• No results found

De organisatie van onze school

In document Schoolgids CBS De Kern (pagina 23-27)

DE JEUGDGEZONDHEIDSZORG OP DE BASISSCHOOL

Hoofdstuk 4 De organisatie van onze school

4.1 Aannamebeleid ( zie website: www.cbsdekern.nl )

Als u uw kind op De Kern wilt aanmelden, kunt u een afspraak hiervoor maken met de directeur. In het aanmeldingsgesprek kunt u alles vragen wat u belangrijk vindt voor de schoolkeuze. Tijdens het gesprek komen onder andere de identiteit en de onderwijskundige uitgangspunten van de school aan de orde. Tevens wordt u gevraagd of u de vrijwillige ouderbijdrage wilt betalen.

Het aanmeldingsformulier door u ingevuld, met daarop een aantal persoonlijke gegevens van u en uw kind wordt tijdens dit gesprek door u ondertekend. Tijdens het gesprek wordt u gevraagd naar de ontwikkeling van uw kind. Tevens vragen we uw toestemming om zo nodig informatie in te winnen bij verschillende instanties (peuterspeelzaal, consultatiebureau etc.). Als u al kinderen op school hebt, zal een uitgebreid aanmeldingsgesprek achterwege kunnen blijven. Wel moet u persoonlijk uw kind komen opgeven. Tijdens de aanmelding mag uw kind natuurlijk ook meekomen, dan kunnen we alvast de school even bekijken en kennismaken met de leerkrachten.

Wanneer uw kind vier jaar is mag het naar de basisschool. Ook de kinderen die tussen de eerste schooldag en 1 oktober vier jaar worden, gaan vanaf vier jaar naar de basisschool en niet vanaf de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar (in principe komen de leerlingen de dag na hun vierde verjaardag bij ons op school in groep 1). In verband met een grote instroom van nieuwe leerlingen kiezen we voor deze maatregel. Zo is het mogelijk uw kind op een goede manier aandacht te geven en te begeleiden door de juf van groep 1. De eerste indrukken vinden we erg belangrijk.

Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig.

4.2 Kinderen met een handicap – Arrangementen

Vanaf 1 augustus 2014 hebben we te maken met de wet: Passend onderwijs. Dit betekent dat kinderen met een handicap of een stoornis waarvoor extra zorg geïndiceerd is, een eigen budget krijgen via een arrangement. Ook is Passend onderwijs bedoeld om de integratie van gehandicapte kinderen in het onderwijs te verbeteren. Ouders kunnen kiezen voor het speciaal onderwijs en het regulier onderwijs, bijvoorbeeld een basisschool naar keuze: dus ook onze school. De wens van de ouders dat hun kind dichtbij huis, in zijn of haar eigen omgeving, samen met vriendjes en

vriendinnetjes naar school gaat, kan hierbij een rol spelen. Wij vinden dit een goed streven, maar vinden ook dat het niet verstandig is om kinderen op school aan te nemen die wij geen goede hulp kunnen bieden. Dit zou niet in het belang van het kind zijn. Voor elke leerling met een ‘arrangement’

zal er een procedure worden gehanteerd om te bepalen of wij in staat zijn om deze leerling de gewenste zorg te kunnen bieden. Deze procedure is in het school ondersteuningsplan (SOP) opgenomen.

23

4.3 Wennen in groep 1

Vlak voor een kind vier wordt, mag het al een middag komen om te wennen. De afspraak hiervoor wordt meestal met de juf van groep 1 gemaakt tijdens de inschrijving. Zodra uw kind vier is, mag het echt naar school. De eerste indrukken zijn erg belangrijk. Vooral de decembermaand, maar ook de laatste periode voor de zomervakantie, zijn vaak erg druk en spannend voor (jonge) kinderen.

Daarom raden wij ouders van ‘december- en juni/juli-kinderen’ aan om hun kind pas na de

kerstvakantie of na de zomervakantie op school te laten komen. (Juni-juli kinderen mogen de tijd tot aan de zomervakantie volmaken op de voorschool). Ook al is uw kind heel flink, toch zal het de eerste tijd wat sneller moe zijn door alle nieuwe indrukken en de toch wel lange schooldagen in vergelijking met de voorschool. In overleg met de juf kunt u uw kind af en toe een middagje thuishouden als het hem/haar even te veel wordt. Maar onthoud wel, juist in de kleuterklassen leren de kinderen heel veel. Wanneer een kind te veel verzuimt, kan het dus een leerachterstand oplopen.

4.4 De leerlingenraad

Sinds het schooljaar 2012-2013 is er op de Kern een leerlingenraad actief.

In deze raad zitten 2 leerlingen van zowel groep 6, 7, als 8.

(zie voor meer informatie onze website)

4.5 Privacy

In verband met de nieuwe privacy wetgeving vragen wij alle ouders zeer terughoudend te zijn met het plaatsen van foto’s op facebook, twitter, o.i.d.

Denk om de privacy van de ander a.u.b. Alle medewerkers tekenen een formulier i.v.m.

“geheimhouding”.

24

4.6 De Ouderraad

De ouderraad (OR) bestaat uit vertegenwoordigers van ouders en twee leerkrachten. De

vergaderingen van de OR zijn openbaar. Er wordt elke maand vergaderd. U kunt zich bij een OR lid aanmelden om een vergadering bij te wonen.De ouderraad organiseert de hulp bij schoolse, steeds terugkerende activiteiten zoals bijvoorbeeld de sinterklaasviering, paaslunch, de avondvierdaagse en de feestelijke jaarafsluiting.

Bovendien ondersteunt de OR het team bij een aantal lesactiviteiten als dit gewenst is. De OR draagt zorg voor het beheer van de ouderbijdrage en is evenals de MR en de schoolcommissie,

aanspreekpunt voor ouders. Zij probeert zoveel mogelijk vragen van ouders te beantwoorden of verwijst ze door naar de desbetreffende leerkracht(en).

De ouderraad probeert op deze manier de betrokkenheid van ouders bij de school te vergroten en helpt mee om de basisschoolperiode voor onze kinderen zo leuk mogelijk te laten zijn.

In bijlage 5 kunt u de namen van de leden van de ouderraad vinden.

Al met al zijn er dus nogal wat mogelijkheden om mee te beslissen over allerlei schoolzaken. Wij hopen dat u van de mogelijkheden gebruik zult maken, hetzij direct, hetzij indirect. Dit alles in het belang van de kinderen!

4.7 Speciale activiteiten kinderen

4.7.1 Schoolzwemmen en gymnastiek

Groep 4 heeft 1 keer in de 14 dagen 1 uur schoolzwemmen. Ze vertrekken een half uur voor de aanvangstijd van school en lopen onder begeleiding van een leerkracht en ouder(s) naar zwembad Tropiqua. Groep 5 heeft 1 keer per 14 dagen 45 minuten zwemmen per week. De leerkrachten van de groepen 4 en 5 overleggen met de ouders hoe de kinderen naar school of huis gaan.

Gymlessen

De groepen 1 en 2 gymmen op donderdagmiddag in het speellokaal. De gymlessen voor groep 3 t/m 8 worden gegeven in sporthal De Hoogkamp. Op dinsdag, woensdagmorgen, donderdagmiddag en vrijdagmiddag. De Hoogkamp gaat 10 minuten voor lestijd open. (8.20 uur en 13.05 uur)

4.7.2 Schoolreisje/schoolkamp

Alle groepen gaan aan het eind van het schooljaar op schoolreis. Groep 8 gaat op kamp. Deze schoolreizen zijn vrij duur. Zeker als u meerdere kinderen op school heeft, kan het gaan om een flink bedrag.

Mocht de betaling problemen opleveren, maakt u dat dan bespreekbaar a.u.b.

U kunt het gehele bedrag voor de schoolreis of het kamp overmaken op het rekeningnummer:

NL95RABO 0382653645, ten name van: CBS De Kern, onder vermelding van: Schoolreis, naam leerling + groep.

25

4.8

Gebedsgroep

Op school is van alles te doen, je kunt je handen er vol aan hebben. Maar wat denkt u van gevouwen handen? Een kind brengt een groot gedeelte van de dag door op school. Andere mensen, de juf of meester, hulpmoeders en een groep kinderen spelen een grote rol in het leven van uw zoon of dochter. Toch hoeft u als ouder niet aan de zijlijn te staan. Je mag je kind en de leerkrachten in de handen van de hemelse Vader leggen. God heeft het gebed als een geschenk gegeven om zo met Hem alles te delen wat je bezighoudt; of je kind zich veilig voelt in de klas, met plezier naar school gaat etc. Maar je kan ook bidden voor de leerkracht: bid voor zijn of haar gezondheid, bid voor energie om elk kind voldoende aandacht te geven en bid voor de sfeer in de klas. Bid voor het schoolbestuur, de MR, voor alle ouders die ingeschakeld zijn op school. Er is zoveel dat je kan doen als je kind op school is. Bidden is verwachten dat God, onze hemelse Vader ook hoort!

Een aantal ouders komt eenmaal per maand bij elkaar om voor de school te bidden. Samen bidden voor de school is een hele bijzondere ervaring. Je ervaart dat er ook andere ouders zijn, die bewogen zijn met wat er op school gebeurt en zo raak je samen ook meer betrokken bij school. Wil jij ook meebidden voor de school? Dat kan! Elke 1e woensdag van de maand komen we bij elkaar van 08.30 – 09.30 uur.

Aanmelden kan bij Antoinet Heikens, tel. 06 37233506 Groeten de gebedsgroep CBS De Kern

26

In document Schoolgids CBS De Kern (pagina 23-27)