• No results found

Toelichting op de kaart

5.3 Openbaar vervoer

De bestaande stadsdienst wordt als uitgangspunt genomen.

In de stadsdienst is een aantal lijnen aan te wijzen die een goede bezettings- en kostendekkingsgraad kennen: de lijn naar het Lu-casziekenhuis, de lijnen naar De Maten en de lijn naar Kerscho-ten/Stadhoudersmolen. Deze laatste lijn is vooral sterk door de aanwezigheid van een school. De lijnen naar het Lucasziekenhuis en naar De Maten worden opgewaardeerd tot hoogwaardig o-penbaar vervoer: door de frequentie te verhogen tot vier keer per uur en door, waar nodig in verband met congestie, eigen infra-structuur aan te leggen. Een andere hoogwaardige verbinding is de, toekomstige, verbinding met Zuidbroek, via Zevenhuizen. Dit stellen we niet voor uit kostenoverwegingen, maar uit strategi-sche overwegingen: Zuidbroek, dat op een relatief grote afstand van het centrum ligt, krijgt hiermee een goede verbinding, die kan concurreren met de auto.

Een aantal lijnen kent een zeer lage bezettings- en kostendek-kingsgraad: de ringlijn en de lijnen naar Ugchelen, Malkenscho-ten en de Rijkskantoren. De ringlijn wordt opgeheven. De lijn naar Ugchelen wordt gecombineerd met de lijn naar het Lucas-ziekenhuis. De lijnen naar Malkenschoten en de Rijkskantoren worden vervangen door openbaar vervoer op maat.

Naar bedrijventerreinen wordt, in overleg met de bedrijven, ver-voer op maat aangeboden: openbaar verver-voer rechtstreeks van het station naar het bedrijventerrein, met name in de spits. Dit zelfde geldt voor scholen, attractieparken en verblijfsrecreatie.

De andere lijnen worden voorlopig gehandhaafd.

Om de kostendekkingsgraad van de stadsdienst te vergroten zetten we verder in op organisatie en marketing. Proeven met gratis openbaar vervoer kunnen een instrument zijn in een com-plete markeringstrategie.

In overleg met de provincie en het rijk zullen wij zoeken naar een oplossing voor het drie-strippenprobleem.

Het openbaar vervoer zal op ontsluitingswegen en in verblijfsge-bieden rijden.

Op die ontsluitingswegen waar congestie geaccepteerd wordt, zal het openbaar vervoer ook last ondervinden van deze conges-tie. Een vrije busbaan kan dit probleem oplossen.

De lijnvoering van het openbaar vervoer moet nog worden be-paald. Er wordt naar gestreefd de lijnvoering samen te laten vallen met ontsluitingswegen. Van belang is te realiseren dat een groot deel van de markt van het openbaar vervoer in de verblijfs-gebieden ligt. De bus zal daarom waarschijnlijk gedeeltelijk door de verblijfsgebieden moeten om de reizigers op te halen. Hier mag de doorstroming van de bus niet belemmerd worden. Overi-gens zijn de gemiddelde snelheid, betrouwbaarheid en stiptheid van cruciaal belang voor de kwaliteit van het openbaar vervoer.

De aansluitgarantie kan ook als de bus gedeeltelijk door verblijfs-gebieden rijdt, gehandhaafd worden.

In regionaal verband wordt een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van light rail op het bestaande spoor, richting Deventer, Zutphen en Dieren. Wij zullen aandringen op realisatie van zo'n systeem. In Apeldoorn moeten in ieder geval drie haltes gerealiseerd worden: Brouwersmolen/Orden, Osseveld en Zonne-hoeve/De Maten.

Op de kaart zijn richtingen aangegeven, deze zullen in de deelno-ta Openbaar vervoer uitgewerkt in concrete lijnen.

Raming

Het realiseren van drie hoogwaardige openbaarvervoerassen kost ongeveer ƒ 48.000.000. Hiermee worden onder andere ge-deeltelijk vrije busbanen aangelegd en haltes vebeterd.

