• No results found

➢ Inleiding

Verkeersveiligheid is én blijft één van de prioriteiten van onze burgers. Uit de subjectieve argumentenmatrix is gebleken dat er nog meer aandacht moet komen voor de zwakke weggebruiker. Niet alleen de fietsers en voetgangers maar de gehele doelgroep kwetsbare weggebruikers moet in feite aandacht krijgen. Bij deze doelgroep horen ook de bromfietsers en motorfietsers. Als we naar deze doelgroep kijken, zien we voor Vlaanderen in 2016 een licht positieve evolutie voor het streefcijfer ‘daling aantal dodelijke en zwaargewonde verkeersslachtoffers bij niet-beschermde verkeersdeelnemers’. Het zijn vooral de voetgangers en motorrijders die recent het minst in de positieve zin evolueren en dus in het bijzonder beleidsmatige aandacht verdienen.

De fietsers blijven eveneens een aandachtspunt vanwege de hogere aantallen verkeersslachtoffers.

In een veilig verkeer- en vervoersysteem zijn mens, voertuig en infrastructuur optimaal op elkaar afgestemd.

De weg en zijn omgeving, het zogenaamde wegbeeld, heeft een grote invloed op het verkeersgedrag. Vanuit de politie zullen we de gemeenten dan ook adviseren en ondersteunen. Naast rijopleiding, educatie en sensibilisering, normering en toezicht draagt gerichte verkeershandhaving bij tot het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Wetende dat een grotere objectieve en subjectieve pakkans het rijgedrag positief beïnvloedt, zetten wij onze inspanningen onverminderd voort.

Met betrekking tot handhaving leidde de implementatie van de ‘cross-border enforcement’ tot een verdere automatisering van het verwerkingsproces van politionele vaststellingen. De weg van de digitalisatie werd ook verder ingezet met de handhaving via ANPR-camera’s.

De grote ‘killers’ in het verkeer blijven onaangepaste snelheid, rijden onder invloed en het niet dragen van de autogordel. Dit blijkt ook uit de objectieve argumentenmatrix. Algemeen wordt aangenomen dat afleiding door gsm/smartphonegebruik ondertussen ook tot de grootste gevaren in het verkeer behoort. Bijzondere aandacht is ook nog steeds gerechtvaardigd voor de vrachtwagens en oneigenlijk gebruik van

landbouwvoertuigen.

➢ Probleembeschrijving

Hét probleem blijft de verkeersongevallen met gewonden. De essentie van de zaak is het aantal verkeersslachtoffers doen dalen. De grootste oorzaak van deze ongevallen kunnen we jammer genoeg niet wegnemen. Uit het statistisch rapport van het VIAS blijkt dat ongevallenoorzaak nummer één namelijk verstrooidheid van de bestuurder is. Een gebrekkige rijvaardigheid komt op de tweede plaats bij de ongevallen op de snelweg. Tot slot valt ook de bijzonder grote rol op die alcohol speelt bij verkeersongevallen.

Meer dan 10% van de autobestuurders die bij een letselongeval betrokken geraakten, testten immers positief.

Nergens in Europa is drinken en rijden echter zo sociaal aanvaard als in België.

De oorzaken, onaangepaste snelheid, rijden onder invloed, het niet dragen van de autogordel en afleiding kunnen we wél aanpakken door middel van sensibilisering én handhaving. Zowel preventieve als repressieve acties worden voorzien in ons plan van aanpak.

➢ Doelgroep

De doelgroepen van onze prioriteit zijn: de kwetsbare weggebruikers én de overtreders.

Voor de kwetsbare “minderjarige” weggebruikers zal er hoofdzakelijk ingezet worden op preventie. Op die manier worden ook hun ouders bereikt. Dit is een win-winsituatie want hoe duidelijker wij naar de ouders communiceren, hoe groter de kans dat zij mee zijn in het verhaal van de verkeersveiligheid. Maar even goed kunnen we minderjarige overtreders hopelijk in de toekomst naar een verkeersklas sturen.

De kwetsbare “meerderjarige” weggebruiker zal voornamelijk bekeurd worden gezien dit voor het merendeel het enige is wat effect heeft op langere termijn. Weliswaar zal een repressieve actie voorafgegaan worden door sensibilisering.

Een repressieve aanpak zal gelden voor alle andere weggebruikers. Waarbij prioritair zal worden opgetreden tegen de wegmisbruikers. Iedereen die té snel rijdt, onder invloed achter het stuur zit, gebruik maakt van zijn smartphone achter het stuur of zijn wagen hinderlijk parkeert. Onze aandacht zal ook specifiek uitgaan naar personen die, rijden zonder geldig rijbewijs, rijden spijts een ‘verval recht tot sturen’ te hebben of rond rijden met een niet-verzekerd voertuig.

➢ Partners

Als partners denken wij in eerste instantie aan:

 De gemeentebesturen:

- Bewustwording- en bewustmaken van een multidisciplinaire aanpak.

- Zorgen voor de correcte signalisatie en een veilige weginfrastructuur.

- Vrijmaken van de nodige capaciteit/middelen.

- Draagvlak creëren en mee de bestuurlijke materie opvolgen.

 Parket:

- Vervolgingsbeleid afstemmen op het handhavingsbeleid en vice versa in functie van lokale noden.

 Medewerkers:

- Motivatie hooghouden voor deze materie en indien nodig opleiden.

- Continu problematiek aandacht geven.

- Feedback geven en krijgen over de geboekte resultaten.

 Federale politie:

- Analyse en aanleveren cijfers, verkeersbarometer en de statistieken verkeersongevallen

 Pers:

- Sensibilisering.

- Openbaar maken van geboekte resultaten.

 Scholen:

- Fietscontroles en meewerken aan de provinciale acties rond fietsverlichting - Verkeerseducatie

- Fiets- en voetgangersexamens organiseren

 Andere partners:

- Vlabel

- Gemachtigde opzichters - Ouders

- Provinciebestuur Vlaams-Brabant - Voetgangersbeweging

- VIAS

- Vlaamse Stichting Verkeerskunde

- FOD Mobiliteit en FOD BiZa en Vlaams Gewest - PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding) - De Lijn

Strategische doelstelling.

Door middel van preventie, ontrading, regulerend optreden, repressie waar nodig en nazorg, een fundamentele bijdrage leveren tot een betere verkeersveiligheid. Om het aantal verkeersongevallen te doen dalen en om het lichamelijk letsel verder te reduceren, moet de overdreven snelheid omlaag, moet het gebruik van de smartphone achter het stuur en rijden onder invloed verder krachtdadig worden bestreden.

Dit kan gerealiseerd worden door:

➢ Raadgeven: Met hulp van alle medewerkers van de PZ K-L-M en de externe partners moeten we maximaal preventief advies verschaffen.

➢ Ontraden: Alleen en in samenwerking met externe partners, potentiële overtreders afschrikken door verhoogde (zichtbare) controles.

➢ Reguleren: Alleen en in samenwerking met andere diensten gerichte controles uitvoeren teneinde overtreders te verbaliseren.

➢ Onderzoeken: Door een opvolging en analyse van de verkeersongevallen kunnen we mogelijke voor ons ongekende oorzaken detecteren. Waarna we desgevallend de nodige maatregelen kunnen nemen of infrastructurele wijzigingen voor vragen. Ook de analyse van ons

handhavingsbeleid inzake snelheid zal verder worden onderzocht.

➢ Nazorg: Opvang van slachtoffers of nabestaanden door de politie. Slachtoffers van een

verkeersongeval of nabestaanden doorverwijzen naar de hulpverlening. Overtreders meer uitleg geven over hun overtreding.

3.4.1.7 Overlast