• No results found

11. Bijdrageregeling

11.3 Conflictbeheer

Indien u problemen ondervindt met het betalen van de schoolrekening, kunt u contact opnemen met de directeur. Het is de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt over een aangepaste betalingswijze. Wij verzekeren een discrete behandeling van uw vraag.

Indien we vaststellen dat de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken we in eerste instantie in overleg naar een oplossing.

Na herhaaldelijke aanmaningen zal de school contact opnemen met het incassobureau TCM.

Wanneer je laattijdig hebt afgezegd voor een schoolactiviteit of als je kind op dat moment afwezig is, zullen we het deel van de kosten terugbetalen dat nog te recupereren is. Kosten die we al gemaakt hadden, kunnen we opnemen in de schoolrekening.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 37

12.

GELDELIJKE EN NIET-GELDELIJKE ONDERSTEUNING

Personen en bedrijven die de school sponsoren worden vermeld bij de gesponsorde activiteiten. (Meer info: zie website: brochure onderwijsregelgeving.)

13.

VRIJWILLIGERS

Onze school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van

vrijwilligers. De vrijwilligerswet verplicht de scholen om de vrijwilligers over een aantal punten te informeren. De school doet dit via onderstaande bepalingen.

Organisatie Vzw KBS

Paalstraat 285A 2900 Schoten

Maatschappelijk doel [zie statuten]

- De organisatie heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele

aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Het

verzekeringscontract werd afgesloten bij Verzekeringen Dellafaille.

- Een bijkomende verzekering tot dekking van de lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit of op weg van en naar de activiteit werd afgesloten bij Verzekeringen Dellafaille.

- Er wordt geen onkostenvergoeding voorzien.

- Een vrijwilliger gaat discreet om met geheimen die hem/haar zijn toevertrouwd.

14.

WELZIJNSBELEID

14.1 Preventie

De welzijnswet verplicht de werkgever om preventieve acties in het bedrijfsbeleid op te nemen om de risico’s in de onderneming, ook de school, uit te schakelen of te beperken. Bij dit beleid willen we ook de ouders en de leerlingen betrekken. Het welzijnsbeleid heeft immers alleen kans op slagen als het gedragen wordt door alle geledingen van de school.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 38

Om gestalte te geven aan dit beleid

 willen we werken aan een dynamisch risicobeheersingssysteem (elk schooljaar worden er bv. 2 brandevacuatieoefeningen gehouden);

 brengt de school veilige elektrische installaties aan;

 zorgen wij voor E.H.B.O. voorzieningen;

 geven we aandacht aan een gezond binnenmilieu;

 wil onze school actief kennis, vaardigheden en attitudes bijbrengen die gericht zijn op de eigen gezondheid en die van anderen;

 willen we erover waken dat ook de kleuters, leerlingen en ouders voldoende informatie krijgen inzake veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu o.a. via het schoolreglement, bij klassenbezoeken en op oudercontacten;

 worden de leerkrachten aangespoord veilige en gezonde handelswijzen aan te leren, hetzij geïntegreerd in de lessen, hetzij via specifieke projecten;

 doen wij er alles aan om de leef – en werkplekken van de kinderen regelmatig te renoveren, zodat zij een veilige en aangename omgeving hebben;

 zorgen we dat de speeltuigen aan de veiligheidsnormen voldoen, zodat de kinderen zich ten volle kunnen uitleven tijdens de spelmomenten.

 ….

14.2 Verzekeringen van de leerlingen

De leerlingen zijn verzekerd tijdens de schooluren, tijdens de schoolactiviteiten zoals diverse uitstappen, schoolreizen e.d., tijdens de middagpauze als ze blijven ineten en gedurende de voor- en nabewaking.

Op weg van en naar de school geldt de verzekering voor zover zij de kortste (veilige) weg nemen en dat binnen de normale tijd. We wijzen erop dat kinderen die zich te vroeg of te laat in de omgeving van de school bevinden niet verzekerd zijn.

Het schoolbestuur als opdrachtgever, de schooldirectie en de leerkrachten kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor schade (diefstal inbegrepen) toegebracht door om het even wie en onder gelijk welke vorm aan de persoonlijke goederen en

bezittingen van de kinderen.

De verzekering dekt de geneeskundige, heelkundige en farmaceutische kosten, alsmede de kosten wegens opname in een ziekenhuis, radiografie, massage en bestraling veroorzaakt door gelijk welk gewaarborgd ongeval dat de kinderen overkomt.

14.3 Verkeersveiligheid

Voor de veiligheid van de kinderen dringen we er op aan dat ze een vaste - bij voorkeur de kortste - weg nemen van en naar de school. Het is aan te raden dat ouders hun kinderen af en toe speciaal begeleiden op de dagelijkse weg van en naar school en hen wijzen op gevaren.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 39

Kinderen voor wie het echt nodig is omwille van de afstand kunnen met de fiets naar school komen. De fiets moet dan wel reglementair in orde zijn. Fietsers stappen af op de toegangsweg naar de school om zo de voetgangers niet in gevaar te

brengen. We verwachten dat de kinderen, fietsers zowel als voetgangers, de verkeersregels correct toepassen.

Onze kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer, het is daarom belangrijk om de zichtbaarheid te vermeerderen. Om die reden promoten wij het dragen van een fluohesje en een fietshelm.

14.4 Medicatie

Je kind wordt ziek op school

Als je kind ziek wordt of zich onwel voelt op school, zullen we jou of een andere opgegeven contactpersoon verwittigen en zullen we, indien nodig, vragen om je kind op te halen.

Als school stellen we geen medische handelingen en stellen wij in geen geval medicatie ter beschikking, ook geen pijnstillers.

Je kind moet medicatie nemen tijdens de schooluren

Het kan gebeuren dat je kind tijdens de schooluren medicatie moet nemen. Je kan ons dan vragen om er op toe te zien dat dit stipt gebeurt. Dat gebeurt via een

formulier dat jij en de behandelende arts van je kind vooraf invullen en ondertekenen.

Wij zullen instaan voor de bewaring van de voorgeschreven medicatie en erop toezien dat je kind de medicatie stipt neemt. Dat noteren we telkens in een register.

Het aanvraagformulier kan je verkrijgen op de website van de school of op het leerlingensecretariaat..

Andere medische handelingen

Wij stellen geen medische handelingen. We kunnen dan ook niet ingaan op vragen naar medische bijstand voor andere gevallen dan medicatiegebruik. Samen met jou zoeken we naar een samenwerking met verpleegkundigen, zoals de diensten van het Wit-Gele Kruis.

14.5 Rookverbod

Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen op school. Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 40

15.

LEEFREGELS

15.1 Toegang tot de klaslokalen

- Tijdens de klasuren gaan de ouders nooit rechtstreeks naar de klaslokalen zonder voorafgaande toestemming van de directeur.

- Een afspraak met de leerkracht vindt slechts bij hoge uitzondering en met toestemming van de directeur plaats tijdens de schooluren of tijdens een toezichtsopdracht van een leerkracht. Het aangewezen moment om met een leerkracht te spreken is op het einde van een lesdag of op een oudercontact.

- Het is de kinderen verboden in de klaslokalen of gangen te komen of te zijn buiten de lesuren, tenzij onder toezicht van een leerkracht.

- Na de lesuren “vergeten” spullen ophalen in de klas of in de gang kan niet.

- Nieuwe kleuters worden de eerste dag in de klas opgevangen, de ouders kunnen hen dan nog begeleiden.

15.2 Gedragsregels / speelplaatsreglement SAMEN SPELEN, ZAL NIET VERVELEN!

1. Spelen doen we binnen de rode lijnen.

2. De omheining is een afsluiting: klimmen doen we op een klimrek.

3. De banken dienen alleen om op te zitten.

4. Als je naar het toilet moet, vraag je dat even.

5. Als het regent, blijven de ballen binnen.

6. Voetballen kan in de wei of op het voorziene veld op de speelplaats.

7. Gooien met zand vindt niemand plezant.

8. Speel met zand IN de zandbak.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 41

15.3 Afspraken rond pesten

Respect ten opzichte van iedereen (andere kinderen, ouders, leerkrachten,

ondersteunend personeel, directeur, …) is één van de belangrijkste waarden die wij in onze school nastreven. De school gaat dan ook uit van een schoolgedragen visie om positief om te gaan met elkaar en negatief gedrag te voorkomen.

De school zal dan ook in samenspraak met alle partners (directeur, leerkrachten, ouders, leerlingen, CLB, …) mee zoeken naar een methode om het pesten te voorkomen en indien het toch gebeurt te stoppen. Hierbij streven wij een open en eerlijke communicatie na met duidelijke en correcte informatie over de aanpak en de begeleiding die de school voorstelt (peer-methode, no blame methode, …).

Pestgedrag wordt niet getolereerd en zal aangepakt worden.

Meer informatie over de aanpak en visie kan u terugvinden op de website van de school.

15.4 Kleding/uiterlijk

- Op onze school is er geen uniform. Wel verwachten wij dat de kinderen in een aangepaste, verzorgde en nette kledij naar de school komen. Voor ieders veiligheid zijn schoenen zonder riempje achter de hiel verboden (dus geen slippers). Strandkledij wordt niet gedragen op school.

- Het schoolteam bepaalt welke kledij al dan niet gepast is.

- Mogen wij u vragen alle kledingstukken duidelijk te voorzien van een naam:

jas, sjaal, handschoenen, gymkledij, ... Zo kunnen verloren kledingstukken gemakkelijk aan de eigenaar teruggegeven worden. Indien er om één of andere reden toch kledingstukken of andere voorwerpen worden

kwijtgespeeld, kan u altijd terecht bij het secretariaat voor de doos "verloren voorwerpen".

- Juwelen zijn voor kinderen alleen maar hinderlijk. Vermijd ze liever. Indien het om sobere sieraden gaat, is dat geen probleem. Juwelen zijn niet verzekerd.

- In onze school past het niet dat kinderen zich opmaken, laat hen nog ‘kind’

zijn.

- Hoofddeksels worden niet gedragen in de klas.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 42

15.5 Persoonlijke bezittingen

Volgende bezittingen worden niet meegebracht naar school:

- multimedia-apparatuur

- zakmessen en voorwerpen die als wapen kunnen gebruikt worden

Een gsm is toegelaten op eigen verantwoordelijkheid, hij wordt echter afgezet tijdens de schooluren. In geval van nood zal de schooltelefoon gebruikt worden.

15.6 Eerbied voor materiaal

- Van de kinderen verwachten we dat ze respect betonen voor het eigen materiaal, zowel kleding als schoolmateriaal.

- Jassen en andere kleding mogen noch in de gangen, noch op de speelplaats op de grond liggen.

- Opzettelijke beschadiging van kleding wordt bestraft en dient te worden vergoed door de ouders. Opzettelijke bevuiling, ook tijdens het spel, mag niet voorkomen.

- Papiertjes, afval, vruchtenschillen werpen we in de vuilnisbakken. Ons afval sorteren we.

- We brengen respect op voor het werk van het onderhoudspersoneel.

- De afrastering, aanplantingen e.d. worden gerespecteerd.

Schoolmateriaal

- De school wil de kinderen graag blijven ontvangen in goed verzorgde lokalen met aangepast meubilair. Daartoe is het nodig dat alle kinderen, van groot tot klein:

 mee zorg dragen voor het geheel;

 banken en stoelen goed gebruiken;

 het onderhoud van de lokalen respecteren.

- De school stelt gratis eigentijdse leerboeken en materiaal ter beschikking van de leerlingen. We verwachten dat al de kinderen hun boeken en materiaal netjes in orde houden en zorgzaam behandelen. Kaften worden niet aan de boeken vastgekleefd, schrijven of tekenen in boeken is verboden. Bij grote nalatigheid, verlies en opzettelijke beschadiging kunnen de kosten verrekend worden aan de ouders.

- Het gebruik van schoolmateriaal en leesboeken thuis gebeurt in overleg met de leerkracht. Ook hier rekenen we op een voorzichtig omgaan met het in bruikleen gekregen materiaal.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 43

16.

OUDERLIJK GEZAG

16.1 Zorg en aandacht voor het kind

Scheiden is een emotioneel proces. Voor kinderen die deze ‘verliessituatie’ moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid , begrip en wat extra aandacht bieden.

