• No results found

VERWIJDERINGSRENDEMENT INCLUSIEF RWA BYPASS

4.3.2 OZON + BIOREACTOR

Het verwijderingsrendement van medicijnresten in de nageschakelde techniek O3 + Bioreactor is tijdens de vergelijkende test berekend door de concentratie in de afvoer van de pilotinstallatie te vergelijken met de toevoer (=rwzi­effluent). Per bemonsteringsdag is het gemiddelde verwijde­ ringsrendement van de 16 geselecteerde medicijnen, de 11 gidsstoffen en de 7 best verwijderde gidsstoffen in de nageschakelde techniek O3 + Bioreactor weergegeven in figuur 4.1.

Het gemiddelde verwijderingsrendement gedurende de vergelijkende test is weergegeven in tabel 4.1 in paragraaf 4.3.1.

FIGUUR 4.1 GEMIDDELD VERWIJDERINGSRENDEMENT VAN MEDICIJNRESTEN EN GIDSSTOFFEN VAN O3+BIO IN HET EFFLUENT VAN DE RWZI AARLE-RIXTEL EN HET INFLUENTDEBIET, GEDURENDE DE VERGELIJKENDE TEST (20 NOVEMBER 2018 T/M 15 JANUARI 2019). DE SPECIFIEKE OZONDOSERING WAS 1,2 G O3/G DOC, ECHTER OP 2 DAGEN WAS DE OZONDOSERING LAGER T.G.V. EEN STORING

Bij de berekening van de gemiddelde verwijderingsrendementen zijn de 2 bemonsterings­ dagen met aanwijsbare storing buiten beschouwing gelaten. De O3­pilot installatie heeft op de resterende 6 bemonsteringsdagen gemiddeld 86% van de 16 geselecteerde medicijnen verwijderd. Daarmee wordt het doel van 80% gehaald.

Het verwijderingsrendement van de O3­pilotinstallatie voor de 11 gidsstoffen komt op 91%, en indien de 7 best verwijderde gidsstoffen van de 11 worden beschouwd, dan wordt een verwij­ deringsrendement van 92% behaald t.o.v. het effluent.

4.3.3 UV + H2O2

Het verwijderingsrendement van medicijnresten in de nageschakelde techniek is tijdens de vergelijkende test berekend door de concentratie in de afvoer van de pilotinstallatie te verge­ lijken met de toevoer (=rwzi­effluent). Per bemonsteringsdag is het gemiddelde verwijderings­ rendement van de 16 geselecteerde medicijnen, de 11 gidsstoffen en de 7 best verwijderde gidsstoffen in de nageschakelde techniek UV + H2O2 weergegeven in figuur 4.2.

Het gemiddelde verwijderingsrendement gedurende de vergelijkende test is weergegeven in tabel 4.1 in paragraaf 4.3.1.

FIGUUR 4.2 GEMIDDELD VERWIJDERINGSRENDEMENT VAN MEDICIJNRESTEN EN GIDSSTOFFEN VAN UV + H2O2 IN HET EFFLUENT VAN DE RWZI AARLE-RIXTEL EN HET INFLUENTDEBIET, GEDURENDE DE VERGELIJKENDE TEST (20 NOVEMBER 2018 T/M 15 JANUARI 2019)

Uit figuur 4.2 blijkt dat het gemiddelde verwijderingsrendement over het algemeen veel lager ligt dan 80%, en slechts op 2 bemonsteringsdagen (10 december en 15 januari) meer dan 80% bedraagt. Op beide dagen is het influent verdund t.g.v. regenval op de bemonsteringsdag zelf en de voorafgaande dagen, waardoor de UV­transmissie hoger is (ca 60­70%) dan op de DWA dagen (circa 40%). Dit resulteert in een hogere UV­dosis. Op de vervallen RWA bemonste­ ringsdag (4 december) ligt het rendement echter niet veel hoger dan de andere dagen door de korte verblijftijd van regenwater in de rwzi waardoor het effluent nog niet veel verdund is en de UV­transmissie weliswaar verhoogd is (50%), maar niet zo hoog als beide andere dagen. Het effect van verdunning op UV­transmissie is weergeven in bijlage 13.

In de UV + H2O2­pilot installatie is op de 8 goedgekeurde bemonsteringsdagen gemiddeld 41% van de 16 geselecteerde medicijnen verwijderd. Daarmee wordt het doel van 80% niet gehaald. Het verwijderingsrendement in de UV + H2O2­pilotinstallatie voor de 11 gidsstoffen bedraagt gemiddeld 51%. Indien de 7 best verwijderde gidsstoffen van de 11 worden beschouwd, dan wordt een verwijderingsrendement van 60% behaald t.o.v. het effluent.

4.3.4 RWZI

Het verwijderingsrendement van medicijnresten in de rwzi zelf, dus zonder oxidatieve techniek, is tijdens de vergelijkende test berekend door de concentratie in het effluent van de rwzi te vergelijken met de concentratie in het influent. Per bemonsteringsdag is het gemid­ delde verwijderingsrendement van de 16 geselecteerde medicijnen en van de 11 gidsstoffen weergegeven in figuur 4.3. Bovendien is het verwijderingsrendement weergegeven van de 7 best verwijderde gidsstoffen middels de nageschakelde techniek (zie paragrafen 4.3.2. en 4.3.3.). Doordat de 7 best­verwijderde gidsstoffen bij O3 en bij UV niet identiek zijn, resulteert dit in 2 aparte series resultaten in de grafiek.

FIGUUR 4.3 GEMIDDELD VERWIJDERINGSRENDEMENT VAN MEDICIJNRESTEN EN GIDSSTOFFEN IN DE RWZI AARLE-RIXTEL EN HET INFLUENTDEBIET, GEDURENDE DE VERGELIJKENDE TEST (20 NOVEMBER 2018 T/M 15 JANUARI 2019)

Uit figuur 4.3 en tabel 4.1 (in paragraaf 4.3.1) blijkt dat er in de rwzi gemiddeld circa 40 tot 50% medicijnen wordt verwijderd. Indien de 16 geselecteerde medicijnen worden beschouwd, dan wordt gemiddeld 41% verwijderd, van de 11 gidsstoffen wordt gemiddeld 46% verwijderd en indien de beste 7 van de 11 gidsstoffen wordt bekeken dan wordt gemiddeld ruim 50% verwijderd.

Op de “droge” bemonsteringsdagen (DWA=50.000 m3/d) is het verwijderingsrendement in de rwzi vrij stabiel.

Op basis van de 3 bemonsteringsdagen met relatief hoog debiet valt geen relatie op te maken tussen het influent debiet en het verwijderingsrendement van medicijnresten in de rwzi. De 3 bemonsteringsdagen met hoog debiet (2 vervallen RWA dagen op 4 en 10 december, en de goedgekeurde bemonsteringsdag op 15 januari met hoog debiet (97.000 m3/d) en ook hoog debiet op voorgaande dagen), vertonen niet alle 3 hetzelfde beeld. Tweemaal is het rendement relatief laag en eenmaal is het rendement juist iets hoger dan gemiddeld. Het effect van regen­ aanvoer op het berekende rendement wordt o.a. beïnvloed door het tijdstip van de regenbui ten opzichte van de bemonsteringsdag, de grootte van de regenbui en de snelheid waarmee

FIGUUR 4.4 GEMIDDELD VERWIJDERINGSRENDEMENT VAN MEDICIJNRESTEN EN GIDSSTOFFEN VAN DE COMBINATIE RWZI PLUS O3+BIO VAN DE RWZI AARLE-RIXTEL EN HET INFLUENTDEBIET, GEDURENDE DE VERGELIJKENDE TEST (20 NOVEMBER 2018 T/M 15 JANUARI 2019). DE SPECIFIEKE OZONDOSERING WAS 1,2 G O3/G DOC, ECHTER OP 2 DAGEN WAS DE OZONDOSERING LAGER T.G.V. EEN “TECHNISCHE STORING”

Uit figuur 4.4 blijkt dat het gemiddelde verwijderingsrendement op de 2 bemonsterings­ dagen (13 en 18 december) met een “storing” aanzienlijk lager ligt dan de overige bemonste­ ringsdagen.

Bij de berekening van de gemiddelde verwijderingsrendementen zijn de 2 bemonsterings­ dagen met aanwijsbare storing buiten beschouwing gelaten. In de combinatie van de RWZI +O3­pilot installatie is op de resterende 6 bemonsteringsdagen gemiddeld 93% van de 16 geselecteerde medicijnen verwijderd. Het verwijderingsrendement van de combinatie RWZI + O3­pilotinstallatie voor de 11 gidsstoffen komt op 96%, en indien de 7 best verwijderde gidsstoffen van de 11 worden beschouwd, dan wordt een verwijderingsrendement van 97% behaald. Daarmee wordt de streefwaarde van het ministerie van IenW van 70% verwijdering van 7 van de 11 gidsstoffen ruimschoots behaald t.o.v. het influent bij verwerking van het volledige effluentdebiet.

Bij een ontwerpcapaciteit van de nageschakelde techniek van 1,4 x DWA, waarbij 80% van het jaarvolume wordt behandeld, wordt een verwijderingsrendement ten opzichte van het influent behaald van 84% van 16 geselecteerde medicijnen, 88% van de 11 gidsstoffen en 90% van 7 van de 11 gidsstoffen.

4.3.6 RWZI PLUS UV + H2O2

Het verwijderingsrendement van medicijnresten in de combinatie van de rwzi met de nageschakelde techniek UV + H2O2, is tijdens de vergelijkende test berekend door de concen­ tratie in de afvoer van de pilotinstallatie te vergelijken met het influent van de rwzi.

Per bemonsteringsdag is het gemiddelde verwijderingsrendement van de 16 geselecteerde medicijnen, de 11 gidsstoffen en de 7 best verwijderde gidsstoffen in de rwzi + nageschakelde techniek UV + H2O2 weergegeven in figuur 4.5.

Het gemiddelde verwijderingsrendement gedurende de vergelijkende test is weergegeven in tabel 4.1 in paragraaf 4.3.1.

FIGUUR 4.5 GEMIDDELD VERWIJDERINGSRENDEMENT VAN MEDICIJNRESTEN EN GIDSSTOFFEN VAN DE COMBINATIE RWZI PLUS UV + H2O2 VAN DE RWZI AARLE-RIXTEL EN HET INFLUENTDEBIET, GEDURENDE DE VERGELIJKENDE TEST (20 NOVEMBER 2018 T/M 15 JANUARI 2019)

Uit figuur 4.5 en tabel 4.1 blijkt dat in de combinatie rwzi + UV + H2O2 gemiddeld 68% van de 16 geselecteerde medicijnen is verwijderd.

Het verwijderingsrendement in de combinatie van rwzi en de UV + H2O2­pilotinstallatie voor de 11 gidsstoffen bedraagt gemiddeld 74%. Indien de 7 best verwijderde gidsstoffen van de 11 worden beschouwd, dan wordt een verwijderingsrendement van 84% behaald. Daarmee wordt de streefwaarde van het Ministerie van IenW van 70% verwijdering van 7 van de 11 gidsstoffen ruimschoots behaald t.o.v. het influent bij verwerking van het volledige effluent­ debiet.

Bij een ontwerpcapaciteit van de nageschakelde techniek van 1,4 x DWA, waarbij 80% van het jaarvolume wordt behandeld, wordt een verwijderingsrendement ten opzichte van het influent behaald van 62% van 16 geselecteerde medicijnen, 69% van de 11 gidsstoffen en 78% van 7 van de 11 gidsstoffen.

4.4 VERWIJDERING AFZONDERLIJKE COMPONENTEN