• No results found

Sam: Ik wil iemand gewoon zien hoe ze d’r uitzien. Ik verander natuurlijk ook elke dag tijdens het reizen dus. Dan is Facetime de overwinnaar.

Chris: Ja, ze [ouders] zijn meer gewoon benieuwd hoe het eh bij gaat en eh waar ik dan nu ben en eh waar ik heen ga en wat het plan is. Terwijl ik dat zelf ook niet ook niet weet natuurlijk. Ha ha ha. En vrienden is eh.. ja een stuk korter.

Kim: En nou m'n ouders en vooral mijn moeder die was dan echt natuurlijk wel wat meer bezorgd en geïnteresseerd in hoe het met me ging. Kijk m'n vriendinnen die geloofde dat allemaal wel. Uhm maar mijn moeder vond het van tevoren vond ze vond het ook echt wel heel erg spannend dat ik dat alleen ging doen. Uhm dus die heb ik vooral wel echt heel veel gesproken en m'n broertje. Uhm.. Ja en m’n vriend echt wel heel vaak want die miste ik wel echt het allermeest.

Amy: En voor mij is er heel veel veranderd, maar voor vrienden gaat het leven gewoon door daar. […] Omdat we een beetje uit elkaars levenspatroon zijn voor een bepaalde tijd eh heb je elkaar ook minder snel iets te vertellen uhm wat de ander ook echt iets aangaat, omdat je niet meer in elkaars leven bent op dat moment of zo.

Sara: […] dat zijn mensen met wie ik echt in contact wilde blijven ook na mijn reis, dus dat was wel handig om een groepsapp aan te maken, ook omdat we dan weer waarschijnlijk later gaan meeten.

Tim: […] dat is voornamelijk eh of eh: “Waar ben je?”. Weet je wel? Zulk soort dingen. “Waar gaan we naartoe vanavond?” Of eh “Ben je al wakker?”. Dat soort dingen. Dus niet heel erg diepgaand. Maar dat is meer ook gewoon for the time being, als je met elkaar samen bent. Het moment dat je weer weggaat dan app je elkaar ook niet meer.

Kim: En daarmee [korte gesprekken met locals] heb ik ook wel dat merkte ik ook ook wel dat was wel echt heel erg irritant. Uhm als je.. eh sommige jongens dan had toegevoegd op Facebook en dat waren eigenlijk vooral mensen die daar wonen. Dat ze die als zelfs toen je toen ik in Nederland was of al heel ergens anders was, dat die je dan nog steeds gaan berichten met: “Hoe gaat het en?”.. Maar echt erg heel erg op doorgaan terwijl. Ja ik had zoiets van: “het is leuk voor daar en dan klaar”. […] Dus die heb ik op een gegeven moment ook wel eh wel ontvolgd. Daar had ik eh niet meer behoefte aan daarna eigenlijk (lacherig).

Usage

Sara: En ook met Whatsapp heb je meer je ontmoet zoveel mensen en ook al helemaal als ik nu terugdenk, ik weet echt niet meer hoe iedereen heet. Ik weet echt niet meer welke gezicht bij, welke naam hoort en weet ik veel wat. Dus met Instagram vind ik heel fijn: je ziet foto’s, je ziet de naam. […] Je weet precies wie het is en dan kun je wel weer bedenken waar ik diegene ook alweer hebt ontmoet.

Max: Een beetje mijn ehm avonturen hier zogezegd bijeen te houden en dat ik dan later zelf terug kon kijken en je kan daar ook fotoboeken van maken en dat soort dingen. Dat gebruik ik echt als een soort van online journal.

Sam: Ja ik denk dat het probleem is van deze generatie of ja voor sociale media backpackers is ‘t dan: je durft je niet te vervelen op één of andere manier. Dus als je gewoon, waarom is het erg om vijf minuten stil te zitten. Je moet uit gewenning denk ik, meteen d’r iets bij pakken en dat best wel irritant, dat je dat de hele tijd moet.

Lara: […] toen bijvoorbeeld de studieverening bijvoorbeeld op studiereis was of zo, vond ik het weel moeilijk of zo om op Snapchat en op Instagram andere mensen hun. te zien dat, zeg maar dan krijg je FOMO [Fear of Missing Out]. En ik denk dat ik dat wel expres een beetje heb ontweken. Ik weet ook wel dat ik heel blij was dat tijdens een festival mijn mobiel weg was, zodat ik niet de hele dag hoefde te zien hoe leuk iedereen dat het had op dat festival, terwijl ik d’r niet was.

Max: Ik ben best wel door een periode heen gegaan dat ik echt super gefocust was van “ik wil alles vastleggen” en dat soort dingen. Dan kreeg ik op een gegeven moment een gevoel alsof ik dan alles door m’n camera aan het beleven ben. En toen heb ik uiteindelijk daar gewoon afstand van genomen […] Heb ik meer zo gedaan van “Oké, ik neem even een momentje om een foto te maken, dan leg ik alles weg en geniet ik van het moment zelf”. Dan heb ik zeg maar een soort van de tussen tussen manier gevonden.

Kim: Hier doe ik het ook af en toe om een beetje tijd te verdrijven of eh.. Ja je je doel voor social media gebruik is wel een beetje anders en dat is wel beter denk ik […] Als je gewoon thuis bent. Dat je af en toe gewoon echt een beetje... hersenloos door je tijdlijn te zitten scrollen zonder dat er iets heel interessants gebeurt en op reis ja als je niks interessants zag dan ging je dan ging je iets leuks iets anders leuks verzinnen of zo.

Daan: En ik had het wel moeilijk gevonden om dan zeg maar daar helemaal afstand van te nemen. Ik denk dat dan eerder bijvoorbeeld een maand was geweest, dan weer even terug en dan weer een maand of zo.

Lotte: Jawel, dan ook alleen dan op een minder leuke manier, want je gaat al alleen. En je bent soms op hele mooie plekken, alleen. En als je dat dan ook niet kan delen, dat dat maakt de ervaring een stukje minder voor mij, maar dat komt ook echt omdat ik heel graag alles altijd alles maar wil delen en dat soort dingen.

Identity formation

Max: Uuhm het is wel.., ik moet wel zeggen Instagram ben ik wel iets preciezer. Dus ik hou d’r gewoon van om echte de mooie mooie foto’s op Instagram te zetten en alle sets van actuele foto’s dat gaat gewoon vooral via WhatsApp.

Amy: […] de mooie plaatjes zeg maar. De echt wel een beetje als jaloersmakende dingetjes zo van: “kijk mij eens leuk zijn in een ander land”. Ha ha ha. Dat dat daar ja dat dat daar stonden een aantal gefilterde dingen in natuurlijk, want ik ga geen lelijke foto’s van mezelf op Instagram plaatsen.

Sam: Maar nu een beetje.. Je denkt van: “Oehh je ziet een boeddha. Ik heb d’r ook 36 gezien”. Ja. Ha ha ha.

Lotte: Ik post wel van: “Oh deze foto vind ik nog leuk uit de Filipijnen” of “Oh dit vond ik nog leuk daarvan” daarvan en dan gooi ik het er [Instagram] gewoon op terwijl ik nu in Australië zit.

Max: Het kan soms bijvoorbeeld wel zijn als ik gedronken heb of zo, dat ik meer dronken ben ofzo dat ik dan makkelijker nog even een Insta story maak op een feestje of dat soort dingen. uhm dat doe ik dan wel. Maar verder denk ik omdat ik ook gewoon weet, mijn familie volgt mij ook op Instagram, dus ik weet dat ik op alles een beetje politiek correct moet blijven.

Lara: Zeg maar aan het begin was ik misschien wel een beetje bang, voordat ik op reis ging, van: “Oh. Uhm. Alle mensen gaan door met hun leven en ik ga weg. Straks zijn ze me vergeten of zo”. Ha ha ha. Maar dat is dus helemaal niet waar, want zo werkt het niet. Ha ha ha. Uhm. maar het is niet dat ik daardoor expres zoiets had van: “Oh nu moet ik met ze blijven praten zodat ze niet vergeten wie ik ben”.

Sara: Het is natuurlijk wel een momentopname een backpacker zijn. […] Op dat moment vond, ja ik was wel een backpacker tijdens het reizen.

Sara: Nu niet meer. Nu ben ik weer gewoon een student.

Lotte: […] zij hebben echt echt echt een groter budget en zij kunnen.. echt veel meer.. in luxere plekken slapen en luxere dingen doen en die kom ik ook echt alleen tegen aan het eind van hun trip wanneer hun geld minder is en ze bijna naar huis gaan. Al de keren dat het mij is gebeurd dan.

Sam: Dus er is ook op op op een medium zoals Instagram, heb je ineens een soort backpackers community. Wat ik heel erg relaxed vond, want […] vroeger wisselde je nummers uit of je of of misschien komen de adressen om kaarten naartoe sturen, maar

tegenwoordig is ‘t dus altijd elkaar Instagram ui. Dus via stories kom je d’r dus achter waar mensen aan het reizen zijn, zodat je elkaar weer op een andere plek elkaar kan meeten.

Amy: Ik vind ‘t een beetje onnodig. Het lijkt me je doet het meer voor jezelf en ik ik ik poste natuurlijk zelf ook wel eens wat op Facebook, om.. maar dat was meer omdat ik ’t echt leuk vond om te laten zien en mensen thuis vonden het tuurlijk ook heel erg leuk, maar ik vind het meer soms jaloe- als ik dan echt heel erg veel van die Instagram Stories zie, dat ze, vind ik meer jaloers maken en ik snap niet waarom jij bijvoorbeeld al je eten zou laten zien elke dag. Dat ik echt denk van: “Ja, ik heb nu wel elke dag gezien wat je aan het doen bent daar.” dan denk ik van: “Ja, is dat nou nodig?”. Ha ha ha.