• No results found

Hoofdstuk 5: Investeerderswaarden

5.2 Partners

Zoals in hoofdstuk drie aangegeven zijn er naast donateurs bij voordekunst zijn ook partners, die projecten kunnen ondersteunen door ze in de beginfase te helpen. Dit kan op verschillende

manieren, partners kunnen gelijk 25% van het doelbedrag doneren aan projecten, maar kunnen ook 10% doneren in de beginfase en de laatste 20% wanneer de grens van 80% is bereikt, om

projectmakers te motiveren om tot deze 80% van een doelbedrag te komen (bijlage 2). Waar particuliere donateurs diverse redenen kunnen hebben om de doneren, wordt er vanuit partners altijd gegeven aan kunstprojecten vanuit bepaalde richtlijnen. Binnen deze partners bestaat er een onderscheid tussen partners die voortkomen uit matchfunding, dus wanneer er een verband is opgezet tussen voordekunst en een bepaalde organisatie dan wel instelling om geld te doneren aan de kunsten, en reguliere partners. De partners die voortkomen uit matchfunding steunen kunst en cultuur indirect, door geld te geven aan voordekunst als platform, waarna voordekunst deze partners en hun geld koppelen aan bepaalde projecten. Deze partners gaan hier vervolgens akkoord mee, waarna het geld van de partners die voortkomen uit matchfunding gekoppeld wordt aan de goedgekeurde projecten (bijlage 2). Andere partners geven direct aan bepaalde projecten, ook volgens bepaalde richtlijnen. Wanneer dit gebeurt kan dit ook dienen als een markering van kwaliteit voor andere donateurs, wanneer zij zien dat er al een bepaald bedrag is geworven via een partner zullen ze sneller doneren aan een project (bijlage 2). Na deze indeling van partners die voortkomen uit matchfunding en reguliere partners, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen private partners, partners ter ondersteuning van een bepaalde geografische locatie of bepaalde tak van de kunst- en cultuursector en publieke partners.

5.2.1 Private partners

Private partners zijn vaak partners die voortkomen uit matchfunding. Casander beschrijft ABN-AMRO, als voorbeeld van een private partner, als volgt:

39

ABN (…) wordt gezien als kennispartner. Zij ondersteunen ook voordekunst als platform, en dus geen projecten specifiek. Wat zij doen is vooral kennis delen, dus bijvoorbeeld business dagen en bijeenkomsten met ABN AMRO, waarbij er ook iemand van ABN aanwezig is. Ze vertellen dan tegen makers hoe het werkt bij de bank voor hen. Waarom zij dat doen, is natuurlijk vooral voor het imago. Ze willen zich neerzetten als cultuurbank (…). Ook is crowdfunding heel transparant (bijlage 2).

Op de partnerpagina van ABN-AMRO, wordt hetzelfde geuit namens de organisatie:

Beide organisaties stimuleren ondernemerschap in de kunstsector. (…) Onderdeel van de samenwerking is nagaan waar voordekunst en ABN AMRO krachten kunnen bundelen op dit vlak. (…) Hierbij valt te denken aan het gezamenlijk organiseren van evenementen, maar ook het betrekken van relaties, klanten en medewerkers, bijvoorbeeld via ABN AMRO Foundation (voordekunst, 2016).

Deze partners kunnen dus als private organisatie gericht zijn op het aangaan van een netwerk met projectmakers, om meer zaken te genereren en daarnaast kan het goed zijn voor het imago van de organisatie om kunst en cultuur in de maatschappij te stimuleren. Ook Deloitte Nederland lijkt op basis van deze laatste reden een partnerschap aan te gaan met voordekunst: ‘’de maatschappelijke betrokkenheid van Deloitte komt tot uiting in onze investeringen in opleidingen, vrijwilligerswerk en nevenfuncties van onze medewerkers. Ons partnership met voordekunst is een logisch gevolg van die directe betrokkenheid’’ (voordekunst, 2016). Ook Deloitte uit dus dat ze graag betrokken willen zijn bij de stimulatie van kunst en cultuur, op basis van maatschappelijk belang. In het verlengde kan dit goed zijn voor het imago van Deloitte. In hun betrokkenheid bij voordekunst is dan ook zeer zichtbaar door de transparantie van crowdfunding, die Casander duidt.

5.2.2 Partners ter ondersteuning

Partners ter ondersteuning van een bepaalde geografische locatie of bepaalde tak van de kunst- en cultuursector zijn voornamelijk fondsen, maar ook andere instellingen. Fondsen kunnen zowel gerelateerd zijn aan de inhoud van een project als de geografische locatie van een project. Fondsen geven dan ook direct geld aan projecten op voordekunst, op basis van inhoudelijke

beoordelingspunten van projecten die voortkomen uit de richtlijnen van een fonds. Zo noemt Casander dat er fondsen zijn die zich specifiek richten op talentontwikkeling (zoals het VSB Fonds) of fondsen die zich richten op projecten die zich inzetten voor een maatschappelijk belang (zoals het BankGiro Loterij Fonds), maar er zijn dus ook fondsen die zich richten op bepaalde locaties zoals het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (gericht op projecten uit Amsterdam) en Fonds 1818 (gericht op projecten in en rondom Den Haag) (bijlage 2). Casander geeft aan dat fondsen gebruik maken van

