• No results found

(In Voorbereiding)

analyse Buurten

De Transvaalbuurt zal het meest profiteren van dit plan. Door de fysieke ingreep zal de sociale controle vergroten wat de buurt veiliger maakt. Een veiligere buurt maakt de buurt aantrek-kelijker, wanneer een buurt meer mensen aantrekt trekt het ook meer economische activiteiten en mogelijkheden aan.

analyse anchorpoints

Door dit plan wordt de Tranvaalbuurt meer ontsloten, de anchorpoints achter het spoorweg zoals de Amstelcampus kunnen hiervan profiteren. De connectiviteit tussen de anchor-points vergroot door de verbeterde onderlinge bereikbaarheid.

fysiek, sociaal en economisch

De fysieke ingreep zorgt voor een grotere sociale veiligheid. Deze ontwikkeling geeft de omgeving meer economische mogelijkheden.

157

>

Het verwijderen van de hekken rondom het oosterpark of de bestaande hekken dichterbij de gebouwen te zetten. de vrijkomende ruimte een groene inrichting te geven en bij het oosterpark te betrekken. door middel van een onder-grondse parkeergarage kan de huidige parkeervoorziening verwijderd worden. momenteel staan de mooie gebou-wen met hun rug naar het oosterpark toe. de bedoeling is om deze meer in het oosterpark te betrekken. Hierbij overweegt het Koninklijk Instituut voor de tropen (KIt) om een tweede ingang van het tropenmuseum te maken aan de oosterpark zijde. Hotel arena ook gelegen aan het oosterpark is dan ook bereid om een terras te maken aan het oosterpark. een belangrijk aspect in het ruimtelijk visie verdubbelingsplan van het oosterpark is dat de huidige functies in het oosterpark blijven bestaan.

visie

De bebouwde en het groene gedeelte met elkaar te laten integreren. Daarbij het park meer te ontsluiten door meer ingangen te maken waardoor de sociale controle in het park verhoogt.

visie stakeholder

Ondernemersvereniging de Oosterparkbuurt en

Ontwikkelingcombinatie Oostpoort ondersteunen dit plan. Zij

Oosterpark

(In Voorbereiding)

zien het Oosterpark als een belangrijke plek in het gebied. Dit plan zorgt ervoor dat het Oosterpark optimaal kan functioneren in de toekomst.

analyse Buurten

De Oosterparkbuurt zal aantrekkelijker worden als het Oosterpark ook een grotere aantrekkingskracht krijgt. Dit betekent dat dit plan een positief effect zal hebben op de buurt.

analyse anchorpoints

In de buurt van het Oosterpark bevinden zich een aantal andere anchorpoints. Onder andere het Tropenmuseum, de Dappermarkt en de Javastraat. Deze anchorpoints hebben een onderlinge connectiviteit, wanneer één van deze anchorpoints aantrekkelijker wordt kunnen de andere anchorpoints hiervan profiteren door het toenemende aantal bezoekers en passanten. Dit plan zorgt voor een positief effect op de nabij gelegen anchorpoints.

fysiek, sociaal en economisch

De fysieke ingreep op het park heeft als effect een verhoog-de sociale controle. Door verhoog-de aantrekkelijkere fysieke en sociale situatie zullen de mogelijkheden voor economische activiteiten en mogelijkheden verbeteren.

passagetransvaal

/

oosterpark analyse

Herinrichting van het park en het realiseren van twee extra toegangswegen richting het park.

visie

Het park meer toegankelijk te maken voor de buurt.

visie stakeholder

Bouwinvest en Ontwikkelingscombinatie Oostpoort hebben aangegeven dat zij de aanwezigheid van parken erg belangrijk vinden voor de waarde van het vastgoed in de buurten. Dit plan zorgt ervoor dat Park Frankendael beter gaat functioneren, de stakeholders ondersteunen daarom dit plan.

analyse Buurten

Park Frankendael zal voor de omliggende buurten toegan-kelijker worden, hiervan zullen de buurten profiteren omdat er meer recreatiemogelijkheden aangeboden worden.

Park Frankendael

(In Uitvoering)

analyse anchorpoints

In de buurt van park Frankendael bevinden zich een aantal andere anchorpoints. Onder andere het sportpark Middenmeer, Science Park en het Amstelstation. Deze anchorpoints hebben een onderlinge connectiviteit, wanneer één van deze anchor-points aantrekkelijker wordt kunnen de andere anchoranchor-points hiervan profiteren door het toenemende aantal bezoekers en passanten. Dit plan zorgt voor een positief effect op de nabij gelegen anchorpoints.

fysiek, sociaal en economisch

De nieuwe fysieke situatie zorgt ervoor dat het park toegankelijker wordt en de sociale veiligheid verbetert. Door de aantrekkelijkere fysieke en sociale situatie zullen de mogelijkhe-den voor economische activiteiten vergroten.

159

>

jeruzalem is een buurt in de wijk tuindorp frankendael. Het wordt begrensd door de middenweg, de Kruislaan, maxwellstraat en de Hugo de vrieslaan. de buurt dankt haar naam aan het uiterlijk van de witte duplexwoningen (lage witte woningen met een plat dak). deze woningen zijn direct na de tweede wereldoorlog gebouwd.Kenmerken van de wijk zijn het rustige en groene karakter. veel bewoners wonen hier al gedurende langere tijd. de woonomgeving wordt hoog gewaardeerd. In het gebied zijn twee verzor-gingshuizen en vanaf eind 2011 is er een Brede school gevestigd. de bevolkingssamenstelling bestaat nu veelal uit kleine huishoudens waarvan de bewoners vaak wat ouder zijn en van starters op de woningmarkt. na aanpak van de wijk zal deze gedifferentieerder zijn: ouderen, gezinnen, ééngezinhuishoudens, koopwoningen, huurwoningen en appartementen.

visie

Het realiseren van een klimaat neutrale wijk, door middel van het restaureren en herbouwen van gebouwen en het herinrichten van de openbare ruimte. De directe bewoners en belangstellenden moeten zo vroeg mogelijk betrokken worden bij de ontwerpopgaves; stedenbouw, de openbare ruimte en

Jeruzalem

(In Uitvoering)

gebouwen. De realisatie van gebouwen en openbare ruimte door middel van een op elkaar afgestemde gefaseerde aanpak.

visie stakeholder

Geen visie met betrekking tot dit plan van de geïnterviewde stakeholders.

analyse Buurten

De buurten rondom Jeruzalem presteren onder gemiddeld. Een grondige aanpak van de wijk kan de buurt goed doen en gelijk trekken met de gemiddelde buurt van Amsterdam.

analyse anchorpoints

Park Frankendael en sportpark Middenmeer zijn de omliggende anchorpoints en maken de buurt aantrekkelijk en in-teressant. Het plan maakt de buurt zelf aantrekkelijker waarvan de omliggende anchorpoints weer profiteren.

fysiek, sociaal en economisch

De nieuwe fysieke situatie zorgt ervoor dat de buurt aantrek-kelijker er uit ziet waardoor de sociale veiligheid verbetert. Door de aantrekkelijkere fysieke en sociale situatie zullen de mogelijk-heden voor economische activiteiten vergroten.

parkfrankendael

/

jeruzalem analyse

Gezien de hoeveelheid bestaande- en toekomstige plan-nen voor amsterdam - oost, kan geconcludeerd worden dat veel gebeurd in amsterdam - oost. veel buurten en wijken worden binnen het stadsdeel getransformeerd tot een com-pleet nieuwe woonwijk met veel ‘extra’ voorzieningen en infrastructurele ingrepen in de directe omgeving. Buurten die weinig voorzieningen of een slechte connectiviteit hebben, kunnen hiervan profiteren.

Opmerkelijk voor Amsterdam - Oost zijn de vele nieuw-bouw en renovatieprojecten. Het project Overamstel en het Eenhoorngebied zijn vergelijkbaar met elkaar. Het gebied wordt hierdoor compleet getransformeerd tot een nieuw woon- en werkgebied. Overamstel beschikt in de toekomst over circa 2.000 extra nieuwbouw- woningen en biedt 14.000 vierkante meter aan kantoor- en werkruimte. Geisoleerde wijken als Omval van der Kun en Amsteldorp kunnen van deze

ontwikkelingen profiteren.Het Eenhoorngebied wordt ontwik-keld tot een compleet nieuw gebied, gericht op studenten. Zo worden vele extra (studenten) woningen gebouwd en nieuwe woon- en werkvoorzieningen geplaatst. Hiernaast beschikt het Eenhoorngebied in de toekomst over een nieuw hotel ‘Casa 400’.

Een ander leuk en interessant project is Oostpoort. Het gebied wordt ontwikkeld tot het nieuwe centrum van stadsdeel Oost. Binnen enkele jaren beschikt het gebied over een totaal nieuw winkelcentrum, een nieuw stadsdeelhuis en vele extra nieuwbouwwoningen in de koop- en huursector. Daarbij komen er ook diverse culturele-, sport- en horecavoorzieningen. Oostpoort biedt het Stadsdeel veel potentiemogelijkheden op fysiek, economisch en sociaal vlak. Omliggende wijken van Oostpoort kunnen profiteren van de nieuwe voorzieningen.

Conclusie

[links] Oostpoort, ste-denbouwkundig ontwerp door sjoerd soeters. [rechts] het eenhoorn-gebied.

161

>

Naast de diverse nieuwbouw- en renovatieplannen heeft het stadsdeel veel belang bij een verbeterde bereikbaarheid en een vernieuwing van de openbare ruimte met extra voorzienin-gen. Zo worden het Amstelstation en het Muiderpoortstation compleet aangepakt en gerenoveerd. De stations bieden binnen enkele jaren een verbeterde toegankelijkheid voor bezoekers en reizigers. Daarnaast beschikt het Amstelstation over veel ‘extra’ winkel- en horecavoorzieningen en een compleet nieuwe hotelaccomodatie. Amsteldorp kan profiteren van de uitbreiding in voorzieningen. Daarbij is de renovatie van het Muiderpoortstation een belangrijke wens van één van de stakeholders (OCP).

Gezien de vele en diverse plannen voor Stadsdeel Oost, ligt er veel belang bij de volgende punten:

Nieuwbouwwoningen in de koop- en huursector; Diverse renovatieprojecten binnen het Stadsdeel; Verbetering van de openbare inrichting;

Het aanbrengen van extra groenvoorzieningen;

Verbetering aan de bereikbaarheid van het Stadsdeel; Combinatie van woon- en werkgebied;

De studenten (voorzieningen en woningen);

Een nieuw bruisend stadscentrum in de buurt Oostpoort. Door de vele bestaande- en toekomstige plannen in Amsterdam- Oost, heeft het gebied veel potentie en toekomst-mogelijkheden. Buurten en wijken worden compleet getransfor-meerd tot een nieuwe woonwijk met extra voorzieningen in de directe omgeving en buurten die ondermaats presteren kunnen door de ontwikkelingen aantrekkelijker worden. Door het grote aantal plannen binnen het stadsdeel kan geconcludeerd worden dat beleggers, ontwikkelaars en investeerders veel vertrouwen hebben en potentie zien in het stadsdeel. De plannen zijn be-langrijk voor buurten die minder goed presteren.Door effectieve plannen uit te voeren kan er verandering in komen.

Er is echter weinig samenhang te vinden met de wensen en visies van de stakeholders. Daarom zijn de wensen en visies in het volgende deel uiteen gezet.

163

rGBG

Rood

R1: Ontwikkeling Science Park Amsterdam (belang van de UvA) R2: Ontwikkeling Amstelcampus comAmsterdam (belang van de HvA)