• No results found

DEEL IV CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

Bijlage 2: Overzicht groepsindeling Deltaplan Hoge Zandgronden

januari 2013

Personalia stuurgroep DHZ (bestuurlijk niveau)

Naam Organisatie

Lambert Verheijen (voorzitter) Waterschap Aa en Maas

Joseph Vos Waterschap Brabantse Delta

Lex Huijbers Waterschap De Dommel

Jan Classens Waterschap Peel en Maasvallei Jan Schrijen (agendalid) Waterschap Roer en Overmaas Johan van den Hout (Gedeputeerde Staten) Provincie Noord-Brabant Patrick van der Broeck (Gedeputeerde Staten) Provincie Limburg

Leo Smit Rijkswaterstaat Noord-Brabant

Sef Philips Brabant Water

Jelle Roorda WML (Limburgs drinkwater)

Harrie Hekhuis Staatsbosbeheer

Kees Coppens Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) Elly Roebroek Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) Personalia projectgroep DHZ (ambtelijk niveau)

Naam Organisatie

Sara de Boer (voorzitter)

Waterschap Aa en Maas Maarten Verkerk

Kees Peerdeman

Waterschap Brabantse Delta Edwin Arends

Dick Boland Waterschap De Dommel

Nila Taminiau

Waterschap Peel en Maasvallei Myrjam de Graaf

Marieke Bemelmans

Waterschap Roer en Overmaas Frank Heijens

Felix Helmich

Provincie Noord-Brabant Karla Niggebrugge

Marja Korevaar Provincie Limburg

Peter Omvlee Rijkswaterstaat Noord-Brabant

Sef Philips Brabant Water

Marie-Louise Geurts WML (Limburgs drinkwater)

Jac Hendriks Staatsbosbeheer

Johan Elshof Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) John Tobben Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)

Nina ter Linde Gemeente Helmond

72

Bijlage 3: Interviewguide

Interviewpartner Naam: dhr./mevr. ……….. Organisatie: ……….. Functie: ……….. Onderwerp: Interview beleidsproces DHZ Datum: …….. 2012, …….. uur

Locatie: Kantoor ………. te ………. Doel onderzoek en interview

Het Deltaplan Hoge Zandgronden is een samenwerking tussen dertien verschillende partijen met elk hun eigen specifieke belangen en middelen. Het project staat algemeen bekend als een sterk en pionierend initiatief voor klimaatadaptatie. Het is daarbij interessant om te onderzoeken hoe deze op samenwerking gerichte stijl van besturen (governance) daadwerkelijk tot eventuele successen kan leiden.

Het voornaamste doel van dit onderzoek is inzicht verkrijgen in het proces achter Deltaplan Hoge Zandgronden en de ontstaansgeschiedenis te reconstrueren. In dit onderzoek wordt dat gedaan door theoretische governance concepten concreet te maken voor de casus Deltaplan Hoge Zandgronden. Getracht wordt om het beleidsproces van de casus zo gedetailleerd mogelijk te reconstrueren.

Verder is het een doelstelling om aanbevelingen te formuleren voor de Provincie Noord-Brabant over hoe deze partij effectief kan functioneren binnen Deltaplan Hoge Zandgronden. Volgens de ‘Agenda van Brabant’ beoogt de Provincie Noord-Brabant een ‘regierol op de regio’ te hebben. Door het spiegelen van deze ambitie aan de werkelijkheid kan het onderzoek aanbevelingen formuleren over hoe de Provincie Noord-Brabant de regierol binnen dergelijke governance-structuren verder kan vormgeven. De Provincie Noord-Brabant is tevens de opdrachtgevende instantie van het onderzoek. Interviewmethode

Gekozen is voor een ‘semi-gestandaardiseerde’ interviewmethode. Deze interviewmethode is namelijk geschikt bij het toetsen van bestaande kennis. Bij deze methode speelt ‘subjectieve theorie’ een rol. Dit houdt in dat de interviewer voorafgaand aan het interview al de nodige kennis over het onderwerp in huis heeft. Hij of zij is nog geen expert, maar diegene kent wel de basis. Deze kennis kan gebruikt worden voor, tijdens en na het interview. Een semi-gestandaardiseerd interview kent een stevige structuur en opbouw, met vooral vragen die gebaseerd zijn op theorieën of hypotheses (Flick, 2009, p. 157).

Bron: Flick, U. (2009). An Introduction to Qualitative Research. London: Sage. Interviewleidraad

Introductie

- Introductie afstudeeronderzoek Provincie Noord-Brabant / RU Nijmegen. - Inhoud en opzet van het onderzoek (kort).

- Vragen of interview opgenomen mag worden (voice recorder). - Teugkoppeling verslag interview en citatie.

73 Procesreconstructie

Initiatief

1. Waar kwam het idee van een Deltaplan Hoge Zandgronden vandaan? Wie heeft dit bedacht en wie heeft het eerste initiatief genomen?

* Proces DHZ

2. Wat werd het hoofddoel achter het plan? Welke individuen waren daar de drijvende kracht achter en door wie werd dit gesteund of juist verhinderd?

* Proces DHZ

3. Wie zijn volgens u de drijvende krachten achter het ‘netwerk’ binnen DHZ? Welke personen of instanties hebben voor interactie gezorgd door partijen bij elkaar te brengen?

* Connective function

Strategie

4. Op welke manier is de formele besluitvorming (visie, strategie, beleid, begroting, etc.) van het Deltaplan Hoge Zandgronden tot stand gekomen? Welke beleidsinstrumenten zijn daarbij gebruikt? * Political-administrative function

5. Hoe verloopt het afstemmen van ideeën binnen het netwerk en door wie wordt dit voornamelijk opgepakt? In welke mate is er sprake van één gezamenlijke strategie binnen DHZ?

* Connective function

Uitwerking strategie

6. Wat is er naast de formele besluitvorming nodig om succesvol te zijn met het Deltaplan Hoge Zandgronden? (Bijvoorbeeld aanvullende financiële middelen, lokale initiatieven) Door wie wordt dit uitgevoerd?

* Enabling function

7. In welke mate is het Deltaplan Hoge Zandgronden afhankelijk van (financiering van) de Rijksoverheid? Welke personen zijn hierbij belangrijk? (Bijvoorbeeld d.m.v. lobbyen)

* Dissemination function

8. Kent u voorbeelden binnen DHZ waarbij individuen creatief zijn geweest om (condities voor) innovatie mogelijk te maken?’

* Enabling function

9. In welke mate zijn er zichtbare innovatieve ideeën ontstaan vanuit het DHZ netwerk? Wat is volgens u de kerninnovatie binnen Deltaplan Hoge Zandgronden en wie zat hierachter?

* Adaptive function

10. Op welke manier en door wie worden innovatieve ideeën daadwerkelijk vertaald naar besluitvorming?

* Dissemination function

11. Op welke manier worden de doelstellingen van het Deltaplan Hoge Zandgronden (intern en extern) gecommuniceerd? (Bijvoorbeeld d.m.v. media) Door wie wordt dit opgepakt?

74 Rol Provincie Noord-Brabant

12. Hoe zou u de rol die de Provincie Noord-Brabant tot nog toe binnen het Deltaplan Hoge Zandgronden heeft gespeeld omschrijven? Wat is uw oordeel over deze rol van de Provincie?

* Provincie Noord-Brabant (verleden)

13. Welke rol zou de Provincie Noord-Brabant volgens u moeten spelen opdat ze een meerwaarde kan leveren binnen het proces van Deltaplan Hoge Zandgronden?

* Provincie Noord-Brabant (toekomst) Conclusie/toekomst

14. Waar zit volgens u de kracht achter de samenwerking binnen het DHZ netwerk? Wat zijn de succesfactoren en waar ziet u echter nog verbeterpunten?

* Proces DHZ

15. Hoe kijkt u naar de vervolgstappen van Deltaplan Hoge Zandgronden? Wat verwacht u van de verdere uitwerking van de huidige strategieën?

* Proces DHZ Afsluiting

- Vragen of interviewpartner zelf nog iets kwijt wil over beleidsproces DHZ. - Tips en suggesties.

- Terugkoppeling (toezenden verslag/uitkomsten). - Hartelijk dank voor dit interview.

* NB.

Vragenlijst is gestructureerd aan de hand van analytische deelvragen 3 en 4. Voor het gemak zijn de bijbehorende leiderschapsfuncties toegevoegd in deze versie. Respondenten kregen dit niet te zien. Deze categorisering stond ook centraal tijdens het analyseren/coderen van de interviewtranscripties (zie bijlage 4).

75