16.2 Neutrale houding tegenover de ouders

De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Zolang er geen uitspraak van de rechter is, houdt de school zich aan de afspraken gemaakt bij de inschrijving. Is er wel een vonnis of arrest, dan volgt de school de afspraken zoals opgelegd door de rechter.

Toch vragen wij om de oudercontacten gezamenlijk bij te wonen, zodat beide ouders de juiste en dezelfde informatie krijgen.

16.3 Afspraken in verband met informatiedoorstroom naar de ouders

Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen.

16.4 Co-schoolschap

Om de verbondenheid met de klasgroep en de continuïteit van het leren te

garanderen, kan je kind tijdens het schooljaar niet op twee plaatsen school lopen. De school moet de inschrijving van een leerling weigeren als de ouders hun kind tijdens het schooljaar afwisselend in verschillende scholen in- en uitschrijven.

17.

REVALIDATIE /LOGOPEDIE TIJDENS DE LESTIJDEN

Er zijn twee situaties waardoor een kind afwezig kan zijn omwille van revalidatie tijdens de lestijden:

revalidatie na ziekte of ongeval (max. 150 minuten per week, verplaatsingen inbegrepen)

revalidatie voor kinderen met een specifieke onderwijsgerelateerde behoefte waarvoor een handelingsgericht advies is gegeven (max. 150 minuten per week, verplaatsingen inbegrepen).

Ouders moeten toestemming vragen aan de directeur om hun kind revalidatie te laten volgen tijdens de lestijden.

Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie na ziekte of ongeval toe te staan, moet de school over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 44

Een verklaring van de ouders waaruit blijkt dat de revalidatie tijdens de lestijden moet plaatsvinden.

Een medisch attest waaruit de noodzakelijkheid, de frequentie en de duur van de revalidatie blijkt.

Een advies van het CLB, geformuleerd na overleg met klassenraad en ouders, dat motiveert waarom de revalidatie tijdens de lestijden vereist is.

Een toestemming van de directeur voor een periode die de duur van de behandeling, vermeld in het medisch attest, niet kan overschrijden.

Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie toe te staan voor de leerling met een specifieke onderwijsgerelateerde behoefte waarvoor een handelingsgericht advies is gegeven moet de school over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

Een verklaring van de ouders waaruit blijkt dat de revalidatie tijdens de lestijden moet plaatsvinden.

Een advies van het CLB, geformuleerd na overleg met klassenraad en ouders. Dat advies moet motiveren waarom de problematiek van de leerling van die aard is dat het wettelijk voorziene zorgbeleid van een school daarop geen antwoord kan geven en dat de

revalidatietussenkomsten niet beschouwd kunnen worden als

schoolgebonden aanbod. Indien er op het moment van de aanvraag tot afwezigheid nog geen handelingsgericht advies werd gegeven voor de leerling, kunnen het handelingsgericht advies en dit advies van het CLB gelijktijdig afgeleverd worden.

Een samenwerkingsovereenkomst tussen de school en de revalidatieverstrekker over de manier waarop de revalidatie het

onderwijs voor de leerling in kwestie zal aanvullen en de manier waarop de informatie-uitwisseling zal verlopen.

De revalidatieverstrekker bezorgt op het einde van elk schooljaar een evaluatieverslag aan de directie van de school en van het CLB, met inachtneming van de privacywetgeving waaraan hij onderworpen is;

Een toestemming van de directeur, die jaarlijks vernieuwd en gemotiveerd moet worden rekening houdend met het evaluatieverslag van de revalidatieverstrekker.

De directeur van de school neemt, op basis van de verzamelde documenten, de uiteindelijke beslissing of de revalidatie tijdens de lestijden kan plaatsvinden of niet.

Deze beslissing wordt door de school aan de ouders meegedeeld.

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 45

18.

PRIVACY (PUNT 10 INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING) 18.1 Welke informatie houden we over je bij?

