• No results found

I

n het ontwerp blijft de Plataan als

beeldbepalende boom staan. Verder worden al de vijf bomen op het plein verplaatst. Dit zorgt voor een opener plein. De bomen zullen herplant worden naast de muren van de kerk. Dit zorgt tevens voor rugdekking voor de banken. De drie aanwezige beelden worden verplaatst naar de rechterkant van het plein. Daardoor komt er meer ruimte voor een opstelling te plaatsen. Tevens zorgt de verplaatsing van de beelden ervoor dat de wind van het Oosten tegen wordt gehouden richting de banken. De bomen staan nu niet meer willekeurig op het plein. Er kan nu over het hele plein gekeken worden.

Aan de andere kant van de Torenstaat wordt een terras gerealiseerd zodat het plein levendiger wordt.

De fietsstraatsluit nu aan op het fietspad. Zo wordt het plein toegangekijker voor voetgangers en kan de andere kan van de Torenstraat ook betrokken worden bij het plein. Door de bestrating aan te passen kan het één geheel worden.

Er worden drie banken in een rij geplaast. Dit zorgt ervoor dat er veel mensen naast elkaar kunnen zitten. De rechter bank wordt in een hoekvorm uitgevoerd. De wind van vanuit het Westen wordt hierdoor tegengehouden. Een hoek van 45 graden zorgt ervoor dat mensen bij elkaar kunnen zitten. Er hoeft alleen geen direct oogcontact gemaakt te worden. De privacy van de bezoeker wordt hier- door gewaarborgd.

Een bank wordt tegenover de opstelling geplaatst met voldoende tussen ruimte. Uit ons onderzoek is gebleken dat mensen dit als prettig ervaren.

Verder zorgt dit dat er samenhang komt tussen het plein en de overige ruimte.

In de avond moet er verlichting komen vanuit de lantaarnpalen. De banken worden in de avond verlicht om het uitzicht naar een nieuwe demen- tie te tillen. Dit idee is geinspireerd door het Glow evenement in Eindhoven. Het zal daardoor ook in de avond een uitnodigende plek worden om te verbijven

De prullenbakken zullen in een straal van vijf meter van de banken worden geplaatst in de looplijnen. In de richting van de aanloopstraten.

Vormgeving bank

D

e vormgeving van de bank is geinspireerd door de kerkbank. Dit sluit aan bij het karakter van het plein. Het thema van de kerk staat centraal. Ik heb geprobeerd om geen standaard kerkbank te ontwerpen. Het moet een moderne bank zijn met een knipoog naar de kerkbank. Op de banken komen verschillende afbeeldingen over de historie van de kerk. Zo kunnen de bezoekers kennis op doen over de kerk en de omgeving. En even ontspannen of samen eten. De bank wordt het interresante uitzicht van het plein.

In de avond worden de afbeeldingen verlicht. Dit zorgt voor een extra dementie van uitzicht. Het wordt nu een levendige plek om ook in de avond te verblijven. Het wordt de nieuwe publiekstrekker van Oss!!

Websites

www.toerismeoss.nl/cms/files/stadswandelin- gA4.pdf resetarchitecture.com/index.php/nl/projecten?- view=project&id=15#.VckKPfntmko www.google.nl/maps?source=tldsi&hl=en www.viamichelin.nl/web/Kaarten-Plattegronden www.Oss.nl www.doelbeelden.nl

Digitale bestanden

2014 04.Passantentelling Oss Centrum door Locatus

6 Juni 2014

2014 09 22.Presentatie onderzoek middelgrote centra 2014 Oss

DTNP

22 september 2014

Aanpakvoorstel Update Visie Dynamisch Stadscentrum

Gemeente Oss 13 januari 2014

Nieuwe banken Winkelcentrum Oss Ivana Zambeli

20 juni 2011 Oss Versmarkt

Bekkering Adams Architecten bv. 20 januari 2015

Concepten Straatmeubilair Oss Patrick Timmer

22 december 2011

Beleving van ruimtelijke kwaliteit RIOnuevo

januari 2009 Raadhuislaan Oss Rick van der Burgt 24 juni 2014

Boeken

Wij zijn onze omgeving Sam Sommers

2012 Maven Publisching B.V. Amsterdam Psychologie en sociologie

Ella Wijsman

2008 Noordhoff uitgevers bv Groningen/ Houten Ontwikkelingspsychologie

Robert S. Feldman

2012 Pearson Education Benelux

Ontwikkelingspsychologie 2, levensloop vanaf de jongvolwassenheid

Robert S. Feldman

2012 Pearson Education Benelux

Richtlijn integrale toegankelijkheid openbare ruimte,

Rik de Groot

1 oktober 2002 CROW Het staat op straat J.R.M. Magdelijns

januari 1990 `s Gravenhagen Zelfscan, ontwerp en beheer CROW

10 november 2006 CROW

Het ontwerp van de openbare ruimte Han Meyer

Augustus 2009 Boom Nelissen

Bronnen

Ontwerpen voor de gebruiker: het nut van omgevingspsychologische

R. Hamel

2009 Psychology Research Institute De beleving van ruimte in de omgeving Ronald Hamel

2008

Bell, P. A., Greene, T. C., Fisher, J. D., & Baum, A.

(2006). Environmental

psychology (5th ed.). New York: Taylor & Francis.

Je gedragen naar architectuur

Chris van Heeswijk & Willem Jan van Ginkel 2011

Human behaviour in public spaces Venetin Aghostin- Sangar

www.anthonyjohncoletti.photoshelter.com www.jvossebeld5.wordpress.com www.rondjegoirle.nl www4wvg.vlaanderen.be www.compuposture.tudelft.nl www.mkbservicedesk.nl www.hospitalhealth.com.au www.waltjendesign.nl/straatmeubilair www.plotterpatronen.nl www.edinphoto.org.uk www.projectdokter.nl www.fonteinopmaat.nl

Bronnen

www.pinterest.com www.straatmeubilair.nl www.doelbeelden.nl www.bouwproducten.nl www.doelbeelden.nl www.vasilis.nl

www.amsterdam.nl www.stadsarchiefoss.n www.stadsarchiefoss.n www.stadsarchiefoss.n www.jeroendeboer.net www.falco.nl www.koopjeskrant.be www.venduehuis.com ww.falco.nl www.churchatwork.nl www.pinterest.com

Colofon

Titel: Wat is de invloed van straatmeubilair op de openbare ruimte? Datum: augustus 2015

Auteurs & redactie: Patty de Greef & Rick van der Burgt In opdracht van: Avans hogeschool Tilburg & Gemeente Oss Met dank aan:

Martin Hagreis Steven Hommersom Katrien Markus

GERELATEERDE DOCUMENTEN