• No results found

ONDERWIJS EN BEGELEIDING

In document JOB-monitor 2020 (pagina 38-43)

onderwijs en begeleiding

5.1. ONDERWIJS EN BEGELEIDING

In deze paragraaf kijken we naar het totaaloordeel op onderwijs en begeleiding en de volgende onderliggende vragen:

Wat vind je van de manier waarop school je helpt om goed te presteren?

Wat vind je van hoe jouw docenten lesgeven?

Wat vind je van de begeleiding tijdens je opleiding?

Wat vind je van hoe school luistert naar jouw mening?

Wat vind je van het nut van de lessen voor jouw toekomst?

Na de opleiding moet je kiezen: verder leren of gaan werken. Hoe helpt school je bij deze keuze?

Stand van zaken 2020

Als we kijken naar het totaaloordeel van studenten over het onderwijs en begeleiding (figuur 5.1), dan zien we dat 44 procent van de studenten in 2020 hierover positief is en negentien procent negatief. De rest (37%) is neutraal op het totaaloordeel.

Door de nieuwe vragen die in 2020 zijn gebruikt, kan het totaaloordeel niet eerlijk worden vergeleken met resultaten van voorgaande jaren.

figuur 5.1: Totaaloordeel onderwijs en begeleiding

We gaan nu kijken naar de vragen die zijn gebruikt voor het totaaloordeel over onderwijs en begeleiding.

Figuur 5.2 laat zien wat studenten antwoordden op de vraag wat zij vinden van de manier waarop school helpt om goed te presteren. We zien dat bijna de helft van de studenten hier positief over is (45%) en zeventien procent negatief. We kunnen deze resultaten niet vergelijken met voorgaande jaren omdat deze vraag dit jaar nieuw is.

19 37 44

ONDERWIJS EN BEGELEIDING

39 38

figuur 5.2: Wat vind je van de manier waarop school je helpt om goed te presteren?

Meer dan de helft van de studenten geeft een positief oordeel over de manier waarop docenten lesgeven. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we hierin geen grote veranderingen.

figuur 5.3: Wat vind je van hoe jouw docenten lesgeven?

Dit jaar is voor het eerst gevraagd wat studenten vinden van de begeleiding tijdens de opleiding. We zien dat iets minder dan de helft van de studenten hier positief over is, en zeventien procent negatief.

17 38 45

41 40

figuur 5.4: Wat vind je van de begeleiding tijdens je opleiding?

In het laatste jaar zien we een stijging van het aandeel studenten dat positief is over hoe de school luistert naar hun mening:

dit aandeel stijgt van 43 procent in 2018 naar 50 procent in 2020. Ook is het aandeel studenten dat hier negatief over is gedaald van 22 procent in 2018 naar zeventien procent in 2020.

figuur 5.5: Wat vind je van hoe je school luistert naar jouw mening?

Dit jaar is voor het eerst gevraagd wat studenten vinden van het nut van de lessen voor hun toekomst. We zien dat bijna de helft (49%) hier positief over is, en achttien procent negatief.

17 35 48

ONDERWIJS EN BEGELEIDING

41 40

figuur 5.6: Wat vind je van het nut van de lessen voor jouw toekomst?

Aan studenten is ook de vraag voorgelegd of zij positief zijn over hoe de school helpt met de keuze tussen verder leren of gaan werken. In 2020 is ongeveer een derde van de studenten hier positief over (32%) en ongeveer een derde negatief (29%).

figuur 5.7: Na je opleiding moet je kiezen: verder leren of gaan werken. Hoe helpt school je bij deze keuze?

Belangrijke verschillen

We zien dat op het totaaloordeel voor onderwijs en begeleiding het grootste aandeel positieve studenten aan vakinstellingen studeert (48%) en het laagste aandeel bij aoc’s (42%). Dit verschil is in de onderliggende vragen ook terug te zien, vooral bij het oordeel over hoe de school de studenten helpt presteren, en de vraag over hoe de docenten lesgeven.

Kijkend naar de verschillende leerwegen zien we dat bbl-studenten vaker positief zijn over hoe hun docenten lesgeven (58%) dan bol-studenten (52%). Verder verschillen hun oordelen niet zo van elkaar.

Binnen het thema onderwijs en begeleiding zijn veel verschillen tussen niveaus gevonden. Hoe hoger het mbo-niveau is, hoe minder positief het totaaloordeel voor onderwijs en begeleiding. Van de entreestudenten geeft 64 procent een positief totaaloordeel, terwijl in niveau 4 maar 42 procent positief is. Omgekeerd is ook te zien dat in de entreeopleiding maar tien procent negatief is op het totaaloordeel, tegenover twintig procent in niveau 4.

18 33 49

PB 42

Dit is ook in alle onderliggende vragen terug te zien: entreestudenten zijn steeds het meest positief en niveau 4-studenten vrijwel altijd het minst. Vooral bij de meningen over de begeleiding van de keuze om verder te leren of te werken zijn de verschillen groot. In de entreeopleidingen oordeelt slechts twaalf procent hierover negatief en 60 procent positief, maar in niveau 4 is 30 procent negatief en 29 procent positief.

Als we kijken naar geslacht is alleen een verschil gevonden in het oordeel over hoe docenten lesgeven. Mannen zijn hierover positiever (57%) dan vrouwen (50%).

5.2. SAMENVATTING

In het algemeen zijn in 2020 iets minder studenten positief over onderwijs en begeleiding vergeleken met 2018. In 2020 is een minderheid (44%) hier uitgesproken positief over, terwijl dit in 2018 nog iets meer dan de helft was. Het aandeel studenten dat positief is over de manier waarop de school naar de mening luistert van studenten is wel met zeven procentpunten gestegen in 2020 ten opzichte van 2018. Studenten aan vakinstellingen zijn over het algemeen het meest positief over verschillende aspecten van onderwijs en begeleiding. Studenten aan aoc’s zijn dat het minst. De studenten aan roc’s zitten hier tussenin. Ook blijkt dat aan entreeopleidingen het grootste deel positief is over aspecten van onderwijs en begeleiding en dat een steeds minder groot deel positief is naarmate het niveau stijgt. Daarmee is aan opleidingen in niveau 4 het grootste aandeel te vinden dat negatief is over onderwijs en begeleiding en het laagste aandeel dat hier positief over is.

ONDERWIJS EN BEGELEIDING

43 PB

5.3. DIT ZEGT JOB

Naast dat er natuurlijk goed onderwijs moet worden gegeven op jouw opleiding, is het ook belangrijk voor een student dat hij of zij goed wordt begeleid op school. Want de lessen kunnen nog zo leuk en goed zijn, als je niet goed wordt begeleid dan kun je soms alsnog tegen problemen aanlopen.

Een opleiding doe je natuurlijk niet zomaar; je wilt er daarna ook iets mee! Je kan erna natuurlijk verder studeren of gaan werken. Het is dan wel belangrijk dat je goed weet wat je opties allemaal zijn. Omdat we willen dat elke mbo-student een weloverwogen keuze kan maken, vinden we Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) heel belangrijk. Verder gaan we in dit thema ook dieper in op het nut van de lessen, want dit hangt ook samen met wat studenten denken in de toekomst te gaan doen met zijn of haar studie.

Naast goede begeleiding, vinden we het als JOB ook van belang dat er wordt geluisterd naar de mening van een student.

Dat is waar onze organisatie helemaal om draait! In dit stuk bekijken we ook of er goed wordt geluisterd naar de mening van studenten, en wat voor (positief!) effect dat heeft.

In document JOB-monitor 2020 (pagina 38-43)