• No results found

5 Resultaten

5.7 Overzicht resultaten

In tabel 9 is een overzicht van de resultaten opgenomen. Ter verduidelijking is naast het resultaat ook de afhankelijke en onafhankelijke variabele opgenomen (waar van toepassing).

TABEL 9 – Overzicht resultaten

Hypothese Afhankelijke variabele Onafhankelijke variabele Resultaat

1 dTURNOVER_EXEC dRESTATEMENT Niet verworpen

2 dTURNOVER_CEO dRESTATEMENT Niet verworpen

3 dTURNOVER_CFO dRESTATEMENT Niet verworpen

6 Conclusie

In dit hoofdstuk wordt met behulp van de getoetste hypotheses de onderzoeksvraag beantwoord. Middels het samenvoegen van de resultaten van de uitgevoerde regressies en binominale toets zal een antwoord gegeven worden op de vraag of er een relatie is tussen herzieningen en wisselingen van CEO’s en CFO’s. Als aanvulling hierop worden vervolgens de beperkingen van dit onderzoek behandeld en worden er suggesties gedaan voor toekomstig onderzoek.

6.1 Conclusie onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om een antwoord te geven op de vraag of er een relatie tussen herzieningen en CEO- en CFO-wisselingen is. Om deze vraag te beantwoorden is van de periode 2010 t/m 2012 een selectie gemaakt van organisaties die een herzieningen hebben gedaan. Aan deze organisaties zijn vergelijkebare organisaties gekoppeld om een matched-pair onderzoek mogelijk te maken. De informatie van deze twee groepen organisaties is met behulp van regressiemodellen en een binominale toets geanalyseerd. Hiermee is een antwoord op de onderzoeksvraag.

De opgestelde hypotheses in dit onderzoek zijn niet verworpen. Dit biedt ondersteuning voor het bestaan van een relatie tussen herzieningen en wisselingen van de CEO, CFO en beiden. De eerste hypothese geeft de relatie tussen herzieningen en CEO- en CFO-wisselingen weer. Hoewel er slechts 11,2% van de variantie van de wisselingen door het eerste model verklaard wordt, is de relatie met herzieningen significant. Dit resultaat is in lijn met de verwachting die op basis van de legitimiteitstheorie is opgesteld. Op het moment dat een organisatie een herziening doet van haar financiële rapportages, vindt er afbreuk plaats van de legitimiteit van deze organisatie. Volgens onderzoek van Arthaud-Day et al. (2006) koppelt een wisseling van een directielid de verslagleggingsproblemen aan dit vertrekkend directielid. Deze vorm van strategische legitimiteit zorgt voor een terugwinning van legitimiteit voor de organisatie.

De tweede er derde hypothese richten zich op de relatie tussen herzieningen en CEO- en CFO-wisselingen los van elkaar. De wisselingen van beide functionarissen laten een significante relatie met herzieningen zien. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat beide functionarissen verantwoordelijk gehouden worden voor fouten in financiële rapportages. Het model dat betrekking heeft op de CEO-wisselingen heeft de sterkste verklarende kracht. Dit model verklaard 15,3% van de variantie van CEO-wisselingen, terwijl er juist meer CFO-wisselingen dan CEO-wisselingen worden waargenomen bij de geselecteerde organisaties. Op basis hiervan kan

geconcludeerd worden dat een wisseling van de CEO in grotere mate een gevolg is van de prestaties van een organisatie dan dat dit bij de CFO het geval is.

De laatste hypothese van dit onderzoek toetst of er een significant verschil tussen CEO- en CFO-wisselingen zit. Het resultaat geeft antwoord op de vraag welke functionaris in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid van een herziening krijgt of neemt. Op basis van het resultaat van de toets kan geconcludeerd worden dat de CFO in de meeste gevallen als verantwoordelijke aangemerkt wordt. Dit resultaat is op basis van de onderzoeken van Feng et al. (2011) en Geiger en North (2006) verwacht. Deze onderzoeken stellen dat een CFO in de unieke positie is om financiële gegevens te manipuleren. Uit het laatstgenoemd onderzoek blijkt dat het vervangen van een CFO leidt tot een grotere afname van de indicatoren die wijzen op manipulatie dan de afname van deze zelfde indicatoren bij een CEO-wisseling. Dit maakt een CFO-wisseling effectiever voor een organisatie dan een CEO-wisseling in het kader van het voorkomen van fraude.

Samengevat levert dit onderzoek bewijs aan voor een relatie tussen herzieningen en CEO- en CFO-wisselingen. Organisaties die een herziening van een financieel rapport hebben gedaan, hebben een hoger percentage wisselingen van de CEO en CFO.

6.2 Beperkingen

Een beperking in dit onderzoek is dat de oorzaak van de herziening niet meegenomen is als verklaring vanwege het gebrek aan deze informatie. Hoewel vergelijkbare onderzoeken hier ook geen rekening mee hebben gehouden, is uit onderzoek van Hennes et al. (2008) gebleken dat de oorzaak van herzieningen invloed kan hebben op het aantal CEO- en CFO-wisselingen. Een onregelmatigheid (opzettelijke fout) zal in meer gevallen leiden tot een wisseling dan een (onopzettelijke) fout. Een splitsing van de herzieningen tussen onregelmatigheden en fouten zou meer informatie kunnen geven over de CEO- en CFO-wisselingen.

6.3 Toekomstig onderzoek

Uit dit onderzoek is gebleken dat er significant meer wisselingen van CFO’s zijn waar te nemen dan wisselingen van CEO’s bij organisaties die een herziening hebben gedaan. Dit onderzoekt heeft niet gekeken naar de oorzaak van deze wisseling of herziening, toekomstig onderzoek kan mogelijk verduidelijking scheppen in de precieze oorzaken van herzieningen. Waarschijnlijk zal de oorzaak medebepalend zijn voor een wisseling. Daarmee kan deze informatie het opgestelde model verstreken.

Referenties

Albring, S.M., huang, S.X., Pereira, R., Xu, X (2013) The effects of accounting restatements on firm growth, J. Account. Public Policy, 32, pp. 357-376.

Arthaud-Day, M.L., Certo, S.T., Dalton, C.M., en Dalton, D.R. (2006) A Changing of the Guard: Executive and Director turnover following Corporate Financial Restatements, The Academy of

Management Journal, 49(6), pp. 1119-1136.

Badertscher, B.A., Hribar, S.P., Jenkins, N.T. (2011) Informed Trading and the Market Reactionto Accounting Restatements, The Accounting Review, 86(5), pp. 1519-1547.

Bhagat, S., Bolton, B., Lu, J. (2015) Size, leverage, and risk-taking of financial institutions, Journal

of Banking & Finance, 59, pp. 520-537.

Chen, X. en Cheng, Q., en Lo, A.K. (2013) Accounting Restatements and External Financing Choices, Contemporary Accounting Research, 30(2), pp. 750-779.

Chakrabart, B., Seetharaman, A., Wang, W. (2014) Institutional versus retail trades following financial restatements: The effect of Sarbanes-Oxley, Research in Accounting regulation, 26, pp. 12-25.

Cheng, Q. en Farber, D.B. (2008) Earnings Restatements, Changes in CEO Compensation, and Firm Performance, The Accounting Review, 83 (5), pp. 1217-1250.

Collins, D., Reitenga, A.L., en Sanchez J.M. (2008) The impact of accounting restatements on CFO turnover and bonus compensation: Does securities litigation matter?, Advances in

Accounting, incorporating Advances in International Accounting, 24, pp. 162-171.

Desai, H., Hogan C.E., en Wilkins, M.S. (2006) The reputational Penalty for Aggressive

Accounting: Earnings Restatements and Management Turnover, The Accounting Review, 81(1), pp. 83-112.

Eriksson, T., Madsen, E.S., Dilling-Hansen, M., Smith, V. (2001) Determinants of CEO and Board Turnover, Empirica, 28, pp. 243-257.

Feldmann, D.A., Read, W.J., en Abdolmohammadi, M.J. (2009) Financial Restatements, Audit Fees, and the Moderating Effect of CFO Turnover, Auditing: A Journal of Practice & Theory, 28(1), pp. 205-223.

Feng, M., Weili, G., Luo S., en Shevlin T. (2011) Why do CFOs become involved in material accounting manipulations?, Journal of Accounting and Economics, 51, pp. 21-36.

Geiger, M.A., en North, D.S. (2006) Does Hiring a New CFO Change Things? An Investigation of Changes in Discretionary Accruals, The Accounting Review, 81(4), pp. 781-809.

Habib, A., en Hossain, M. (2013) CEO/CFO characteristics and financial reporting quality: A review, Research in Accounting Regulation, 25, pp. 88-100.

Hennes, K.M., Leone, A.J., Miller, B.P. (2008) The Importance of Distinguishing Errors from Irregularities in Restatements Research: The Case of Restatements and CEO/CFO Turnover, The Accounting Review, 83(6), pp. 1487-1519.

Jiang, J., Petroni, K.R., en Yanyan Wang, I. (2010) CFOs and CEOs: Who have the most influence on earnings management?, Journal of Financial Economics, 96, pp. 513-526.

Jiang, X., Lee, B. (2007) Stock returns, dividend yield, and book-to-market ratio, Journal of Banking

& Finance, 31, pp. 455-475.

O’Brian, R. (2007) A Caution Regarding Rules of Tumb for Variance Inflation Factors, Quality &

Quantity, 41, pp. 673-690

Shen, W., Cannella Jr., A.A. (2002) Revisiting the Performance Consequences of CEO

Succession: The Impacts of Successor Type, Postsuccession Senior Executive Turnover, and Departing CEO Tenure, The Academy of Management Journal, 45(4), pp. 717-733.

Suchman, M.C. (1995) Managing Legitimacy: Strategic and Institutional Approaches, The Academy

of Management Review, 20(3), pp. 571-610.

Tong, Z.(2008) Deviations from optimal CEO ownership and firm value, Journal of Banking &

Finance, 32, pp. 2462-2470.

Zimmerman, M.A., en Zeitz, G.J. (2002) Beyond Survival: Achieving new venture growth by building legitimacy, The Academy of Management Review, 27(3), pp. 414-431.

GERELATEERDE DOCUMENTEN