• No results found

Openbaar groen

In document Jaarstukken Noardeast-Fryslân 2019 (pagina 120-124)

Beleidskader openbaar groen

Het Openbaar groen wordt onderhouden op het onderhoudsniveau C (Laag) met uitzondering van: sportvel-den, begraafplaatsen, winkelgebieden en recreatieve gebieden. Deze kapitaalgoederen worden op het ni-veau B (basis) onderhouden.

Onderhoud openbaar groen

Het onderhoud van openbaar groen wordt voor het grootste deel uitgevoerd door het team Utfiering. Deze taken worden beleidsmatig ondersteund door het team Behear Iepenbiere Romte. Tevens verzorgt dit team het maaien en hekkelen buiten de bebouwde kom en grootschalige groen vervangingen/investeringen. De onderhoudswerkzaamheden in plantsoenen bestaan in hoofdzaak uit schoffelen, spitten, snoeien, maaien, bemesten, inboet, onkruidbestrijding, mollenbestrijding, doorspuiten drains, onderhoud bestrating, onder-houd hekwerken/rasters, reconstructie en onderonder-houd (bos)plantsoen. Een groot deel van de eenvoudige repeterende groenonderhoudswerkzaamheden wordt verricht door de bij het team Utfiering gedetacheerde medewerkers van NEF.

Groen en speelvoorzieningen

Het dagelijks onderhoud van het openbaar groen wordt volgens onderhoudsschema’s op vastgestelde on-derhoudsniveau ’s onderhouden. Het onon-derhoudsniveau wordt geborgd middels een doorlopende kwaliteits-schouw van de openbare ruimte waardoor, waar nodig, tijdig kan worden bijgestuurd. Het groot onderhoud en de vervangingen worden uitgevoerd naar aanleiding van jaarlijkse inspecties. De speeltoestellen worden vier maal per jaar geïnspecteerd. Aan de hand van deze inspecties wordt onderhoud uitgevoerd en worden speeltoestellen en veiligheidsondergronden vervangen.

Kunstwerken (bruggen, tunnels en grondkeringen)

Beleidskader kunstwerken

De kunstwerken worden op het onderhoudsniveau C (Laag) onderhouden met uitzondering van de kunst-werken in winkelgebieden, in recreatieve gebieden en de beweegbare bruggen. Deze laatste drie worden op het niveau B (Basis) onderhouden.

Onderhoud kunstwerken

Voor de beweegbare bruggen, grote vaste bruggen en de kademuren is er een vast onderhoudsschema voor schilderwerk en kleine reparaties. Jaarlijks worden alle beweegbare bruggen geïnspecteerd. Uit deze inspectie wordt een planning opgesteld voor het groot onderhoud en de vervanging.

Het team Behear Iepenbiere Romte verzorgt de beleidsmatige ondersteuning van het onderhoud van kunst-werken. Daarnaast verzorgt zij het groot onderhoud. Groot onderhoud is conform de besluitvorming over het kunstwerkbeheer opgenomen in de programmabegroting. Dagelijks onderhoud en kleine reparaties worden verzorgd door het team Utfiering.

Waterwegen

Beleidskader waterwegen

Onderhoud van waterwegen is te verdelen in watervoerendheid en bevaarbaarheid. Ten aanzien van water-voerendheid moeten alle gemeentelijke watergangen voldoen aan de keur van het waterschap. Hiertoe wor-den de sloten uitgemaaid. Inciwor-denteel moet er worwor-den gebaggerd.

Bevaarbare waterwegen worden in beginsel vastgelegd in het Provinciaal Verkeer en Vervoersplan (PVVP).