Op onze school gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. We verzamelen doorheen de schoolloopbaan van je kind heel wat gegevens, zoals bij de inschrijving. We vragen alleen gegevens van je kind op als dat nodig is voor de leerlingenadministratie en –begeleiding. De gegevens die nodig zijn voor de begeleiding van je kind verzamelen we in het kader van ons beleid op leerlingenbegeleiding

De gegevens van je kind verwerken we hierbij met Informat en Questi. We maken met de softwareleveranciers afspraken over het gebruik van die gegevens. De

leveranciers mogen de gegevens niet gebruiken voor eigen commerciële doeleinden.

18.2 Overdracht van leerlingengegevens bij schoolverandering

Als je kind van school verandert, worden een aantal gegevens overgedragen aan de nieuwe school onder de volgende voorwaarden:

 de gegevens hebben enkel betrekking op de leerlingspecifieke

onderwijsloopbaan. Het gaat om de essentiële gegevens die de studieresultaten en studievoortgang van je kind bevorderen, monitoren, evalueren en attesteren;

 de overdracht gebeurt enkel in het belang van je kind.

Als ouder kan je deze gegevens op verzoek inzien. Je kan je tegen de overdracht van deze gegevens verzetten, voor zover de regelgeving de overdracht niet verplicht stelt. Je brengt de directeur binnen de tien kalenderdagen na de schoolverandering hiervan schriftelijk op de hoogte.

Gegevens die betrekking hebben op schending van leefregels door je kind zijn nooit tussen scholen overdraagbaar. We zijn decretaal verplicht een kopie van een

gemotiveerd verslag of een verslag aan de nieuwe school door te geven.

18.3 Publiceren van beeld-of geluidsopnames

We publiceren geregeld beeld- of geluidsopnames van leerlingen op onze website, in de schoolkrant en dergelijke. Met die opnames willen we geïnteresseerden op school en daarbuiten op een leuke wijze informeren over onze activiteiten. De personen die de opnames maken, zullen dat steeds doen met respect voor wie op die beelden staat. We letten erop dat de opnames niet aanstootgevend zijn.

Bij het begin van het schooljaar vragen jou als ouder om toestemming voor het maken en publiceren van deze beeld- en geluidsopnames. Jouw toestemming die we via een toestemmingsformulier vragen, blijft in principe voor de hele

schoolloopbaan van je kind gelden. Enkel indien we de beeld – of geluidsopnames voor een ander doel gebruiken dan we eerder aan jou hebben gevraagd, vragen we opnieuw jouw toestemming. Ook al heb je toestemming gegeven, je kan altijd jouw toestemming nog intrekken. Je kan hiervoor contact opnemen met de directeur.

We wijzen erop dat deze privacyregels ook voor je kind gelden. Volgens de privacyregelgeving mag je beeld- of geluidsopnamen waarop medeleerlingen,

__________________________________________________________________________________________

Schoolreglement gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Filippus 46

personeelsleden van de school of andere personen herkenbaar zijn, niet publiceren of doorsturen tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van alle betrokkenen.

Op school mogen enkel personeelsleden of personen die daarvoor een opdracht hebben gekregen, bv. de schoolfotograaf, beeld- of geluidsopnames maken.

18.4 Gsm gebruik

Omwille van de privacywet laten wij geen gsm-gebruik toe. Het maken en publiceren van filmpjes is niet toegelaten.

18.5 Recht op inzage, toelichting en kopie

Je kan als ouder ook zelf gegevens opvragen die we over je kind bewaren. Je kan inzage krijgen in en uitleg bij die gegevens. Ook kan je een (digitale) kopie ervan vragen. Dat kan door schriftelijk contact op te nemen met de directeur. We kunnen geen gegevens doorgeven die betrekking hebben op anderen, zoals medeleerlingen.

18.6 Bewakingscamera’s

Wij kunnen gebruik maken van bewakingscamera’s. De plaatsen die onder

camerabewaking staan worden duidelijk aangeduid met een pictogram. Als je kind gefilmd werd, mag je vragen om die beelden te zien. Je geeft hierbij voldoende gedetailleerde aanwijzingen. Zo kunnen we de beelden vlot vinden.

19.

PARTICIPATIE

1. Schoolraad

Een schoolraad is verplicht in iedere school (-gemeenschap). Ze bestaat uit 3

Een schoolraad is verplicht in iedere school (-gemeenschap). Ze bestaat uit 3

In document Schoolreglement & informatiebrochure (pagina 37-0)