• No results found

Met het doel efficiënt te strijden tegen het zwartwerk heeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal

Overleg een aangepaste politiek per sector ontwikkeld. In dit kader werden er

partnerschapsovereenkomsten afgesloten met vertegenwoordigers van specifieke sectoren.

Het basisidee is een uitwisseling en kruising van informatie die van alle partners komt, met het doel de bouwsector te saneren langs 3 welomschreven assen: preventie, opsporing en bestraffing.

Doelstelling: een gemeenschappelijke strategie uitwerken in de bouwsector om te strijden tegen illegale tewerkstelling en sociale fraude door de partijen te responsabiliseren, waarbij rekening wordt gehouden met plaatselijke gevoeligheden.

Partnerschapscommissie

Deze overeenkomsten hebben een wettelijk en structureel kader gekregen door de oprichting van een partnerschapscommissie. Deze laatste heeft als opdracht de partnerschapsovereenkomsten voor te bereiden die worden gesloten tussen de bevoegde ministers en de professionele organisaties. Daardoor worden de sociale partners betrokken bij de drie stadia van de strijd tegen het zwartwerk: preventie, opsporing en bestraffing. Deze commissie voorziet in een uniform model van overeenkomst en in een procedure.

De SIOD heeft als opdracht te waken over de partnerschapsovereenkomsten, gesloten door de ministers. Deze partnerschapscommissie heeft voor het eerst vergaderd op 8 juni 2010.

Zij is samengesteld uit de voorzitters van de RVA, de RSZ, de Sociale Inspectie, het Toezicht op de Sociale Wetten, de Nationale Arbeidsraad en Financiën.

Tijdens deze vergadering werd besloten een evaluatie te voorzien in juni 2011. Partnerschapsovereenkomsten met de sociale partners in de bouwsector

1. Provincie Namen en Waals-Brabant

Op 1 april 2009 werd er een partnerschapsovereenkomst gesloten tussen de 4 inspectiediensten, de bouwfederatie en de sociale partners ABVV en ACV. 2. Provincie Henegouwen

Deze overeenkomst werd op 1 april 2009 getekend in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, de FOD Sociale Zekerheid, de RSZ, de RVA de bouwfederaties van Henegouwen (Charleroi, Le Roeulx, Bergen, Doornik), de

vakbonden ABVV (Algemene Centrale van Henegouwen) en ACV (Bouw en Industrie Henegouwen).

3. Provincie Luxemburg

Deze is toegetreden tot de partnerschapsovereenkomst voor de provincies Waals-Brabant en Namen door de ondertekening van een tekst op 18 september 2009.

Het gaat vooral om de uitwisseling van informatie met het doel de concurrentie in de bouwsector te verbeteren of te versterken.

Deze overeenkomsten hebben niet als doel te concurreren met de arrondissementscellen, maar zijn een bijkomend middel dat toelaat de controles meer te richten.

Het Toezicht op de Sociale Wetten verzekert het secretariaat. De oprichting van een permanent orgaan in het kader van de overeenkomst is een garantie voor een dynamische werking.

T

S

W

A

Een gestructureerde uitwisseling van informatie

Om gemakkelijk informatie uit te wisselen werd er in 2010 een typeformulier opgesteld. Dit laat toe om informatie door te geven, indien dit nodig is, zonder op de volgende vergadering te moeten wachten en het garandeert de anonimiteit voor de verstrekker van de inlichtingen, als dit gewenst is.

Het formulier werd opgesteld uit bekommernis om de gegevens te verkrijgen die belangrijk zijn voor een snelle en efficiënte behandeling van de informatie. De elektronische weg krijgt de voorkeur.

Geregelde vergaderingen van het secretariaat

Deze vergaderingen worden bijgewoond door een afgevaardigde van TSW, RVA, RSZ, de Sociale Inspectie en de sociale partners. Het gaat om een werkgroep die bij elke vergadering bestaat uit dezelfde personen.

Deze geregelde vergaderingen laten toe: - dat de partners elkaar leren kennen

- dat de verwachtingen en noden van iedereen gekend zijn, evenals de problemen, de manieren van werken en de methodes en de ervaringen

- dat er gesproken kan worden over nieuwe fraudefenomenen (grensoverschrijdende fraude in het kader van detachering, onderaanneming en cascade, valse documenten, valse statuten …)

1. Provincie Henegouwen

De ondertekenende partijen hebben een secretariaat opgericht, waarvan de zetel zich bevindt in de lokalen van het Toezicht op de Sociale Wetten in Bergen.

Het secretariaat fungeert als permanent contact, beheerd door de vertegenwoordigers van de ondertekenende partijen.

Het is samengesteld uit 16 afgevaardigden van de ondertekenende partijen: één voor elke arbeidsinspectiedienst en het coördinatieorgaan (TSW, KBO, SI, RVA, RSZ en het Federale Comité), vier van de representatieve werknemersorganisaties en vier werkgeversorganisaties.

Zij hebben 6 keer vergaderd in 2012.