Onderhoud waterwegen

Voor het hekkelen van waterwegen (betreft voornamelijk bermsloten) wordt getracht zo veel mogelijk afspra-ken te maafspra-ken met eigenaren van aanliggende percelen waarbij de gemeente hekkelt en de eigenaren van de aanliggende percelen het hekkelmateriaal ontvangt. Een aantal bermsloten is voorzien van walbeschoei-ing. Reden is doorgaans ruimtegebrek of afslag van het talud als gevolg van stromend water en bodemop-bouw. Indien technisch mogelijk verdient uit kostenoverwegingen een natuurlijk talud de voorkeur.

Overdracht stedelijk water

Wetterskip is waterbeheerder voor alle het stedelijk water (binnen de bebouwde kom). Gemeente voert wel dagelijks / jaarlijks onderhoud uit (hekkelen) aan hoofd- en secundaire watergangen voor het Wetterskip en krijgt de kostprijs hiervan vergoed. Baggeren van hoofd- en secundaire watergangen onder OSW is voor het Wetterskip. Voor vijvers binnen de bebouwde kommen ontvangt de gemeente jaarlijks een vast bedrag om jaarlijks te hekkelen / maaien (indien noodzakelijk) en om periodiek te baggeren.

Gebouwen

Alle gebouwen worden tweejaarlijks geïnspecteerd waarna de planningen worden geactualiseerd. Het zwembad wordt jaarlijks geïnspecteerd. Op basis van de conditiescore volgens NEN2767 zal het benodigde onderhoud worden uitgevoerd. In het kader van duurzaamheid is bij het beheer en onderhoud van de ge-bouwen het doel om het energieverbruik te verlagen. Het onderhoud aan de gemeentelijke gege-bouwen wordt grotendeels in eigen beheer uitgevoerd. Voor grootschalig of specialistisch onderhoud worden derden inge-schakeld.

Onderhoud onderwijsgebouwen

Voor het onderhoud aan de schoolgebouwen is een meerjarig onderhoudsplan met de schoolbesturen op-gesteld. Door een wetswijziging zijn de taken en budgetten voor het buitenonderhoud en aanpassingen van schoolgebouwen per 2015 overgeheveld van de gemeente naar de schoolbesturen. Door deze wijziging wordt de gemeente gekort op de algemene uitkering en komt de verplichting van het onderhoud voor de schoolgebouwen te vervallen.

Onderhoud sportaccommodaties

De gebouwen voor sportaccommodaties in de gemeente Noardeast Fryslân die in eigendom zijn van de gemeente vallen onder het meerjarig planmatig onderhoudsprogramma.

Beeldkwaliteit

Drie maal per jaar wordt er een beeldkwaliteitschouw uitgevoerd volgens de CROW publicatie 223. Deze beeldkwaliteitsschouw heeft betrekking op groen en wegen. Bij deze schouwrondes worden er op willekeurig gekozen plaatsen geïnspecteerd waarbij wordt gekeken naar wat de beeldkwaliteit is ten opzicht van de vastgestelde kwaliteit. De vastgestelde kwaliteit is B voor de winkelgebieden, toeristische plaatsen, begraaf-plaatsen en onkruidbestrijding op verharding en voor de rest van de gemeente C.. Naast beeldkwaliteit wor-den er ook technische inspecties uitgevoerd. Het beeldkwaliteit zegt nog niets over de technische kwaliteit.

Het uitgangspunt van het beheren van de kapitaalgoederen is een cyclische aanpak mede gebaseerd op het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV)

Hieronder de resultaten van de beeldkwaliteitschouw in 2019:

resultaten 2019 gebied voormalig Donge-radeel

gebied voormalig Ferwer-deradiel

gebied voormalig Kollu-merland

dagelijks onderhoud voldoet niet aan kwalti-teitsniveau B/C, uitgezon-derd de buitendorpen. Zij voldoen gedeeltelijk aan het niveau

voldoet al beter aan kwalti-teitsniveau B/C, uitgezon-derd onkruidbestrijding in oude beplantingsvakken.

voldoet aan kwaliteitsni-veau B/C

De buitendorpen voldoen aan kwaliteitsniveau B/C betreft maaibeeld, maaien obstakels en onkruid op verhardingen

betreft onkruidbestrijding op verhardingen

betreft onkruidbestrijding op verhardingen

technisch onderhoud voldoet aan kwaliteitsni-veau B/C behalve beplan-tingen in Dokkum. Achter-standen lopen op.

Voldoet nog niet aan kwal-titeitsniveau B/C. Slecht bomenbestand en realtief veel oude/ versleten be-plantingsvakken

voldoet aan kwaliteitsni-veau B/C

Uit deze kwaliteitschouw blijkt dat we op een aantal aspecten boven het niveau zitten (bijvoorbeeld zwerfaf-val en veegvuil) en op een aantal aspecten ruim er onder bijvoorbeeld onkruid tussen beplanting en op ver-harding. De Onkruidbestrijding op verharding is onvoldoende gerealiseerd. Met name de rijbanen vertoon-den in het hoogseizoen teveel onkruid. Daarnaast waren de trottoirs, parkeerplaatsen, obstakels en goten het hele jaar door onvoldoende. Na een nieuwe aanbesteding is de aannemer in maart 2019 begonnen met een achterstand. Deze achterstand bleek niet ingehaald te kunnen worden. Achterstand was ook groter dan voorzien in de aanbestedingsfase. De middelen in de begroting voor de onkruidbestrijding zijn structureel onvoldoende. Via de tweede tussentijdse rapportage is het tekort gemeld over 2019. Bij de begroting 2021 zal gevraagd worden om het budget structureel te verhogen.

Dorpen Wijken Buitengebied Winkelgebied Bedrijventerreinen Toeristische locaties Parken Sportvelden Begraafplaatsen Onkruidbestrijding Beweegbare bruggen

kwaliteitsniveau volgens CROW L L L B L B L B B B B

Team Utfiering voert een groot deel van de werkzaamheden uit die invloed hebben op de beeldkwaliteit. In 2018 is er begonnen met een inhaalslag met het planmatig groot snoeionderhoud bij bosplantsoenen en heesters. In 2020 zal met team Utfiering verder worden gekeken hoe uitvoeringsprocessen beter afgestemd kunnen worden op het vastgestelde integrale kwaliteitsbeeld.

In 2017 hebben de oude raden voor deze kapitaalgoederen een geharmoniseerd kwaliteitsniveau vastge-steld, is er een planning gemaakt van het onderhoud, is het achterstallig onderhoud in beeld gebracht, de kosten in beeld gebracht van het onderhoud en de benodigde middelen opgenomen in de begroting.

Bij de bestuurlijk fusie zijn de begrotingen op het gebied van deze kapitaalgoederen in elkaar geschoven.

Omdat er bij het vaststellen van het kapitaalgoederenbeheer, door de oude raden, geen rekening is gehou-den met aanpalende zaken en omdat er in een aantal gevallen aannames en steekproeven zijn gemaakt bij het plan, is het zaak om het kapitaalgoederenbeheer te actualiseren. De planning is om dit voor april 2021 uitgevoerd te hebben. In 2020 wordt er nieuw vGRP aan de raad aangeboden.

Financiële middelen

In onderstaande tabel wordt per kapitaalsoort aangegeven wat de totale omvang is van de financiële midde-len die in de begroting zijn opgenomen, en wat er in totaal in 2019 aan uitgaven geraliseerd is.

x €1.000 Begroting 2019 Jaarrekening 2019

Verhardingen 6.623 6.900

Openbare verlichting 424 340

Openbaar Groen 2.099 1.407

Sportvelden 1.224 1.377

Speelplaatsen 139 124

kustwerken (bruggen, tunnels en grondkeringen ) 1.658 713

Riolering 3.451 3.451

Waterwegen 1.001 1.320

Gebouwen 309 435

Totalen: 16.929 16.068

In document Jaarstukken Noardeast-Fryslân 2019 (pagina 120-124)