• No results found

Onze school

In document Schoolplan (pagina 5-10)

2.1. Zakelijke gegevens

Brinnummer 11SJ

Schoolnaam OBS De Tweesprong

Telefoonnummer 0765811575

Gemeente BREDA

Provincie Noord-Brabant

Vestiging adres Kapelstraat 15, 4817NX BREDA Correspondentie adres Kapelstraat 15, 4817NX BREDA Naam bevoegd gezag Stichting Markant Onderwijs Correspondentie adres bevoegd gezag Cosunpark 21, 4814 ND BREDA

E-mail school info@obsdetweesprong.nl

2.2. Historie van de school

OBS De Tweesprong is destijds ontstaan bij het samengaan van de openbare basisscholen Heusdenhout en de Haeghe. Deze twee scholen hebben door te fuseren een sprong voorwaarts willen maken in hun bestaan. De naam geeft aan dat twee scholen, die op een behoorlijke afstand van elkaar liggen, zijn samengegaan.

Inmiddels is dit samengaan weer ongedaan gemaakt. Met ingang van 1 augustus 1999 is OBS De Tweesprong een zelfstandige basisschool. Besloten is vanwege de naamsbekendheid deze naam, OBS De Tweesprong, te handhaven.

2.3. Identiteit: wat drijft ons in ons werk?

Wij willen kwalitatief goed onderwijs aanbieden. Hierbij zijn professionaliteit, betrokkenheid, vertrouwen en openheid belangrijke ankerpunten. Binnen dit onderwijs proberen we onze middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten ter ondersteuning en realisatie van onze gestelde doelen. Personeel en leerlingen wordt zo een aantrekkelijke werkplek geboden, waar met plezier wordt (samen-)gewerkt. Daarbij willen we er voor zorgen dat ook nieuwe leerlingen gegarandeerd zijn van goed onderwijs. Er wordt bewust omgegaan met de verscheidenheid in achtergronden en mogelijkheden van kinderen. We willen onze leerlingen algemene competenties aanleren die belangrijk zijn in de huidige kennis- en netwerksamenleving. Wij zien het als een belangrijk gegeven om de deskundigheid bij onze leerkrachten continu te blijven bevorderen.

2.4. Kernwaarden: wat kenmerkt ons handelen?

Het team van OBS De Tweesprong heeft bepaald dat een vijftal kernwaarden centraal staan voor de visie en de werkwijze van de school. Deze kernwaarden gelden niet alleen voor leerlingen, maar zeker ook voor ouders én voor ons team, zodat er één rode draad door de gehele school loopt. We verwachten dat iedereen zich hier zo goed mogelijk aan houdt. Hieronder staat wat de kernwaarden zijn en wat we er onder verstaan.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 6

1. Respect

Mensen groeien wanneer ze serieus genomen worden. Dat geldt niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor ouders en voor ons personeel. Daarom staan wij altijd open voor vragen die ons worden gesteld. We gaan graag tijdig in gesprek om elkaar te begrijpen en tot oplossingen te komen. We luisteren ernaar en proberen er zo goed mogelijk op te reageren; met respect voor ieders eigenheid.

Als we iets beloven, doen we het ook. Vanzelfsprekend verwachten wij dat ook van anderen. Zo bouwen we voortdurend aan een gemeenschap waarin iedereen zich welkom voelt.

2. Structuur

Veel mensen weten graag waar ze aan toe zijn. Pas als het duidelijk is wat er van iemand verwacht wordt, en wat wij van anderen mogen verwachten, kan men kwaliteiten optimaal gebruiken om te ontwikkelen.

Daarom proberen wij in alles zo duidelijk mogelijk te zijn: een duidelijke leerlijn in de school, duidelijke regels en duidelijke afspraken; met iedereen.

Die afspraken komen we na en we verwachten dat andere mensen dat ook doen.

Onze regels en afspraken zijn duidelijk zichtbaar in de school. Schoolregels worden regelmatig centraal gesteld, zodat iedereen ze zich eigen kan maken.

3. Veiligheid

Wij doen er alles aan om OBS De Tweesprong een veilige school te laten zijn;

een school waar ieder kind zich thuis voelt, ouders zich welkom weten en personeel met plezier werkt. Daartoe besteden we onder andere veel tijd aan het ontwikkelen van positief gedrag.

Voor elkaar klaarstaan, elkaar steunen en goed communiceren is hierbij belangrijk.

Daarom hebben we ook regels gemaakt en streven we ernaar dat het schoolgebouw schoon is en goed onderhouden. Mensen moeten zich op onze school op hun gemak voelen; dat vinden wij belangrijk.

4. Zelfstandigheid

Iedereen heeft eigen kwaliteiten. Wij beschouwen het als onze taak ieders kwaliteiten zo veel mogelijk te ontwikkelen. Soms doen we dat door uit te dagen zelfstandig nieuwe dingen te proberen; soms door wat extra hulp te bieden; soms door samenwerking met anderen te benutten. Wij stimuleren iedereen een eigen mening te vormen en daarvoor in de klas, in kleine groepjes, in gesprekken en overleggen uit te komen. Zo willen wij de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van alle betrokkenen stimuleren.

5. Plezier

Serieus je best doen in een ontspannen sfeer: daarmee boek je uitstekende resultaten. Wij ervaren dat al jaren en daarom doen wij iedere dag ons best om op tijd het belang van kennis en vaardigheden een beetje te relativeren.

Prestaties vinden wij erg belangrijk, maar plezier des te meer, want zonder plezier, kun je niet presteren.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 7

2.5. Bevoegd gezag en bestuursconcept

OBS De Tweesprong is één van de zeven openbare basisscholen in gemeente Breda. Deze scholen zijn sinds 1 mei 2009 verzelfstandigd en samengebracht in de Stichting Markant Onderwijs. De stichting biedt onderwijs aan ruim 2100 leerlingen.

Het bevoegd gezag van de school is het eenhoofdige College van Bestuur (CvB). Het CvB is bestuurder, werkgever en beleidsbepaler van het meerjarig strategisch beleid. Daarnaast is het CvB de wettelijke vertegenwoordiger van Stichting Markant Onderwijs.

De Raad van Toezicht (RvT) controleert en beoordeelt het College van Bestuur. De RvT heeft een aantal wettelijke taken, waaronder het geven van goedkeuring aan de door het CvB opgestelde jaarrekening en het in samenspraak met de leden van het directieberaad ontwikkeld strategische beleid. Daarnaast adviseert de RvT het CvB gevraagd en ongevraagd. De schooldirecties zijn binnen de vastgestelde kaders integraal verantwoordelijk voor het beleid en de kwaliteit van het onderwijs op hun eigen school.

In het directeurenoverleg wordt de beleidsvoorbereiding en uitvoering op organisatieniveau afgestemd en bepaald. Een sober, maar doelmatig ingericht stafbureau ondersteund het CvB en de directeuren.

Binnen het primair onderwijs van Breda werken schoolbesturen en scholen op verschillende terreinen intensief samen.

2.6. Relatie met bovenschoolse organisaties

OBS De Tweesprong maakt onderdeel uit van het Regionaal Samenwerkingsverband Breda eo (RSV Breda).

2.7. Leerlingen

We zijn er trots op een multiculturele school te zijn. Doordat kinderen met verschillende culturele achtergronden de school bezoeken, fungeren we als ontmoetingsschool. Door informatie te geven over verschillende culturen en aandacht te schenken aan bijvoorbeeld religieuze feesten, proberen we de kinderen respect en begrip bij te brengen voor culturele verscheidenheid.

De samenstelling van de leerling-populatie, is een reden voor deelname aan het Voor- en Vroegschoolse Educatie-project (VVE). In dit project werken gemeente, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen nauw samen. Door een geïntegreerde aanpak zorgen we voor een doorgaande leerlijn op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en onderwijs voor m.n. die kinderen die het risico lopen op een (taal-)achterstand.

Sinds februari 2019 heeft de school een inpandige samenwerking met Kober Kinderopvang op het gebied van VVE- en reguliere peuters. Dit bevordert de doorgaande leerlijn én de samenwerking.

De gewichtenregeling in het PO is aangepast, het aantal gewichtenleerlingen is hiermee niet meer te duiden. De schoolweging volgens de nieuwe regeling is 36,6.

In het kader van de Wet op Passend Onderwijs wordt in dit schoolplan verwezen naar de Aanmeldingsprocedure en het Schoolondersteuningsprofiel.

2.8. Ouders en verzorgers

Het opleidingsniveau van de ouders is heel divers, van hoog opgeleid tot alleen basisonderwijs. Dat verklaart de schoolweging van 36,6. Een deel van het milieu waar onze leerlingen uit voortkomen is taalarm wat betreft de Nederlandse taal. Dit heeft voor een deel te maken met de allochtone afkomst van een deel van onze ouders. Maar ook voor een deel van de autochtone ouders is het echter lastig

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 8

om voor een taalrijke omgeving voor hun kinderen te zorgen. Hierdoor komen de leerlingen met een grote verscheidenheid aan taalkennis de school binnen.

2.9. Personeel

Op onze school hebben wij een team dat staat voor degelijk onderwijs aan de kinderen. De leerkrachten streven naar goede prestaties bij hun leerlingen, waarbij een goede sfeer in de klas het uitgangspunt is. Het team bestaat uit een directeur, een intern begeleider, leerkrachten, een conciërge en een administratief medewerkster. Het bevorderen van een open en coöperatieve sfeer heeft ertoe geleid dat er een hele prettige werkomgeving is voor het personeel. Er vindt nascholing plaats op zowel team- als individueel niveau. Daarnaast zijn er trajecten met persoonlijk ontwikkelingsplannen voor het personeel ingevoerd en zijn gesprekkencycli ingevoerd. Dit alles zorgt ervoor dat het personeel zich professioneel blijft ontwikkelen.

2.10. Medezeggenschap

Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. In de MR zitten leden van het team en een aantal ouders. Regelmatig treedt een van de leden af en wordt er een nieuw lid gekozen door de ouders of door het team. Gekozen leden hebben drie jaar zitting in de MR. Zij kunnen zich daarna herkiesbaar stellen. De raad heeft inspraak bij belangrijke beslissingen op school. Op deze manier hebben de ouders inspraak in het beleid van de school. In sommige gevallen heeft de raad instemmingsrecht, in andere gevallen adviesrecht. De namen van de M.R.-leden staan vermeld in het informatieboekje.

De ouders zijn lid van de Stichting ouders van OBS De Tweesprong. Het bestuur daarvan is de Ouderraad. De Ouderraad vraagt aan de ouders een vrijwillige ouderbijdrage welke zij zelf beheert.

Van dit geld organiseert de Ouderraad activiteiten voor de kinderen die anders niet betaald kunnen worden. De schoolverzekering voor de kinderen wordt ook van de vrijwillige ouderbijdrage betaald.

De Ouderraad overlegt met leden van het team bij het organiseren van feesten en activiteiten. Door hun inzet dragen ze bij aan de fijne sfeer op school.

De O.R. heeft een signaalfunctie naar het team, de directeur en de M.R.

Sinds januari 2014 beschikt de school over een Leerlingenraad. De raad bestaat uit vertegenwoordigers uit de groepen 5 t/m 8, begeleidt door 2 leerkrachten. Zij denken mee en komen met voorstellen m.b.t.

diverse schoolse (beleids-)zaken. Zij vergaderen ca 6 keer per schooljaar. Ieder jaar zijn er nieuwe verkiezingen hiervoor.

2.11. Huisvesting en situering van de school in de omgeving

De school bevindt zich in de Kapelstraat, op de grens van de wijken Heusdenhout en Brabantpark. De leerlingen komen vanuit beide wijken. De school is goed te bereiken zo wel te voet als met de fiets of auto.

OBS De Tweesprong heeft in 2018-2019 een grote renovatie en uitbreiding gekregen. Het gebouw beschikt nu over 12 lokalen, 1 peuterspeelzaal, een speelzaal, bibliotheek en een grote aula en personeelskamer. Het open en lichte gebouw is een fijne werkplek voor kinderen en leerkrachten.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 9

2.12. Kenmerken van de school

2.12.1.

Leerlingen

Verdeling Leerlinggewicht: Realisatie Peildatum: 1 oktober

2016/2017 2017/2018 2018/2019 2019/2020

Aantal % Aantal % Aantal % Aantal %

Totaal aantal leerlingen 259 100% 253 100% 235 100% 219 100%

Gewicht 0,3 20 7.7% 23 9.1% 26 11.1% - -

Gewicht 1,2 40 15.4% 39 15.4% 35 14.9% - -

Geen / Onbekend 199 76.9% 191 75.5% 174 74.0% - -

NOAT 142 55.0% 145 57.3% 140 59.6% 133 60.7%

Schoolweging 35.7 35.7 36.6

Aantallen per leeftijd: Realisatie Peildatum: 1 oktober

2016/2017 2017/2018 2018/2019 2019/2020

4 t/m 7 jaar 125 121 115 103

8 jaar en ouder 134 132 120 116

2.12.2. Eindopbrengsten

2016/2017 2017/2018 2018/2019 2019/2020

Percentage gewogen leerlingen 23,1% 24,5% 26,0% SG 36,6

Aantal leerlingen in leerjaar 8 32 35 30 33

CITO-Eindtoets: Aantal deelnemers 32 35 30 33

Totaalscore 538.0 536.9 534.2 geen afname ivm

Corona-periode

2.12.3. Personeel

Geslacht Aantal

Man 6

Vrouw 17

Leeftijdscategorie Aantal

20 – 30 jaar 1

31 – 40 jaar 5

41 – 50 jaar 6

51 – 60 jaar 7

> 60 jaar 4

WTF Aantal

< 0,3 0

0,3 – 0,6 7

> 0,6 16

Personeelstype Aantal

Niet onderwijsgevend 3

Onderwijsgevend 20

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 10

In document Schoolplan (pagina 5-10)