• No results found

3. Theorie

5.5. Overige uitkomsten van De Bildung Academie

De tweede pijler van De Bildung Academie, naast maatschappelijke ontwikkeling, is persoonlijke ontwikkeling. Bij de motivaties kwam reeds naar voren dat de persoonlijke vorming vaak de reden is dat men op het onderwijs afkomt. Dit bleek dan ook uit zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve analyses een belangrijke uitkomst van de Bildung Academie te zijn. Uit de surveys kwam naar voren dat zowel de huidige studenten na drie maanden als de alumni na een jaar noemden dat ze voornamelijk persoonlijke ontwikkeling in de vorm van zelfkennis en zelfontplooiing uit het programma hadden gehaald (8,4 en 8,7 gemiddeld). Het laagste gemiddelde was bij beide groepen maatschappelijke ontwikkeling in de vorm van projecten (5,9 en 5,8). Zie Tabel 8 voor een overzicht.

Tabel 8: Gehaald uit De Bildung Academie

Bildung (n = 20) Alumni (n = 28)

Persoonlijke ontwikkeling 8,4 8,7

Algemene, cognitieve kennis 7,4 7,7

Vaardigheden

zoals presenteren en schrijven

6,5 6,5

Maatschappelijke vorming

door projecten 5,9

5,8

Opbouwen van een netwerk 6,6 6,6

De survey vroeg ook naar de mentale toestand van de studenten, wat een reflectie kan zijn van de ontwikkeling die de studenten doormaken. De vraag “Over het algemeen genomen, hoe gelukkig ben je de afgelopen tijd geweest?” werd op een schaal van 1 tot 10 aan het begin van het programma gemiddeld beoordeeld met een 6,7, tijdens het programma met een 7,6 en een jaar na het programma met een 7,9. Dit suggereert een groei in geluk onder de Bildung studenten. Voor de vraag “Over het algemeen genomen, hoe zou je je staat van gezondheid omschrijven de afgelopen tijd?” gold een gemiddelde van 7,5 op de voormeting, 7,8 op de meting gedurende het programma

en een 8 na het programma. Hier is sprake van een kleine stijging. Voor de controleconditie gold eveneens een toename in geluk (van 7,3 naar 7,7) en gezondheid (van 7,8 naar 8,1), deze stijging in welzijn is echter niet zo drastisch als bij de Bildung studenten. Ingezoomd op het mentale welzijn, is te zien dat depressie, het gevoel dat alles wat je doet moeite kost, gevoel van isolatie van anderen en eenzaamheid afnemen tijdens het programma. Een rusteloze slaap neemt toe gedurende het programma. De resultaten van de alumni komen nagenoeg overeen met de tweede meting van de huidige Bildung studenten, behalve dat een rusteloze slaap lager wordt beoordeeld door de alumni.

Ook voor de controlegroep geldt een afname in depressie, een afname in een gevoel dat alles wat je doet moeite kost, een afname in het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen en een afname in eenzaamheid. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het eerste meetmoment in de vroege lente was en het tweede meetmoment in de late lente: mogelijk voelen mensen zich beter, energieker en socialer door meer zonlicht. Het is goed mogelijk dat deze factor ook meespeelt in de verandering bij de Bildung studenten. Het eerste meetmoment van de Bildunggroep en de controlegroep met elkaar vergeleken blijken de Bildung studenten een hogere 'instapscore' te hebben op depressie, gevoel dat alles wat je doet moeite kost, geïsoleerd voelen van anderen en eenzaamheid: bij al deze factoren scoren Bildung studenten ten opzichte van de controlegroep 0,5 punt of meer hoger. Dit duidt mogelijk op een reden waarom men behoefte heeft aan de persoonlijke ontwikkeling die bildungsonderwijs biedt. Tabel 9 geeft de gemiddeldes weer op de verschillende momenten voor beide groepen.