Om deze hoogwaardige openbaarvervoerassen conflictvrij te laten kruisen met de hoofdwegenstructuur zijn drie tunnels no-dig.

concept, 20 mei 1999

33

5.4 5.4.1

Auto

Wegenstructuur Ontsluitingswegen, congestievrij

Op een deel van de wegenstructuur is doorstroming van groot belang.

Ontsluitingswegen, congestievrij

Op deze congestievrije ontsluitingswegen zal de doorstroming in eerste instantie gegarandeerd worden met dynamische verkeers-management, waardoor de bestaande capaciteit optimaal benut kan worden. Als dit, op termijn, onvoldoende is, zal de capaciteit uitgebreid worden. Eerst door kruisingen aan te passen, vervol-gens kunnen wegvakken verdubbeld worden.

Op deze wegen zijn de rijbanen gescheiden, met vrijliggende fietspaden. Te veel kruisingen belemmeren de doorstroming, daarom wordt gekozen voor minimum afstand van 500 meter tussen twee kruisingen. Deze inrichting is overeenkomstig de

principes van Duurzaam Veilig.

Naar verwachting zal op dit deel van de hoofdwegenstructuur congestie ontstaan op de volgende kruispunten:

Kayersdijk - Laan van Malkenschoten - Lange Americaweg

• Europaweg - Laan van de Mensenrechten - Koning Stad-houderlaan - Arnhemseweg

• Kayersdijk - Laan van de Mensenrechten

Naar het oplossen van het eerste knelpunt wordt inmiddels on-derzoek verricht. Het tweede knelpunt kan bijvoorbeeld opgelost worden door het verkeer op Europaweg-Laan van de Mensen-rechten in de verkeersregeling voorrang te geven.

Ontsluitingswegen

Op een ander deel van de wegenstructuur zijn leefbaarheid en doorstroming belangrijk. Ook hier zal getracht worden de be-staande capaciteit optimaal te benutten met dynamisch verkeers-management. De capaciteit wordt echter niet uitgebreid. Eventu-eel optredende congestie wordt geaccepteerd.

Deze wegen zijn ingericht als ontsluitingswegen volgens Duur-zaam Veilig, zonder scheiding tussen de rijbanen en met vrijlig-gende fietspaden of fietsstroken.

Ontsluitingswegen

Op de volgende punten kunnen in de spits problemen ontstaan:

• Zwolseweg

• Wilhelmina Druckerstraat De venterstra at

De Tol

• Zutphensestraat, tussen de A50 en de ring

• Wapenrustlaan

Laan van de Mensenrechten - Kanaal Zuid

Op deze punten zullen we proberen met dynamisch verkeersma-nagement de bestaande capaciteit optimaal te benutten.

In verband met de ontwikkeling ten Zuiden van het station wordt gekeken naar een nieuwe ontsluiting van dit gebied.

Tussen de ring/Oost-Veluweweg en de Deventerstraat komt, in de Kanaalzone een ontsluitingsweg. Waar deze weg precies loopt wordt in de deelnota Wegenstructuur en in relatie met het pro-ject Stad en Milieu bepaald.

De verkeersdruk op de Arnhemse weg zal vermoedelijk afnemen, door een verplaatsing van het verkeer naar de Europaweg en de Kayersdijk. Dit heeft ook een gunstig effect op de Arnhemseweg in Beekbergen.

Voor de ontsluiting van Stadhoudersmolen wordt een nieuwe weg aangelegd. Hiermee wordt de ringweg ontlast.

