• No results found

OORDEEL OVER DE I NDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

de Da Costaschool Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

Toelichting:

De Da Costaschool beschikt over een goed en gedegen systeem van kwaliteitszorg. Er is sprake van een grote planmatigheid, een cyclische evaluatie van de implementatie van vernieuwings- en verbeteractiviteiten en een zichtbare borging van de bereikte kwaliteit van onderwijs en leren. De afname van kwaliteitskaarten uit het door de school gehanteerde

kwaliteitssysteem leidt tot concreet en helder geformuleerde (deel)plannen. De verbetering van het klassenmanagement vormt hierbij één van de speerpunten.

De inspectie complementeert de school dan ook met het tot nu toe bereikte resultaat.

De school is op weg naar een goede samensmelting van een aantal na te streven pedagogische - en didactische uitgangspunten. De inspectie noemt hierbij de ontwikkelingen in het kader van OGO, verdere ontwikkeling van adaptief toerustend onderwijs (ATO), zelfstandig werken gecombineerd met een uitgebreid uitgewerkt beleid voor hoog- en meerbegaafden en een totaal visie op het onderwijs in de eerste twee leerjaren. Eén en ander zou moeten leiden tot één totaalconcept voor de Da Costaschool waarmee de school zich binnen Bodegraven goed kan profileren. Dat dit mogelijk is bewijst het

management door in één van de beleidsdocumenten zeer stellig uit te spreken dat alle personeelsleden gehouden zijn aan de gekozen route en

uitgangspunten.

Rapport jaarlijks onderzoek de Da Costaschool - 15 mei 2006 10 De inspectie heeft in dit kader gesproken met een zeer enthousiast

managementteam dat er de afgelopen periode goed in geslaagd is een

onderwijskundig kader voor de school neer te zetten. Daarnaast hebben de IB-ers duidelijk aangegeven dat de gehele zorg een kwaliteitsimpuls heeft ondergaan en dat er nu sprake is van een consequente lijn in de zorg en een zeer complete toetskalender.

De school waarborgt door middel van school- en gedragsregels, een

pestprotocol, een internetprotocol en een registratie van eventuele incidenten de sociale veiligheid voor leerlingen en personeel. Schooloverstijgend wordt er gewerkt aan een integraal veiligheidsplan.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

Om te bepalen of scholen voldoende opbrengsten behalen, probeert de inspectie de vraag te beantwoorden of leerlingen zich naar hun vermogens ontwikkelen. IJkpunten daarbij zijn de resultaten aan het eind van de basisschool, de scores op de toetsen uit het leerlingvolgsysteem en de

doorstroming van de leerlingen binnen de school. Bij de resultaten vergelijkt de inspectie de school met andere scholen met een overeenkomstige

leerlingenpopulatie.

Op de Da Costaschool liggen de gemiddelde scores op de eindtoets de laatste drie jaar één maal onder het landelijk gemiddelde maar binnen de norm die de inspectie daarbij hanteert en twee maal boven het landelijk gemiddelde.

De school beschikt over een methode voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van de leerlingen en over een toets om het niveau van de sociale vaardigheden van tenminste de leerlingen van de groepen 7 en 8 vast te stellen.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Toelichting:

Bij de toetsen die in de loop van de schoolperiode worden afgenomen concentreert de inspectie zich op de landelijk genormeerde toeten voor technisch lezen (in de groepen 3 en 4), rekenen en wiskunde (in de groepen 4 en 6) en begrijpend lezen (in groep 6). De scores voor nagenoeg alle toetsen liggen ruim boven de ondergrens die de inspectie daarvoor hanteert. Zeer opvallend is de 0 score voor het E en D-niveau op de eerste twee kaarten van de DMT toetsen in groep 4.

Rapport jaarlijks onderzoek de Da Costaschool - 15 mei 2006 11 Het percentage zittenblijvers was de afgelopen twee schooljaren gelijk aan het landelijk gemiddelde. Dit schooljaar ligt dat percentage onder het landelijk gemiddelde. Deze dalende tendens zal zich naar alle waarschijnlijkheid komend school jaar voortzetten.

De school heeft in diezelfde twee jaar geen enkele leerling naar het speciaal onderwijs verwezen.

Het percentage kleuters dat gebruik maakt van een verlengde kleuterperiode en daarmee langer dan twee jaar en negen maanden over de kleuterperiode doet, ligt echter boven het landelijk gemiddelde.

Rapport jaarlijks onderzoek de Da Costaschool - 15 mei 2006 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN