• No results found

OORDEEL OVER DE I NDICA TOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

Basisschool De Brug Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

1.8 De school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs gericht op bevordering van sociale integratie en actief

burgerschap, met inbegrip van het overdragen van kennis over en kennismaking met de diversiteit in de samenleving.

l

Toelichting:

De Brug heeft veel vooruitgang geboekt in de afgelopen periode op het onderdeel kwaliteitszorg. De meeste onderdelen beoordeelt de inspectie voldoende; een tweetal onderdelen echter nog niet.

De school heeft voldoende zicht op haar leerlingenpopulatie om haar onderwijs daarop af te kunnen stemmen. Wel geeft de school zelf aan geleidelijke

veranderingen vast te stellen in het gedrag van leerlingen waarvan zij vermoedt dat die samenhangen in de wijzigingen in de sociaal-culturele achtergrond van de kinderen, zonder dat ze dat nader kan specificeren. Het lijkt goed om hier nader onderzoek naar te verrichten als de school meent dat deze veranderingen gevolgen hebben voor de leerprocessen.

Sinds dit schooljaar maakt de school systematisch analyses van de opbrengsten van leerlingen bij de methode-onafhankelijke toetsen. De betekenis hiervan voor de beleidsvorming kan extra gewicht krijgen door expliciter conclusies aan deze analyses te verbinden.

Rapport jaarlijks onderzoek Basisschool De Brug - 7 juni 2007 10 Daarnaast evalueert de school de verschillende aspecten van de school door middel van kwaliteitskaarten. Dit heeft geleid tot een beter beeld van het eigen functioneren. Inmiddels loopt de school echter aan tegen de grenzen van deze methodiek, in die zin dat het werken met deze kaarten niet langer een

rendement oplevert dat opweegt tegen de inspanningen. In overleg met het bestuur denkt de school na over een aanpassing van de te hanteren methodiek bij de interne evaluatie. De inspectie denkt dat het verstandig is ook bij de kwaliteitszorg steeds een goede afweging van kosten en baten te maken en waardeert deze heroverweging daarom positief, op voorwaarde dat de school wel voldoende continuïteit in het proces van zelfevaluatie weet te realiseren.

De gehanteerde kwaliteitskaarten hebben in ieder geval wel geleid tot een goede borging van de kwaliteit, doordat overeengekomen werkwijzen op een heldere manier worden vastgelegd en de naleving ervan ook wordt bewaakt.

De school stelt jaarlijks een jaarverslag en een jaarplan op, afgeleid van het schoolplan. De inspectie juicht deze werkwijze toe en meent dat dat bijdraagt aan een planmatige schoolontwikkeling. Dat de inspectie dit onderdeel niettemin negatief beoordeelt heeft te maken met het feit dat in de

gehanteerde systematiek doelstellingen onvoldoende worden gespecificeerd, waardoor ook in beoordeling achteraf een expliciete waardering van de gerealiseerde effecten niet te geven is. Verder vindt de inspectie het van belang bij de planning van verbeteractiviteiten de plannen verder operationeel uit te werken zodat de voortgang beter bewaakt kan worden.

De inspectie beoordeelt tot slot het beleid ten aanzien van de sociale veiligheid en de inspanningen op het gebied van sociale integratie en burgerschap. Dat laatste beoordeelt de inspectie positief bij De Brug. Er worden al tal van activiteiten verricht op dat terrein en de school zorgt ervoor dat normen en waarden op het gebied van integratie en burgerschap worden nageleefd.

Het beleid ten aanzien van de sociale veiligheid vertoont nog een belangrijke omissie en krijgt daarom geen beoordeling voldoende. Vooropgesteld zij dat de inspectie geen aanwijzing heeft dat er sprake is van sociale onveiligheid. De inspectie heeft ook kunnen vaststellen dat er in de school duidelijke

gedragsregels bestaan evenals voorschriften voor het omgaan met ongewenst gedrag. Wat ontbreekt is een regelmatige anonieme bevraging van leerlingen naar de door hen ervaren sociale veiligheid. Gegeven de problemen die op verschillende plaatsen ontstaan als gevolg van pesten via bijvoorbeeld MSN, acht de inspectie een dergelijke bevraging onontbeerlijk om voldoende zicht houden op de sociale veiligheid in de school.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

De eindopbrengsten van de school zijn voldoende.

De leerlingen van groep 8 van De Brug nemen deel aan de CITO-eindtoets. De inspectie is daardoor in staat aan de hand van de resultaten daarvan de eindopbrengsten van de school te beoordelen.

Rapport jaarlijks onderzoek Basisschool De Brug - 7 juni 2007 11 In 2007 lagen de eindopbrengsten iets onder het gemiddelde van de

schoolgroep waar De Brug op grond van haar leerlingenpopulatie toe wordt gerekend. De resultaten lagen echter wel binnen de norm. In 2005 lagen de resultaten onder de inspectienorm en in 2006 waren ze nagenoeg gelijk aan de norm. Per saldo is dat genoeg voor het oordeel voldoende voor de

eindopbrengsten. Verheugend is ook dat er sprake is van een voorzichtige stijgende lijn in die opbrengsten. Dat neemt niet weg dat de eindopbrengsten aan de magere kant zijn.

Bij de beoordeling van de CITO-scores corrigeert de inspectie voor leerlingen die doorstromen naar vormen van leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Het percentage leerlingen van De Brug dat doorstroomt naar het lwoo varieert nogal van jaar tot jaar, waarbij het gemiddelde in de buurt van de 10 procent ligt, hetgeen aan de hoge kant is.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Toelichting:

De tussenopbrengsten zijn eveneens voldoende.

De inspectie waardeert deze aan de hand van een vijftal

methode-onafhankelijke toetsen, die voor technisch lezen in de groepen 3 en 4, voor rekenen en wiskunde in de groepen 4 en 6 en voor begrijpend lezen in groep 6.

In het schooljaar 2005-2006 waren de resultaten bij vier van de vijf van de genoemde toetsen toereikend. Alleen voor rekenen en wiskunde in groep 6 lagen de resultaten onder de norm Daarmee beoordeelt de inspectie de tussenopbrengsten als totaal als voldoende.

Tot slot kijkt de inspectie naar de verblijfduur van de kinderen op de school. Zij kijkt daarbij naar de aantallen voor kleuterverlengingen, zittenblijvers en

verwijzingen naar het speciaal onderwijs. Op al deze terreinen zijn de resultaten van de school positief.

Rapport jaarlijks onderzoek Basisschool De Brug - 7 juni 2007 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN