• No results found

Psychische problemen zijn niet eenvoudig te bespreken. Positieve of negatieve effecten van werk op stress en vice versa hangen boven de markt. Sommige partijen geven aan dat werken averechts werkt bij het herstel van een burn-out. Andere partijen geven juist aan dat werk kan helpen. Stimuleer daarom onderzoek en communiceer de uitkomsten hierover nadrukkelijk. De academische werkplaats Arbeid en Gezondheid (AWAG) zou hierin bijvoorbeeld een rol kunnen spelen.

Nazorgfase

Visie op werk en stress verschilt

Werknemers hebben vaker dan gedacht een duidelijke visie op arbeid en herstel. MIND zou bijvoorbeeld samen met werkgevers en GGZ Nederland een mogelijke partner zijn in het onder de aandacht brengen van het belang van werk voor herstel. Het gaat daarbij om ‘omdenken’ op grote schaal: van de ‘week van de werkstress’ naar de ‘week van het werkplezier’ bijvoorbeeld.

Wrap up

In de voorgaande paragrafen is per actor en per aangrijpingspunt ter verbetering een actielijn uitgezet.

Het geheel komt er daarmee als volgt uit te zien:

Bijlage 6 Hoofdlijnen uitkomst literatuurstudie

Cijfers over psychische klachten en werk18

Betrouwbare gegevens over de incidentie van overspanning en burn-out zijn niet voor handen. Wel is bekend dat circa 1 op de 10 Nederlanders (ouder dan 12 jaar) te maken heeft met psychische klachten.

Ruim 43% van de mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. In de

beroepsbevolking heeft ongeveer 20% te maken met een lichte of matige psychische aandoening die goed behandelbaar is, zoals angst of depressie.

Het arbeidsverzuim om psychische redenen is groot en in de periode 2010-2013 is het verzuimpercentage door psychische aandoeningen sterk gestegen. Werknemers met psychische aandoeningen re-integreren trager en vallen vaker definitief uit. Ruim een derde van de arbeidsongeschikten is afgekeurd wegens psychische klachten. Van de bijstandsgerechtigden heeft naar schatting 40% psychische problemen.19

Het volgende beeld komt naar voren ten aanzien van de psychosociale arbeidsbelasting van werknemers:

2,7 miljoen (van de circa 10 miljoen) van de Nederlandse werknemers heeft te maken met hoge taakeisen.

90% van de werknemers geeft aan dat ze moeite hebben om te voldoen aan de psychische werkeisen zoals werkdruk; 12% kampt met burn-out klachten.

In gemiddeld 1 op de 3 kent verzuim een psychisch oorzaak. Bij vrouwen zijn psychische aandoeningen de grootste veroorzaker van verzuim (ruim 40%), bij mannen is dit in ca. 26% het geval. In de leeftijd van 25 tot 45 jaar zijn psychische aandoeningen de belangrijkste oorzaak van verzuim. Bij 39% van de

arbeidsongeschiktheidsuitkeringen WIA/WAO was de hoofddiagnose een psychische aandoening. De psychische aandoeningen waren grotendeels het gevolg van een reactie op ernstige stress, zoals burn-out.

18 Bronnen CBS 2015 en webpublicatie van het Nederlands instituut voor Psychologen

19 Peter van Eekert, Samen werken aan werk. Psychische aandoeningen en werk: wat we weten, wat we kunnen doen, z.p. 2017.

Oorzaken

De oorzaak van psychisch verzuim is per persoon en situatie verschillend. In het kort gaat het om de balans tussen belasting en belastbaarheid waarbij werk, privé, medisch-biologisch in combinatie invloed hebben op de ernst van de psychische klachten. De aanleiding voor het ontstaan van klachten verschilt:

1 Aangrijpingspunt medisch/biologisch 2 Aangrijpingspunt werk

3 Aangrijpingspunt privé 4 Combinatie van voorgaande

Meest voorkomende klachten zijn angst, depressie, middelenmisbruik (drugs/alcohol), burn-out/

overspannenheid werk- en/of privé gerelateerd.

Wet verbetering poortwachter als kader voor samenwerking

De arbocuratieve samenwerking is geregeld in de Wet verbetering poortwachter (zie kader). Dit geeft een helder kader voor samenwerking, zo horen we terug. In de wet is vastgelegd dat arbo en zorg op gezette momenten met elkaar contact hebben. Als een bedrijfsarts bijvoorbeeld de werknemer verwijst naar een medisch specialist of psycholoog, is het uitgangspunt dat dit in overleg met de werknemer plaatsvindt. Het contact tussen arbo en huisarts kan de vorm hebben van telefonisch overleg of per e-mail en zou er met name bij aanvang van het ziekteverzuim moeten zijn; na verloop van tijd wordt dit minder.

Binnen de wetgeving heeft de werknemer een centrale rol in de informatieoverdracht. Om elkaar over en weer te informeren als huisarts en bedrijfsarts is ‘informed consent’ nodig: toestemming van de werknemer.

De werknemer is hier niet helemaal vrij in, maar is verplicht mee te werken aan redelijke

verplichtingen, opgelegd door de werkgever of de bedrijfsarts, waaronder het beschikbaar stellen van gegevens die de bedrijfsdarts nodig heeft om een beoordeling te kunnen maken. Het niet opvolgen van een dergelijke verplichting kan leiden tot het (gedeeltelijk) stopzetten van het salaris.20

Verplichtingen Wet verbetering poortwachter voor het eerste jaar:

Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts.

Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij het werk weer denkt te kunnen hervatten.

Binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse stel je volgens de Wet verbetering poortwachter in overleg met je werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. In dit plan beschrijf je wat jullie gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het

re-integratiedossier.

0 1 2 3 4 5 Privé Werk

Medisch-biologisch

Is er sprake van dreigend langdurig verzuim, dan moet je volgens de Wet verbetering poortwachter een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die jullie hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken.

Iedere zes weken moet je de voortgang met de werknemer bespreken.

Samen met de werknemer kies je een casemanager. Deze persoon begeleidt en controleert de uitvoering van het PvA (dit is overigens niet verplicht).

In de 42e week moet je de werknemer ziekmelden bij het UWV.

Verplichtingen Wet verbetering poortwachter na een jaar:

Blijft de werknemer onverhoopt lang ziek, dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie, zo is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Jij en de werknemer evalueren het afgelopen jaar en stellen vast welk re-integratieresultaat jullie in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe jullie dat gaan doen.

Is de werknemer na twintig maanden nog niet volledig aan de slag, dan stel je in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten van de geplande werkhervatting.

Hebben alle inspanningen niet geleid tot terugkeer naar het werk, dan ontvangt de werknemer in de 87e week een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit formulier moet hij volgens de Wet verbetering poortwachter binnen drie weken terug sturen aan het UWV. Snel daarna beoordeelt UWV het re-integratieverslag, voert een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.

Indien noodzakelijk moet de werkgever het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de werknemer aanpassen, bepaalt de Wet verbetering poortwachter.