De ontsluitingswegen hebben voorrang op andere wegen. De ontsluitingswegen die congestievrij zijn (rood) hebben voorrang boven de overige ontsluitingswegen (blauw). Hiermee wordt voorkomen dat op de rode ontsluitingswegen congestie ontstaat.

concept, 10 mei 1999

35

De verblijfsgebieden worden ingericht volgens het principe van Duurzaam Veilig. Voor het ontsluiten van nieuwe woonwijken, zoals Zuidbroek, wordt gekozen voor een aantal rechtstreekse aansluitingen op de ontsluitingswegen. Tussen deze aansluitin-gen mag geen doorgaande verbinding komen, om sluipverkeer te voorkomen. Voor het langzaam verkeer en het openbaar ver-voer wordt een rechtstreekse verbinding richting de binnenstad gemaakt, in tegenstelling tot het autoverkeer.

Voor het buitengebied is gekozen voor een categorisering en inrichting volgens Duurzaam Veilig, zoals aangegeven in het verkeersveiligheidsplan.

In de deelnota Wegenstructuur zal gezocht moeten worden naar een goede inrichting van ontsluitingswegen door bebouwde kommen in het buitengebied.

Raming

Om deze wegenstructuur te realiseren moet een aantal kruispun-ten gereconstrueerd worden. De koskruispun-ten hiervan bedragen onge-veer ƒ 15.000.000. Voor een eventuele verbreding van het ooste-lijk deel van de ring is ƒ 10.000.000 nodig. Om de kruisingen van het spoor met de Laan van Osseveld en met de Laan van Erica ongelijkvloers te maken is ƒ 22.000.000 nodig.

Op termijn zou de Laan van Zevenhuizen deel verdiept aange-legd kunnen worden, dit kost ongeveer ƒ 105.000.000.

5.4.2 Parkeren

Rond het centrum komt een parkeerverwijssysteem, waarmee de parkeercapaciteit optimaal benut kan worden. Op termijn wordt dit systeem uitgebreid tot de ring. Hierdoor wordt het verkeer al vroeg geattendeerd op de vrije parkeerplaatsen en wordt voorko-men dat auto's door het centrum van de ene garage naar de andere rijden en overlast veroorzaken.

Parkeerregulering wordt eerst ingevoerd rond bedrijventerrei-nen), het centrum en andere plaatsen waar overlast te verwach-ten is. In de deelnota Parkeren zal een fasering aangegeven wor-den.

5.4.3 Transferia

De verkeersstromen in het woon-werkverkeer zijn zeer diffuus: de herkomsten en bestemmingen liggen zeer verspreid. Een transfe-rium voor woon-werkverkeer is hierdoor moeilijk haalbaar. Voor het terugdringen van het gebruik van de auto in het woon-werk-verkeer moet daarom ingezet worden op vervoermanagement.

Een beperkt transferium voor winkelend publiek is wel haalbaar.

De verkeersstromen op zaterdag, koopavond en koopzondagen zijn beter te bundelen, omdat de bestemming hetzelfde is. Het parkeerterrein van het bedrijventerrein Apeldoorn-Noord zou hiervoor gebruikt kunnen worden. Als experiment wordt zo'n kleinschalig transferium gerealiseerd.

In de toekomst kan een transferium aan de Zutphensestraat een mogelijkheid zijn om de verkeersproblemen bij De Tol te

verlich-ten. Zeker als hier een halte van de regionale light rail komt, is een transferium op deze plaats haalbaar.

Op langere termijn is een transferium voor autoverkeer richting de attractieparken een mogelijkheid. Zo'n transferium zou aan de Europaweg of langs de A1, richting Amersfoort moeten komen.

Het transferium moet onderdeel zijn van het attractiepark, zodat een extra stimulans ontstaat om het transferium te gebruiken.

Als het experiment met een transferium voor winkelend publiek slaagt, zullen transferia aan de Europaweg en aan de Zutphense-straat volgen. Voor deze transferia moet ruimte gereserveerd worden.

Transferia aan de afritten van de A1 hebben een slechte concur-rentiepositie ten opzichte van de auto, omdat de wegen naar de binnenstad, de Europaweg en de Kayersdijk, congestievrij zijn.

Raming

De kosten van de realisatie van twee kleinschalige transferia worden geraamd op ƒ 2.000.000.

5.5 Ondersteunend beleid

GERELATEERDE DOCUMENTEN