• No results found

De opleiding omvat de volgende onderdelen:

a. academische vorming. Hieronder wordt verstaan: onderzoeks- en academische vaardigheden en oriëntatie op studie- en beroepsmogelijkheden.

b. verplichte onderwijseenheden, zoals genoemd in artikel B-4.3 c. keuzeruimte, zoals genoemd in artikel B-4.4

Artikel B-4.2 Onderwijseenheden

De studie omvat een pakket van verplichte en facultatieve onderwijseenheden. Daarbij is voorzien in een ordening van vakken op inleidend (1ste jaars), verbredend en verdiepend (2e jaars) en gevorderd (3e jaars) niveau.

Artikel B-4.3 Verplichte onderwijseenheden

De verplichte vakken horende bij de opleiding Biologie zijn in onderstaande tabellen weergegeven.

Eerste studiejaar

Naam vak Vakcode Aantal

EC Periode Werkvorm* Toetsvorm**

Introductie Biologie 5042INBI3Y 3 1 H, W en V S en PO

De Levende Cel 5042LECE6Y 6 1 H, P en W S en PO

Data verzamelen en

analyseren 5042DAVA6Y 6 1, 2 H, P en W S en PO

Genetica & Evolutie

Theorie 5502GEET6Y 6 2 H en W S

Genetica & Evolutie

Practicum 5502GEEP3Y 3 2 P PO

Microben 5502MICR4Y 4 3 H en P S en PO

Keystone project I: The

Life of Microbes 5042KPTL2Y 2 3 P en W PO

Biologie van Dieren 5042BIDI6Y 6 4A H, P en W S en PO Biologie van Planten 5042BIPL6Y 6 4B H en P S en PO

Ecofysiologie 5042ECOF6Y 6 5 H, P en W S en PO

Keystone project II: The

Resilient Environment 5042KPTR6Y 6 5 P en W PO

Biodiversiteit en Ecologie 5042BIEC6Y 6 6 H, P en V S en PO

* De werkvormen bestaan uit; H=hoorcollege, W=werkcollege, P=(computer)practicum, V=veldwerk/excursie

** De toetsvormen bestaan uit: S=schriftelijk, M=mondeling, PO=praktische (computer)opdracht Tweede studiejaar

Naam vak Vakcode Aantal

EC Periode Werkvorm* Toetsvorm**

Neurobiologie en Gedrag 5042NEGE6Y 6 1 H, W en PO S en PO

Cellulaire Responsen 5042CERE6Y 6 1 H en W S

Dynamische Systemen in

de Biologie 5042DSIB6Y 6 2 H en W S en PO

Ziekte en Afweer van

Plant en Dier 5042ZAPD6Y 6 2 H, W en P S en PO

Evolutiebiologie 5042EVOB6Y 6 3 H, W en P S

Keystone Project III: Big

Data 5042KPIB6Y 6 4A H en W S en PO

Mini-review Biology 5042MIRB6Y 6 4B L M en PO

Challenges in Molecular

Life Science 5042CIML6Y 6 5A H, W en P S en PO

Challenges in Freshwater

and Marine Ecology 5042CIFM3Y 3 5B, 6 H, W en V S en PO Challenges in Biodiversity

and Ecosystem Services 5042CIBE3Y 3 5B, 6 H, W en V S en PO Research Project

Challenges in Ecology 5042RPCI6Y 6 5B, 6 P en V M en PO * De werkvormen zijn bestaan uit: H=hoorcollege, W=werkcollege, P=(computer)practicum,

V=veldwerk/excursie en L=Literatuurstudie

** De toetsvormen bestaan uit: S=schriftelijk, M=mondeling, PO=praktische (computer)opdracht

Derde studiejaar

Naam vak Vakcode Aantal EC Periode Werkvorm* Toetsvorm**

Keuzeruimte*** 30 1-3

Quantitative Biology**** 5043QUBI6Y 6 4a H en W S en PO Research Project Design

and Planning 5043RPDP6Y 6 4b volgt volgt

Bachelorproject Biologie 5042BPB18Y 18 5 en 6 L en O M en PO

* Werkvormen bestaan uit: H=hoorcollege, W=werkcollege, P=(computer)practicum, L=literatuurstudie, O=onderzoek.

** De toetsvorm bestaat uit: S=schriftelijk, M=mondeling, PO=praktische (computer)opdracht.

*** De keuzeruimte omvat 30 EC (voor cohorten 2017-2018 en eerder geldt 42 EC), waarvan max. 30 EC minor/vrije keuze, waarvan weer max. 12 EC ingevuld met eerstejaars vakken. Voor een overzicht van de keuzevakken binnen de opleiding, zie tabel in artikel B-4.4.

**** Voor dit vak geldt een aanvullende ingangseis. Zie artikel B-4.6.3.

Artikel B-4.4 Keuzeruimte

1. De keuzeruimte in het derde jaar van het curriculum omvat 30 EC. Voor cohorten 2017-2018 en eerder geldt 42 EC. Deze keuzeruimte kan bestaan uit de hierna genoemde keuzevakken, die worden aangeboden binnen de opleiding (zie onderstaande tabel). Toelating tot deze keuzevakken is onder voorbehoud van capaciteit en de geldende toelatingscriteria. De capaciteit en eventuele aanvullende ingangseisen, zoals genoemd in artikel B-4.6, zijn opgenomen in de vakbeschrijvingen van deze keuzevakken, te vinden in de studiegids. Bij overinschrijving wordt geselecteerd op basis van het aantal EC behaald in jaar 1 en jaar 2 sinds de inschrijving bij de opleiding en vervolgens op cijfergemiddelde over dit aantal EC. Zie ook artikel B-4.8.2.

2. In aanvulling op lid 1, kan de student binnen de vrije keuzeruimte ook onderdelen kiezen buiten het aanbod van de eigen opleiding, met een totale studielast van maximaal 30 EC.

3. Voor de vrije keuzeruimte komen in aanmerking de onderwijsonderdelen die zijn opgenomen in de studiegids van de UvA en geaccrediteerde onderwijsonderdelen verzorgd door een andere Nederlandse of een buitenlandse universiteit.

4. Daarnaast kan de student onder meer gebruik maken van de mogelijkheid onderdelen te volgen in het buitenland, bijvoorbeeld door deel te nemen aan het Global Exchange Programme of het Erasmusprogramma.

5. Voor het meetellen van een keuzeonderdeel voor het examen van de opleiding is vooraf goedkeuring door de Examencommissie nodig. Keuzeonderdelen die worden aangeboden binnen de opleiding of opgenomen zijn in onderstaande tabel zijn hiervan uitgezonderd.

6. Keuzeonderdelen mogen inhoudelijk niet te veel overlap hebben met onderdelen uit het verplichte curriculum of met andere keuzeonderdelen die in het studieprogramma zijn opgenomen, dit ter beoordeling door de Examencommissie.

7. Van de vrije keuzeruimte mag in beginsel maximaal 12 EC met eerstejaarsvakken (inleidend niveau) worden ingevuld.

8. Binnen de UvA aangeboden en erkende minorprogramma’s worden in principe altijd goedgekeurd binnen de (vrije) keuzeruimte, tenzij er inhoudelijke overlap is met onderdelen uit het verplichte curriculum of met andere keuzeonderdelen die in het studieprogramma zijn opgenomen. Dit is ter goedkeuring aan de Examencommissie. Minoren tellen mee voor het aantal punten waaruit de minor wordt aangeboden, met een maximum van 30 EC.

9. Wanneer een minor niet in zijn geheel wordt afgerond, zijn voor de onderwijsonderdelen die wel zijn behaald de bepalingen in lid 2 t/m lid 7 van toepassing.

Derde studiejaar (keuzevakken binnen opleiding Biologie)

Naam vak* Vakcode Aantal EC Periode Werkvorm** Toetsvorm***

Palaeoecology 5042PALE6Y 6 1A H, W, P en V S, M en PO

* Toelating tot een keuzevak is onder voorbehoud van de beschikbare capaciteit, zie artikel B-4.4.1 en B-4.8. Alle bovengenoemde keuzevakken worden in het Engels verzorgd, behalve het vak Oriëntatie op Onderwijs.

** De werkvormen bestaan uit; H=hoorcollege, W=werkcollege, P=(computer)practicum, V=veldwerk/excursie

*** De toetsvormen bestaan uit: S=schriftelijk, M=mondeling, PO=praktische (computer)opdracht

**** Voor dit vak geldt een aanvullende ingangseis. Zie artikel B-4.6.3.

Artikel B-4.5 Vrij programma

1. De student heeft de mogelijkheid om, onder bepaalde voorwaarden, een eigen onderwijsprogramma samen te stellen dat afwijkt van het door de opleiding voorgeschreven onderwijsprogramma, zoals vermeld in artikel B-4.3 hierboven.

2. De samenstelling van een dergelijk programma behoeft de voorafgaande goedkeuring van de Examencommissie die daarvoor het meest in aanmerking komt.

3. Het vrije programma wordt door de student samengesteld uit de onderwijseenheden die door de Universiteit van Amsterdam worden verzorgd en heeft ten minste de omvang, breedte en diepgang van de reguliere bacheloropleiding en voldoet aan de eindtermen van de opleiding zoals genoemd in artikel B-2.2. De student waakt ervoor dat het voorgestelde programma toelating tot in elk geval één masteropleiding mogelijk maakt. Hij of zij verplicht zich hiermee niet die masteropleiding daadwerkelijk te gaan volgen.

Artikel B-4.6 Volgordelijkheid tentamens

1. Een student kan deelnemen aan onderwijs en tentamens van het tweede jaar als tenminste 42 EC uit het eerste jaar behaald zijn (zie ook artikel B-7.2). Studenten die nog niet voldaan hebben aan deze eis én geen negatief studieadvies (BSA) hebben ontvangen, kunnen slechts deelnemen aan tweedejaars cursussen indien in samenspraak met de studieadviseur een bindende studieplanning is gemaakt. Bij deze planning wordt ernaar gestreefd dat de student zo min mogelijk studievertraging oploopt.

2. Een student kan slechts deelnemen aan onderwijs of tentamens van jaar 3 wanneer alle studiepunten (60 EC) van jaar 1 behaald zijn.

3. In aanvulling op lid 2 geldt dat voor deelname aan de derdejaars cursus Field Experiments in Marine Biology (5043FEIM6Y) de cursus Marine and Freshwater Biology (5043MAFB6Y) gevolgd dient te zijn. Voor de derdejaars cursus Ecogenomics (5042ECO12Y) geldt dat de vakken Cellulaire Responsen (5042CERE6Y) en Challenges in Molecular Life Science (5042CIML6Y) behaald moeten zijn (of de equivalente vakken Moleculaire Biologie (5502MOBI6Y) en Celbiologie (5502CELB6Y) of Moleculaire Celbiologie (5042MCB12Y) (studiejaar 2017-2018 en eerder)) behaald moet zijn. Voor de derdejaars cursus Quantitative Biology (5043QUBI6Y) moet het vak Dynamische Systemen in de Biologie (5042DSIB6Y) of Populatie-ecologie (5042POE12Y) (studiejaar 2016-2017 en eerder) behaald zijn. Deze ingangseisen zijn ook te vinden in de vakbeschrijving in de studiegids.

4. In aanvulling op lid 2 geldt dat een student slechts kan deelnemen aan het bachelorproject indien op 1 maart van het lopende academisch jaar, alle studieonderdelen van jaar 1 én jaar 2 (120 EC) van het eigen studieprogramma behaald zijn.

5. Een uitzondering op 1 of meerdere bovenstaande lid of leden is ter beoordeling aan de opleidingsdirecteur Biologie.

Artikel B-4.7 Beoordeling tentamens

1. De wijze van beoordeling van vakken wordt via de studiewijzer voor aanvang van het vak bekend gemaakt.

2. In het tweede en derde studiejaar geldt in aanvulling op artikel A-4.6 lid 1 van het OER deel A, dat voor alle deelcijfers van een vak een 5.0 of hoger moet worden gehaald. Wanneer een vak de theorie toetst in verschillende deeltentamens dan vallen de resultaten van deze deeltentamens niet onder het begrip ‘deelcijfer’.

3. Het hertentamen van een vak bestrijkt de volledige studiestof, ook als deze tijdens het vak is getoetst in verschillende deeltentamens. Een deeltentamen kan dus als zodanig niet worden herkanst.

4. Praktisch werk dat met een voldoende is afgerond, mag niet worden herkanst.

Artikel B-4.8 Nadere voorwaarden deelname aan onderwijseenheden en tentamens

1. Onderwijsactiviteiten van de opleiding zijn voor studenten uit andere studierichtingen alleen toegankelijk mits:

a) De maximale capaciteit van het vak niet bereikt is. Wanneer de maximale capaciteit wordt bereikt, treedt lid 2 in werking;

b) De student voldoet aan de vooropleidingseisen zoals gesteld in hoofdstuk 3 én aan de eventuele aanbevolen voorkennis en/of aanvullende ingangseisen van het desbetreffende vak, zoals genoemd in artikel B-4.6 en gepubliceerd in de studiegids;

c) Degene die niet voldoet aan de eisen gesteld onder b) kan alleen worden toegelaten wanneer de student kan aantonen aan inhoudelijk vergelijkbare eisen te voldoen, dit ter beoordeling van de opleidingsdirecteur.

2. Indien voor vakken een minimale en/of maximale capaciteit geldt, staat deze capaciteit vermeld bij het desbetreffende vak in de studiegids. Dit betreft in principe alleen de keuzevakken in jaar 3.

Toelating tot vakken met een beperkte capaciteit vindt plaats op basis van vooraf vastgestelde en in de studiegids gepubliceerde toelatingscriteria en voorrangsregels, met dien verstande dat studenten waarbij het vak deel uitmaakt van het curriculum voorrang genieten bij de toelating tot vakken.Zie ook artikel B-4.4.1.

3. Wanneer minder dan 12 studenten zich hebben ingeschreven voor een keuzevak, dan kan de opleidingsdirecteur beslissen dat het onderwijs in een andere werkvorm aangeboden wordt dan beschreven in de studiegids of, na overleg met de opleidingscommissie (OC), dat het keuzevak wordt geannuleerd. Dit dient ten minste één maand voor aanvang van het desbetreffende keuzevak bekend gemaakt te worden aan de betrokken studenten.

4. In geval van annulering van een keuzevak zal de opleiding een alternatief bieden (in de vorm van een door de Examencommissie goedgekeurd keuzevak in dezelfde periode met hetzelfde aantal EC). Het staat de student vrij om in dit geval alsnog, indien mogelijk, een andere invulling aan de keuzeruimte te geven, onder voorbehoud van goedkeuring door de Examencommissie.

Artikel B-4.9 Nadere voorwaarden tentamengelegenheden

1. Voor faculteitsbrede bepalingen omtrent data en tijdstippen van tentamens, wordt verwezen naar artikel 4.1 van de Regels en Richtlijnen van de Examencommissie (RRvE).

2. Gelegenheid tot het schriftelijk hertentamen voor vakken wordt in beginsel aangeboden buiten de reguliere onderwijsperiodes.

3. In aanvulling op artikel A-4.5 OER deel A geldt, met betrekking tot schriftelijke verslagen, dat deze, bij onvoldoende beoordeling, uiterlijk vier weken na het oorspronkelijke beoordelingsmoment als hertentamen opnieuw kunnen worden ingeleverd. Indien het verslag niet op tijd of niet wordt ingeleverd vervalt de mogelijkheid tot herkansing. Deze regeling is ook van toepassing op het schriftelijk verslag van het bachelorproject.

Artikel B-4.10 Deelname aan praktische oefeningen en werkgroepbijeenkomsten

1. Deelname aan practica, computerpractica, veldwerk en werkcolleges in het curriculum is in principe verplicht. Eventueel aanvullende eisen worden per onderdeel in de studiewijzer omschreven. Hier staat ook beschreven wat de eventuele consequenties zijn van het niet nakomen van deze verplichting.

2. In bijzondere gevallen kan de examencommissie, in samenspraak met de betreffende examinator, op verzoek van de student van deze verplichting vrijstelling verlenen. Dit in geval het onderzoek naar en de beoordeling van de beoogde vaardigheden naar haar oordeel ook kan plaatsvinden bij een geringer deelnamepercentage, al dan niet onder oplegging van aanvullende eisen.

3. De student kan de examencommissie vragen om vrijstelling van het deelnemen aan praktisch werk.

Deze vrijstelling kan onder meer worden verleend op grond van gewetensbezwaren. De examencommissie bepaalt, in overleg met de examinator, aan welke aanvullende eisen de student moet voldoen om alsnog de bijbehorende leerdoelen te behalen.

Artikel B-4.11 Nadere voorwaarden vrijstelling

In aanvulling op artikel A-4.7 van OER deel A geldt het volgende:

1. Maximaal 90 EC van het onderwijsprogramma kunnen worden behaald op basis van verleende vrijstellingen.

2. Onderwijsonderdelen, die tijdens de opleiding elders worden behaald, kunnen met voorafgaande toestemming van de Examencommissie als vrijstelling worden ingebracht in het examenprogramma van de student.

3. Een student kan geen deelvrijstelling krijgen van een onderwijseenheid, behalve wanneer sprake is van artikel B-4.10.3.

Artikel B-4.12 Geldigheidsduur resultaten

In aanvulling op artikel A-4.8 van OER deel A geldt het volgende:

1. Deelcijfers, zowel voor de theoretische als praktische onderdelen, blijven geldig tot het einde van het volgende studiejaar. Daarna moet het gehele vak opnieuw gevolgd worden. Uitzonderingen hierop zijn ter beoordeling aan de Examencommissie.

2. Wanneer de theorie in verschillende deeltentamens wordt getoetst, dan komen de resultaten van deze afzonderlijke deeltentamens na afloop van het vak te vervallen. De resultaten van een deeltentamen vallen derhalve niet onder het begrip ‘deelcijfer’. Zie ook artikel B-4.7.2 en B-4.7.3.

3. Vakken kunnen worden beoordeeld op de actualiteit van de inhoud indien een student resultaten van behaalde vakken wil opvoeren voor het studieprogramma die ouder zijn dan zes jaar. Mocht de inhoud van die vakken niet meer overeenkomen met de wetenschappelijke inzichten van dit moment en/of met de eindtermen van de opleiding, dan kan de Examencommissie besluiten de resultaten te laten vervallen en één of meer vervangende vakken aanwijzen.

Artikel B-4.13 Graad

Aan degene die het examen met goed gevolg heeft afgelegd en aan de overige door de wet gestelde eisen heeft voldaan, wordt de graad Bachelor of Science, afgekort tot BSc, toegevoegd. De verleende graad wordt op het getuigschrift aangetekend.

Artikel B-4.14 Majorprogramma voor Bèta-Gamma studenten

1. Studenten Bèta-Gamma, die de major Biologie willen volgen moeten Biologie op eindexamen niveau VWO hebben gehaald.

2. Bij de start van de major Biologie geldt dat Bèta-Gamma studenten tenminste 48 EC in het eerste studiejaar moeten hebben behaald.

3. Een student kan slechts deelnemen aan onderwijs of tentamens van jaar 3 wanneer alle studiepunten van jaar 1 van het eigen studieprogramma behaald zijn.

4. Bèta-Gamma studenten kunnen slechts deelnemen aan het bachelorproject indien zij op 1 maart van het lopende academisch jaar, alle studieonderdelen van jaar 1 én jaar 2 van het eigen studieprogramma behaald hebben.

5. Uitzonderingen op lid 3 en lid 4 zijn ter beoordeling aan de opleidingsdirecteur van de opleiding Biologie.

6. Het programma van de major Biologie voor Bèta-Gamma studenten, is te vinden op de website www.student.uva.nl/bg/majoren/biologie.

Artikel B-4.15 Majorprogramma voor Future Planet Studies (FPS) studenten

1. Per studiejaar 2019-2020 vervalt de instroom in het majorprogramma Biologie voor FPS studenten.

Onderstaande leden zijn alleen van toepassing op FPS studenten die in studiejaar 2018-2019 en eerder gestart zijn met de major Biologie.

2. Een FPS student kan slechts deelnemen aan onderwijs of tentamens van jaar 3 wanneer alle studiepunten van jaar 1 van het eigen studieprogramma behaald zijn.

3. FPS studenten kunnen slechts deelnemen aan het bachelorproject indien zij op 1 maart van het lopende academisch jaar, alle studieonderdelen van jaar 1 én jaar 2 van het eigen studieprogramma behaald hebben.

4. Uitzonderingen op lid 2 en lid 3 zijn ter beoordeling aan de opleidingsdirecteur van de opleiding Biologie.

5. Het voormalige programma van de major Biologie voor FPS studenten is te vinden op de website

https://student.uva.nl/fps/majoren/majoren-fps-oude-stijl/biologie/major-biologie.html.

GERELATEERDE DOCUMENTEN