• No results found

Onderzoek optimale benutting bestaand havengebied

In document Structuurvisie NH 2040 (pagina 110-113)

7.4. Projectomschrijving nieuwe projecten

7.4.11. Onderzoek optimale benutting bestaand havengebied

De ambitie van de regio ligt in het duurzaam ontwikkelen en innoveren van de sterke punten te weten de mix van overslag, verwerking en logistiek- én het aantrekken van nieuwe ladingstromen en logistieke activiteiten. Tegen deze achtergrond streven we naar kwalitatief hoogstaande duurzame bedrijventerreinen, verbetering van de bereikbaarheid over zee, over de weg en per spoor en naar benutting van de mogelijkheden om het vervoer via binnenvaart in te zetten. Om de bereikbaarheid van het gebied te garanderen is een nieuwe grote

zeesluis (Tweede Zeesluis) noodzakelijk.

Korte projectomschrijving

Met inachtneming van de noodzaak tot verdichting, innovatie en herstructurering het parallel uitvoeren van onderzoek naar de ruimtebehoefte na 2020 en onderzoek naar de meest gewenste locatie(s) om daaraan tegemoet te komen, samen met alle partners uit het Noordzeekanaalgebied:

- Ondanks dat de regio een flinke intensiveringslag heeft gemaakt moeten sommige terreinen nog gerevitaliseerd en geherstructureerd worden.

- De Provincie zet in op de optimale benutting van het huidige haventerrein door

verdichting, innovatie en herstructurering, bij voorkeur in samenhang met de realisatie van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Samenwerking met de haven van Rotterdam wordt

gestimuleerd.Ten behoeve van de optimale benutting van het haventerrein kiest de

Provincie het bestaande havengebied voor 2020 niet uit te breiden. Voor de periode na 2020 zal opnieuw een afweging gemaakt worden of uitbreiding van het bestaande havengebied gewenst is en de wijze waarop.

De Provincie zal hiervoor samen met de partners uit het Noordzeekanaalgebied een onderzoek doen naar de mogelijkheden voor verdichting, innovatie en herstructurering binnen het bestaand havengebied (in het gehele Noordzeekanaalgebied) alvorens – voor 2015 – een besluit te nemen over eventuele noodzaak van uitbreidingsruimte voor de haven.

Bij dit onderzoek wordt de keuze voor een uitbreidingslocatie (inclusief de mogelijkheid van buitengaatse uitbreiding) betrokken. In de tussentijd mogen in de Wijkermeerpolder en de Houtrakpolder (Rijksbufferzone) geen onomkeerbare ontwikkelingen plaatsvinden die een eventuele uitbreiding van de haven onmogelijk maken.

- Ook zal de Provincie voor de bereikbaarheid van het gebied samen met Verkeer en Waterstaat, de gemeenten Amsterdam en Velsen een start maken met een MER voor de nieuwe sluis.

Voor (een deel van) dit project is een risico-inschatting gemaakt in de passende beoordeling bij het plan-MER structuurvisie Noord-Holland op mogelijke effecten die bij uitwerking of ontwikkeling op kunnen treden. Uit de risico-inschatting is gebleken dat vervolgonderzoek nodig is om een significant (negatief) effect uit te kunnen sluiten is. Bij de uitwerking van dit project dient nader onderzoek plaats te vinden naar het optreden van mogelijke (significante) effecten.

Belangen

Duurzaam ruimtegebruik

- Behoud en ontwikkeling van verkeers- en vervoersnetwerken

- Voldoende en gedifferentieerde ruimte voor economische activiteiten

Rollen

Uitvoerder Aanjager

Instrumenten

Convenant

Om een gezamenlijke koers te varen ten aanzien van de ontwikkeling van het gebied is de Provincie convenantspartner in het Masterplan Noordzeekanaalgebied.

Mede financiering

Daarnaast heeft de Provincie Noord-Holland een bedrag van € 35 miljoen gereserveerd voor de medefinanciering van een nieuwe grote sluis in IJmuiden.

Subsidies

Bestaande subsidieregelingen als HIRB en WED leveren bijdragen aan projecten die geïnitieerd zijn vanuit het Masterplan Noordzeekanaalgebied.

Ontwikkelingsmaatschappij

De Provincie Noord-Holland is aandeelhouder van het Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied en stellen voor investeringen van de RON Investeringskrediet

beschikbaar.

Herstructureringsfonds

Om de herstructurering in het gebied te versnelling zal de Provincie, eventueel met haar convenantpartners binnen het Noordzeekanaalgebied, een herstructureringsfonds oprichten.

Meer informatie

http://www.noordzeekanaalgebied.nl Planning

2009 start Planstudie- MER grote nieuwe zeesluis bij IJmuiden 2010 start procedures nieuw haventerrein

2010 Oprichten herstructureringsfonds

Partners

In 1995 heeft de provincie samen met de gemeenten rond het Noordzeekanaal, de particuliere havenbeheerders en de Kamer van Koophandel en Rijkswaterstaat NH het Masterplan Noordzeekanaalgebied opgesteld. Naast de regionale Partners is vanwege het internationale karakter van het gebied ook het Rijk (V&W en VROM,EZ) een belangrijke partner.

7.4.12. Ruimtelijk uitvoeringsprogramma (“Commissie van der Zwan 2”) Doel

Verbeteren van concurrentiepositie luchthaven Schiphol ten opzichte van de belangrijkste luchthavens in Europa, en een grotere maatschappelijke acceptatie en verbetering van het maatschappelijk draagvlak.

Korte projectomschrijving

Door de regionale partijen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Provincie Noord-Holland, is recent het initiatief genomen om met het Rijk en de luchthaven te komen tot een

gezamenlijke, metropolitane uitvoeringsstrategie voor de verdere verbetering van ontsluiting en bijbehorende infrastructuur, de inpassing van de activiteiten op en rond de luchthaven in zijn omgeving en de duurzame ontwikkeling van de luchthaven. Enerzijds om de komende 20 jaar te kunnen blijven concurreren met de belangrijkste luchthavens in Europa, anderzijds om te komen tot verbetering van het maatschappelijk draagvlak. Dit initiatief is een vervolg op de Commissie van der Zwan in 1986, die Rijk en regio adviseerde om te komen tot een gecoördineerd uitvoeringsprogramma gericht op een betere inpassing en acceptatie van de luchthaven.

Ook nu is er reden om met alle betrokkenen te komen tot een gemeenschappelijke

inspanning, gericht op versterking van het maatschappelijk draagvlak voor en vergroting van de daad- en slagkracht van de luchthaven. De directe omgeving van de luchthaven is een partner die van groot belang is voor de toekomstige ontwikkeling.

Indien het rijk onvoldoende aanleiding ziet om te komen tot een “Commissie van der Zwan 2” zullen provincie, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer en de luchthaven zelf het initiatief in regionaal verband oppakken. De omliggende gemeenten, waterschap enzovoorts zullen hierbij betrokken worden.

Belangen

Duurzaam ruimtegebruik

- behoud en ontwikkeling van verkeers- en vervoersnetwerken

- voldoende en gedifferentieerde ruimte voor economische activiteiten

Rollen - Expert - Aanjager - Procesleider - Regelgever - Uitvoerder Instrumenten Nader te bepalen Planning Nader te bepalen Partners

Amsterdam, Haarlemmermeer, luchthaven Schiphol en de omliggende gemeenten, waterschap enzovoorts.

7.4.13. Projectverkenning ruimtelijke ambitie 0S2028

In document Structuurvisie NH 2040 (pagina 110-113)