• No results found

Opmerkingen van de ontwikkelscholen

In document Procesevaluatie Curriculum.nu (pagina 44-48)

39

Opmerkingen van de ontwikkelscholen

Van de 74 respondenten die namens een ontwikkelscholen de vragenlijst hebben ingevuld, hebben er 27 aan het eind van de vragenlijst een opmerking of toelichting geplaatst. Hieronder hebben we deze opmerkingen integraal overgenomen.

Basisonderwijs (incl. sbo)

De meerwaarde voor de eigen organisatie is nog niet helemaal duidelijk omdat het vooral om visievorming gaat. Het is jammer dat er nog vanuit 'oude' concepten gedacht wordt, omdat kindcentra echt de toekomst zijn en er nu de kans gemist wordt om de ontwikkeling van 0-18 jaar centraal te stellen in een doel als het komen tot een beweegidentiteit. Ouders zijn wel betrokken, maar voor hen is het niet helemaal duidelijk wat de meerwaarde van hun inbreng is ook al is het duidelijk uitgelegd. Externe partijen zijn wel zeer betrokken bij deze ontwikkeling en zien het als een kans om tot een betere en uitgebreidere beweeg- en sportontwikkeling te komen.

De mogelijkheid om met elkaar te spreken over de eerste tussenopbrengsten was erg kort (tijdsbestek tussen 8 maart en 23 april, incl. alle voorbereidingen). We hebben in een rap tempo iedereen bij elkaar geroepen wat als gevolg had dat niet iedereen even goed was ingelezen. We hebben wel een mooie discussie kunnen voeren over de inhoud zoals deze aangeboden is.

Het moet binnen het team en ouders nog wel zijn vorm vinden.

Door schade en schande wijs geworden, zullen wij de ouders op een andere manier benaderen voor feedback, om meer reacties te krijgen.

De visie is besproken en moet de komende periode vorm krijgen binnen onze school. Daar gaat een langere periode overheen dan de periode van Curriculum.nu tot nu toe.

Ook onze collega's zien de meerwaarde van het project en vinden het prettig om mee te denken en hun ideeën kenbaar te maken.

In deze eerste fase is alles naar wens verlopen. Opvallend is dat de laatste fase in een zeer kort tijdsbestek afgerond dient te worden. Bij voorbaat schat ik in dat dit niet haalbaar is.

Wij zijn net gestart en hebben feedback gegeven op het eerste product van het ontwikkelteam. Het samenwerken met andere scholen en het gesprek over het vakgebied is erg prettig.

Tijd voor reflectie is wat kort

We hebben ons best gedaan om feedback op te halen over de conceptvisie. Dit is echter allemaal zo abstract dat het bijna onmogelijk is om hier bruikbare feedback op op te halen, vooral van leerlingen en ouders maar zelfs leerkrachten gaven aan dat het te abstract en ingewikkeld was om hier inhoudelijk feedback op te geven. De vragenlijst die we hiervoor opstelden werkte om die reden ook niet. Met leerlingen en ouders hebben we het vervolgens in interviews gehad over de ontwikkeling op eigen school en we vertalen dit vervolgens zelf naar de tussenproducten. Dit is wel werkbaar, maar zo'n vertaalslag brengt ook risico's met zich mee... We interpreteren immers wat er gezegd wordt.

Daarnaast is het natuurlijk nog de vraag of het ontwikkelteam daadwerkelijk iets met de feedback kan. Dit lijkt me in de gekozen opzet erg lastig. Ik vrees dat er van zoveel kanten feedback komt dat ik me afvraag in hoeverre er op deze manier uit dit gehele project een eenduidige lijn/visie voort komt.

(Voortgezet) speciaal onderwijs

Ik heb begrepen dat de feedback van de ontwikkelscholen op de stapel komen van alle andere feedback; je zou verwachten dat onze feedback apart meegenomen zou worden in het selectieproces om het

tussenproduct aan te scherpen, omdat de ontwikkelscholen uitgekozen zijn om feedback te leveren. Daarnaast mis ik de gebruikte bronnen in het visiedocument. Het zou fijn zijn als deze bij de volgende tussenproducten toegevoegd zouden kunnen worden.

Ook zou het fijn zijn als er persoonlijk contact zou kunnen komen tussen de ontwikkelscholen en ontwikkelteams om eventuele feedback mondeling te onderbouwen.

Onduidelijk feedbackformulier, slecht werkbaar ook. Woordenbegrenzing niet goed.

Het feedbackformulier was te beperkt en niet makkelijk werkbaar vanuit de browser op school. De tussenevaluatie was niet digitaal in te vullen maar moest handgeschreven. Dat was veel werk.

Voortgezet onderwijs

Het reflecteren zelf is goed te doen en waardevol. De daarbijbehorende randvoorwaarden en verwachtingen zijn absoluut onduidelijk.

40 Het is moeilijk om ouders te motiveren voor een rekenen wiskunde. Dat is ons wel gelukt bij de conceptvisie maar ik vrees dat dit moeilijke wordt wanneer de bouwstenen duidelijk zijn. Daar moeten jullie mee rekening houden want wiskunde rekenen is een specifiek gebied. De reactietermijn is eigenlijk te kort om een goede feedback te krijgen van ouders en leerlingen. Daar hebben we nu van geleerd

De eerste stap is gezet, nog niet voldoende om de meeste vragen adequaat te kunnen beantwoorden. De eerste visie is nogal algemeen en veelomvattend, dus ja daar kunnen wij mee uit de voeten... De richting blijft nog wat zoeken zo.

Het werken aan het geven van feedback op de conceptvisie is voor veel betrokkenen een van de vele taken die dagelijks op het bordje van de docent liggen. Voor velen is het lastig te overzien in welke richting de

curriculumverandering gaat, wat de consequenties hiervan zullen zijn en of dit ook daadwerkelijk een substantiële verbetering zal gaan opleveren. De rol als ontwikkelschool is op dit moment vooral het beantwoorden van de door het ontwikkelteam gestelde vragen en dit kan wel leiden tot een bepaalde mate van tunnelvisie waardoor het lastig is te constateren welke aspecten er in het geleverde visiedocument missen.

De ontwikkeling van ons eigen curriculum staat nog in de kinderschoenen, met name omdat we het nu naast andere taken moeten doen. Volgend schooljaar is er ruimte ingepland in onze taken.

We gaan voor de volgende fase meer tijd inplannen

De deadlines in de vakantie (25 april, 1 mei voor de enquête) zijn erg onhandig.

1. Er was wat weinig tijd om anderen er bij te betrekken als je daarvoor eerst nog een instrument moet ontwikkelen. Wij hebben ons op een nog bredere kring van buitenwereld gericht, namelijk de ondernemers en instellingen waarmee we samenwerken. In de visie is er sprake van een opeenstapeling van begrippen die niet direct duidelijk zijn voor de buitenwereld. Visievorming is nodig als basis voor een curriculum, maar voor de buitenwereld was een en ander wat minder toegankelijk.

2. Het kost voor ons ontwikkelteam toch aardig wat tijd om op een goede manier mee te werken aan Curriculum.nu. Het visiegedeelte is niet direct concreet inzetbaar en geeft dus voor het gevoel van het team nog geen/weinig rendement voor de schoolontwikkeling.

3. Wij hopen op concrete producten die het team kan inzetten in de klas.

De eerste conceptvisie was nog erg abstract. Hierdoor was het leveren van feedback lastiger. 1. I.v.m. taakuren is de combi kalenderjaar - schooljaar onpraktisch.

2. I.v.m. het verzamelen van feedback van grote groepen, zou een digitale verwerking veel tijdwinst opleveren en daarnaast voorkom je interpreteren van reacties.

We zitten nu aan begin en weten niet wat er komt (en hoeveel tijd ermee is gemoeid)

Het ontwikkelteam mag een beetje meer buiten de lijntjes kleuren, het blijft teveel van hetzelfde, te veilig. Om een echte verandering te bewerkstelligen is altijd pionierswerk nodig.

Regioplan

In document Procesevaluatie Curriculum.nu (pagina 44-48)