Er komen vele onderwerpen aan bod tijdens deze vergaderingen: hoofdelijke aansprakelijkheid bij loonschulden, strijd tegen frauduleus werk, partnerschap op federaal vlak, tijdelijke detachering door buitenlandse firma’s, de problematiek van landbouwtractoren op bouwwerven, strijd tegen frauduleuze arbeid op openbare werven/aanwezigheidslijst.

Het secretariaat van de overeenkomst heeft in 2012 een nieuwe cyclus opleidingen georganiseerd over een aantal materies die door de diverse inspectiediensten worden geïnspecteerd: wijzigingen van de werkloosheidsreglementering.

Het doelpubliek zijn de verantwoordelijken en de werknemers van de patronale kamers, de permanente secretariaten van de vakbondsorganisaties en de werknemers van de juridische diensten van deze organisaties.

In 2012 heeft het secretariaat 18 aanvragen voor een onderzoek geregistreerd vanwege de patronale organisaties en de vakbonden. Deze werden doorgestuurd aan de bevoegde inspectiediensten.

Het gaat vooral over frauduleuze arbeid, onwettige detachering, fraude met vervangingsinkomens en bevoegdheid van de paritaire comités.

Er werd een controle georganiseerd door het Toezicht op het Welzijn op het Werk (met deelname van TSW en RVA, 14 ondernemingen gecontroleerd).

De resultaten zijn positief: 1 werf gesloten omwille van de veiligheid, 8 inbreuken met betrekking tot werkloosheid, 3 pv’s opgesteld door TSW voor Dimona.

2. Provincie Namen

Zij blijven elk trimester vergaderen met de verschillende partners, met uitzondering van het ACV, dat nooit aanwezig is.

In 2012 werd de arbeidsauditeur uitgenodigd om deel te nemen aan de vergaderingen, met het doel zijn mening te kennen met betrekking tot de bouwsector.

T

S

W

A

Verschillende thema’s worden behandeld, waarvan een aantal geregeld terugkomen, zoals:

- De praktijk van het economisch werkloos stellen van de werknemer die ziek is (voor dit punt verwachten de inspecties dat de vakbondsorganisaties precieze informatie geven, zodat zij een onderzoek kunnen instellen)

- De problematiek van de werknemer die tijdelijk werkloos is bij een eerste werkgever en die zich eveneens op een andere werf bevindt bij een tweede werkgever

- De incoherentie tussen bepaalde paritaire comités en het paritair comité van de bouw (er werd een onderzoek tot bepaling van het paritair comité ingesteld naar aanleiding van de informatie die men had gekregen)

Er werden nieuwe thema’s naar voor geschoven, zoals:

- De wil bij alle partners om het aspect preventie in de strijd tegen de sociale fraude verder uit te werken

- De toename van de problemen in verband met de onderaanneming en het beroep dat hierbij gedaan wordt op buitenlandse ondernemingen (detachering en valse detachering,

schijnzelfstandigen – er werd een dossier in onderzoek gegeven)

- Herinnering aan de regels voor de overheidsaanbestedingen (bijhouden van een dagelijkse aanwezigheidslijst, mechanisme van gedeelde verantwoordelijkheid).

- Er werd een nationale partnerschapsovereenkomst getekend voor de strijd tegen de sociale fraude en de illegale arbeid in de bouwsector

3. Provincie Waals-Brabant

Tot deze provincie behoren het gewest Brussel-Hoofdstad en Nijvel. Er wordt driemaandelijks vergaderd.

Een lid van deze groep die aan de 3 vergaderingen deelneemt, geeft een kleine samenvatting van wat er gebeurt in de andere partnerschapsvergaderingen.

Tijdens elke vergadering wordt herinnerd aan de noodzaak om het formulier te gebruiken.

Er werden verschillende uiteenzettingen gehouden, vooral over de tijdelijke werkloosheid, over zaterdagwerk in de bouw en over onderwerpen die de deelnemers zouden kunnen interesseren.

De inspectiediensten zijn de motor bij deze vergaderingen.

De groep betreurt het gebrek aan investering en uitwisseling vanwege de vakbondsorganisaties.

In Waals Brabant richt men zich op:

- De kleine werven in de particuliere woningen: maar er stelt zich een organisatorisch probleem, omdat er een machtiging tot visitatie moet worden gegeven en deze werven van korte duur zijn - Werven met buitenlandse firma’s

- RER-werven: maar hiervoor moeten “Mammouth”-operaties georganiseerd worden, die niet gemakkelijk kunnen georganiseerd worden, omwille van de verminderde effectieven van de controlediensten in de provincie.

T

S

W

A

4. Provincie Luxemburg

De controle op zaterdagprestaties wordt georganiseerd via de arrondissementscellen. Er werd oneerlijke concurrentie vastgesteld vanwege buitenlandse ondernemingen.

Het secretariaat stelt vast dat het partnerschap niet geleid heeft tot meer uitwisseling van informatie tussen de leden.

T

S

W

A

Hoofdstuk 10 : Het informatiesysteem Interne Markt – IMI (Internal