• No results found

Met welke schaalniveaus en/of groepen identificeren de studenten zich?

OPDRACHT Achtergrond

Het Science Park Amsterdam ligt in het oostelijk deel van Amsterdam. Het is een gebied van 70 hectare, gelijk aan 98 voetbalvelden. Het wetenschapspark neemt een belangrijke positie in op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek, ICT en Life Sciences en wil uitgroeien tot

wetenschapspark met een toonaangevende reputatie in Europa. Hier komt Onderwijs, Onderzoek en Ondernemen samen.

Het is een knooppunt van vooraanstaand onderwijs, hoogwaardig onderzoek en kennisintensieve bedrijven, dat biedt kansen om van elkaars aanwezigheid en kennis gebruik te maken. Science Park Amsterdam is een gezamenlijke ontwikkeling van de Universiteit van Amsterdam, Gemeente

Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. (bron: www.scienceparkamsterdam.nl)

De studentenwoningen op het Science Park worden in verschillende fases opgeleverd. Vanaf 2007 zijn er aan de westkant van het gebied, dat grenst aan de Indische buurt, al 721 studentenwoningen opgeleverd, Science Park I. Dat werd toen de grootste studentenflat van Amsterdam. Op dit moment is men bezig met de uitbreiding van studentenwoningen met de bouw van Science Park I waar nog eens 605 studentenwoningen in worden gerealiseerd. In het Sciencepark wonen zowel Nederlandse als Internationale (Short Stay) Studenten. (bron: duwo.nl)

Het Science Park kan vergeleken worden met een campus waar studenten wonen en studeren en gebruik maken van de on-site voorzieningen. Het PMB is benieuwd hoe de studenten die hier wonen en leven het Science Park beleven en waar zij punten van verbetering zien.

Inhoud

Het PMB wil graag een belevingsonderzoek onder studenten die wonen in het Science Park. In dit belevingsonderzoek ligt de focus op het Science Park als campus - een (intern) gerichte entiteit van universitaire gebouwen, woningen én alle mogelijke voorzieningen -, en op de verbinding van de campus met de buurt en de rest van de stad.

Hoofdvragen zijn of studenten het Science Park als campus beleven en/of hoe het Science Park een campus kan worden? Kunnen er aanbevelingen worden gedaan hoe de campus verder te

ontwikkelen?

Nadere vragen zijn: Hoe denken de studenten die er wonen over:

- Het wonen op het Science Park (woningen, beheer, medestudenten etc.)

- De voorzieningen in en rond het Science Park (winkels, universitaire voorzieningen, horeca, buurtcentra etc.)

- Welke voorzieningen zijn er gekomen op initiatief van studenten, zowel permanent als tijdelijk (SRV-wagen b.v.)

- De verbinding tussen het Science Park en de rest van de stad Amsterdam (uitgaan, sociale contacten, vervoersmogelijkheden etc.).

- De schaalgrootte van het Science Park

- De (meer)waarde van een campus, door het samenbrengen van studenten van verschillende studies en voorzieningen

In het onderzoek wordt aangeraden om onderscheid te maken tussen Nederlandse en internationale (Short Stay) studenten. Deze twee groepen zullen hoogstwaarschijnlijk een verschillende betekenis geven aan een campus en de ervaring hiervan.

Aanpak

Twee studenten zullen voor hun bachelorscriptie het onderzoek binnen deze opdracht doen. Zij zullen twee verschillende scripties schrijven vanuit twee verschillende, nader te bepalen, perspectieven. Voor het onderzoek is het belangrijk dat er een combinatie wordt gemaakt tussen diepte interviews & enquêtes. Het gewenste aantal diepte interviews en enquêtes wordt in overleg met de opleiding en studenten bepaald.

Om een breed inzicht te krijgen moeten er ook interviews worden afgenomen met de hierboven genoemde sleutelfiguren en de studentenbonden ASVA (Annick Leeuwenberg/Jeroen Lebbink/Michiel Stapper) en SRVU (Olav Scholten). Het kan een meerwaarde bieden voor het onderzoek als deze sleutelfiguren ook gebruikt worden om verschillende begrippen of theorieën aan te toetsen. Verwachte opbrengsten

De verwachte opbrengst is een onderbouwd onderzoek en een analyse van de beleving van studenten betreffende de Science Park campus en een advies voor ontwikkeling van het Science Park in de toekomst.

Locatie

De studenten werken vanuit hun opleidingslocatie aan het project. Daarnaast is het de bedoeling dat er regelmatig gewerkt wordt ‘op locatie’ om het Science Park en de beleving goed in kaart te brengen. De startbijeenkomst zal in het Science Park worden gehouden.

PLANNING

De Academie van de Stad hanteert onderstaande planning, die afhankelijk van het onderwijsprogramma en specifieke eisen van het project kan worden aangepast en ingevuld. Alle data zijn onder voorbehoud van wijzigingen die voor het onderwijs of de opdrachtgever tijdens het proces noodzakelijk blijken.

Bijeenkomst/product Beschrijving Informatie

Startbijeenkomst Tijdens de startbijeenkomst zal de opdracht en context aan de studenten worden uitgelegd, evenals wat er van hun verwacht wordt. Er worden afspraken gemaakt voor planning en contactpersonen. Eventueel bronmateriaal kan beschikbaar worden gesteld door opdrachtgever.

Datum: 7 maart 2013 15.30-17.00

Locatie: PMB Weesperstraat 432 Thorbeckeplein BG Conceptvoorstel De studenten sturen hun conceptvoorstel digitaal

aan de opdrachtgever (cc. coördinator AvdS). Deze geeft dan een ‘go’ voor de vervolgstappen in het onderzoek.

Datum: n.t.b

Definitief

onderzoeksvoorstel

De studenten leveren hun definitieve

onderzoeksvoorstel in waarmee zij aan de slag gaan.

Datum: n.t.b.

Tussenevaluatie Tijdens de tussenevaluatie presenteren de studenten beknopt hoe ver ze zijn in het project, waar ze tegenaan lopen en hoe ze denken verder te gaan met het project en de uitwerking daarvan. De knelpunten worden besproken en oplossingen aangedragen voor een goed vervolg van het project.

Datum: n.t.b. Tijd:

Locatie:

Conceptversie scriptie inleveren.

Studenten leveren ongeveer 2 weken voor de eindpresentatie een concept in van hun

eindverslag waar alle betrokken partijen nog hun feedback op kunnen geven.

Datum: 17 mei, per mail

Eindpresentatie Tijdens de eindpresentatie wordt het definitieve plan/eindrapport gepresenteerd, evenals eventuele stappen die al zijn ondernomen ter uitvoering daarvan. Duur van de presentatie is ongeveer 20-30 minuten. Er is ruimte voor vragen en feedback van de opdrachtgever.

Datum: Tussen 21 juni – 5 juli

Tijd: n.t.b. Locatie: n.t.b.

Definitieve versie scriptie

Naar aanleiding van feedback bij eindpresentatie kan ter afsluiting van het project het eindrapport zonodig aangepast worden door de studenten. Studenten leveren het eindrapport zowel digitaal als in gebonden versie aan opdrachtgever en Academie van de Stad.

Datum: 21 juni, per mail

Eindevaluatie De eindevaluatie tussen Academie van de Stad, begeleidend docent en de opdrachtgever wordt na afloop van het project mondeling besproken of als vragenlijst digitaal verzonden. De evaluatie beoogt inzicht te bieden in hoe het proces, de resultaten en de opbrengst van het project beoordeeld worden. Bij digitale uitwisseling wordt verzocht deze binnen twee weken na ontvangst naar de Academie van de Stad terug te sturen. Datum: ntb Tijd: Locatie: ROLVERDELING EN RANDVOORWAARDEN Begeleiding

• Rol opdrachtgever: De opdrachtgever levert de studenten de benodigde inhoudelijke informatie om hun opdracht goed uit te kunnen voeren. Daarnaast treedt de opdrachtgever op als host voor de startbijeenkomst, tussenevaluatie en eindpresentatie. In het project wijst de opdrachtgever een contactpersoon aan waar de studenten met vragen en problemen terecht kunnen.

• Rol docent: De opleidingsdocent is verantwoordelijk voor de inhoudelijke begeleiding van de studenten, houdt in de gaten dat de opdracht voldoet aan de onderwijseisen en bewaakt mede de kwaliteit van de informatie en het eindresultaat.

• Rol Academie van de Stad: De Academie van de Stad faciliteert de match en de ontmoetingen, biedt waar nodig ondersteuning aan opdrachtgever en docent, bewaakt kwaliteit van het project en onderzoekt mogelijkheden voor kennisdeling.

Randvoorwaarden

• Deelnemende partijen stemmen in met de rolverdeling en verantwoordelijkheden als vastgelegd in de bijgevoegde projectleidraad.

• Inhoudelijke informatie uit het project mag pas worden verspreid na toestemming van de opdrachtgever en AvdS. Op eindrapport worden de logo’s van opdrachtgever, AvdS en opleiding geplaatst.

• De onderwijskundige beoordeling van de studenten op het project vindt in principe plaats door de begeleidend docent. Indien gewenst kan de opdrachtgever ook worden gevraagd om een beoordeling uit te spreken.

• De opdrachtgever is aangesloten bij de Academie van de Stad en betaalt de jaarlijkse bijdrage en de projectkosten.

• Partijen zijn zich ervan bewust dat het project mede is opgebouwd rondom leerdoelen van het onderwijs, waardoor er geen garantie is voor het eindresultaat. Het is mogelijk dat de intentie niet behaald wordt en het is ook mogelijk dat deze excellent wordt overschreden. De Academie van de Stad zal dit laatste binnen onze invloedssfeer te allen tijde nastreven. • De opleiding maakt het mogelijk dat studenten voldoende uren kunnen besteden aan de

opdracht om tot een kwalitatief eindresultaat te komen en ondersteunt hen hierbij.

• Onkosten die door studenten ten dienste van het project gemaakt moeten worden (zoals bijv. kopieerkosten, reiskosten e.d.), kunnen bij de Academie van de Stad worden gedeclareerd. LET OP: Deze onkosten dienen vooraf met de projectcoördinator van de Academie van de Stad overlegd te worden. Indien dit niet gebeurt, worden de onkosten niet terugbetaald.

CONTACTPERSONEN EN -GEGEVENS