• No results found

107

bereikbaarheid

>

sportparkvoorland

/

jaapedenbaan

eerste orde sportpark Middenmeer ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde Flevopark Darwinplantsoen derde orde Gallileiplantsoen Park Frankendael Oosterpark Tropenmuseum Dappermarkt ‘s Gravenlandeplein krugerplein sportpark Drieburg

Voor een sportlocatie is het bereik van de Jaap Edenbaan niet optimaal. De eerst orde van de Jaap Edenbaan is al erg slecht. De tweede orde iets beter, maar dat is vooral te danken aan de Kruislaan en de Middenweg. Deze straten verbinden de Jaap Edenbaan in Oostelijke en Zuidelijke richting. De hoog- en laagschaligheid is niet goed van dit anchorpoint.Het functioneert zelfs op laagschalig niveau niet erg goed als het puur alleen bekeken wordt op het ruimtelijke aspect. Het ligt in het midden van allerlei barrieres. Het spoor, de snelweg en de begraafplaats midden van allerlei barrieres. Het spoor, de snelweg en de begraafplaats.

Gradatie en ligging

Globaal anchorpoint, trekt mensen van heel Amsterdam en omgeving, gelegen in Middenmeer.

Jaap Edenbaan

1e 2e -WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Onderzoekskaart: 1e, 2e, 3e orde:

Tiebreakers

eerste orde Javastraat Flevopark

ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde Amstelcampus Dappermarkt Tropenmuseum Timorplein Boniplein Oosterpark Badhuis derde orde Artis sciencepark Makassarplein ceramplein Ambonplein krugerplein ‘s Gravenlandeplein Park Frankendael Javaplantsoen Gallileiplantsoen sumatraplantsoen sportpark Middenmeer

De eerste orde vanaf de Tie Breakers heeft onvoldoende bereikbaarheid, Ondanks dat deze zeer ver reikt via de Valentijnskade en de Celebesstraat, is het aantal verbindingen laag. De tweede orde heeft een matige bereikbaarheid omdat het spoor hier een grote barrière opwerpt. Op zowel hoge als lage niveaus is het slecht. Er worden geen hoogschalige wegen aangedaan en er is geen fijnmazig patroon. Door het Flevopark is het bereik richting het noorden onvoldoende, het bereik richting het westen is ook onvoldoende door de spoorlijn. Richting het zuiden is het bereik slecht door de waterbarrière langs de Valentijnskade. Het bereik richting het oosten is door zowel de waterbarrière als de A10 slecht. Vanaf de Tie Breakers zijn nog genoeg verbeterpunten mogelijk richting het westen is ook onvoldoende door de spoorlijn. Richting het zuiden is het bereik slecht door de waterbarrière langs de Valentijnskade. Het bereik richting het oosten is door zowel de waterbarrière als de A10 slecht. Vanaf de Tie Breakers zijn nog genoeg verbeterpunten mogelijk.

Gradatie en ligging

Globaal anchorpoint, gelegen in Indische buurt

Tiebreakers

1e -2e +-WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Onderzoekskaart: 1e, 2e, 3e orde: Geuzenpark Middenmeer

109

bereikbaarheid

>

tiebreakers

/

geuzenmiddenmeer

eerste orde sportpark Middenmeer Athena hc Voorland Atletiek ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde Jaap edenbaan Flevopark Park Frankendael Tropenmuseum Oosterpark Darwinplantsoen derde orde Gallileiplantsoen Javastraat Dappermarkt ‘s Gravenlandeplein

Het Sportpark heeft een korte eerste orde. Door de middenweg heeft het sportpark een geringe connectie langs de gehel as. het is een anchorpoint op lage schaal. Opvallend is het feit dat er geen relatie is met de Indische buurt. Het Anchorpoint richt zich op het noord-westen. De connectie met de oosterparkbuurt is redelijk. Verder heeft het sporpark een zeer slechte connectie met de naast gelegen buurten aan de westzijde.

Gradatie en ligging

Globaal anchorpoint, trekt mensen vanuit heel amsterdam, gelegen in Middenmeer.

