• No results found

Open School Krant

In document Het zijn de kleine dingen die het doen (pagina 71-75)

De Open School Krant wordt beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

- Vormgeving

- Afbeelding - Aantrekkelijkheid - Herkenbaarheid - Huisstijl - Typografie - Kleur - Doel

- Doelgroep - Informatie

- Relevant - Voldoende - Leesbaarheid Vormgeving

Afbeeldingen

Voorkant open school krant

De Open School Krant ziet er aantrekkelijk uit met veel foto’s en kleur. De foto van het schoolgebouw op de voorkant geeft de leerlingen een beeld van de school. De foto zou echter sfeervoller zijn als er meer leerlingen op staan. Wat aanspreekt zijn de foto’s van de metselwedstrijd, hierdoor zet Bedrijf X de activiteiten neer die zij organiseert.

Binnenkant Open School Krant

In de gehele krant staan veel foto’s, hierdoor krijgen leerlingen een goede indruk van de school. Daarnaast staat er in de krant een variatie aan foto’s, van activiteiten tot geposeerde groepfoto’s, waardoor leerlingen een gevarieerd beeld krijgen van de school.

Wat opvalt:

- De foto op de voorkant van de Open School Krant is naar ons idee niet juist genomen. Een deel van de naam van de school staat niet weergegeven op de foto.

- In de krant worden plattegronden afgebeeld van de verschillende gebouwen. Wij vinden dat dit de

grootschaligheid van de school benadrukt. Het is beter als de plattegrond van het gebouw wordt afgebeeld in de aparte folders van de schoolrichtingen. Hierdoor zien leerlingen alleen het gebouw waar ze ook daadwerkelijk les krijgen.

Aantrekkelijkheid

De Open School Krant ziet er in eerste instantie aantrekkelijk uit met veel kleur en foto’s. Echter als de krant open wordt open gevouwen is de eerste reactie dat er erg veel informatie in staat en overal tussen de teksten door foto’s of weer andere kleine stukjes tekst staan. Hierdoor geeft het de krant een rommelig geheel en geen duidelijke structuur. Doordat er zoveel tekst in staat zal de lezer niet de gehele folder lezen, maar alleen de tekst lezen die hem aanspreekt. De foto’s en de meningen van de leerlingen geven een goede indruk van de school.

Herkenbaarheid

Bij de open school krant is goed te zien dat hij uitgegeven is door Bedrijf X. Dit door de herkenbare kleuren en het logo van Bedrijf X. De open school krant heeft een duidelijk lettertype en lettergrootte. Daarnaast wordt op voorpagina de naam Bedrijf X meerdere malen genoemd.

Huisstijl

De huisstijl van Bedrijf X komt duidelijk terug in de open school krant. Dit door het logo en het kleurgebruik.

Daarnaast valt het ons op dat in elk communicatiemiddel hetzelfde lettertype terugkomt en ook het logo wordt in bijna elk communicatiemiddel aan de binnenkant op de achtergrond afgebeeld.

73 Typografie

Bedrijf X maakt gebruik van een duidelijk lettertype en grootte. Hierdoor is het voor de meeste leerlingen en ouders duidelijk te lezen. Ook zijn de titelkoppen duidelijk te lezen doordat ze vetgedrukt zijn, een andere kleur hebben en doordat zij een grotere lettergrootte hebben dan de gewone informatie.

Kleur

In de Open School Krant komt duidelijk naar voren dat dit het middel is met het meeste kleurgebruik. Dit komt door de foto’s, maar ook doordat bepaalde tekstkolommen ingevuld zijn met een kleur. Wij denken dat leerlingen hierdoor de open school krant eerder zullen lezen.

Doel

Het doel van de Open School Krant is het over brengen van de sfeer. Daarnaast wordt er middels tekst een indruk gegeven van verschillende activiteiten. De krant vermeldt tevens de werkwijze van de school.

Doelgroep

Doordat de krant in de ‘je’ vorm is geschreven, is het duidelijk dat deze gericht is op de toekomstige leerlingen.

Het is het een drukke krant met veel kleur en foto’s, met de bedoeling leerlingen aan te spreken. Door het taalgebruik is de Open School Krant voor leerlingen uit groep 8 goed te lezen. Wel vinden wij dat er voor deze doelgroep teveel informatie in de krant staat.

Informatie Relevant

In de krant staat relevante informatie. Leerlingen krijgen meer informatie over de verschillende leerrichtingen en krijgen uitleg over hoe er wordt omgegaan met de grote overgang van groep 8 naar de brugklas. Het is voor de leerlingen extra leuk om te lezen hoe huidige leerlingen vertellen over de school en hun ervaringen. Er wordt ook aandacht besteed aan de activiteiten die Bedrijf X nog gaat organiseren voor leerlingen uit groep 8. Echter is de ouderraad voor kinderen niet relevant maar wel voor ouders die de krant lezen.

Voldoende

Wij vinden dat er teveel informatie in de krant staat. Echter is het wel allemaal relevante informatie. Door de hoeveelheid informatie is de krant niet uitnodigend om te lezen. Bedrijf X kan beter voor meer informatie verwijzen naar de website.

Leesbaarheid

De Open School Krant is voor leerlingen uit groep 8 goed te lezen. Er staan geen moeilijke woorden in de krant en de krant is gericht op de leerling. Hierbij is er ook rekening gehouden met de inhoud van de teksten, er staat informatie in die leerlingen interessant vinden om te lezen.

Advertentie

Bedrijf X zet zowel advertenties als posters in om de doelgroep op de hoogte te stellen van verschillende

activiteiten zoals open dagen en voorlichtingsavonden. De poster heeft hetzelfde uiterlijk als de advertentie, maar dan een aantal keren groter.

De advertentie van Bedrijf X beoordelen we aan de hand van de volgende criteria:

- Vormgeving

Door de afbeelding is het meteen duidelijk voor welk ‘product’ de advertentie is bedoeld. Dit komt doordat er leerlingen voor een school staan afgebeeld.

Aantrekkelijkheid

Door het kleurgebruik en de duidelijke foto is de advertentie aantrekkelijk. Aangezien er geen advertenties te vinden zijn van andere middelbare scholen kunnen wij niet vergelijken of de advertentie opvalt vergeleken met soortgelijke advertenties. Wel denken wij dat door de frisse kleuren de advertentie de aandacht trekt.

Duidelijk

De vormgeving is duidelijk, de lezer weet gelijk dat de advertentie van een school is. Ook is de boodschap duidelijk. De tekst is kort en bondig.

Huisstijl

Bij de advertentie wordt de huisstijl van Bedrijf X gebruikt.

Typografie

Voor de advertentie is er gebruik gemaakt van een lettertype en lettergrootte wat duidelijk te lezen is.

Kleur

In de advertentie komen de kleuren van Bedrijf X terug. Het schoolgebouw op de achtergrond van de advertentie is erg donker afgebeeld. Door de donkere achtergrond vallen de leerlingen met hun kleurrijke kleding meer op.

Dit geeft een leuk effect.

Doel

Het doel van de advertentie is informeren over bepaalde activiteiten gericht op werving, zoals het op de hoogte stellen van een open dag of voorlichtingsavond.

Doelgroep

De doelgroep van de advertenties zijn de ouders. Zij lezen kranten of weekbladen.

Minilessen

Om de minilessen te kunnen beoordelen hebben we zelf deelgenomen aan deze lessen. Daarbij hebben we één theoretische les aardrijkskunde voor TTO bezocht en een praktische les drama.

Ontvangst

De leerlingen werden om 9.00 uur op school verwacht zodat zij niet samen met de leerlingen van Bedrijf X zouden arriveren. Dit vonden wij een slimme keuze, omdat anders het grootschalige van de school benadrukt wordt. De daadwerkelijke ontvangst en het indelen in klassen verliep goed. Leerlingen werden met naam aangesproken en konden zich bij een brugklasser voegen die hen zou begeleiden.

De brugklasser begeleidde een complete klas naar een lokaal waar ze nog even moesten wachten op de

leswisseling. Dit verliep naar ons idee niet goed, de wachttijd was ongeveer vijf minuten die bijna geheel in stilte werd doorgebracht. De leerlingen mochten vragen aan de brugklasser stellen maar dit was niet te verstaan voor de rest van de leerlingen. De groep was te groot voor de brugklasser, ze was niet voorbereid op het

beantwoorden van vragen waardoor ze verlegen werd. Het was een ongemakkelijke situatie voor zowel de leerlingen als de brugklasser.

De lessen

De lessen die werden gegeven waren echte lessen. Bij aardrijkskunde leerde de leerlingen over de wereldbol, de leerlingen deden enthousiast mee. Er werden kopieën van pagina’s uit het theorie- en werkboek uitgedeeld waardoor ze kennis konden maken met het lesmateriaal. Bij de dramales moesten de leerlingen samenwerken.

Ondanks dat veel leerlingen elkaar niet kenden verliep dit goed. Er vielen geen leerlingen buiten de groep en er werd leuk meegedaan.

We vinden dat de minilessen een goede indruk geven van de werkelijkheid en vonden het enthousiasme van de leerlingen erg leuk.

Pauze

In de pauze kregen de leerlingen drinken en een koek, dit was goed verzorgd. Er heerste een gezellige sfeer en de adjunct-sectordirecteuren liepen rond en spraken met enkele leerlingen. Wij hebben deze pauze ook gebruikt om met leerlingen in contact te komen. Ze gaven aan dat ze de lessen erg leuk vonden. Ze kregen hierdoor een goed beeld hoe de lessen op een middelbare school worden gegeven en hoe het op een middelbare school er aan toe gaat. Ze vonden de manier van lesgeven anders dan op de basisschool, maar wel leuk.

 

75

In document Het zijn de kleine dingen die het doen (pagina 71-75)