• No results found

Ontwerpakte oprichting Broeifonds - goedkeuring

In document Zitting van 28 september 2021 (pagina 75-78)

Hoofdstuk 6: Slotbepalingen Artikel 6.1

8. Ontwerpakte oprichting Broeifonds - goedkeuring

Op grond van volgende overwegingen :

Er wordt een private stichting opgericht onder de naam “Het Broeifonds”.

De Stichting heeft als doel om, met uitsluiting van ieder winstoogmerk, belangeloos bij te dragen tot de verwezenlijking van projecten ten voordele van individuen behorende tot de ‘categorie’ NEET (not in education, not in employment, not in training) en deze te detecteren en te activeren om deel te nemen aan een begeleidingstraject, waardoor ze hun ambitie/droom kunnen realiseren.

Zij doet dit door de bestaande lokale actoren (OCMW, hulpverlenende instanties, coaches, opleidingsinstellingen, tewerkstellingsplaatsen, VDAB, …) te verbinden en per individu het meet optimale traject aan te bieden.

De regio is bepaald op Wervik, Menen, Wevelgem, maar uitzonderlijk kan hiervan afgeweken worden.

De Stichting werkt nauw samen met twee projectmanagers die als voornaamste rol hebben : bewaken van de doelstelling van de Stichting, de kwaliteit van de werking monitoren en bijsturen wanneer nodig, rapporteren en budgetbeheer.

Daarnaast kan de Stichting alle activiteiten ontplooien die bijdragen tot de verwezenlijking van haar doelstelling, waarvan alle verworven middelen volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de belangeloze doelstelling, zij kan onder andere de volgende activiteiten uitoefenen :

 Gelden inzamelen, giften of iedere andere financiële steun ontvangen, een vermogen vormen en beheren of laten beheren.

 Studies, analyses en opzoekingen ondernemen of laten ondernemen.

 Gefaseerde uitkeringen doen aan instellingen die op basis van bepaalde welomlijnde criteria zijn geselecteerd, toezicht houden op die instellingen (zowel op de realisatie van de beloofde projecten als op de aanwending van de gedoneerde gelden).

 Bijeenkomsten, informatie- of vormingssessies organiseren of laten organiseren en een periodiek informatieblad samenstellen.

 Deelnemen aan iedere openbare of privé-activiteit die rechtstreeks of onrechtstreeks tot haar doel kan bijdragen.

 Zij kan iedere handeling stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met haar doel.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de ontwerpakte inzake de oprichting van de private stichting “Het Broeifonds”, met zetel Sint-Maartensplein 16 te 8940 Wervik, goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur namens de stad Wervik te machtigen om deze af te sluiten en te ondertekenen met de andere partij, zijnde de besloten vennootschap naar Nederlands recht ‘JT International Company Netherlands B.V.’.

BESLUIT, met xx ja-stemmen, xx neen-stemmen en xx onthoudingen : Artikel 1 :

Goedkeuring te verlenen aan de ontwerpakte inzake de oprichting van de private stichting “Het Broeifonds”, met zetel Sint-Maartensplein 16 te 8940 Wervik.

Artikel 2 :

De burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om deze overeenkomst af te sluiten en te ondertekenen met de andere partij, zijnde de besloten vennootschap naar Nederlands recht ‘JT International Company Netherlands B.V.’

9. Handelshuurovereenkomst voor de uitbating van de museumherberg “In den Grooten Moriaen”. Goedkeuring procedure, leidraad voor de selectie- en toewijzingsvoorwaarden en de contractvoorwaarden.

Onderwerp:

De bestaande concessieovereenkomst voor de uitbating van de museumherberg “In den Grooten Moriaen” loopt ten einde op 31 december 2021. Een verlenging werd niet opgenomen in het huidig contract en is om deze reden niet mogelijk. Om de continuïteit van de uitbating te waarborgen, is het van belang om een nieuwe opdracht in de markt te lanceren.

Voorstel van beslissing door de dienst:

Er wordt voorgesteld om te werken met het principe van de handelshuurovereenkomst. De uitbating van horecazaak past binnen de principes van de handelshuurwet. In tegenstelling tot de nieuwe

concessiewet, biedt de handelshuurwetgeving langere verlengingsmogelijkheden. Het toepassen van verlengingen in een dergelijk contract is een middel om de voortzetting in de uitbating te waarborgen.

