• No results found

Ouders

In document SCHOOLGIDS 2019/2020 (pagina 19-22)

6.1 Belang van betrokkenheid

Van ouders en leerkrachten wordt verwacht dat zij handelen in het belang van het kind. Wij proberen een goede samenwerking te creëren door de school toegankelijk te maken voor de ouders. Ouders krijgen zoveel mogelijk informatie. Met uitzondering van persoonlijke dossiers van leraren en leerlingen en specifieke vertrouwelijke stukken, zijn alle gegevens ter inzage, zoals het schoolplan, de statuten en de groepsmappen.

Op school zijn de leraren de eerstverantwoordelijke voor de kinderen. De leraren zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de school en de dagelijkse gang van zaken binnen de school. Hierbij dienen zij zich aan het bestuur te verantwoorden, aangaande de inhoud en de wijze van uitvoering van taken en bevoegdheden.

Van de ouders wordt verwacht dat zij vertrouwen hebben in het onderwijzend personeel en het bestuur. Begrip en respect voor elkaar is uitgangspunt voor een goede communicatie.

Het is belangrijk dat ouders steeds op de hoogte zijn van de vorderingen van hun kind(eren).

Juist in het kader van het NTC-onderwijs is het bovendien noodzakelijk dat ouders en school dezelfde doelen stellen ten aanzien van het te bereiken niveau van taalbeheersing van het Nederlands. Er wordt immers slechts enkele uren per week les gegeven. Dit betekent automatisch dat de thuissituatie in hoge mate bepalend is voor succes in de schoolsituatie.

Ook in het drukke toeristische seizoen dienen de ouders tijd vrij te maken om met hun kind(eren) bewust Nederlands te praten, samen te lezen en te helpen met het huiswerk.

We willen hier graag het belang benadrukken van een constante stimulering in het gebruik van het Nederlands door uw kind(eren). Laten lezen, voorlezen en het kijken naar

Nederlandstalige films of televisieprogramma’s zijn van grote waarde. De bibliotheek van de school staat hiervoor tot uw beschikking.

Tweetaligheid biedt heel veel voordelen en extra kansen. Laten we er samen voor zorgen dat onze kinderen die kansen kunnen grijpen!

Tips:

- Begin zo vroeg mogelijk met het spreken in uw moedertaal tegen uw kind.

- Wees consequent in het taalgebruik.

- Houd het leuk: dwing de kinderen niet om Nederlands te spreken, maar blijf zelf wel consequent Nederlands spreken.

- Als uw kind antwoordt in een andere taal, herhaal het gezegde in de Nederlandse taal.

- Kinderen mogen fouten maken, dus niet continue verbeteren.

- Zorg voor een ruim aanbod van Nederlands materiaal, zoals:

- boeken om (voor) te lezen; Maak hiervoor gebruik van de Nederlandse bibliotheek;

- cd’s en luisterboeken;

- dvd’s;

- computerspelletjes;

- Nederlandstalige websites;

- spelletjes zoals ‘Maan Roos Vis’, ‘Scrabble’, kwartetten en ‘Memory’.

- Stimuleer het onderhouden van e-mailcontact met familie en vrienden in Nederland.

- Laat uw kind ook met Nederlandstalige vriendjes spelen; organiseer leuke activiteiten, samen met andere Nederlandstaligen in het weekend of de vakantie.

6.2 Ouderactiviteiten

Onze school organiseert elk jaar een aantal binnen- en buitenschoolse activiteiten, waarbij in het kader van de ouderparticipatie de ouders om medewerking wordt gevraagd.

Met betrekking tot de binnenschoolse activiteiten betreft het lesgebonden activiteiten zoals lezen, computeronderwijs, projecten en hulp bij het afnemen van toetsen.

De buitenschoolse activiteiten worden aan het begin van het schooljaar voor de organisatie verdeeld onder de ouders. Deze ouders organiseren de activiteit zelfstandig binnen een bepaald budget en onder begeleiding van een bestuurslid. De activiteiten komen in nauw overleg met de leerkracht tot stand. Voor alle activiteiten bestaat inmiddels een draaiboek aan de hand waarvan de activiteit georganiseerd kan worden.

Bij het (organiseren en het) uitvoeren van de cultuuractiviteiten wordt vaak een beroep gedaan op de hulp van extra ouders/leden. Laat het alstublieft weten als u hierbij wilt helpen!

Het bestuur van onze school wordt deels gevormd door ouders van leerlingen. Het

verenigingsbestuur vervult voor de Stichting NOB en de onderwijsinspectie tevens de functie van schoolbestuur van Het Klokhuis.

In de kascommissie zitten drie leden van de vereniging die jaarlijks de exploitatie controleert van de vereniging en daarmee van de school.

De school en de vereniging valt of staat met de hulp van de ouders.

Heeft u ideeën of tips, bent u erg handig of creatief of denkt u ons op een andere manier te kunnen en te willen helpen, laat dan alstublieft van u horen!

6.3 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

Als school willen wij u graag op de hoogte houden van schoolzaken, het onderwijs dat wij bieden en van de voortgang van uw kind.

Het schooljaar begint met een openingsbijeenkomst waar de meeste leden van het bestuur en de leerkrachten aanwezig zijn. Dit jaar zal die op 8 september plaatsvinden.

Verder worden er verschillende koffieochtenden gehouden en hebben we de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering in februari.

Informatie over de vorderingen van uw kind(eren) krijgt u op verschillende manieren.

U kunt altijd met vragen terecht bij de leerkrachten en/of het bestuur. Wanneer u vragen heeft over de resultaten, het gedrag of leermoeilijkheden van uw kind(eren), kunt u altijd een gesprek aanvragen. In gevallen waarin de leerkracht een gesprek met de ouders noodzakelijk acht, zal hij/zij uiteraard zelf het initiatief nemen. Het is mogelijk om op afspraak een gesprek met de coördinator te hebben.

Tweemaal per jaar (in februari en in juni) wordt er een tien minutengesprek gehouden met de ouders. Hier wordt tevens het rapport uitgedeeld.

Ouders worden geïnformeerd over zaken die met het onderwijs aan hun kinderen te maken hebben, zoals leermiddelen, huiswerk, huiswerkbegeleiding, lestijden en dergelijke.

Er worden regelmatig e-mail berichten uitgegeven waarin de gang van zaken op school wordt genoemd en evenementen etc. worden aangekondigd. Deze worden ook op onze Facebook pagina gemeld.

6.4 Klachtenregeling

Onze school heeft een klachtenregeling. Wanneer een ouder een klacht heeft over een van de medewerkers van de school, kan hiervan gebruik worden gemaakt.

Uitgangspunt van de klachtenregeling is dat klachten, problemen, vragen en dergelijke in eerste instantie rechtstreeks worden aangekaart bij degene die direct met de kwestie te maken heeft. Hiermee wordt voorkomen dat de positie van de leerkracht (oftewel diens gezag in de klas) wordt ondermijnd.

Bij een klacht wordt er altijd het volgende stappenplan gevolgd:

1. De ouders nemen de klacht rechtstreeks op met de betreffende leerkracht;

Indien de klacht door de ouders en de leerkracht samen wordt opgelost, stelt de leerkracht het bestuur hiervan op de hoogte.

2. Vinden de ouders en/of de leerkracht geen bevredigende oplossing voor het probleem, wordt de zaak voorgelegd aan het bestuur. Het bestuur dient in

voortdurend overleg met betrokkenen de kwestie te bezien en tot een oplossing te komen.

3. Mocht er hierna nog steeds geen oplossing gekomen zijn, kan de aan de school verbonden vertrouwenspersoon worden ingeschakeld. Deze zal in voortdurend overleg met alle betrokkenen nagaan of de klacht door bemiddeling bevredigend kan worden opgelost.

Als vertrouwenspersoon is aangewezen: Mevrouw Thea Krimili tel. 28970 – 21760.

Zij heeft geen kinderen (meer) op school en is geen bestuurslid.

Als de afhandeling van de klacht niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, kan de Landelijke Klachtencommissie van de Vereniging Bijzondere Scholen (VBS) in Den Haag worden benaderd. De school is hier via de stichting NOB bij aangemeld.

Tel: 0031 70 331 52 26, Email: LKC@vbs.nl en website: www.vbs.nl

De Landelijke Klachtencommissie van de VBS kan alleen worden ingeschakeld als de school haar interne klachtenprocedure doorlopen heeft. Bij de Landelijke Klachtencommissie van de VBS kunt u niet terecht voor klachten over een arbeidsrelatie of in geval van leerlingen die niet meer aan de school zijn verbonden.

Voor klachten die betrekking hebben op seksuele intimidatie, kunt u ook direct terecht bij het centrale meldpunt vertrouwensinspecteurs in Nederland.

De vertrouwensinspecteurs zijn bereikbaar op tel. nummer 0031 30 67 06 001.

6.5 Inspraak

De ouders kunnen op diverse manieren inspraak hebben op het beleid van de school.

Onze school is een vereniging die eenmaal per jaar een Algemene Ledenvergadering houdt.

Tijdens deze vergadering brengt het bestuur verslag uit aan de ouders over het gevoerde beleid. Dit is het moment voor inspraak, omdat alle betrokkenen aanwezig zijn. Ouders kunnen hier hun vragen en opmerkingen met betrekking tot bestuurlijke zaken kwijt.

Bovendien kunnen zij agendapunten aanvoeren. Omdat wij een vereniging zijn, kunnen er ook besluiten genomen worden, waarvan de ouders de aanbrengers zijn.

Als ouders het wenselijk vinden, kan er een extra ledenvergadering bijeen geroepen worden.

Dit staat verder omschreven in de statuten van de vereniging.

Op school hangt een ideeënbus, waarin ouders hun op-/aanmerkingen kwijt kunnen.

Om de twee jaar wordt er een ouderenquête gehouden.

Een andere mogelijkheid van vergaande inspraak is het zitting nemen in het bestuur. Het is de bedoeling dat een bestuurslid voor een periode van minimaal 3 jaar zitting neemt en een portefeuille voor zijn/haar rekening neemt.

7. Kwaliteitszorg

In document SCHOOLGIDS 2019/2020 (pagina 19-22)