• No results found

Plan van aanpak

In document Si Cooki (pagina 63-73)

Websitesvoormkb-ers (2013) Optimale website lay out houdt bezoekers langer vast Geraadpleegd op: 7-5-2015, van:

13.2 Plan van aanpak

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Naomi Visser Profiel: RMP Studentnummer: 500638939 Groep: 3L E-mailadres: naomi_visser@hotmail.nl , naomi.visser@hva.nl Telefoonnummer: 0653458979

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider: Eelco Brancart

Naam tweede begeleider:

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum:

Gegevens opdrachtgever: Bedrijf: Si Cooki

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Anne Muhl Functie: Oprichtster

Probleemsituatie:

Si Cooki is een eenmanszaak, die anno 2014 is opgericht door Anne Muhl. Ze ontwerpt en maakt verschillende soorten kussens, plaids, etuis en accessoires. Deze producten verkoopt ze vooral aan vrouwen tussen de 25 en 44 jaar. Deze doelgroep bestaat in totaal uit ongeveer 2.127.000 vrouwen (CBS, 2015). Binnen deze doelgroep, richt Si Cooki zich op de modebewuste vrouw, die graag iets unieks in huis wil hebben. Dit is de primaire doelgroep, daarnaast is er ook een

secundaire doelgroep, dit zijn vrouwen tussen de 45 en 75 jaar. Deze vrouwen zijn niet geïnteresseerd in alle producten van “Si Cooki”, maar mode accessoires zoals sjaaltjes, kopen zij graag.

Tot nu toe is geprobeerd het merk onder de aandacht te brengen via Facebook. Hiervoor is een bedrijfspagina opgestart, die Anne via haar persoonlijke Facebook promoot. Daarnaast, is er een algemeen bericht naar de Facebook-vrienden van Anne gestuurd, om te vragen of ze haar bedrijfspagina wilden liken en delen, zodat vrienden van vrienden het ook weer zouden zien. Om de Facebook-pagina zo aantrekkelijk mogelijk te maken, plaatst Anne steeds foto’s van haar producten, zodat mensen een beetje kunnen meekijken met haar werkzaamheden. Doordat ze alleen maar via haar eigen vriendenkring de pagina heeft gepromoot, bereikte ze maar een kleine doelgroep. Dit kon ze terugzien bij de mensen die haar pagina hadden geliked. Een aantal mensen hadden de pagina wel gedeeld op hun eigen pagina, maar dit maakte weinig verschil volgens de statistieken.

Daarnaast doet ze ook haar verkopen via Facebook, dit zijn er op het moment gemiddeld 2 á 3 per week. Consumenten kunnen haar een privéberichtje sturen en zo producten bestellen. Op dit moment zijn dit vooral vrienden en kennissen. Verkoop op deze manier is niet ideaal, omdat dit tegen de regels van Facebook in gaat en ze er dan ook alles aan doen, om het bedrijven zo lastig mogelijk te maken (Facebook, 2014). Dit doen ze bijvoorbeeld, door voor bepaalde acties en

berichten extra geld te vragen (Frankwatching, 2014). Om door te groeien als onderneming, is de volgende stap noodzakelijk. Een webshop waar de producten verkocht worden, waardoor ze niet afhankelijk is van het Facebook-beleid. Dit moet een website inclusief webshop zijn, waar consumenten producten kunnen

bestellen en deze bestellingen ook geautomatiseerd worden. Wanneer een bedrijf een website heeft, geeft dat verschillende voordelen. Ten eerste, een consument kan 24/7 een product bestellen en hoeven niet te wachten, totdat ze een berichtje van Anne hebben ontvangen. Ten tweede, je bedrijf is te vinden via zoekmachines, waardoor je klantenbestand zich snel zal uitbreiden. Daarnaast kan het verkeer op de website makkelijk worden geanalyseerd. En tot slot, je bedrijf komt

betrouwbaarder over op consumenten, wanneer er een goede en gebruiksvriendelijke betaalmethode en website is (Websites, 2014).

