandeling genomen of afgewezen. Afwijzing om dit soort technische redenen heeft de Raadka-mer als wrang ervaren. Zij heeft in die gevallen wel erkenning van het leed gegeven en uitgelegd waarom de aanvraag toch is afgewezen.

hoogte uit te keren bedragen

“Hoewel het Statuut beoogt civiele schadeclaims buitengerechtelijk te laten afdoen, oriënteert de regeling zich op Wet Schadefonds Geweldmisdrijven en op andere regelingen voor schadevergoeding die zijn gebaseerd op de solidariteitsgedachte. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er wordt gewerkt met vastgestelde tarieven en uit het naar civielrechtelijke maatstaven lage maximum van de toe te kennen tegemoetkoming, namelijk 100.000 euro.”

Er is bij het Statuut niet gekozen voor toepassing van de (aanzienlijk lagere) tarieven van het Schade-fonds. De tarieven zijn veeleer overgenomen van de eerdere regeling van de RK kerk.

“De bedragen in de Tijdelijke Regeling zijn wel afgestemd op die in de Wet Schadefonds Geweldmisdrij-ven.” De verschillen in de bedragen tussen het Statuut en de Tijdelijke Regeling zijn daardoor groot. Door slachtoffers is dit verschil als niet eerlijk ervaren. De hoogte van het toegekende bedrag bij met name de Tijdelijke Regeling wordt door de slachtoffers vaak als te laag ervaren in verhouding tot wat hun is overkomen, zoals blijkt uit hun reacties als het Schadefonds de beslissing telefonisch mededeelt. Ook het baseren op het gebeurde toen en niet op de schade daarna is soms moeilijk te accepteren voor slachtoffers. Toewijzing heeft als gevolg van de hoogte van het bedrag dus tot teleurstelling geleid.

veranderingen in het veld

Complicerend vond de Raadkamer het dat het kinderbeschermingsveld de afgelopen decennia sterk in beweging is geweest, zodat het niet steeds eenvoudig was vast te stellen hoe de verantwoordelijkheden voor pleegkinderen destijds waren geregeld en/of wie de rechtsopvolgers zijn van de destijds bestaande instellingen.

nazorg

In nazorg is niet voorzien in de regelingen. Uit signalen van aanvragers met wie achteraf toch contact is geweest, maakt het Schadefonds op dat hieraan wel behoefte bestaat. Aan nazorg had meer aandacht kunnen worden besteed. Dat kan gaan om napraten over het proces, het toeleiden naar hulp of om begeleiding bij het omgaan met een grote som geld (bij het Statuut).

doorlooptijden

Het uitzoekwerk voordat aanvraag volledig is, heeft soms lang geduurd. In die periode hebben er zowel activiteiten van het slachtoffer (steunbewijs verzamelen), van het Schadefonds (eventueel een deel van het steunbewijs verzamelen) als van Jeugdzorg Nederland (rechtsopvolger zoeken) en de instelling (archief- en ander historisch onderzoek) plaatsgevonden.

“Een belangrijk probleem voor de Raadkamer – en voor de aanvragers evenzeer – is geweest dat veel instellingen tijdens de schriftelijke voorbereiding niet alleen de maximale termijnen benutten, maar zich bovendien betrekkelijk passief opstelden jegens de waarheidsvinding. Dossiers waren meestal niet meer aanwezig en voormalige stafleden waren niet meer bekend of in ieder geval niet traceerbaar.”

Feit is dat archieven van instellingen volgens de vigerende wetgeving na enige tijd dienen te worden vernietigd. De Raadkamer betwijfelt of dit steeds in het belang is van de voormalige pupillen. Voor instellingen bestaat er echter naast het raadplegen van het eigen archief de mogelijkheid om te recherche-ren via huidige of voormalige stafleden. Dit is in de ogen van de Raadkamer lang niet altijd optimaal geprobeerd. Herhaaldelijk is gebleken dat door de instelling onvindbaar geachte ex-medewerkers wel door de aanvragers konden worden achterhaald, bijvoorbeeld via sociale media.

