• No results found

Over de auteurs

In document Download Thuiskunst (pagina 88-91)

Petra Beers is vakdocent dans en choreo-grafe. Zij heeft een methode in het primair onderwijs ontwikkeld waarin alle vakken en activiteiten in samenhang met elkaar verbonden kunnen worden. Ze studeerde af aan de master Kunsteducatie van de AHK en is daarna als opleidingsdocent dans gaan werken op de Marnixacademie in Utrecht.

Zij is als gastdocent verbonden aan de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sjaak Bos was twaalf jaar lang groeps-leerkracht op een basisschool en daarna ongeveer net zo lang docent beeldende vorming en techniek in het voortgezet spe-ciaal onderwijs. Sinds 2003 is hij werkzaam als docent beeldend onderwijs op de iPabo, waarvan het laatste jaar als opleidings-manager. In 2015 voltooide hij de master Kunsteducatie van de AHK. Sjaak ziet zichzelf als thuiskunstenaar pur sang en deed in zijn vrije tijd aan illustreren, teksten schrijven, muziek en theatermaken.

Désirée Ceulemans volgde na haar opleiding docent muziek in Den Haag al vrij snel de master Kunsteducatie aan de AHK en rondde die in 2015 af. Zij is werkzaam als docent muziek op een middelbare school in Leiden. In haar werk begeleidt zij veel popbandjes.

Anahi Ayala Cevat heeft in 2008 de Academie voor Beeldende Vorming afgerond.

Zij is al zes jaar met veel plezier docent Kunst op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofd-dorp. In 2016 is zij afgestudeerd aan de master Kunsteducatie van de AHK.

Carolien Dekker is piano- en muziek-docent en voormalig schoolleider. Zij werkt aan het verankeren van muziek in het primair onderwijs. Haar literatuuronderzoek richtte zich op deskundigheidsbevorde-ring van leerkrachten in het geven van muziek onderwijs en daar wil zij graag aan werken. Zij is adviseur muziek bij Fleck, het expertisecentrum voor cultuureducatie in Flevoland.

Lars Deltrap behaalde in 1999 zijn diploma aan de Academie voor Beeldende Kunsten Willem de Kooning in Rotterdam. In 2016 rondde hij de master Kunsteducatie van de AHK cum laude af. Momenteel is hij als docent verbonden aan beide opleidingen.

Daarnaast werkt hij als illustrator en animator en verricht hij mentorwerkzaamheden namens de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.

Wendy van Delzen (1991) wil haar passie voor kunst, in het bijzonder theater, graag delen. Kunstonderwijs is voor haar net als kunst, een onderzoek, geen vastomlijnde lessen maar vragen. In haar lessen verbindt ze de persoonlijke fascinatie van de spelers met de hedendaagse kunst en de actuele maatschappelijke vragen.

Rik Eckhardt is theatermaker en -docent.

Hij is actief op velerlei gebieden in de thea-ter- en kunstensector, zowel in het onderwijs als daarbuiten. Rik is onder andere verbonden aan zijn eigen gezelschap theatercollectief T.H. de Wei en de mbo-theateropleiding van het Friesland College. Meer over Rik is te vinden op www.retheater.nl.

Dominique van Egeraat is coördinator van het LeerlijnenLab en medewerker van de Mocca Academie bij Mocca, het expertisecentrum voor cultuureducatie van Amsterdam. Na het afronden van haar pabo-opleiding in Breda heeft Dominique een aantal jaar in het basisonderwijs van Amsterdam gewerkt als leerkracht van ver-schillende groepen, coördinator van diverse leerjaren en cultuurcoördinator. Ze heeft de master Kunsteducatie van de AHK in juli 2016 afgerond. Naast haar werkzaamheden bij Mocca is Dominique redacteur Primair Onderwijs bij Kunstzone.

Sylvia Eusébio werkt sinds 2005 als docente beeldend onderwijs op de Hoge-school iPabo te Amsterdam en Alkmaar.

Daarvoor heeft zij op diverse basisscholen gewerkt als groepsleerkracht en in het voortgezet onderwijs als docente tekenen.

In 2015 studeerde ze af aan de master Kunsteducatie van de AHK.

Annemieke Goudriaan behaalde haar BA Fine Art and Design aan de HKU. In 2016 is ze afgestudeerd aan de master Kunst educatie van de AHK. Annemieke werkt als tekendocent op een middelbare school in Amsterdam. In haar dagelijks leven is ze bezig met fotografie en illustratie waarin de genres fantasy en science fiction centraal staan.

Ellen van Hoek is afgestudeerd als fluitist en voltooide de AHK. Ze is werkzaam als onderzoeker, musicus en docent. Zij heeft meegewerkt aan diverse onderzoeken op het gebied van kunst- en muziekeducatie, onder andere met het lectoraat Kunst- en Cultuureducatie van de AHK, LKCA, Aslan MC en KC-R.

Jurgen Houwers studeerde school muziek en is als vakleerkracht muziek werkzaam op diverse basisscholen. Hij dirigeert een aantal koren en geeft gitaar- en vioolles.

Daarnaast is hij (elektrische) violist, componist, tekstschrijver en zanger in diverse ensembles, bands en opname-projecten.

Vanessa Hudig is kunstdocent op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam.

Daarnaast geeft zij leiding aan het ontwerp-team van het curriculum en coacht deelne-mers van de Nederlandse School, een nieuw post-initieel traject voor docenten uit het voortgezet onderwijs. Dit jaar gaat ze een onderzoek starten naar Bildung en motivatie onder scholieren.

Marlies Juffermans is artistiek directeur van de Stichting SMAAK die kunst mogelijk maakt voor kwetsbare mensen in de samen-leving. Ze volgde opleidingen op het gebied van sociaal cultureel werk, dans, kunst-management en kunsteducatie. Ze werkte onder andere als projectleider bij het Landelijk Centrum voor Amateurdans en bij ZIMIHC, Huis voor de Kunsten Utrecht.

Suzan Kalle is in 2011 afgestudeerd als museologe aan de Reinwardt Academie. In 2016 behaalde zij haar diploma aan de master Kunsteducatie van de AHK. Zij is oprichter en coördinator van de projectruimte voor hedendaagse kunst Corridor Project Space te Amsterdam.

Melanie Kandelaars is senior docent aan de HKU. Ze coacht studenten van de master Crossover Creativity en de afdeling Media gedurende interdisciplinaire projecten. Ze geeft de module ontwerp-proces en conceptualisatie binnen de studierichting Image and Media Technology en maakt deel uit van de leer-gemeenschap van het lectoraat Kunst en Professionalisering HKU.

Ans Koopman werkt sinds 2016 als docent drama op de iPabo Amsterdam en Alkmaar.

Daarvoor gaf zij als vakdocent les op ver-schillende basisscholen en was creatief therapeut. In 2015 studeerde ze af aan de master Kunsteducatie van de AHK waar ze zich verdiepte in vakkenintegratie en hoe de kunstvakken daar een rol in spelen.

Vincent Lamers studeerde in 2015 af aan de master Kunsteducatie van de AHK. Hij is werkzaam als consulent cultuuronderwijs en als vakleerkracht muziek in het speciaal onderwijs. Sinds zijn middelbare school speelt hij in verschillende bandjes en treedt hij op als jurylid bij een wedstrijd voor schoolbandjes.

Angela Linssen studeerde af aan de Rotterdamse Dansacademie (1976) en de master Kunsteducatie van de AHK (2016). Zij is werkzaam als artistiek leider van en docent hedendaagse dans aan de Moderne Theater-dans opleiding van de AHK. Zowel als Theater-danser, docent en choreograaf heeft zij nationaal en internationaal haar expertise opgebouwd.

Over de auteurs

Marjon Lusseveld is sinds 2006 in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid en doceert de vakken tekenen, textiele werkvormen en kunstgeschiedenis aan mid-delbare scholieren in Hoorn. Naast het do-centschap staat ze open voor nieuwe uitda-gingen. In 2011 heeft ze gewerkt bij het Cito, in 2015 heeft ze de master Kunsteducatie afgerond, en ze is nog niet uitontwikkeld…

Hélène Meyer is theaterdocent en regisseur.

Zij studeerde af aan de HKU (1984) en aan de master Kunsteducatie van de AHK (2016).

Momenteel werkt zij als docent bij de oplei-ding Theater Docent van ArtEZ in Arnhem en is ze als gastdocent verbonden aan het Institut für Theaterpädagogik in Lingen (D).

Jo-Anneke van der Molen is kunst-educator en kunstprofessional. Ze werkt als cultuurcoördinator en docent beeldend in het voortgezet onderwijs. Daarnaast runt zij een bedrijf dat rondleidingen en inter-nationale kunstreizen organiseert. Van 2007 tot 2013 heeft zij in New York gewerkt in de kunstwereld, onder andere als kunst-adviseur en curator.

Myrthe Niens is theaterdocent en cultuur-coördinator. Zij heeft ruime ervaring als theaterdocent en weerbaarheidstrainer in het speciaal onderwijs. Momenteel werkt Myrthe als cultuurcoördinator bij Stichting Educatieve Projecenten (SEP) waarin zij kunstvakprojecten coördineert op circa 30 basisscholen in Amsterdam. Haar interesse ligt in het verbinden en coachen van kunst-vakdocenten.

Carlijn Renders is in 2014 afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen als docent beeldende kunst en vormgeving en heeft de master Kunsteducatie van de AHK afgerond. Op dit moment is ze werkzaam bij naschoolse kinderopvang DONS, waar ze samen met andere vakleerkrachten crea-tieve activiteiten organiseert en als docent beeldend voor de klas staat.

Monique Rutgers is leerkracht en cul-tuurcoördinator op SO De Heldringschool in Amsterdam. Zij heeft op verschillende ba-sisscholen gewerkt en was theaterconsulent op de afdeling Kunst op School bij Pier K in Hoofddorp en freelance adviseur cultuur-educatie voor Plein C in Haarlem. Voor Plein C werkt zij nu ook als trainer. Ze voltooide in 2015 de master Kunsteducatie van de AHK.

Renée van Schijndel geeft op het Arte College Almere drama, CKV, KUA en ANW.

Ze is lid van het bestuur van Stichting Peer Paper Platform. Ze voelt zich prettig in een gecombineerde praktijk en elke nieuwe uit-daging zorgt voor kriebels en glinsterende ogen. Bij voorkeur brengt ze vakken en mensen samen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar waarbij zij dan juist de verbinding zoekt.

Lot Siebe heeft een BA Choreografie (1989) en een MA kunstgeschiedenis (2008). Ze was coördinator van het Artist in Residence programma van Nita Liem/Don’t Hit Mama in 2007-2008 en Germaine Acogny in 2009-2010. Nu is ze theoriedocent bij de opleiding Docent Dans aan de Academie voor Theater en Dans. Sinds 2003 is ze actief betrokken bij verschillende onderzoeken, kenniskringen en projecten van de lectoraten van de AHK.

Hanneke Stark (1963) is filmmaker en producent, theaterdocent en cultuurcoach.

Haar literatuuronderzoek tijdens de Master-opleiding Kunsteducatie gaat over het effect van theater op taalvaardigheid binnen het primair onderwijs. De verbinding tussen theater en taal zet ze in binnen het primair onderwijs.

Lorentine van Tijn behaalde in 2005 haar diploma docent drama aan de HKU. In 2016 studeerde zij cum laude af aan de master Kunsteducatie van de AHK. Zij is artistiek leider en theatermaker bij Hoosh Theater

& Educatie. Daarnaast is zij op dit moment werkzaam als docent op het Cygnus Gymnasium te Amsterdam en aan de Hogeschool van Amsterdam.

Marije de Vries studeerde in 2000 af aan het conservatorium van Utrecht en van 2014-2016 deed zij de master Kunsteducatie van de AHK. Haar passie is muziekeducatie, de brug zijn tussen muziek/musici en doelgroepen als kinderen, jongeren en leerkrachten basisonderwijs. Marije werkte als educatiemedewerker bij muziekgezel-schappen en als consulent muziek bij Hart Haarlem. Vanaf 2010 werkt zij in het Hoger Onderwijs, waar zij de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider heeft ontwikkeld en lesgeeft aan toekomstige leerkrachten op de pabo van Hogeschool Leiden.

Wil Walvis werkt sinds 2010 als consulent cultuureducatie bij het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam. Na haar studie kunstgeschiedenis en docent dansexpressie startte Wil als dansdocent in het primair onderwijs en als docent kunstgeschiedenis in de vrije tijd. Daarna ontwikkelde en coör-dineerde zij projecten bij SKVR. De master Kunsteducatievan de AHK heeft zij in 2011 afgerond.

Emmy Wouters werkt als dansdocent en educatief medewerker voor verschillende opdrachtgevers. Tijdens het volgen van de master Kunsteducatie van de AHK werd zij aangenomen als talentmakelaar bij de Stichting Dynamo, waar zij naschoolse activiteiten programmeert op het gebied van kunst en cultuur. Zij is volop werkzaam in het cultuureducatieve veld.

Over de auteurs

colofon colofon

Auteurs:

Petra Beers, Sjaak Bos, Desiree Ceulemans, Anahi Ayala Cevat, Carolien Dekker, Lars Deltrap, Rik Eckhardt, Dominique van Egeraat, Sylvia Eusébio, Annemieke Goudriaan, Ellen van Hoek, Jurgen Houwers, Vanessa Hudig, Marlies Juffermans, Suzan Kalle , Melanie Kandelaars, Ans Koopman, Vincent Lamers, Angela Linssen, Marjon Lusseveld, Hélène Meyer, Jo-Anneke van der Molen, Myrthe Niens, Carlijn Renders, Monique Rutgers, Renée van Schijndel, Lot Siebe, Lorentine van Tijn, Marije de Vries, Wil Walvis, Emmy Wouters Titel:

Thuiskunst – Onderzoeken naar informele kunstactiviteiten in relatie tot formele kunsteducatie Redactie Talita Groenendijk en Folkert Haanstra Tekstredactie Rebekka Bremmer Ontwerp Bart de Geus DrukDrukkerij Hub Tonnaer bv Uitgever Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ISBN 978-90-71681-27-1

© 2016

Het lectoraat Kunst- en cultuureducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten richt zich op kennisontwikkeling en onderwijsontwikkeling op het gebied van de kunst- en cultuureducatie.

Postbus 15079 1001 MB Amsterdam www.lectoraten.ahk.nl

Thuiskunst – Onderzoeken naar informele kunstactiviteiten in relatie tot formele kunsteducatie

lectoraat Kunst- en cultuureducatie

thuiskunst thuiskunst

Onderzoeken naar informele

In document Download Thuiskunst (pagina 88-91)