De twee belangrijkste speerpunten van de website zijn, de usability en storytelling. Storytelling is voor Si Cooki zeer belangrijk, omdat de producten handgemaakt en

kwalitatief uit mooie stoffen bestaan. Door het inzetten van goede storytelling, moet naar voren komen, dat de producten van Si Cooki bijzonder en uniek zijn,

waardoor het ook logisch is, dat je er meer voor betaald dan voor een soortgelijk product dat in de grotere ketens wordt verkocht. Door middel van storytelling, kan Si Cooki zich onderscheiden van concurrenten en bouwt het een persoonlijkere band op met haar kopers (Talmon, z.j.). Mensen worden gestuurd door emotie. Door middel van storytelling, neem je mensen mee met een verhaal en speel je in op het gevoel, waardoor ze eerder geneigd zijn een luxe product aan te schaffen (Marketingfacts, 2014).

De usability van de website is zeer belangrijk voor Si Cooki, omdat het een nieuw merk is, waarbij je klanten nog aan je moet binden. Gebruikers zitten gemiddeld maar enkele seconde op een nieuwe website. Om ze langer op je website te houden, of ze terug te laten keren, moet je gebruiksvriendelijkheid optimaal zijn (De internet score card, 2011). Daarnaast, is de secundaire doelgroep wat ouder en moet deze groep de website ook gemakkelijk kunnen snappen en gebruiken. Dit doe je, door de website simpel op te bouwen en een gemakkelijk stappenplan te maken, waardoor het koopproces geen obstakel vormt. Een voorbeeld hiervan, is de website van het merk “Lovestories”. Dit lingerie merk heeft bij elk product een verhaal en laat dat ook zien, door mooie foto’s op de homepage te plaatsen. De shop wordt gepresenteerd, als een interactieve portfolio, die consumenten kan inspireren. Dit zou voor Si Cooki ook een zeer aantrekkelijke optie zijn.

De homepage van Lovestories is simpel gehouden, met duidelijke verwijzingen bovenaan de website. Het winkelmandje staat rechts bovenaan en is duidelijk in één oogopslag te zien. Ook de zoekbalk staat rechts, wat voor consumenten de meest logische plek is. Aan de onderkant van de website, staat ook nog algemene informatie, die gemakkelijk te vinden is. Ook de website van het merk “Anna+Nina” spreekt erg aan. Deze website is iets rustiger dan de website van Lovestories, maar er zijn veel overeenkomsten in de vormgeving en het kleurgebruik.

Randvoorwaarden zijn, dat de achtergrond van de website wit en zwart moet zijn. De foto’s die erop komen te staan, moeten duidelijk naar voren komen in de vorm van een portfolio. Ook moet de merknaam “Si Cooki”, in het midden van de website worden gezet en niet aan de linkerkant waar deze meestal staat. Tot slot, moet er een zoekbalkje aanwezig zijn en een verwijzing naar de Facebook-pagina.

Samenvattend, richt dit onderzoek zich op het ideale verkoopmodel voor het merk “Si Cooki”, waarbij gelet wordt op de strategie, lay-out, vormgeving en de content. Door dit te onderzoeken, moet erachter worden gekomen wat de doelgroep wil, zoekt en verwacht, op een website, waar lifestyle en woonaccessoires worden verkocht.

Probleemstelling (het WAT van het onderzoek).

Hoe ziet de webshop eruit voor het merk “Si Cooki” op het gebied van de strategie, lay out, vormgeving en content?

Doelstelling (het WAAROM van het onderzoek)

Een prototype webshop opleveren voor het merk “Si Cooki” op basis van onderzoek naar, strategie, lay out, vormgeving en content.

Deelvragen

Deelvraag 1 : Interne analyse

-Hoe is Si Cooki ontstaan?

-Wat voor producten verkoopt Si Cooki? -Wat zijn de missie, visie en doelstellingen? -Wat zijn de randvoorwaarden vanuit Si Cooki?

-Hoe ziet de huidige gang van zaken op het gebied van verkoop eruit? -Wat voor mensen volgen Si Cooki op Facebook?

Deelvraag 2 : Doelgroepanalyse

-Wie is de doelgroep?

-Wat zijn de interesses van de doelgroep?

-Hoe ziet het online gedrag van de doelgroep eruit? -Wat zijn de personas?

Deelvraag 3: Verkoopmodel website

-Wat zijn de kansen en bedreigingen van een verkoopmodel? -Wat zijn de randvoorwaarden van een verkoopmodel website? -Hoe kunnen deze randvoorwaarden worden toegepast?

-Hoe genereer je conversieoptimalisatie voor een verkoopmodel website?

Deelvraag 4: Storytelling

-Hoe kan je storytelling toepassen op een website? -Wat kan storytelling betekenen voor je website?

-Hoe kan je door middel van storytelling verkoop genereren?

-Hoe ziet de content van de webshop eruit bij een storytelling verkoopmodel?

Deelvraag 5: Conversie

-Hoe belangrijk is usability voor je website? -Hoe zit een funnelanalyse in elkaar? -Hoe verhoog je de conversie van je website?

Deelvraag 6: Best practices

-Wat zijn de best practices op het gebied van een verkoopmodel? - Vormgeving

- Content - Lay out

- Conversiedoelen

-Hoe kunnen deze best practices worden toegepast op de website van “Si Cooki”?

Verantwoording methode van onderzoek

Dit onderzoek zal van start gaan, met een aantal hoofdstukken deskresearch. Daarna zal er verder worden gegaan met fieldresearch, waarbij er eerst gebruik zal worden gemaakt van panelgesprekken. Dit zullen twee panelgesprekken zijn, bestaande uit vijf personen per keer. In totaal zullen er dus 10 personen meedoen. Met de kennis en bevindingen uit het deskresearch en de panelgesprekken, zullen er verschillende prototypes worden gerealiseerd, die door middel van eye-tracking

en usability testen, worden voorgelegd aan vijf personen uit de doelgroep.

2.1 Methode 1: Deskresearch

Het deskresearch zal beginnen met een interne analyse over het merk “Si Cooki”. Hierin moet een zo goed mogelijk beeld worden geschetst waar het merk voor staat en wat haar, missie, visie en doelstellingen zijn. Ook zullen de zwaktes en sterktes naar voren worden gebracht, om het merk zo goed mogelijk in de markt te kunnen zetten. Na de interne analyse, volgt de doelgroepanalyse. Hierin wordt de grootte van de doelgroep in kaart gebracht. Ook de interesses en het online gedrag, worden in dit hoofdstuk onderzocht, om zo in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van de doelgroep. Na de doelgroepanalyse volgt het hoofdstuk over het verkoopmodel website. In dit hoofdstuk zullen de kansen en bedreigingen van een verkoopmodel website worden besproken. Tevens zal in dit hoofdstuk terugkomen, hoe conversieoptimalisatie op een verkoopmodel website zou kunnen worden toegepast.

Vervolgens komt het hoofdstuk storytelling aan bod. In het geval van “Si Cooki”, een erg interessante trend, die steeds vaker in combinatie met een verkoopmodel website wordt gepresenteerd. Om in te haken op de storytelling van een website, gaat het volgende hoofdstuk over usability. In het geval van “Si Cooki” erg belangrijk, omdat het een website is die verkoop moet genereren onder verschillende leeftijdsgroepen. Ook wordt de funnelanalyse in dit hoofdstuk doorgenomen en hoe je de conversie van je website verhoogd. Tot slot ,wordt het deskresearch afgesloten met de best practices. In het geval van “Si Cooki” zijn er geen directe concurrenten, waardoor best practices interessanter zijn om te onderzoeken. Deze best practices zullen op een aantal specifieke punten worden beoordeeld, waardoor er een overzichtelijke analyse ontstaat, waar de website van “Si Cooki” wellicht een voorbeeld aan kan nemen.

