• No results found

Oordeel van belanghebbenden over maatschappelijke prestaties

Deel 2 Toelichting op de beoordelingen, per perspectief

4.2 Oordeel van belanghebbenden over maatschappelijke prestaties

De belanghebbenden hebben hun oordeel gegeven op drie terreinen. Dat zijn de

maatschappelijke prestaties van de corporatie, de tevredenheid over de relatie en de wijze van communicatie met de corporatie en de tevredenheid over de mate van invloed op het beleid van de corporatie. Gemiddeld scoort Antares een 7 op het Presteren volgens Belanghebbenden.

a. Tevredenheid over de maatschappelijke prestaties

Bij de maatschappelijke prestaties geven de belanghebbenden een oordeel op de in hoofdstuk 2 genoemde thema’s. Wanneer belanghebbenden geen ervaring hebben op bepaalde

deelgebieden onthouden zij zich van een oordeel.

Thema 1 Leefbaarheid

De belanghebbenden beoordelen dit thema gemiddeld met een 6,9.

De HBV KM geeft een onvoldoende voor leefbaarheid omdat niet duidelijk is hoe het budget voor leefbaarheid wordt besteed. En het is jammer dat de HBV er niet van op de hoogte was wanneer Antares met een camper de wijken bezocht, terwijl dat wel was afgesproken.

De HBV VB waardeert de veertig toezichthouders die actief zijn in de complexen. Zij staan dicht bij de bewoners en pikken signalen op. De aanpak van overlast kan beter, hoewel Antares geluidsmeters heeft aangeschaft en Buurtbemiddeling kan worden ingeschakeld.

De gemeente Venlo vindt de prestaties van Antares op het gebied van leefbaarheid goed.

Waar grote opgaven zijn, worden die integraal aangepakt, zoals de Molenbossenflats en Vastenavondkamp.

De gemeente Peel en Maas ervaart Antares als een actieve deelnemer op het gebied van leefbaarheid. De gemeente vindt het positief dat Antares inzet op weerbaarheid van huurders.

Wat Antares oppakt gaat prima, bijvoorbeeld als het gaat om signalen over leefbaarheid.

De HBV is heel actief, ze zijn altijd vertegenwoordigd en organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten voor huurders.

Woonwenz ziet dat Antares zich de laatste jaren heeft ontwikkeld van een corporatie van de stenen naar een corporatie met oog en ruimte voor leefbaarheid. Doordat Antares de incasso weer zelf doet, is er meer zicht gekomen op problemen in de wijk.

In de wijk Vastenavondkamp is er verschil van visie: Woonwenz wil de bestaande bewoners stimuleren actiever te zijn. Antares geeft voorrang aan nieuwe bewoners met de afspraak dat die activiteiten voor de wijk organiseren.

Wonen Limburg gaf geen cijfer voor leefbaarheid.

De zorgorganisaties waarderen de samenwerking: Antares werkt praktisch, met kleine stappen, heeft huismeesters, let op, doet veel en stelt zich transparant, open en betrokken op. Vooral de rol in het voorkomen van huisuitzettingen wordt gewaardeerd.

De woonconsulent houdt focus op het draagvlak in de buurt en de gevolgen voor de mensen in de omgeving. Antares heeft nog niet altijd zicht op welke huurders met welke problemen er in hun complexen wonen. Zorgorganisaties en Antares hebben elkaar nodig.

De meeste Bouwpartners hebben geen cijfer voor de prestaties van Antares op dit thema gegeven. De meer lokaal gefocuste onderhoudsbedrijven zien dat Antares toenemend

investeert in leefbaarheid en waarderen dit positief. De pilot in Vastenavondkamp is een mooi voorbeeld van bewonersparticipatie en verhoogt de betrokkenheid.

Thema 2 Betaalbaarheid en beschikbaarheid

De belanghebbenden beoordelen dit thema gemiddeld met een 7,1.

De HBV KM geeft een iets lagere score dan het gemiddelde. Veel huren zijn net onder de aftoppingsgrens en gaan ieder jaar omhoog. Veel huurders zijn gepensioneerd. De HBV-en zijn hierover in gesprek maar er is nog niets mee gedaan. Het terughalen van incasso naar de eigen organisatie wordt positief beoordeeld.

De HBV VB geeft een iets hogere waardering dan het gemiddelde. Er is de laatste jaren meer aandacht voor betaalbaarheid. De huurverhoging vindt de HBV VB realistisch. Omdat de WOZ meetelt in het bepalen van de maximaal redelijke huren, en deze in deze regio lager is, lijken de huren hoger dan het gemiddelde van alle corporaties in Nederland. De wachttijden vindt de HBV acceptabel.

De gemeente Venlo waardeert het dat Antares al jaren een gematigd huurbeleid voert.

De wachtlijsten zijn langer geworden maar de corporatie doet wat ze kan binnen de mogelijkheden. Voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen (statushouders, arbeidsmigranten) doen ze wat de taakstelling is.

De gemeente Peel en Maas is in gesprek met Antares over het op peil houden van de beschikbaarheid. Er is veel vraag naar nieuwe woningen. Antares zoekt nu ook zelf naar goede plekken; dat wordt gewaardeerd. Iedere nieuwe woning wordt levensloopbestendig of toekomstbestendig gebouwd. Antares doet het goed in de samenwerking bij huurders met schulden: er is beleidsmatige afstemming, men weet elkaar te vinden, de contacten zijn prettig en duidelijk.

Woonwenz ziet dat de huren van de woningen van Antares een hoger percentage van de maximaal toegestane huur bereiken. Wellicht is de oorzaak de grote investering in de Molenbossenflats. De wachttijden in deze regio zijn niet erg lang. Het terug in de eigen organisatie halen van incasso is positief. Op het gebied van huisvesten van arbeidsmigranten en statushouders is er een goede pragmatische samenwerking.

Wonen Limburg vindt dat Antares echt de volkshuisvestingsopgave oppakt; de complexen staan er goed bij. Antares is helaas niet aangesloten bij “Thuis in Limburg”; Antares heeft een eigen systeem voor woningzoekenden. Huisvesten van specifieke groepen doet Antares goed.

Antares zou meer kunnen doen om de huren betaalbaar te houden. Daarom waardeert deze corporatie Antares op dit thema lager dan het gemiddelde.

De zorgorganisaties hebben geen cijfer gegeven voor dit thema. Een zorgorganisatie die huurt van Antares vindt de huur marktconform. Een andere zorgorganisatie ziet dat de huren voor hun cliënten hoog zijn. Doorstroming naar een reguliere woning is soms lastig.

De meeste Bouwpartners hebben geen cijfer voor Antares’ prestaties op dit thema gegeven.

Zij zien dat de woningvoorraad redelijk stabiel is gebleven, terwijl de vraag toeneemt, waardoor de wachttijden oplopen.

Thema 3 Wonen en zorg

De belanghebbenden beoordelen dit thema gemiddeld met een 6,8.

De HBV KM beoordeelt dit thema lager dan het gemiddelde. De woningen die gebouwd worden bij een zorgcentrum in Meijel zijn heel klein en alleen ouderen met een zorgvraag

De HBV VB vindt dat Antares ruim voldoende aandacht heeft voor wonen en zorg en geeft een hoger cijfer.

Beide HBV-en zijn positief over de nieuwbouw die allemaal levensloopbestendig is.

De gemeente Venlo geeft een onvoldoende op dit thema. Er is te weinig actie als de

gemeente vraagt naar woningen. De corporaties zijn nog te weinig met de zorginstellingen in gesprek. De gemeente verwacht meer meedenken, niet afwachten tot het in de

prestatieafspraken wordt opgenomen.

De gemeente Peel en Maas is positief over de actieve betrokkenheid van Antares bij het onderzoek naar senioren in de woonomgeving. Bij de uitbreiding van een zorgcentrum in Meijel is Antares één van de partners. De gemeente heeft verder weinig beeld van de verbindingen van Antares met de zorgorganisaties.

Woonwenz vindt dat Antares het op dit thema goed doet. Antares doet meer intramuraal dan Woonwenz. Woonwenz hoort positieve geluiden van de zorgpartijen over Antares.

Wonen Limburg wijst op de levensloopbestendige nieuwbouw van Antares. Antares doet mee, weet waar het over gaat. Voor de toekomst zijn er nog slagen te maken, met name in het opheffen van de scheiding van intra- en extramuraal, bijvoorbeeld voor oudere echtparen waarvan er één zware zorg nodig heeft.

De zorgorganisaties vinden dat Antares (ruim) voldoende presteert: facilitair en praktisch gaat het goed, Antares houdt rekening met de doelgroep, reageert adequaat en is een goede partner. Problemen worden samen opgelost. Het mag echter nog wat flexibeler. Er zijn corporaties die iets onzekerder projecten aandurven. Praktisch gaat het goed, maar er is nog niet voldoende visie, terwijl we vijftien jaar vooruit zouden moeten denken.

De meeste bouwpartners hebben geen cijfer voor de prestaties van Antares op dit thema gegeven. Zij zien dat de groei van zorggerelateerd bezit aansluit op maatschappelijke en demografische ontwikkelingen.

Thema 4 Verduurzaming

De belanghebbenden beoordelen dit thema gemiddeld met een 6,6.

De HBV KM geeft een onvoldoende op dit thema. In Peel en Maas wordt volgens deze HBV nog niet verduurzaamd. Logisch, vindt de huurdersorganisatie, eerst moesten de

Molenbossenflats worden aangepakt. Zonnepanelen kunnen individueel worden aangevraagd, dat gaat snel. Maar dat wordt niet altijd op de handigste manier gedaan.

De HBV VB waardeert de prestaties van Antares op dit thema hoger dan het gemiddelde.

Het is iets van de laatste twee jaar. Antares rekent de helft van de verwachte besparing op de energierekening door in de huur; Woonwenz verhoogt de huur niet. Er is nog niet vaak getoetst of de verwachte besparing op de energiekosten wel klopt. Bij de Molenbossenflats is dat wel gedaan en daar bleek de berekening te kloppen.

De gemeente Venlo vindt dat Antares als eerste van de drie corporaties een heel behoorlijk duurzaamheidsplan heeft gemaakt. Het is nog niet inzichtelijk genoeg wat ze feitelijk doen.

Hoe ver zijn ze bijvoorbeeld al met circulair bouwen? Er bestaat de indruk dat Antares wat

De gemeente Peel en Maas is tevreden over wat Antares doet aan verduurzaming, hoewel Antares actiever is in andere gemeenten. De gemeente erkent dat zij ook nog een stap moet zetten op dit gebied; de gemeente werkt aan een duurzaamheidsagenda.

De collega-corporaties zien dat Antares op dit thema bezig is om een achterstand in te halen. Antares is niet haantje de voorste, maar de duurzaamheidsopgave wordt goed opgepakt.

De zorgorganisaties geven een hogere waardering dan gemiddeld: de complexen die in samenwerking met hen zijn gebouwd zijn zeer duurzaam.

De meeste bouwpartners hebben geen cijfer voor de prestaties van Antares op dit thema gegeven. De bedrijven die het niet-planmatig onderhoud voor Antares uitvoeren, zien diverse initiatieven om het woningbezit te verduurzamen. Zij vinden dat de focus bij niet-planmatig onderhoud vooral op de kosten ligt en minder op duurzaamheid. Bij projecten is er nog weinig aandacht voor Total Cost of Ownership (kijken naar de kosten tijdens de gehele levenscyclus in plaats van naar de stichtingskosten).

Thema 5 Kwaliteit van de dienstverlening

De belanghebbenden beoordelen dit thema gemiddeld met een 7,4.

De HBV KM geeft ook hier een onvoldoende. Vooral bij de afhandeling van

reparatieverzoeken ziet de HBV dat het niet goed gaat: er wordt een tijdelijke oplossing gevonden en vervolgens komt er geen afspraak voor de definitieve oplossing.

De HBV VB vindt dat Antares goed uit allerlei enquêtes komt, wat klopt met hun eigen beeld.

Klachtenafhandeling (na reparaties en leefbaarheidsmeldingen) is onvoldoende maar dat heeft de HBV al aan de kaak gesteld.

De gemeente Venlo beoordeelt de dienstverlening als goed op basis van de contacten met de HBV-en en omdat er geen klachten bij de gemeente komen.

De gemeente Peel en Maas denkt ook dat de dienstverlening goed is; er komen geen klachten.

Woonwenz zie dat Antares verder is op het gebied van ICT in de dienstverlening.

Wonen Limburg heeft weinig zicht op de kwaliteit van de dienstverlening van Antares en heeft hiervoor geen cijfer gegeven. Wonen Limburg hoort hierover geen klachten.

De meeste zorgorganisaties hebben geen cijfer gegeven omdat ze geen direct beeld van de dienstverlening hebben. Andere zorgorganisaties waarderen de dienstverlening als goed.

Antares is goed bereikbaar en reageert adequaat. Met de projectleiders op de bouw en met de teamleiders op locatie kan je goed afspraken maken. In een complex dat een zorgorganisatie van Antares huurt voor haar cliënten, krijgt iedere bewoner apart een brief over onderhoud.

Dat is niet handig, zeker niet voor de betreffende groep. En de controle op de uitvoering van het tuinonderhoud door derden kan beter.

De meeste bouwpartners hebben geen cijfer voor de prestatie van Antares op dit thema gegeven. De dienstverlening beoordelen zij als goed, voor zover zij er zicht op hebben.

b. Tevredenheid over de relatie en wijze van communicatie met de corporatie De belanghebbenden beoordelen dit onderdeel gemiddeld met een 7,4.

De HBV-en vinden dat er goed wordt gecommuniceerd, maar niet altijd op tijd of voldoende (bijvoorbeeld over duurzaamheid). Er is de laatste jaren een lichte verbetering in de relatie.

De HBV-en worden serieus genomen.

De gemeente Venlo vindt dat de relatie en communicatie met Antares goed zijn. Antares is open, heeft geen verborgen agenda en reageert adequaat op vragen.

De gemeente Peel en Maas geeft geen cijfer voor dit onderdeel omdat er, naast het jaarlijkse bestuurlijk overleg, weinig contacten zijn. Niet te weinig, want de contacten op ambtelijk niveau zijn goed. Het is begrijpelijk dat er minder contacten zijn want Antares heeft minder woningen dan de andere corporatie in deze gemeente.

Antares zou wel een voldoende krijgen want qua benaderbaarheid is er geen probleem.

Woonwenz geeft een lager cijfer dan gemiddeld, een 6. De verstandhouding is goed, maar er is sprake van stijlverschillen en de contacten zijn verwaterd. Beide corporaties hebben bezit in de wijk Vastenavondkamp. Er wordt samengewerkt in dit project. Antares wijst op een nieuwe manier woningen toe in deze wijk. Woonwenz heeft voor andere ingrepen gekozen om de wijk te verbeteren. Een geval van “agree to disagree”. Beide corporaties werken wel samen met de gemeente aan de nieuwe woonvisie.

Wonen Limburg geeft een hoger cijfer dan gemiddeld. Het accountmanagement is heel duidelijk belegd. De accountmanagers bellen elkaar makkelijk en schakelen snel met het bestuur. De opgave voor het huisvesten van statushouders verdubbelt volgend jaar; hierover heeft Wonen Limburg al met Antares om tafel gezeten.

De zorgorganisaties beoordelen de relatie en communicatie als echt goed. Antares reageert tijdig; praktische zaken worden goed opgepakt. Er zijn korte lijnen. Antares denkt echt mee, is open, cijfers worden gedeeld, er is enthousiasme en pro-activiteit. In een aantal gevallen zijn langlopende samenwerkingsafspraken gemaakt. Er is samen gezocht in het kader van een logeerhuis; dat dat niet doorging heeft geen gevolgen voor de relatie.

De bouwpartners zijn op operationeel niveau tevreden met de wijze van samenwerken en communiceren. De contacten zijn goed, de NPO-bedrijven stimuleren kennis van hun werkzaamheden en ondersteunen de verhuurmakelaars bij meer technische zaken.

Het periodieke overleg is nuttig en noodzakelijk. De communicatie op tactisch en strategisch niveau kan beter. Bedrijven moesten bijvoorbeeld lang wachten op antwoord op vragen over inrichting van het KOVRA-systeem (digitaal uitwisselsysteem) terwijl er tijdsdruk op zat.

De NP-onderhoudsbudgetten zijn tussentijds door Antares aangepast zonder overleg vooraf.

De richting en keuzes van Antares zijn niet altijd duidelijk. Ook is niet duidelijk hoe het onderhoud in samenhang wordt gezien, planmatig en niet-planmatig. Door het tenderen en de vorm van de contracten voelen de NPO-bedrijven zich nog niet echt ketenpartners.

De bouwbedrijven die zich met renovatie, verduurzaming en nieuwbouw bezig houden, voelen zich wel degelijk ketenpartners. Problemen worden gezamenlijk opgelost, bijvoorbeeld een lekkage in een Molenbossenflat en een grondaankoop. Een keer per half jaar worden alle projecten gezamenlijk doorgelopen en er zijn altijd drie meetmomenten per project.

c. Tevredenheid over de mate van invloed op het beleid van de corporatie

De belanghebbenden beoordelen dit onderdeel gemiddeld met een 6,7.

De HBV KM beoordeelt de invloed op het beleid met een krappe voldoende. Keuzes van de corporatie bij renovatie zijn voor huurders vaak niet duidelijk, bijvoorbeeld over stopcontacten in de keuken, kleurencombinaties, elektrisch koken of het toepassen van zonnepanelen.

Bij het gesprek over de jaarlijkse huurverhoging heeft de HBV vorig jaar invloed gehad.

Deze HBV mist echter het grotere plaatje, de onderlinge samenhang van financiële mogelijkheden en keuzes.

De HBV VB is tevredener over de mate van invloed op het beleid. Huurdersorganisaties hebben gekwalificeerd adviesrecht, gemotiveerd afwijken van het advies mag dus.

De wens van de HBV om een gematigd huurbeleid te voeren en meer aandacht te geven aan duurzaamheid is gehonoreerd. Als er een voorstel voorligt voor advies is het vaak al helemaal in kannen en kruiken. In het begin had de HBV veel moeite met de gewijzigde

toewijzingsregels voor Vastenavondkamp. Mensen die zich actief voor de wijk zullen inzetten gaan nu vóór woningzoekenden die langer ingeschreven staan. Maar het is een tijdelijk project en alleen voor deze wijk. De HBV heeft op evaluatie aangedrongen. Daar zijn afspraken over gemaakt.

De gemeente Venlo waardeert het dat Antares bereid is om erfgoed in de binnenstad aan te pakken. De gemeente vindt de mate van invloed op het beleid goed. Met de andere wijze van toewijzen in de wijk Vastenavondkamp steken corporatie en gemeente hun nek uit.

Sommige dingen horen bij de bedrijfsvoering van de corporatie, daar wil de gemeente ook geen invloed op hebben.

De gemeente Peel en Maas is tevreden over de invloed op het beleid. De gemeente ervaart geen tegengestelde belangen, wel verschil van inzicht over hoe de doelstellingen bereikt kunnen worden. Er is discussie over geschikte locaties om het aantal sociale huurwoningen op peil te houden, over het woonwagenbeleid en over de bereikbaarheid van wonen voor alle doelgroepen.

Woonwenz geeft hier een lager cijfer dan gemiddeld, net aan voldoende. Het bod in het kader van de prestatieafspraken wordt niet afgestemd; de corporaties informeren elkaar wel.

Er zijn geen botsingen. Er is destijds wel afgestemd over woonwagenbewoners. In de uitvoering loopt het gewoon, op tactisch en strategisch niveau niet.

Wonen Limburg is tevreden over de mate van invloed op het beleid.

De zorgorganisaties beoordelen de invloed op beleid tussen net voldoende en goed.

Over het algemeen vinden zorgorganisaties dat Antares voldoende rekening houdt met hun wensen. Antares is in hun ogen een super gedegen organisatie met veel rekenkracht en erg veel oog voor risico’s. De opgaven zijn groot dus het belang van samenwerking op wonen en zorg is ook groot. Een van de zorgorganisaties vindt het jammer dat Antares zich terugtrekt als het echt moeilijk wordt.

De bouwpartners zouden meer betrokken willen worden bij het beleid van Antares en vice versa. Nu pas wordt gezamenlijk een Programma van Eisen voor nieuwbouw gemaakt.

Ten eerste zouden ze kennis van het beleid van Antares willen hebben. Als je dat kent, en de problemen en de uitdagingen ook, dan kun je helpen met oplossen, zeggen de bouwpartners.

Zij zouden meer toegevoegde waarde kunnen hebben, met name op het gebied van duurzaamheid en innovatie en huisvestingsconcepten.

4.3 Verbeterpunten van belanghebbenden

In de verbeterpunten van de belanghebbenden zijn twee rode lijnen te herkennen:

• Netwerkontwikkeling: maak meer gebruik van de kennis en kwaliteiten van je partners in het lokale netwerk. Alle partners willen meer en eerder betrokken worden bij

beleidsontwikkeling en bieden hun kennis en ervaring aan.

• Communicatie: Breng meer naar buiten wat je allemaal doet en welke resultaten je daarmee al hebt bereikt. Dit is een roep om meer transparantie en meer profilering.

Verder geven de belanghebbenden een groot aantal verschillende tips.

De HBV-en

• Organiseer een huurderspanel voor keuzes bij renovatie over kleuren, stopcontacten, zonnepanelen etc.

• Laat het grotere financiële plaatje zien bij de gesprekken over de jaarlijkse

• Laat het grotere financiële plaatje zien bij de gesprekken over de jaarlijkse