“Hoewel de meeste instellingen wel enige recherche leken te hebben gepleegd, kwamen ze slechts hoogst zelden met nieuwe, zelf gevonden informatie die de aanvraag/beschuldiging zou kunnen ondersteunen” naar waarneming van de commissie. “Het vaak grote tijdsverloop sinds het misbruik heeft hierbij zeker een rol gespeeld. Maar hier lijkt zich soms ook te hebben gewroken dat de instellingen krachtens de regeling eventueel toegekende tegemoetkomingen zelf moesten financieren.” De Raadkamer zegt in enkele gevallen het gevoel te hebben gehad dat de instelling bewust informatie had achtergehouden ter bescherming van de financiële belangen van de instelling.

feitelijke wetenschap (Statuut)

Aan het criterium van ‘feitelijke wetenschap’ bleek moeilijk te voldoen. Dit criterium wordt door het bureau en de Raadkamer heel ongelukkig gevonden. Met name in zaken betreffende misbruik door pleegouders bleek dat aan de eis van feitelijke wetenschap bijna nooit kon worden voldaan. De Raadka-mer heeft de indruk dat de afwijzingen in deze zaken door de aanvragers vaak als onrechtvaardig zijn ervaren, gezien de in de onderhavige periode praktische onmogelijkheid van misbruikte kinderen om hiervan bij een instelling melding te maken. Naar het oordeel van de Raadkamer “heeft het criterium van de feitelijke wetenschap in de weg gezeten, omdat het ontbreken daarvan niet de schuld is van het slachtoffer.”

betaling door aansprakelijk gestelde instelling (Statuut)

De Raadkamer schat in dat “het feit dat de instellingen financieel nadeel zouden kunnen ondervinden van de toewijzing van aanvragen soms remmend lijkt te hebben gewerkt op hun bereidheid om actief aan de

waarheidsvinding bij te dragen. Slechts in een minderheid van de zaken lijken de instellingen zich maximaal te hebben ingespannen om nieuwe gegevens over het misbruik of de beschuldigde te achterha-len.” De Raadkamer vindt dit ook een lastig element in het Statuut, omdat je van de instellingen een spagaat vraagt: enerzijds erkenning en genoegdoening voor het slachtoffer en anderzijds betalen en verantwoordelijkheid nemen voor de huidige jeugd.

In een klein aantal gevallen heeft het partij-zijn van de instelling bovendien geleid tot een onheuse, mogelijkerwijze hertraumatiserende bejegening van de aanvrager tijdens de hoorzitting.66

Naar het inzicht van de Raadkamer zijn complicaties van beperkte inspanning voor waarheidsvinding, weigering tot betalen en uittreden uit de regeling een uitvloeisel van de gekozen opzet van de regeling. De Raadkamer meent dat een vorm van collectieve bekostiging, bijvoorbeeld een collectief fonds, deze complicaties had kunnen voorkomen.

samenvattend oordeel Statuut door de commissie

Samenvattend vindt de Raadkamer dat het Statuut de onderbrenging van de uitvoering van de regelingen bij het Schadefonds goed heeft gewerkt voor het kunnen toepassen van de regelingen. Het Schadefonds heeft de indruk dat de regelingen goeddeels aan hun doel hebben beantwoord. Door middel van de bejegening voorafgaand en tijdens de procedure en de toegekende schadevergoedingen heeft de Raadka-mer via het Statuut aan circa 100 aanvragers enige genoegdoening kunnen bieden voor wat hun destijds onder de verantwoordelijkheid van overheid en betrokken instellingen is aangedaan. Aan de andere kant heeft de Raadkamer veel67 aanvragen moeten afwijzen hetgeen voor de aanvragers ongetwijfeld teleur-stellend zal zijn geweest.

66 De Raadkamer vermoedt, dat hierbij heeft meegespeeld dat niet alle instellingen de regeling hebben opgevat als een door hen zelf ingestelde coulanceregeling maar meer als een door de overheid aan hen opgelegde regeling. Dit lijkt a fortiori te gelden voor de verlenging van de regeling. De totstandkoming van beide regelingen en de inbreng daarbij van betrokken partijen vormt echter geen deel van het on-derzoek en hierover kan in dit kader daarom geen conclusie worden getrokken.

7 Analyse en conclusie