Tabel 9: Mentaal en Fysiek Welzijn Bildung 1 (n = 26) Bildung 2 (n = 19) Bildung 3 (n = 28) Controle 1 (n = 25) Controle 2 (n = 15) Geluk 6,7 7,6 7,9 7,3 7,8 Gezondheid 7,5 7,8 8 7,7 8,1 Depressie 4,7 3,9 3,7 4 3,2 Gevoel van moeite 5,2 4,6 4,5 4,6 3,8 Rusteloze slaap 4,2 5,2 4 4,3 4,6 Geïsoleerd van anderen 4,5 3,8 3,9 4 3 Eenzaamheid 4,8 3,8 3,7 4,1 3,1

5.4.2 Kwalitatieve analyse

Dat studenten zich beter lijken te gaan voelen tijdens en na het programma is mogelijk een uitkomst die toe te schrijven valt aan wat ze leren bij de academie. Wanneer in de interviews gevraagd werd naar de voornaamste impact van het programma, kaartten meerdere alumni aan dat ze door de persoonlijke inzichten een verandering merken in hun zelfvertrouwen. Illustratief hiervoor is de volgende quote van Emma (27):

“Bij Bildung leerde ik: het maakt niet zoveel uit wat er op je pad komt, als je maar leert op jezelf te vertrouwen. Meer met een soort stabiliteit en zekerheid de wereld toetreden.”

Naast meer zelfvertrouwen bleek een verruimde blik een essentieel groeipunt. Zo noemt Laurens (28):

“Ik kan mezelf nu beter verhouden in mijn relaties en in mijn omgeving. Voor Bildung was ik meer met mezelf bezig en bepaalde knopen, die zijn wel uit de war gehaald. [...] Ik ben ruimdenkender geworden en oordelen zijn minder op de voorgrond. […] De Bildung biedt daarvoor heel veel instrumenten en tools.”

Ook Dora (25) noemde als grootste les te zijn gegroeid in nuancerend vermogen. Ze legt ook uit hoe De Bildung Academie dat doet:

“Je vooroordelen worden getackeld bij Bildung. Met mensen maar ook met onderwerpen. Dat alles eigenlijk complexer is dan je eerst denkt. En dan wordt alles heel interessant. Bij alles naar de redenen erachter zoeken. [...] Door de contrapunten, ook te kijken naar iets wat er tegenover staat. Problemen daardoor beter begrijpen en minder in mijn eigen bubbel leven. […] We moeten namelijk overbruggen, een 'way in between' krijgen. Dat is het mooie aan de Bildung Academie: doordat je van verschillende kanten het verhaal hoort je je eigen mening gaat bevragen. Het is allemaal niet zo zwart-wit.”

Dora's uitleg sluit aan op de constatering van Rico (25), die gelooft dat men door het programma vooral groeit in empathie. Zo verwoordt hij:

“Door Bildung ging ik veel meer in een empathische staat. [...] Veel harmonieuzer word je van Bildung. En je bent in staat, je hebt de vaardigheid, om die harmonie in te

zien en te kunnen bewaren. De Bildung leert je die vaardigheid, bewust en onbewust, maar, nog belangrijker, ook de intentie dat je het zou moeten doen. [...] in de maatschappij, in je groep, in je verhouding, met wie dan ook. Da's echt een superverschil! Heel veel workshops gaan over technische vaardigheden, even een handigheidje om iets zo of zo te doen, maar het leert je niks over de noodzaak en de moraliteit achter iets. Ik denk dat ze die intentie leren doordat ze je met zoveel perspectieven in aanraking laten komen, door de verschillende modules. Dat je dan pas ziet hoe belangrijk het is.”

Naast zelfvertrouwen, nuancerend vermogen en empathie bleek ook een groei in gevoel van daadkracht een grote les uit het bildungsprogramma, zoals Max (22) uitlegt:

“Een gedachte die ik altijd meeneem sinds Bildung is: wat is de volgende stap? Een probleem kan je kritisch uiteenzetten, erover zeiken, bedenken hoe het zou moeten zijn. Maar dan dat gat tussen hoe het nu is en hoe het zou moeten zijn.[…] Dat is de kern van ondernemerschap. Gewoon gaan doen. Bijvoorbeeld bij de energietransitie: zelf van provider veranderen, en anderen ook inspireren dat te doen. 'One step at a time'. Dat is mijn grootste en meest waardevolle les geweest.”

Esthers (24) woorden sluiten hier tot slot mooi op aan:

“[…] Dat ik me niet meer blind staar op het resultaat of me laat verlammen door het probleem, maar dat door kleine stapjes te accepteren een weg bewandelen veel bevredigender kan zijn.”

Samenvattend valt te stellen dat men het idee heeft in grote mate persoonlijk te groeien door het programma.