2.2 Methode 2: Panelgesprekken

Bij fieldresearch wordt er ten eerste gebruik gemaakt van panelgesprekken, met vijf personen per panelgesprek. Een panelgesprek is een vooraf geplande discussie, opgezet om verschillende meningen te vergelijken op een bepaald interessegebied (Krueger, 1988). Voordelen van een panelgesprek zijn, dat ik mensen persoonlijk vragen kan stellen en dat zij ook vragen aan mij kunnen stellen. Daarnaast zullen de respondenten met elkaar in discussie gaan, waardoor

ik wellicht tot hele interessante nieuwe bevindingen kom (Wat is onderzoek, 2013). Het panelgesprek wordt in totaal twee keer uitgevoerd, waardoor er in totaal 10 respondenten zullen deelnemen. Tijdens deze panelgesprekken, wil ik erachter komen, wat de doelgroep belangrijk vindt aan een website, wat hun verwachtingen zijn en wat ze aanspreekt. De panelgesprekken bestaan uit een kleine groep mensen. Hier is voor gekozen, omdat de respondenten geïnteresseerd zijn in de onderwerpen en zij ook de ruimte moeten hebben, om mee te kunnen

discussiëren. Door vijf respondenten mee te laten doen, zijn er genoeg meningen en kan de gespreksleider goed orde houden (Peekfothergill, 2009).

Deze respondenten wil ik gaan benaderen via mijn eigen contacten op social media en via de klantenkring van “Si Cooki”. De vijf respondenten per panelgesprek zullen elkaar niet kennen, waardoor eventuele vriendschappelijk banden geen invloed zullen hebben op de antwoorden.

Nadelen van een panelgesprek kunnen zijn, dat het veel tijd kost, je maar een kleine groep ondervraagt en dat het lastig is om mensen op hetzelfde moment op één locatie te verzamelen (Wat is onderzoek, 2013). Om dit nadeel enigszins te beperken, is er al een locatie uitgekozen. De panelgesprekken zullen worden gehouden in een klaslokaal bij het bedrijf Cargo compliance company. Dit kantoor ligt in Badhoevedorp, wat gemakkelijk bereikbaar is voor personen uit Amsterdam. Deze locatie straalt een zeer huiselijke sfeer uit en is zowel op doordeweekse dagen als weekenddagen beschikbaar op elk mogelijk tijdstip, waardoor dat geen obstakel zal gaan vormen.

De panelgesprekken zullen worden afgenomen in de week van 27 April.

Wie Wat Waarom

Panelgesprek 1: De doelgroep (5 respondenten) Panelgesprek 2: Bestaande klanten (5 respondenten) Panelgesprek 1: 5 min -welkom heten -planning doornemen

10 min vragen stellen:

Topics:

Hierin kan ik uitleggen wat de bedoeling is, waardoor de

respondenten zich meer op hun gemak zullen voelen.

Door vragen te stellen tijdens de

(5 respondenten)

Panelgesprek 1:

Vijf vrouwen tussen de 25-44

10 min vragen stellen:

Topics: - interesses - Surfgedrag - Vormgeving - Content - Lay out

15 min Best practices bespreken Topics -kleurgebruik -verhouding tekst/beeld -vormgeving -lay out

15 min vragen stellen en discussiëren Topics/vragen -winkelmand goed vindbaar -zoekbalk duidelijk -verwijzingen vindbaar -wat is wel en niet aantrekkelijk?

Door vragen te stellen tijdens de

panelgesprekken, hoop ik erachter te komen wat de doelgroep op de website van Si Cooki terug wil zien en wat ze nu missen bij soortgelijke webshops.

Door best practices te laten zien aan de doelgroep, wil ik erachter zien te komen wat ze wel en niet aanspreekt.

Ik wil erachter zien te komen, wat er blijft hangen bij de doelgroep, wanneer ze naar een bepaalde website kijken.

-Wat zet jou aan tot een aankoop?

10 min ideeën voor Si Cooki voorleggen Topics -eerste indruk -kleurgebruik -vormgeving 5 min afsluiting + drankje

Tot slot wil ik mijn voorlopige ideeën voor de website van Si Cooki voorleggen, waardoor ik de website al een klein beetje toets bij de doelgroep.

Iedereen bedanken voor de tijd en moeite, zodat ze met een fijn gevoel naar huis gaan.

2.3 Methode 3: Eye-tracking/usability test

Naast de panelgesprekken, wordt er ook gebruik gemaakt van een eye- tracking/usability test. De meest geschikte manier om een usability test uit te voeren, is respondenten voor een computer te zetten en te observeren wat ze doen (Ruigroknetpanel, z.j.). Voordelen van een eye-tracking/usability onderzoek zijn, dat je de website kan aanpassen op een gebruiker die los staat van je onderzoek, zoals de consumenten ook naar je website zullen kijken. Daarnaast kan je ook specifieke onderdelen van je website verbeteren, waarbij jij merkt dat je

respondenten blijven steken (Netvlies, 2014). Tijdens de eye-tracking/usability test worden vijf respondenten, gebaseerd op de personas individueel ondervraagt en gaan zij de website op verschillende punten uittesten. Deze test zal ongeveer 15 min. gaan duren per persoon. Aan de hand van de resultaten uit dit onderzoek, zal het advies worden aangepast en gespecificeerd.

Deze testen zullen worden uitgevoerd in het Benno premselahuis te Amsterdam, waar er beschikking is over de juiste apparatuur. Deze respondenten hoeven niet op hetzelfde moment aanwezig te zijn, waardoor het plannen van een afspraak gemakkelijker zal zijn. Rond de data 7 en 8 mei zullen de testen worden

uitgevoerd, waardoor er daarna nog genoeg tijd en ruimte is om het advies aan te passen waar nodig.

Door naast de usability test ook een eye-tracking test toe te passen, krijg je een beter inzicht in wat iemand ziet en in welke volgorde iemand dit ziet. Ook als iemand hier zelf niet bewust van is. Een nadeel van een eye-tracking test kan zijn, dat eye-tracking niet bij iedereen werkt. Bij 5-10% van de gebruikers, kan er niet worden gekalibreerd (Ruigroknetpanel, z.j.). Door middel van persuasion technieken, kan je een bezoeker verleiden tot een bepaalde actie. Een voorbeeld hiervan is de “Human Gaze” techniek. Hierbij stuur je het kijkgedrag van bezoekers een bepaalde kant op, waarmee je de conversie van je website verhoogd

(Frankwatching, 2013). In een eye-tracking onderzoek kun je deze technieken testen en optimaliseren.

Tijdens de usability test wordt er taakgericht getest. Er zal worden uitgelegd wat de bedoeling is, daarna zal de respondent de site scannen, vervolgens zal er gevraagd worden of hij/zij een stappenplan wil volgen, waarbij er ook verschillende vragen gesteld zullen worden.

Hieronder een eerste opzet van een aantal vragen die tijdens de usability-test worden gevraagd:

-Wat is je eerste indruk?

-Kijk voor 5 sec naar de website, kijk nu weg en vertel me waar jij denkt dat de website over gaat?

-Als je klikt op (dit element), wat verwacht je dan wat dit doet en waar denk jij dat het jou brengt?

-Als je een magische stafje had, wat zou je dan veranderen aan deze website? -Wat vond je goed/leuk aan deze website?

Concept hoofdstukindeling

Titelblad

Voorwoord

Managementsamenvatting NL en ENG

Inhoudsopgave

Inleiding

Methoden en technieken

- Deskresearch

- Fieldresearch

Hoofdstuk 1 Interne analyse

In document Si Cooki (pagina 63-73)