• No results found

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

basisschool 'Armhoefse Akker' Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

1.8 De school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs gericht op bevordering van sociale integratie en actief

burgerschap, met inbegrip van het overdragen van kennis over en kennismaking met de diversiteit in de samenleving.

l

Toelichting:

De laatste jaren zijn steeds meer fundamenten gelegd voor een adequaat systeem van kwaliteitszorg. Dit proces is echter nog niet af. Via het leerlingvolgsysteem heeft de school een goed zicht op de kenmerken van leerlingen. Daarnaast heeft de directie een scherp zicht op de sterke en zwakke punten van de school: diverse kwaliteitskaarten zijn bij de teamleden

afgenomen; ook zijn de resultaten van een opinievragenlijst bij leerlingen en een ouderenquête beschikbaar. Deze informatieverwerving gebeurt periodiek.

In het schoolplan 2007-2011 worden aldus diverse beleidsvoornemens onderbouwd opgenomen. De school heeft met schoolconferenties de beschikking over een systematiek waarmee periodiek de voortgang in de schoolontwikkeling wordt geëvalueerd. Daarbij wordt vastgelegd wat

daadwerkelijk is gerealiseerd en welke verbeteronderwerpen worden opgepakt.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'Armhoefse Akker' - 10 april 2007 10 Werkgroepen werken een en ander uit en doen hiervan verslag. De afgelopen jaren is het accent gelegd op de invoering van nieuwe methoden (begrijpend lezen, aardrijkskunde en geschiedenis), materiaal voor hoogbegaafden, ict en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wel wordt verslag gedaan van hetgeen afgelopen jaar aan verbeteracties is uitgevoerd. Met de verslagen wordt tevens verantwoording afgelegd over de kwaliteit aan derden. Een verdere verfijning is gewenst in de vorm van jaarplannen en jaarverslagen.

Voor de leeropbrengsten zijn geen prestatie-indicatoren vastgelegd.

Trendanalyses moeten hiervoor de basis vormen. Met het vastleggen van schriftelijke afspraken worden de voorwaarden geschapen voor de borging van de kwaliteit. Op dit moment wordt de eenheid van handelen bij leraren nog onvoldoende gewaarborgd. De bekwaamheden van leerkrachten kunnen met intervisie en onderlinge klassenbezoeken beter worden gebundeld. Komend jaar worden met coöperatief leren bestaande initiatieven uitgebreid.

De sociale veiligheid van leerlingen en personeel krijgt voldoende structureel aandacht met regels en afspraken, een pestprotocol en een aanbod voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. De vragenlijsten bij leerlingen bevestigen dat er sprake is van een veilig klimaat.

De directie heeft zicht op ongewenste opvattingen, houdingen en gedragingen van leerlingen rond burgerschap en integratie. Omdat de inspectie op dit terrein geen contra-indicaties heeft gekregen of waargenomen, is dit aspect positief beoordeeld. De beoogde doelen, de wijze van evalueren en verantwoording moeten echter nog in beleid worden vertaald.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

De school maakt al jaren gebruik van de Cito-eindtoets. De gemiddelde scores liggen vrijwel steeds boven hetgeen verwacht mag worden op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie. Ook voor wereldoriëntatie zijn de resultaten gunstig.

Omdat de school intussen vijf jaar achtereen een geobjectiveerd en

genormeerd instrument hanteert om onder meer de sociale vaardigheden bij leerlingen in beeld te brengen, is de inspectie in staat om een betrouwbaar en valide oordeel te geven over sociaal-emotionele kenmerken van leerlingen. Het welbevinden en het zelfconcept scoort significant hoger dan het landelijk gemiddelde. De motivatie ligt rond het gemiddelde.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'Armhoefse Akker' - 10 april 2007 11 Toelichting:

Op alle voor de inspectie relevante tussenliggende momenten en terreinen brengt de school de leervorderingen in beeld met behulp van landelijk

genormeerde toetsen. De inspectie constateert dat de leerlingen in de loop van het basisonderwijs gemiddeld aanvaarbare resultaten behalen voor technisch lezen, begrijpend lezen en rekenen/wiskunde. De resultaten zijn doorgaans zowel in termen van D- en E-scores (uitval) als in termen van

vaardigheidsscores (leerwinst) positief.

Alle kengetallen die betrekking hebben op het interne rendement zijn zeer gunstig. Het percentage zittenblijvers ligt duidelijk beneden het landelijk gemiddelde, terwijl het percentage kinderen met een verlengde kleuterbouw zeer gering is. In de afgelopen jaren lag het verwijzingspercentage naar sbo-scholen ver beneden de inspectienorm.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'Armhoefse Akker' - 10 april 2007 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN