• No results found

Overzicht voormalig verborgen vrouwen 15

In document vrouwen in Amsterdam (pagina 92-98)

Maria, is een jonge hoogopgeleide Poolse vrouw. Zij wordt verliefd op een Iranese man die in Polen op vakantie is. Zij krijgen een relatie en trouwen, waarop Maria naar Nederland verhuisd en intrekt bij haar man. Vanaf dat moment veranderde haar leven, naar eigen zeggen in een hel. Er is sprake van zeer ernstig geweld en controle. Na vijf jaar wist Maria te ontsnappen, zij heeft twee kinderen.

Asha, is een vijftig jarige Hindoestaanse vrouw. Zij heeft het grootste deel van haar huwelijk binnenshuis geleefd. Haar man controleerde haar en was zeer achterdochtig. Vanwege de eer van de familie en de druk van de schoonfamilie bleef Asha bij haar man, drie jaar gelden besloot ze uiteindelijk toch te scheiden.

Amira, is een Marokkaanse vrouw van midden veertig. Op haar zesde kwam zij naar Nederland. Amira heeft geen fijne jeugd gehad. Op 18-jarige leeftijd trouwt zij met een illegale Marokkaanse man. Er is sprake van zeer ernstig geweld, opsluiting en uitbuiting. Amira werkt in het begin van haar huwelijk nog, maar door de stress belandt ze in de ziektewet gevolgd door de WAO. Amira krijgt vijf kinderen. Later blijkt de man ook nog vier kinderen te hebben in Marokko, ook deze trekken bij Amira en haar man in. Na twintig jaar huwelijk en leven als verborgen vrouw doet Amira een zelfmoord poging. Ze belandt in het ziekenhuis en vanuit hier bouwt zij een nieuw leven op.

Rachida, is een Marokkaanse hoogopgeleide vrouw. Op zesentwintig jarige leeftijd wordt zij uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse man die in Nederland woont.

Rachida stemt onder druk van haar familie in met het huwelijk en verhuisd naar Nederland. De beloofde toekomst bleek een leugen en zij diende zich onderdanig te gedragen. Haar man is achterdochtig en verbied Rachida elk contact met de buitenwereld. Rachida raakt snel zwanger. Het huwelijk kenmerkte zich door veel

15 Om de anonimiteit en veiligheid te waarborgen zijn de namen gefingeerd en zijn herleidbare kenmerken aangepast.

fysiek, geestelijk en seksueel geweld. Toen haar man Rachida en haar zoontje achterin de kofferbak vervoerde naar Marokko wist Rachida uiteindelijk te ontsnappen.

Azhar, is een Marokkaanse vrouw van rond de zestig. Op twintig jarige leeftijd wordt zij uitgehuwelijkt aan een 46-jarige Marokkaanse man die in Nederland woont. Azhar stemde onder druk van haar familie in met het huwelijk. De man had zeer traditionele opvattingen en verbood Azhar elk contact met de buitenwe-reld. Het was uiteindelijke de man die mede op advies van zijn familie een scheiding aanvroeg omdat Azhar zich niet gedroeg als een goede vrouw.

Naima, is een Marokkaanse vrouw van eind dertig. Elf jaar geleden kwam zij als toeriste naar Nederland en werd verliefd op een Marokkaanse man die in Amsterdam woonde. Zij trouwde en Naima trok bij haar man in. Vrij snel na het huwelijk begon haar leven in gedwongen verborgenheid. Het huwelijk heeft elf jaar stand gehouden, de enkele bezoeken aan het consultatiebureau waren de enige momenten dat Naima naar buiten mocht. Uiteindelijk heeft Naima zelf besloten dat het genoeg was en toen haar man in Marokko was is zij gevlucht en terecht gekomen in de vrouwenopvang, waar zij ten tijde van het interview, nog steeds verbleef.

Verwey-Jonker Instituut

Bijlage 3

Samenvatting van het boek ‘De uitverkorene, een importbruid acht jaar opge-sloten in Nederland’(2009) geschreven door Fayza Oum’Hamed

Fayza heeft een relatief onbezorgde jeugd in een grote Berber familie in het noorden van Marokko. Tegen de heersende gewoonte in mogen zij en haar zusjes na de lagere school verder leren. Fayza kan goed leren, spreekt vloeiend Frans en droomt van een toekomst als journalist. Maar in een zomervakantie, als zij net vijftien jaar is, komt daar abrupt een einde aan. Haar vader stemt er mee in zijn jonge dochter uit te huwelijken aan een man die zij nooit eerder heeft gezien.

Een jaar later komt Fayza - als importbruid met een illegale status in Amsterdam terecht, om tot haar verbijstering te moeten samenleven met een oerconserva-tieve echtgenoot en zijn familie, die haar opsluiten, als voetveeg gebruiken en mishandelen. Volgens haar schoonvader behoort een vrouw maar twee keer in haar leven buiten te komen: als ze trouwt en als ze sterft. Hij haalt ook voor zijn andere zonen meisjes tussen de 14 en 16 jaar uit Marokko, die eenmaal in Nederland opgesloten worden en totaal geïsoleerd van de buitenwereld moeten leven, zodat ze dom en onwetend blijven.

Fayza komt te wonen in Amsterdam-Oost in het huis van haar schoonvader.

Daar wonen ze met z’n tienen in een vijfkamer bovenwoning. Haar schoonvader maakt de dienst uit en iedereen is bang voor hem. Hij slaat ook haar schoon-moeder regelmatig. Fayza moet dag in, dag uit, opruimen, koken, afwassen, dweilen. Ze mag voor het schoonmaken geen warm water gebruiken, want dat vindt de schoonvader te duur. Ook wordt ze gedwongen een hoofddoek te dragen.

Ze mag niet naar buiten. Haar wordt ook verboden tv te kijken. Haar schoonvader doet er alles aan om haar en de andere vrouwen in huis niet in contact te laten komen met de Nederlandse cultuur. Door hen te onderdrukken leren ze niet hoe ze een eigen leven moeten leiden of dat er hulpinstanties bestaan waar ze kunnen aankloppen.

Zelfs als ze zwanger is mishandelt haar man haar en niemand van de schoonfa-milie grijpt in. Wanneer ze haar eerste kind krijgt, besluit zij het gevecht met haar schoonfamilie aan te gaan. Stiekem kijkt ze naar soapseries om de

Nederlandse taal te leren. Bij de bezoeken met haar kind aan het consultatiebu-reau, onder begeleiding van haar man, neemt ze zo veel mogelijk foldertjes mee, vooral voor de teksten om zo wat van het Nederlands op te pikken. Fayza begint zich langzaamaan tegen haar situatie te verzetten, maar dat gaat letterlijk niet

zonder slag of stoot. Ze weigert nog langer bij haar schoonouders te sloven; ze is de voortdurende mishandelingen en vernederingen zat. Als haar man haar toch wil dwingen, besluit ze zelfmoord te plegen door van het balkon af te springen. De poging mislukt. Ze belandt in het ziekenhuis en daarmee begint haar moeizame reis naar haar uiteindelijke vrijheid.

Verwey-Jonker Instituut

Literatuurlijst

Ayse (2006). Een bruid van thuis – Het verhaal van een gedwongen huwelijk.

Amsterdam: Truth & Dare.

Baart, A. (2001), Introductie in de presentietheorie. 3e aangevulde druk. Den Bosch / Utrecht: Stichting Axioma /Katholieke Theologische Universiteit.

Boers, T. & Gastelaars, G. (2008). De Deur uit. Algemene handleiding. Amsterdam:

VU.

Bos, M. van den, (3 maart 2011). Filipijnse internet bruiden populair. Filipijnen Magazine

Brink, M. & Ode, A.W.M. (2009), Eerste evaluatie van de pilots inburgering en vve in Amsterdam. Amsterdam: Regioplan.

Distelbrink, M. & Hooghiemstra, E. (2005). Allochtone gezinnen. Feiten en cijfers.

Den Haag: Nederlandse Gezinsraad.

Elling, A. (2004). We zijn vrienden in het veld. Grenzen aan sociale binding en

‘verbroedering’ door sport. In: Pedagogiek, 24e jaargang, 4, 2004, pp. 342-360.

Esch, E. van, & Maas, J. (z.j.). Een moderne of traditionele partner? De mate van traditionaliteit als partner preferentie bij migratiehuwelijken. Universiteit van Tilburg.

Goderie, M. & Boutellier, H. (2007). Prostitutie in Rotterdam, Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

Goderie, M, Spierings, F. & Woerds ter, S (2002). Illegaliteit, onvrijwilligheid en minderjarigheid in de prostitutie een jaar na de opheffing van het bordeelverbod.

Utrecht: Verwey-Jonker Instituut

Gruijter, M. de, & Pels, T. (2006.) Emancipatie van de tweede generatie

Keuzen en kansen in de levensloop van jonge moeders van Marokkaanse en Turkse afkomst. Assen: Van Gorcum.

Hoogteijling, E.M.J. (2002). Raming van het aantal niet in de GBA geregistreerden.

Den Haag: Centraal Bureau voor de Statistiek.

Koning, M. de, & Bartels, E. (2005). Over het huwelijk gesproken: partnerkeuze en gedwongen huwelijken onder Marokkaanse, Turkse en Hindostaanse Nederlanders.

Voorstudie. Amsterdam: Vrije Universiteit.

Merens, A. (red.) (2011). Emancipatiemonitor 2010. Den Haag: SCP.

Lünnemann, K. & Wijers, M. (2010). Eergeweld voorbij. Een nieuwe gemeentelijke aanpak van eergerelateerd geweld. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

Oum’Hamed, F. (2009). De uitverkorene – Een importbruid acht jaar land opge-sloten in Nederland, Amsterdam: Artemis & Co.

Pels, T. & De Gruijter, M. de. (2006). Opvoeding in allochtone gezinnen. Assen:

Van Gorcum.

Pels, T. (1998). Opvoeding in Marokkaanse gezinnen in Nederland. Assen: Van Gorcum.

Pels. T. (red). (2000). Opvoeding en integratie. Een vergelijkende studie van recente onderzoeken naar gezinsopvoeding en de pedagogische afstemming tussen gezin en school. Assen: Van Gorcum.

Pels, T. Lünnemann, K. & Steketee, M. (red). (2011) Opvoeden na partnergeweld.

Ondersteuning van moeders en jongeren van diverse afkomst. Van Gorcum Putman, R. (2000) Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community. New York: Simon & Schuster

Rooyen, van, M. Armoede en botsende culturen. Suïcide van Hindoestaanse en Turkse meisjes. In: Psy, nr.3, 2006.

Rooy, F. van & Buster, M. (2009). Aard en omvang huiselijk geweld in Amsterdam.

Amsterdam: GGD Amsterdam Cluster epidemiologie, documentatie en gezondheidsbevordering.

Trevane, J. (2010) FATWA – De aangrijpende strijd van een jonge moeder om haar kinderen. Vianen: House of Books.

Trevane, J. (2007) Onzichtbare vrouwen – Moedige vrouwen vertellen hun aangrij-pende waargebeurde verhaal. Vianen: House of Books.

Wolters, J. (2007). Uit een sociaal isolement? De effecten van buurtgerichte sociale activering op de sociale cohesie in de Berflo Es. Enschede: Universiteit Twente.

In document vrouwen in Amsterdam (pagina 92-98)