Motivatie van de dienst:

De handelshuurwet is van dwingend recht en de regels moeten strikt nageleefd worden. De dwingende bepalingen van de handelshuur hebben betrekking op de duur, de mogelijkheden tot opzeg, de werken die je kan uitvoeren in het pand, de mogelijkheid tot overdracht van huur of onderhuur, de regels bij verkoop van het pand en de huurhernieuwing. Hierover kan men niet vrij onderhandelen en is men gebonden door de wettelijke bepalingen.

Maar dit wil echter niet zeggen dat er geen contractsvrijheid meer is. Het stadsbestuur kan nog steeds een groot aantal elementen zelf bepalen in de contractsvoorwaarden zoals:

 de huurprijs en de indexering;

 de openingsuren en toegang;

 taken en verantwoordelijkheden van de huurder;

 vereiste attitudes van de huurder en zijn aangestelden;

 de huurwaarborg;

 de belastingen, nutsvoorzieningen, lasten onroerende voorheffing;

 het onderhoud & herstellingen;

 aansprakelijkheid en verzekeringen.

In de omzendbrief KB/ABB 2019 verduidelijkt de wetgever wat er verwacht wordt van lokale besturen m.b.t. transactie van onroerende goederen. Artikel 3.1 bepaalt dat het bestuur een recent schattingsverslag (max. 2 jaar oud) nodig heeft voor de objectieve waardebepaling van de onroerende transacties. Op 11 juni 2021 heeft de landmeter-expert Feys BVBA een schattingsverslag bezorgd voor dit gebouw. De landmeter schatte de huurprijs op 980 euro. Momenteel bedraagt de concessieprijs 987 euro per maand. Rekening houdend met indexatie van deze prijs op het einde van het jaar, stelt men voor om de maandelijkse basishuurprijs van dit huurcontract af te ronden naar het hogere honderdtal. De maandelijkse basishuurprijs bedraagt dan 1 000 euro per maand.

Dezelfde omzendbrief bepaalt in artikel 3.2 dat lokale besturen voor onroerende transacties de markt moeten raadplegen. Elk mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. De procedure moet verlopen met voldoende openbaarheid en transparantie. Om dit te garanderen werd een leidraad opgesteld die de selectie- en toewijzingsvoorwaarden voor geïnteresseerde kandidaten vaststelt.

De openbare verhuring voor de uitbating van de museumherberg “In den Grooten Moriaen” gebeurt na oproep tot mededinging met een publicatie via:

 de website van stad Wervik

 krant: De Zondag West-Vlaanderen

Als uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen wordt 27 oktober 2021 voorgesteld.

Financiële impact:

Deze notule heeft betrekking op de uitvoering van GBB uit het meerjarenplan 2020-2025

De uitgave voor de publicatie zal worden aangerekend in het exploitatiebudget op de volgende jaarbudgetrekening:

- 6143 0070 / 0110-00 (Communicatie)

Toepasselijke wetgeving:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 11°, waarbij wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is over de daden van beschikking, meer bepaald het vaststellen van de contractvoorwaarden bij verhuring van meer dan negen jaar;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Burgerlijk Wetboek, Boek III, Titel VIII, Hoofdstuk II, Afdeling 2 bis zijnde de wet van 30 april 1951 betreffende de handelshuur en wijzigingen;

De omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten;

Verwijzend naar eerdere beslissingen:

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 26 juli 2021 principieel de procedure, leidraad voor de selectie- en toewijzingsvoorwaarden en de contractvoorwaarden goed.

BESLUIT, met xx ja-stemmen, xx neen-stemmen en xx onthoudiingen : Artikel 1:

De leidraad voor de selectie- en toewijzingsvoorwaarden met ref. 2022_1 inclusief de contractvoorwaarden voor de “Handelshuurovereenkomst voor de uitbating van de museumherberg

“In den Grooten Moriaen” worden goedgekeurd. Dit document is als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Artikel 2:

De openbare verhuring voor de uitbating van de museumherberg “In den Grooten Moriaen” gebeurt na oproep tot mededinging met een publicatie via:

 de website van stad Wervik

 krant: De Zondag West-Vlaanderen

De uitgave voor de publicatie is voorzien in het exploitatiebudget, op jaarbudgetrekening 6143 0070 / 0110 met actie GBB.

Artikel 3:

De kandidaturen moeten het bestuur ten laatste te bereiken 27 oktober 2021.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen krijgt de delegatie om het volledige dossier waaronder de procedure, de selectie en de sluiting van de handelshuurovereenkomst af te werken.

10. Aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de aankoopcentrale Creat

In document Zitting van 28 september 2021 (pagina 75-78)