Geuzenmiddenmeer

1e --2e +-WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Onderzoekskaart: 1e, 2e, 3e orde:

Athena hc

eerste orde sportpark Middenmeer Geuzen Middenmeer ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde Jaap edenbaan Voorland Atletiek Park Frankendael Oosterpark Tropenmuseum derde orde sciencepark Flevopark Gallileiplantsoen krugerplein Dappermarkt Javastraat

De eerste orde vanaf Athena is redelijk lang, echter zijn er weinig aansluitingen en is het bereik dus slecht. Dit geldt in mindere mate voor de tweede orde lijn, als eerste is de radioweg een lange tweede orde richting de wijk Oud-Oost. Ook de middenweg wordt nog bereikt. Op hogere- en lagere schaalniveas presteert de connectiviteit van Athena slecht. Er worden geen hogere schaalniveas bereikt en er is geen fijnmazig straatpatroon. De bereikbaarheid richting het noorden en oosten is slecht door de ring A10 en de spoorlijn. Richting het zuiden doemt de A10 weer op als barrière waardoor het zuiden ook slecht bereikt wordt. Richting het westen steekt een verbinding het stadsdeel uit. De barrières zorgen voor een geïsoleerde ligging.

Gradatie en ligging

Globaal anchorpoint, gelegen in Middenmeer.

Athena HC

1e 2e --WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Onderzoekskaart: 1e, 2e, 3e orde:

Jachthaven

111

bereikbaarheid

>

athenahc

/

jachthaven

eerste orde

ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde derde orde

Flevopark Oosterpark Dappermarkt

De bereikbaarheid van de jachthaven is matig, de eerste orde vanaf de jachthaven is een zeer lange straat, deze heeft wel veel verbindingen maar deze komen weer terug op dezelfde eerste orde. Of ze zijn zeer kort. Tevens loopt er maar één tweede orde het gebied in en de rest loopt richting het noorden of zuiden. Op hogere niveaus scoort de jachthaven slecht aan-gezien er geen snelwegen bereikt worden. De verbinding met het zuiden en westen is ook slecht, dit komt door het uitbreken van een verbinding met het gebied. Over het geheel gezien is de jachthaven dus niet goed verbonden met het omliggende gebied. Dit komt vooral door de waterpartijen en het feit dat er geen bruggen of verbindingen zijn.

Gradatie en ligging

Globaal anchorpoint, trekt personen uit en buiten Amsterdam aan, gelegen buiten stadsdeel, gelegen in IJburg.

Jachthaven

1e 2e +-WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Onderzoekskaart: 1e, 2e, 3e orde:

Javastraat eerste orde Timorplein Makassarplein Ambonplein Badhuis Tropenmuseum Oosterpark

ADRes > ARchOR POInTs

tweede orde Flevopark sumatraplantsoen Gallileiplantsoen Park Frankendael Tiebreakers sportpark Middenmeer ceramplein Boniplein Dappermarkt sciencepark derde orde Jachthaven Voltaplein ‘s Gravenlandeplein krugerplein Javaplantsoen Amstelstation Artis Jaap edenbaan

Het 1e orde bereik van de Javastraat is voldoende, de Java straat is namelijk redelijk lang. Het 2e orde bereik onvoldoende, er is wel een redelijk bereik maar gezien de goede 1e orde is er een gemiste kans. De hoog-en laagschaligheid zijn beide onvoldoende. Er worden geen hoogschalige wegen bereikt en qua laagschaligheid kan het beter. Het noorden en oosten zijn slecht bereikbaar, dit komt vooral door het flevopark en de waterbarrière bij de Zeeburgerdijk. Het zuiden en westen is onvoldoende bereikbaar. Dit komt door de spoorlijn en de weinige doorgangen.

Gradatie en ligging

Lokaal anchorpoint, gericht op de Indische buurt, wel bekent- heid in hogere schaal. Gelegen in Makassar- en Timorbuurt.

Javastraat

1e + 2e +-WAARDeBeOORDelInG BeReIk n W O Z

Conclusie

Uit de analyses van de anchorpoints is af te lezen welke plekken in Oost belangrijk zijn en welke potentie hebben om te ontwikkelen. Het noordelijke deel van Oost heeft bijvoorbeeld een interessant netwerk aan anchorpoints die elkaar zouden kunnen versterken. Dit zijn onder andere de Amstelcampus, dat voor levendigheid zorgt met haar studenten, het Oosterpark dat als een groen hart functioneert, de Dappermarkt waar mensen bijeenkomen, de Javastraat om te winkelen en het Tropenmuseum dat toeristen aantrekt.

stedelijk netwerk

Door het stedelijk netwerk slim in te richten en de ver-bindingen tussen deze anchorpoints te verbeteren ontstaat er een betere samenhang waardoor de hele buurt aantrekkelijker wordt. Het beeld en imago van een buurt wordt o.a. gevormd door wat er te beleven en te zien is. Hoe meer er te doen hoe meer activiteiten er plaatsvinden in de buurt. Uiteindelijk zal dit leiden tot een groei in sociale en economische zin.

oost-west conneciviteit

Om de verbindingen van de zojuist beschreven anchor-points te verbeteren zal er een grotere focus moeten liggen op een Oost-West connectiviteit, in het huidige stedelijk frame is de Wibautstraat te veel gefocust op een Noord-Zuid verbinding. De Wibautstraat is in dat opzicht een barrière omdat het op een dusdanige manier is ingericht dat de aanvoer van mensen vanuit het centrum naar de richting van de Oosterparkbuurt ontmoedigt. In de analyse komt ook naar voren de anchor-points in de Indischebuurt de slechte bereikbaarheid hebben met het omliggende gebied. Anchorpoints zullen optimaal functioneren wanneer deze bereikt worden door aanvoerwegen.

Grootste anchorpoints

Het Oosterpark, park Frankendael, sportpark Middenmeer, het Flevopark en het Science Park zijn de grootste anchorpoints in het stadsdeel. Hoe beter deze parkenfunctioneren deste meer profijt de omliggende buurt ervan heeft. Één manier om deze parken beter te laten functioneren is om de samenhang en con-nectiviteit onderling te versterken. Dit zou bijvoorbeeld kunnen

door assen te creëren die de anchorpoints beter met elkaar verbinden. Deze assen zijn extra verbindings wegen tussen de anchorpoints. Deze assen kunnen daarnaast versterkt worden door aan deze assen nieuwe anchorpoints te laten ontstaan. De Middenweg is een belangrijke bestaande as die het Oosterpark, park Frankendael en sportpark Middenmeer verbindt.

diversitiet anchorpoints

De diversiteit van anchorpoints binnen het stadsdeel en binnen wijken is erg belangrijk. Drie parken naast elkaar heeft minder toegevoegde waarde dan één park, één plein en één winkelstraat bij elkaar. Dezelfde anchorpoints in één netwerk zullen elkaar minder versterken dan verschillende anchorpoints. Zo zou er afgevraagd kunnen worden of Park Frankendael niet enigszins overbodig is aangezien de aanwezigheid van het Oosterpark en het Flevopark. Wellicht zou Park Frankendael een andere functie kunnen krijgen of verkleind worden. Het park heeft genoeg mogelijkheden dankzij de centrale locatie in het stadsdeel.

Creëren van nieuwe ancherpoints

De database geeft inzicht op welke plekken er eventueel een nieuwe anchorpoint gecreëerd kan worden. Om de ver-bindingen tussen Oost en stadsdeel Zuid te verbeteren, dat nu beperkt is, is het een mogelijkheid om van een barrière een an-chorpoint te maken. Hierbij wordt van een duidelijk herkenbaar punt een verbinding gemaakt tussen de verschillende stadsde-len. Dit zou goed kunnen bij de Amstel dat op dit moment een bar-rière vormt tussen de twee stadsdelen. Wanneer dit zou lukken zal de Amstel niet als een barrière ervaren worden, maar als een stepping stone tussen twee gebieden. Een steppingsto-ne is een verbinding van buiten het stadsdeel naat het stadsdeel toe. Langs de Amstelkade zou bijvoorbeeld een boulevard gemaakt kunnen worden. Als er een anchorpoint op een grens bevindt zal de grens min-der als een grens ervaren worden. Er ontstaat een samenhang tussen de gebieden. Beide gebieden zullen profijt hebben van een verbeterde samenhang, het biedt de mensen namelijk meer voorzieningen en prikkelingen.

113

bereikbaarheid

>

conclusie

Een betere hechting in westelijk richting met de stad kan de