• No results found

Inzet van een brede arbeidsscan op levensgebieden bij de start van een behandeltraject om direct een overzicht te krijgen van alle elementen die mogelijk de huidige klachten veroorzaken. Dit vanuit de achterliggende aanname dat een burn-out over het algemeen voortkomt uit een veelheid aan factoren. Op deze manier is direct bij aanvang van het traject duidelijk op welke elementen gefocust moet worden om herstel te bevorderen. De arbeidsscan wordt eigendom van de werknemer. Hij bepaalt of en hoe de informatie erin wordt gedeeld (Autismepunt BV).

Ketenorganisatie van zorgorganisaties die gezamenlijk inzetbaar zijn op alle factoren die kunnen bijdragen aan uitval op het werk (bijvoorbeeld fysieke problemen, verslavingsproblemen, mentale problemen). Op deze manier worden alle gebieden die een rol (kunnen) spelen bij uitval van werk in samenspraak aangepakt (Zorg van de Zaak).

Bieden van een (juridisch) consult over uitval en herstel (Autismepunt BV).

Nazorgfase geven hoe het gaat met patiënt.

Bijlage 5 Actielijn per fase en per actor

In iedere fase van de route naar herstel liggen er diverse verbeterpunten die opgepakt kunnen worden. In deze bijlage beschrijven we hoe per actor in het speelveld de actielijn eruit kan zien. De voorgestelde stappen zijn getoetst bij enkele werknemers met werkgerelateerde klachten.

Achtereenvolgens behandelen we de actielijnen: De werknemer aan het stuur (4.1) Versterken van de werkomgeving’ (4.2.) en Professionals op één lijn (4.3). We besluiten met een overkoepelende actielijn:

Reframe stress en werk (4.4). Afsluitend geven we een totaaloverzicht van de acties per fase.

Actielijn 1: De werknemer aan het stuur

Actielijn 1 ondervangt de problemen die de werknemer ondervindt in voor, tijdens en na zijn uitval op werk.

Door de werknemer (met hulp van de POH-GGZ) meer regie te geven op het totale proces, is de verwachting dat de voorfase korter duurt, verergering van klachten wordt voorkomen, dat werknemers sneller uitkomen bij de juiste interventie, de behandelfase voorspoediger verloopt en dat de werknemer sneller herstelt.

Informatie en samenwerking zijn daarbij cruciaal. Versterking van de regie van de werknemer kan door de volgende acties op korte termijn in gang te zetten:

1 Eén neutrale plek voor alle informatie voor werknemers

Er is veel behoefte aan alle informatie over (dreigende uitval) op één neutrale plaats. In gewone mensentaal, met een eenvoudig overzicht van feiten, adressen, risico’s.

Denk op korte termijn aan een uitbreiding van https://www.thuisarts.nl voor kennis over burn-out of gelijksoortige klachten en (zelf)hulp en bijvoorbeeld www.kiezenindeggz.nl voor het kiezen van een behandelaar met kennis van werkgerelateerde klachten. Op de wat langere termijn zou deze informatie geïntegreerd moeten worden met informatie over rechten en plichten van werknemers. Voor specifieke groepen kan mogelijk de onafhankelijke cliëntondersteuner of ervaringsdeskundige actiever worden ingezet ter ondersteuning en ‘vertaling’.

2 Eén medewerker, één plan

Stimuleer een regionale aanpak om tot een integrale werkwijze van ‘één medewerker, één plan’ te komen.

Zorg dat het initiatief hiertoe bij de medewerker ligt. Dit stimuleert kennisdeling, een eenduidige boodschap en dus duidelijkheid voor een medewerker.

3 Zelf aan de slag

Biedt op een neutrale plek online preventieve middelen, games ter preventie van stress,

ervaringsdeskundigheid en bijvoorbeeld online behandelprogramma’s aan door bijvoorbeeld op de site www.duurzameinzetbaarheid ook daadwerkelijk middelen aan te bieden tegen werkstress.

Actielijn 1 ter verbetering voor werknemer per fase

Actielijn 2: Versterken van de werkomgeving

Er is nog veel winst te halen door de werkgever een actieve rol te geven. Zo kunnen klachten worden voorkomen of op tijd gesignaleerd worden. Werkgevers kunnen door meer kennis over psychische

problemen bijdragen aan het wegnemen van het taboe rondom deze klachten. Op korte termijn stellen we de volgende acties voor:

1 Informeer werkgevers

Werkgevers kunnen inzetten op preventie en vroegsignalering. Dit is essentieel in de voorfase voordat klachten erger worden. Voorzie werkgevers van informatie over de meerwaarde van preventie en vroegsignalering en hoe ze dit in kunnen zetten. Voorzie ze daarnaast informatie over de wat en hoe van hun verzuimbeleid.

2 Opleiden

Train werkgevers in vaardigheden op het gebied van vroegsignalering en het bespreekbaar maken van psychische klachten. Ook kan intervisie georganiseerd worden voor leidinggevenden over gespreksvoering rondom verzuim bij medewerkers ‘at risk’.

Actielijn 2 ter verbetering voor werkgever per fase

Actielijn 3: Professionals op één lijn

Essentieel in snel herstel is dat professionals meer kennis hebben over arbocuratieve zorg en over elkaar.

Het hebben van contact met elkaar is cruciaal, net als het elkaar spreken op dossierniveau.

1 Klachten herkennen

Bij klachten moeten werknemers zo snel mogelijk passend aanbod ontvangen. Dit vraagt om bij- en nascholing voor huisartsen op het gebied van met name burn-outklachten. Door te voorzien in een advies- of vraagbaakfunctie voor professionals kan beslisondersteuning worden geboden. Ook kan intervisie georganiseerd worden, waarbij bedrijfsartsen en zorgverleners samen leren van trajecten uit het verleden.

2 Sociale kaart

Ontwikkel een sociale kaart voor aanbod in werkgerelateerde aandoeningen voor alle partijen. Zo wordt voor betrokken partijen inzichtelijk wie hier een rol in kan vervullen. www.kiezenindeggz.nl en

www.thuisarts.nl kunnen hierin op korte termijn een rol spelen.

Nazorgfase

3 Aandacht voor arbeid

Bevorder meer aandacht voor ‘arbeid’ in het curriculum van POH-GGZ en opleiding tot GZ-psycholoog om zo te borgen dat signalen tijdig herkend worden.

4 Stimuleer een actieve afstemming met werkgever

Uit het vorige hoofdstuk blijkt dat voor sommige zorgorganisaties actief contact met de werkgever gebruikelijk is. Werk met koepelorganisaties (AKWA, NHG) toe naar zorgstandaarden waarin deze activiteit nog nadrukkelijker terugkomt.

Actielijn 3 ter verbetering voor professionals per fase