40

voordekunst, omdat het als crowdfunding platform zeer transparant is en ze daarmee het succes van de projecten die ze als fonds financieren kunnen aantonen (bijlage 2). Naast de fondsen kunnen er ook partners zijn die voordekunst gebruiken om meer workshops en voorlichtingen over

crowdfunding te realiseren op een bepaalde locatie, zodat er meer gebeurt op het gebied van kunst en cultuur. Een voorbeeld hiervan is Keunstwurk Fryslân, die als volgt omschrijft waarom ze partner zijn van voordekunst:

Keunstwurk werkt (…) samen met voordekunst met als streven het culturele ondernemerschap in Fryslân te stimuleren. Keunstwurk heeft als doel de culturele

infrastructuur in Fryslân te versterken. De samenwerking met voordekunst draagt hier aan bij. Keunstwurk is de expertise- en adviesorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in Fryslân. Keunstwurk is actief op het gebied van: muziek, theater, dans, beeldende kunst, design en multidisciplinaire projecten. Doel is zoveel mogelijk Friezen deel te laten nemen aan kunst en cultuur (voordekunst, 2016).

Naast het feit dat Keunstwurk Fryslan gericht is op een bepaalde geografische locatie, benadrukt de partner ook nog op welke kunstdisciplines ze gericht is. Partners ter ondersteuning kunnen zich dus ook richten op een bepaalde discipline. Een ander voorbeeld hiervan is Boekensteun, die zichzelf als crowdfunding platform in Vlaanderen als volgt promoot als partner van voordekunst:

Boekensteun is het gemeenschappelijke crowdfunding platform van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Op deze website kan je mee investeren om nieuwe boeken of conserveringsprojecten van erfgoedbibliotheken te realiseren. Wil je een boekenproject ondersteunen, en als eerste het resultaat in handen krijgen of genieten van exclusieve voordelen? Wil je meehelpen ons collectief geheugen in stand te houden? Selecteer het project en doneer online (voordekunst, 2016).

5.2.3 Publieke partners

Publieke partners zijn partners die zijn aangesloten op een overheid, voornamelijk provincies. Een uitzondering is de Kunstraad Groningen, een adviesorgaan voor potentiële projectmakers die tussen gemeente en provincie fungeert. Publieke partners doneren op basis van geografische locatie, om kunst en cultuur te stimuleren in een bepaald gebied, zoals een provincie. Casander geeft aan dat de oprichting van een crowdfunding platform veel optimisme opwekte bij overheden, het werd gezien als vervanging voor subsidie. Voordekunst blijkt echter niet een zekere basis te kunnen zijn om subsidie te kunnen vangen:

41

De redenen voor voordekunst zijn (…) cultureel ondernemerschap stimuleren en een draagvlak zichtbaar maken. Waarom we dat vaak noemen is omdat we niet opgezet zijn om subsidie te vervangen of om puur geld op te halen. Bij ons zijn de donateurs veel belangrijker dan de euroteller. Dat is een vraag waar we nu ook mee bezig zijn: zijn we wel echt

crowdfunding of moeten we elkaar niet betitelen als crowd-engagement en dat we die kant op moeten (bijlage 2)

De publieke partners zien desalniettemin een alternatieve vorm van financiering voor kunst en cultuur en sluiten zich om deze reden graag aan bij voordekunst. De provincie Utrecht beschrijft als volgt waarom ze aangesloten zijn bij voordekunst:

Vanuit het programma Cultuur Onderneemt zet de provincie Utrecht (…) in op het stimuleren van ondernemerschap van culturele instellingen en creatieven. Dit doen zij onder andere door het ontwikkelen van alternatieve financieringsvormen en het bevorderen van

samenwerking in het culturele veld. Het uiteindelijke effect hiervan is een duurzame relatie tussen de culturele sector, markt en maatschappij. De provincie Utrecht ziet crowdfunding als een instrument om publieke betrokkenheid bij cultuur te vergroten en zelfredzaamheid van de sector te vergroten. Met voordekunst als partner krijgen kunstenaars, culturele organisaties, erfgoedinstellingen, scholen, bibliotheken en creatieven de mogelijkheid om financiering middels crowdfunding te realiseren (voordekunst, 2016).

Wellicht dat crowdfunding subsidie dus niet vervangt, maar crowdfunding lijkt voor publieke partners in ieder geval een van de middelen te zijn om kunst en cultuur te stimuleren. De Kunstraad Groningen stimuleert kunst en cultuur door meer kennis over crowdfunding te verspreiden in de provincie Groningen (en dus niet door direct te doneren aan bepaalde projecten). Casander geeft verder aan dat de Kunstraad Groningen bijvoorbeeld niet direct aan projecten doneert, ‘’maar een bedrag aan voordekunst waarna wij crowdfunding in Groningen proberen uit te breiden met workshops en spreekuren’’ (bijlage 2).

42