• No results found

OORDEEL OVER DE I NDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

Al Ghazali Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l 1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l 1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

1.8 De school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs gericht op bevordering van sociale integratie en actief

burgerschap, met inbegrip van het overdragen van kennis over en kennismaking met de diversiteit in de samenleving.

l

Toelichting

Er is nauwelijks sprake van een systematisch werken aan de

schoolontwikkeling volgens een cyclisch proces. Wat dit betreft is er niet veel veranderd sinds het periodiek kwaliteitsonderzoek van 2005. De school is een aantal jaren geleden begonnen met deelname aan het Deltaplus project. Vanuit dit project is de school door de schoolbegeleidingsdienst begeleid in het invoeren van een aantal verbeteractiviteiten, waaronder het zelfstandig werken en effectieve instructie en een planmatige leerlingenzorg en begeleiding.

Tevens zijn verschillende nieuwe leermethodes onder begeleiding van de CED ingevoerd. Ook voor dit schooljaar staat een aantal verbeteractiviteiten op het programma, waaronder samenwerkend leren. De inspectie stelt vast dat de school vooral aandacht heeft voor de invoering van deze activiteiten. Er is nauwelijks sprake van een schoolbeleid dat bewust wordt afgestemd op de gesignaleerde behoeften bij de leerlingenpopulatie. De onderwijskundige en pedagogische behoeften van de leerlingen worden nog niet in kaart gebracht en als startpunt gebruikt voor de vormgeving van het onderwijs. De school is ook erg onduidelijk in haar schoolgids over het meer onderwijskundig doel van haar schoolmissie.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool Al Ghazali - 13 december 2006 10 De school heeft nog niet de gewoonte om haar toetsresultaten te evalueren en te vergelijken met een verwachte score op basis van kennis van de leerlingen en verwachte effecten van verbeteractiviteiten.

De school is bezig met een zelfevaluatie. Een aantal kaarten van een landelijk zelfevaluatie-instrument zijn door de teamleden ingevuld. De verwerking moet nog plaatsvinden. Er zijn nog geen jaarverslagen met een verantwoording van de voortgang van lopende verbeteractiviteiten en de mate waarin nagestreefde doelen zijn bereikt. De school geeft aan ook nog geen evaluaties te maken van lopende activiteiten.

Kortom, er ontbreekt een zorg voor kwaliteit op losse elementen en er ontbreekt een samenhangend beleid dat vertrekt vanuit gesignaleerde onderwijskundige behoeften bij de leerlingen en van schoolevaluaties van opbrengsten en van het leerproces. Door dit gemis lijkt de kwaliteitszorg en de aansturing van de schoolontwikkeling willekeurig en onduidelijk. Dit kan volgens de inspectie ook een bron zijn voor onwil en irritatie binnen het team.

Sociaal veiligheidsplan

Het sociaal veiligheidsbeleid voldoet niet aan de normen van de inspectie.

Gezien het klimaat op de school in het verleden en de huidige onduidelijkheid over de islamitische identiteit van de school bij de ouders en het personeel, mag een duidelijk samenhangend veiligheidsplan op de school verwacht

worden. Concreet stelt de inspectie vast dat de school enige maatregelen heeft getroffen ter preventie van incidenten. Zo zijn er een aantal schoolregels, deze zijn echter niet in protocollen verwerkt. Ook werkt de school in preventieve zin aan de sociale veiligheid bij alle leerlingen met een methodisch aanbod voor de sociaal emotionele ontwikkeling. In dat opzicht is er nog niets voor het team, behalve de aanstelling van twee vertrouwenspersonen. Er is nog geen beleid omtrent systematische registratie en inventarisatie van incidenten bij leerlingen en bij het personeel. Wat betreft de aanpak van incidenten stelt de inspectie vast dat de maatregelen die genomen worden bij incidenten niet zijn

vastgelegd.

Burgerschap

De school geeft aan geen incidenten te hebben gesignaleerd die duiden op gebrek aan integratie in de samenleving bij haar populatie. Een systematisch beleid voor het bevorderen van betrokkenheid in de samenleving is in ontwikkeling, maar de school geeft aan ook zonder beleid hier veel aan te doen. Dit blijkt ook uit aangekondigde activiteiten in de schoolgids.

Met de Stichting voor Leerplanontwikkeling (SLO) werkt de school aan een leerlijn voor burgerschap en sociale cohesie. Dit is een initiatief van het bestuur voor alle vier scholen onder haar beheer. Van de school wordt verwacht dat zij in de volgende schoolgids haar visie op burgerschap en sociale cohesie

vermeldt en aangeeft op welke wijze zij dit doel wenst te realiseren.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool Al Ghazali - 13 december 2006 11 Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting

De inspectie stelt vast dat de school de afgelopen drie jaar (2004-2006) steeds op het verwachte niveau heeft gepresteerd op de eindtoets. In 2004 en 2005 was de gemiddelde score vergelijkbaar met de score van andere scholen met een vergelijkbare samenstelling van de leerlingenpopulatie. In 2006 lag de score iets lager maar nog net binnen de normen die de inspectie voor voldoende hanteert. De score betreft alle groep 8 leerlingen van het betreffende jaar.

De school heeft nog geen gegevens over de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen die vergeleken kunnen worden met een landelijke norm. De inspectie geeft derhalve geen beoordeling voor de sociale vaardigheden van de leerlingen.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Toelichting

Op de meeste door de inspectie beoordeelde toetsresultaten in de groepen 3, 4 en 6 is de uitval relatief gering. De inspectie beoordeelt de resultaten

gedurende de schoolperiode derhalve als voldoende. De school laat zien dat er nauwelijks uitval is bij technisch lezen in de groepen 3 en 4. Er is ook relatief weinig uitval bij rekenen en wiskunde in groep 4 en bij begrijpend lezen in groep 6. Uit de toetsgegevens voor rekenen en wiskunde in groep 6 van het afgelopen schooljaar echter, blijkt dat de helft van de leerlingen het rekenen en wiskunde onvoldoende beheerst. Van de school mag verwacht worden dat dit schooljaar een intensief rekenprogramma wordt aangeboden om de problemen aan te pakken. Het overgrote deel van deze groep leerlingen presteert namelijk wel voldoende bij begrijpend lezen. Uit het gesprek blijkt dat de school gewend is om tijdig planmatige hulp te geven bij uitval op de toetsen.

Het valt de inspectie voorts op dat de school in de kleutergroepen wel de voorwaarden voor ontwikkeling op rekenen en wiskunde volgt, maar niet de taalontwikkeling.

Het afgelopen schooljaar was het percentage doublures en het percentage leerlingen dat een extra jaar in de kleutergroep is gebleven hoger dan het landelijk gemiddelde.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool Al Ghazali - 13 december 2006 12

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool Al Ghazali - 13 december 2006 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN