• No results found

Onderwijs en kwaliteit

In document Schoolplan (pagina 10-16)

3.1. Wat willen wij bereiken: onze visie

OBS De Tweesprong spant zich in om het totale leren van kinderen te bevorderen. Dat was en is de kern van goed onderwijs. Onderwijs bieden dat zichtbaar bijdraagt aan dit totaalleren vormt de rode draad in alles wat we doen.

We realiseren ons daarbij steeds dat we kinderen voorbereiden voor de maatschappij van de toekomst. Wat hebben kinderen nodig om met vertrouwen in die maatschappij van nu én morgen te functioneren?

Kennis is op dit moment al de motor van onze economie. Kenmerkend voor onze kennissamenleving is dat kennis meer dan ooit op elk moment beschikbaar is (“informatie-explosie”) en deze kennis in snel tempo veroudert. In de maatschappij van morgen gaat het meer dan ooit ook om communicatie, creativiteit en innoverend vermogen.

Waar onderwijs tot op heden vooral kennisoverdracht was, vraagt onderwijs voor morgen veel meer focus op het zelfstandig verwerven, verwerken en presenteren van informatie. De rol van ICT valt daarin niet meer weg te denken. Het gaat daarin niet enkel om “digitale vaardigheden”. ICT moet bijdragen aan betekenisvol onderwijs. Aan het vergroten van de wereld van het kind. Aan onderwijs dat kinderen uitdaagt. Aan mediawijsheid ook.

Een school moet kinderen een stevige basis bieden op het gebied van lezen, taal en rekenen. Minstens even belangrijk is het om in te zetten op de “brede competentieontwikkeling”. Concreet betekent dit dat wij op de school inzetten op leerlingen die:

Zich in een veilige, sfeervolle omgeving kunnen ontwikkelen;

Zich op eigen wijze, met hun eigen capaciteiten kunnen ontwikkelen tot zelfstandige personen;

Met gepaste openheid op hedendaagse wijze kunnen communiceren;

Zich gemotiveerd voelen om hun talenten en passie te benutten;

Op onderzoekende wijze informatie verwerven en verwerken;

Respect en begrip opbrengen voor de diverse culturele achtergronden in de school;

Normen, waarden en bijbehorende vaardigheden kunnen bespreken en oefenen;

Kritisch kunnen reflecteren op hun eigen gedrag.

3.2. Wat betekent deze visie in de praktijk?

Het waarmaken van deze ambitie stelt nadrukkelijk eisen aan:

De bekwaamheid van de leerkrachten

De leerkracht is met stip de meest cruciale factor van betekenis. Leerkrachten die een krachtig effect hebben op het leren van leerlingen weten vanuit hun grondige kennis van leerinhouden een leerklimaat te creëren waarin kinderen graag leren.

De organisatiecultuur

Als de bevlogenheid en het vakmanschap van de leerkracht het verschil maakt, dan dient een cultuur dit op alle manieren te stimuleren en te ondersteunen door ruimte te bieden aan initiatieven van leerkrachten, door leren van elkaar mogelijk te maken, door ook bij teamleden uit te gaan van verschillen, deze te herkennen, erkennen en te benutten.

De bekwaamheid van leidinggevenden

Leidinggevenden die een effect hebben op het leren van leraren weten een inspirerende leeromgeving te ontwerpen waarin leerkrachten uitgedaagd worden het beste uit zichzelf te halen.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 11

Zij bereiken dat teamleden zich eigenaar weten van de schoolontwikkeling. Zij maken hun leiderschap dienstbaar aan het doel om teamleden leiding te leren geven aan zichzelf.

De leer- en hulpmiddelen

Leerkrachten hebben de beschikking over moderne leer- en hulpmiddelen. Deze middelen stellen hen in staat om flexibel in te spelen op de diversiteit aan onderwijsbehoeften van leerlingen. Zij maken het mogelijk om een rijke, krachtige leeromgeving te ontwerpen die elke leerling aanspreekt op zijn mogelijkheden en talentontwikkeling mogelijk maakt.

ICT moet leerlingen in staat stellen zelf verder te gaan waar de lessen op school ophouden. Alleen dan voegt het iets toe aan de kwaliteit van het onderwijs.

De wijze waarop kwaliteitszorg vorm krijgt

Als een krachtig effect op het leren van leerlingen en leraren uitgangspunt is, dan staat in kwaliteitszorg het zichtbaar maken van dit leren centraal. Dat gaat samen met het stellen van ambitieuze, inspirerende doelen. Dit zichtbaar maken van leren gebeurt op het niveau van de leerling, de leerkracht, de leidinggevenden en de school. Reflectie op deze groei vindt regelmatig plaats op basis van evalueerbare data. Het werken met onderzoeksinstrumenten is binnen deze cultuur een vanzelfsprekende zaak. Even vanzelfsprekend is dat we ons op transparante wijze verantwoorden over de mate waarin we erin slagen om onze ambities te realiseren.

De wijze van samenwerken

Een krachtig effect hebben op het leren van leerlingen vraagt optimale samenwerking met de omgeving en met elkaar.

Ouders zien we daarbij als partners. We treden ouders tegemoet als mededeskundigen in de begeleiding van hun kind. We stellen ouders in staat om mee te denken, mee te doen, mee te leven en mee te beslissen. Dat geldt ook voor de besluitvorming rond schoolbeleid. We communiceren zorgvuldig over de ontwikkeling van kinderen en van de school, zodat ouders ook goed geïnformeerd mee kunnen denken en beslissen.

In de begeleiding van leerlingen werken we nauw samen met instanties om de kwaliteit van deze begeleiding te optimaliseren. We grijpen deze contacten aan om onze expertise in het begeleiden van leerlingen met speciale onderwijsbehoeften uit te breiden. We zorgen ervoor dat alle partijen die betrokken zijn bij de begeleiding van deze leerlingen optimaal samenwerken.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 12

3.3. Visie op integrale kwaliteitszorg

Om schoolontwikkeling te realiseren werken we met een systeem voor kwaliteitszorg. Kwaliteitszorg is een leerproces, waarbij de school zelf, volgens een beargumenteerde planning, systematisch, de kwaliteit van het onderwijs bespreekt, beschrijft, realiseert, beoordeelt en/of laat beoordelen en evalueert. Bij kwaliteit gaat het dan om zowel de eisen die de overheid hieraan stelt, de zogenoemde basiskwaliteit, als om de ambities die de school zelf heeft geformuleerd.

Een goed kwaliteitszorgsysteem helpt bij het voortdurend beantwoorden van belangrijke kwaliteitszorgvragen rondom de volgende vier aspecten: de processen binnen de school, het handelen van de medewerkers, de opbrengsten van de leerlingen en de ontwikkelcapaciteit van de organisatie.

De uitwerking van deze aspecten is cq wordt opgenomen in het kwaliteitszorgsysteem Succes!spiegel.

3.4. Kwaliteitszorgsysteem.

Schoolontwikkeling

Voor het systeem van kwaliteitszorg maken we gebruik van Succes!spiegel. Met behulp van dit instrument kunnen vragenlijsten in het kader van de zelfevaluatie uitgezet worden bij de medewerkers. Dezelfde vragenlijsten kunnen binnen een interne of externe audit gebruikt en ingevuld worden. Met behulp van Succes!spiegel wordt ook vormgegeven aan het peilen van de tevredenheid van personeel, ouders en leerlingen. De combinatie van vragenlijsten geeft inzicht in de kwaliteit die wordt nagestreefd. De vragenlijsten worden afgenomen aan de hand van een beargumenteerde planning die beschreven is in het meerjarenbeleid. Ook het oordeel van de inspectie wordt opgenomen in het systeem. De resultaten van de verschillende vragenlijsten worden samenhangend getoond in het dashboard van Succes!spiegel.

Opbrengsten en kengetallen onderwijs

Naast de resultaten uit de vragenlijsten worden ook de resultaten van tussentijdse- en eindopbrengsten, de gegevens over sociale vaardigheden en de kengetallen onderwijs vanuit Parnassys en ZIEN! bekeken. Voor verschillende resultaten wordt de vergelijking gemaakt met de inspectienormen en, indien reeds opgenomen, de schoolspecifieke streefdoelen.

Op Scholen op de kaart zijn de opbrengsten kengetallen te zien van de school.

3.5. Overlegstructuur

Overleggen hebben een belangrijke plaats binnen schoolontwikkeling. Hier wordt de dialoog gevoerd over wat goed onderwijs is. Het proces van kwaliteitsborging en verbetering start als het ware binnen deze overleggen. Daar vindt analyse en interpretatie van gegevens plaats, waarna de vastgestelde veranderonderwerpen en vereiste vakbekwaamheden worden vastgesteld. Het proces wordt ook binnen deze overleggen afgerond in de vorm van evaluatie.

Teamoverleg

Het teamoverleg vervult een belangrijke rol binnen de kwaliteitszorg. Binnen dit overleg worden veel fasen uit het proces van kwaliteitszorg uitgevoerd. In het teamoverleg worden de veranderonderwerpen besproken waaraan gewerkt gaat worden. Bijbehorende doelen en uit te voeren activiteiten worden vastgesteld. Tegelijkertijd wordt besproken welke vakbekwaamheden hiervoor vereist zijn en wat dat betekent voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Om de voortgang van de ontwikkeling te volgen, wordt er tijdens het teamoverleg regelmatig gerapporteerd over de voortgang en over het effect van de verbeteractiviteiten.

Overlegvormen die we hanteren zijn teamvergaderingen, studiedagen, groeps- en leerlingbesprekingen, zorgteamoverleg, bouwoverleg en informele contactmomenten.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 13

Gesprekkencyclus

De persoonlijke vakbekwaamheden worden binnen de gesprekkencyclus besproken. Na bespreking en vaststelling van de te ontwikkelen vakbekwaamheden stelt iedere medewerker zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Dit persoonlijk ontwikkelingsplan wordt besproken met de leidinggevende en, al dan niet aangepast en vervolgens vastgesteld.

Om de voortgang van de ontwikkeling te volgen worden regelmatig gesprekken gevoerd, waarin de uitvoering van het persoonlijk ontwikkelingsplan ter sprake komt. Er wordt geëvalueerd welke vakbekwaamheden eigen gemaakt zijn en er wordt afgesproken welke vakbekwaamheden nog eigen gemaakt moeten worden in het persoonlijk handelen.

De gesprekkencyclus bestaat uit twee 'typen' gesprekken, te weten het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek. Deze gesprekken komen aan de orde binnen een cyclus van twee jaar.

3.6. Onderwijs

Inrichting van het onderwijs

De organisatie van het onderwijs is zo ingericht dat er gewerkt wordt overeenkomstig artikel 8 lid 1-11 uit de WPO. Bij de inrichting van het onderwijs worden eigen accenten gelegd, die bepaald worden door de identiteit van de schoolorganisatie. Hoe dit concreet gestalte krijgt in de praktijk, is uitgewerkt in verschillende documenten zoals beschreven in hoofdstuk 1.3.

Kerndoelen dekkend

Het leerstofaanbod omvat alle wettelijk voorgeschreven leer- en vormingsgebieden. Binnen dit aanbod worden eigen accenten gelegd, die bepaald worden door de identiteit van de schoolorganisatie. Dat kan bij de leergebieden betekenen dat het aanbod meer omvat dan de kerndoelen voorschrijven. Bij de vormingsgebieden zal dat vooral tot uitdrukking komen in de invulling, waarbij het onderwijskundig en pedagogisch kader van de school leidend is.

Schoolondersteuningsprofiel

In het schoolondersteuningsprofiel legt het schoolbestuur ten minste eenmaal per 4 jaar vast welke ondersteuning de school kan bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Ook staat hierin welke ambities de school heeft voor de toekomst. De schoolleiding stelt in samenspraak met het team het schoolondersteuningsprofiel op. Het schoolondersteuningsprofiel wordt door het bevoegd gezag vastgesteld. Op basis van het profiel inventariseert de school welke expertise ze nog moet ontwikkelen en wat dat betekent voor de (scholing en toerusting van) leraren. De school publiceert het profiel via publieke kanalen zoals bijvoorbeeld schoolgids en website, zodat iedereen (ouders, leerlingen en andere partijen) kan zien welke ondersteuning de school biedt.

3.7. Gebruikte methodes

Taal Snappet: Taal Actief

Technisch lezen Veilig leren lezen

Begrijpend lezen Goed Gelezen / Snappet: Nieuwsbegrip

Reken en wiskunde Snappet: Wereld in getallen

Schrijven Pennenstreken

Wereldoriëntatie Blink

Verkeer VVN (diverse verkeerskranten)

Sociaal emotionele ontwikkeling Soemokaarten

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 14

3.8. Bestuursbeleid

In het Strategisch beleidsplan 2020-2024 van Stichting Markant Onderwijs zijn afspraken en plannen opgenomen mbt Onderwijs en kwaliteit. Dat beleid is ook van toepassing op het beleid van OBS De Tweesprong.

3.9. Jaarplanning:

2020-2021 Continueren:

De herijkte kernwaarden integreren op sociaal-emotionele gebied binnen school;

Evalueren en waar nodig bijstellen van de nieuw gebruikte methodes voor wereldoriëntatie en Engels;

Evalueren inzet observatieprogramma Mijn Kleutergroep;

Inzet van Snappet, stroomlijnen tussen de groepen;

Programma IKC-netwerk “Ontdek je talent” continueren;

De Succes!Spiegel als monitoring van onderwijskwaliteit;

Doorontwikkeling van de audits door een onderzoeksvraag vanuit het bestuur toe te voegen aan de audit;

Leren van en met elkaar, zowel als directieteam, IB-team als op de scholen en schooloverstijgend tijdens Markantdagen en scholingen van de Markant Academie.

Ontwikkelen en implementeren:

Implementeren methode Veilig Leren Lezen, Kim versie;

Implementeren methode Pennenstreken;

Een bredere plaats voor onderzoekend en ontwerpend leren binnen de scholen, bijvoorbeeld door samen te gaan werken met het bedrijfsleven. Maar ook door deze competenties vakoverstijgend in te zetten;

Actiepunten uit de notitie ‘ digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

2021-2022 Continueren:

Evalueren en waar nodig bijstellen gebruik VLL en Pennestreken;

Onderzoekend en ontwerpend leren;

Actiepunten uit de notitie ‘digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

Ontwikkelen en implementeren:

De culturele vakgebieden schoolbreed ontwikkelen;

Uitbreiden van de gym-uren naar nieuwe wettelijke norm;

Leerlingen zijn eigenaar van hun eigen onderwijsleerproces, door hen keuze te geven in wat ze willen leren en hoe ze dat willen leren, de leerkracht is meer begeleidend dan sturend;

Alle scholen tonen eigenheid door een duidelijk schoolprofiel, hiermee zetten we onderwijsvernieuwingen in met durf en lef;

Actiepunten uit de notitie ‘digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

2022-2023 Continueren:

Schoolspecifieke opzet van culturele vorming;

Leerlingen zijn eigenaar van hun eigen onderwijsleerproces, door hen keuze te geven in wat ze willen leren en hoe ze dat willen leren. De leerkracht is meer begeleidend, dan sturend;

Duidelijk schoolprofiel: onderwijsvernieuwingen met durf en lef.

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 15

Actiepunten uit de notitie ‘ digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

Ontwikkelen en implementeren:

Alle scholen ontwikkelen zich tot Kindcentrum;

Actiepunten uit de notitie ‘digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

2023-2024 Continueren:

Alle scholen hebben zich ontwikkelt tot Kindcentrum;

Actiepunten uit de notitie ‘ digitale bekwaamheden leerkrachten’ worden uitgevoerd.

Ontwikkelen en implementeren:

Scholen ontwikkelen zich tot goede c.q. excellente scholen.

Gerelateerde documenten - Schoolgids

- Schoolondersteuningsprofiel

- Vragenlijsten en tevredenheidspeilingen (van Succes!Spiegel)

Schoolplan 2020-2024 - OBS De Tweesprong - 16

In document Schoolplan (pagina 10-16)