• No results found

Beschrijving prestatieafspraken en thema’s

Deel 2 Toelichting op de beoordelingen, per perspectief

2.1 Beschrijving prestatieafspraken en thema’s

In 2016, 2017, 2018 en 2019 heeft Antares prestatieafspraken gemaakt met de gemeenten Venlo en Peel en Maas en de huurdersbelangenverenigingen Kessel-Meijel en Venlo-Blerick.

Venlo

In 2016 was er geen lokale woonvisie; de afspraken bestonden uit het projectenoverzicht van de corporaties. 2017 was een overbruggingsjaar omdat de besluitvorming over de woonvisie parallel liep met het proces om te komen tot prestatieafspraken. In 2018 werden voor het eerst prestatieafspraken gemaakt op basis van de lokale woonvisie 2016 -2021.

De prestatieafspraken van 2019 zijn een vervolg op de afspraken van 2018.

Vanaf 2017 liep het proces volgens onderstaand schema:

Peel & Maas

Basis voor de prestatieafspraken in de gemeente Peel & Maas is de structuurvisie Wonen Noord-Limburg van 2016 en de lokale woonvisie voor Peel en Maas 2017 -2020.

Het proces om te komen tot prestatieafspraken is als volgt ingericht:

• Twee bestuurlijke overleggen per jaar, éen in mei-juni om de voortgang op de prestatieafspraken te monitoren, en één in oktober–november waarin ook wordt vooruitgekeken naar de afspraken voor het jaar daarna.

• Deze bestuurlijke overleggen worden voorbereid door een ambtelijke werkgroep die drie of vier keer per jaar bij elkaar komt.

• Voor 1 januari worden de afspraken vastgelegd.

• De corporatie maakt afspraken met de huurdersorganisatie hoe zij bij de plannen worden betrokken.

• Eén keer per jaar informeren de corporaties de gemeenteraad over relevante

onderwerpen betreffende de corporaties. Daarbij worden de huurdersorganisaties ook uitgenodigd.

• Er is een regionaal ambtelijk overleg in het kader van de structuurvisie Wonen Noord-Limburg waarbij alle corporaties in het werkgebied worden betrokken. Er zijn geen regionale prestatieafspraken. Minimaal éen keer per jaar wordt de voortgang van de uitvoering van de structuurvisie in het Platform Wonen besproken. Daarvoor worden corporaties, ontwikkelaars, zorgpartijen en huurdersorganisaties uitgenodigd.

• Op verzoek van de regio kan er overleg met zorgpartijen plaatsvinden.

Inhoud van de prestatieafspraken

Bij het bepalen van de thema’s van de visitatie zijn de thema’s van de prestatieafspraken met de grootste gemeente, Venlo, leidend geweest, conform de visitatiemethodiek. De

prestatieafspraken met de gemeente Peel en Maas werden anders benoemd, maar sloten inhoudelijk goed hierop aan.

In overleg met Antares is een vijfde thema benoemd dat voortkomt uit de ambities van de corporatie: kwaliteit van de dienstverlening.

Deze thema’s zijn leidend bij de beoordelingen in de hoofdstukken Presteren naar Opgaven en Ambities en Presteren volgens belanghebbenden.

De thema’s zijn:

Per thema zijn de doelstellingen die de partijen met de prestatieafspraken willen bereiken opgenomen. De concrete afspraken vindt u in de factsheet in bijlage 6.

Thema 1: Leefbaarheid

In de gemeente Venlo stellen partij zich ten doel om goede leefbaarheid in alle stadsdelen en dorpen van de gemeente te realiseren en behouden.

In de gemeente Peel en Maas maakten partijen keuzes over waar leegstand wel en waar niet aanvaardbaar om de leefbaarheid in de dorpen te behouden. Herbestemmen van woningen is een middel om leegstand op te lossen en verpaupering te voorkomen.

Thema 2: Betaalbaarheid en beschikbaarheid

De prestatieafspraken in Venlo beogen de woningvoorraad aan te laten sluiten bij de behoefte in het sociale segment en een goede mix van woonmilieus in de binnenstad. In 2018 werd de doelstelling: we zorgen voor een passende woning voor ieder huishouden.

Thema 3: Wonen en Zorg

In Venlo is als doel van het uitvoeringsprogramma overeengekomen: we streven ernaar dat alle inwoners kunnen wonen in een woning die aansluit bij hun woonbehoefte.

In het kader van ‘zorgen voor elkaar’ werd in de gemeente Peel en Maas overeengekomen dat woningen en woonomgeving worden aangepast om prettig te wonen met elkaar.

Onderdeel daarvan is het zo lang mogelijk in de eigen omgeving blijven wonen, door het faciliteren van inwoners om hun wooncarrière in hun eigen dorp of wijk te laten dóórlopen.

Thema 4: Verduurzaming

De doelstelling van het uitvoeringsprogramma in Venlo: streven naar het toepassen van duurzame maatregelen ten behoeve van het verhogen van het wooncomfort en verlagen van de woonlasten.

Doel van de afspraken in de gemeente Peel en Maas is, het verwezenlijken van een

energiezuinige sociale huurvoorraad conform de afspraken in het nationaal Energieakkoord en het convenant Energiebesparing huursector. Op de langere termijn: toewerken naar een C02 neutrale woonomgeving.

Proces- en onderzoeksafspraken

In Venlo zijn naast concrete afspraken nog diverse procesafspraken gemaakt: over hoe om te gaan met zelfstandige huisvesting van studenten en uitstromers uit de zorg, coördinatie van de vraag, spreiding in de wijken, onderzoek naar betaalbaarheid van WMO-voorzieningen voor huurders, samenwerking in nieuwbouw en herstructureringsprojecten, huisvesting

statushouders, schuldhulpverlening, maken van een doorkijk naar de toekomst voor een transformatieslag (verdunning en vergroten ruimtelijke kwaliteit) aan de randen van de stad, onderzoek hoe wederkerigheid vorm kan worden gegeven, bijvoorbeeld via een bewoners-voor-bewoners-project, probleemanalyse voor het opstellen van een verordening over

overlast, herstructurering van woonwagenlocaties, overleg over kwaliteitsniveau in relatie tot betaalbaarheid van woningen en afstemming op het gebied van verduurzaming.

Ook in de gemeente Peel en Maas werden diverse procesafspraken en onderzoeksafspraken gemaakt: over de regelgeving en de huursombenadering, over reductie op grondprijzen, over participatie van bewoners bij bouw- en renovatieplannen, monitoring van toewijzing,

onderzoek naar scheefwonen, ondersteunen van integratie, behoefte aan zorgwoningen, gemeente benadert particuliere verhuurders om statushouders onder te brengen, uitwerking van de samenwerking in het kader van schuldhulpverlening en over herontwikkeling van leeg staand vastgoed tot woningen.

De prestaties, zoals door Antares geleverd, worden door de commissie (zie hoofdstuk 3) beoordeeld in het licht van de opgaven in het werkgebied en de ambities van de corporatie.