• No results found

Vrije tijd en onderwijs - Basisonderwijs - Algemene afspraken functiebeschrijving en evaluatiereglement gesubsidieerd personeel basisonderwijs - Goedkeuring

De Gemeenteraad,

Gelet op het Gemeentedecreet, artikel 42;

Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, de hoofdstukken Vbis en Vter;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2009 tot goedkeuring van de algemene modellen van functiebeschrijving;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2009 tot goedkeuring van de afspraken en evaluatie;

Overwegende dat binnen de Scholengemeenschap Strand & Polder nieuwe afspraken werden gemaakt omtrent de functiebeschrijvingen en evaluatie van het gesubsidieerd personeel in het gemeentelijk basisonderwijs;

Gelet op het protocol nr. OCSG-SP/2016/01 van 24.02.2016 van het lokaal comité op het niveau van de scholengemeenschap;

Gelet op het verslag van de ABOC d.d. 02.06.2016;

Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen d.d. 15.06.2016 houdende algemene afspraken functiebeschrijving en evaluatiereglement gesubsidieerd personeel basisonderwijs;

Gehoord dhr. Marc De Keyrel, Schepen voor onderwijs, in zijn uiteenzetting: “We hebben de bestaande gemeenteraadsbeslissing van 26.10.2009 om nieuwe afspraken gemaakt voor de functiebeschrijving en evaluatiereglement goed te keuren. Dit geldt voor alle scholen binnen de scholengemeenschap Strand en Polder. We hebben een goedkeuring van het vakbondsoverleg op niveau van de scholengemeenschap en op lokaal niveau van ons gemeentelijk onderwijs.

Het bestaand arbeidsreglement wordt aangepast met enkele kleine wijzigingen. We hebben hier ook de goedkeuring van het vakbondsoverleg op lokaal niveau van het gemeentelijk onderwijs (pa 6 – 15 – 17 – 18 – 23 – 24 – 25 – 27).”;

Met algemene stemmen Besluit:

Artikel 1: De gemeenteraadsbeslissing d.d. 26.10.2009 houdende de afspraken en evaluatie voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke basisschool Diksmuide wordt opgeheven.

Art. 2: Het evaluatiereglement binnen de scholengemeenschap Strand & Polder i.v.m.

functiebeschrijving en evaluatie goed te keuren, als volgt:

Artikel 1 –

§1 De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden aangesteld in een wervingsambt in zijn school.

§2 De gemeentesecretaris wordt aangeduid als tweede evaluator voor alle personeelsleden in wervingsambten.

§3 De gemeentesecretaris wordt aangeduid als de evaluator van de directeur.

Art. 2 -

§1 De tweede evaluator bewaakt het proces, de kwaliteit en waakt over de objectiviteit en eenvormigheid over alle personeelsleden heen.

§2 Het personeelslid en de eerste evaluator kunnen een beroep doen op de tweede evaluator.

Dit kan tijdens het hele evaluatieproces.

Art. 3 -

Voor de evaluatoren wordt in het kader van het voeren van functionerings- en evaluatiegesprekken een opleiding voorzien zodat de evaluator voldoende competent is om met kennis van zaken en op een objectieve en evenwichtige manier een oordeel uit te spreken over het presteren van het personeelslid.

Art. 4 -

§1 Een personeelslid aangesteld in een wervingsambt krijgt een geïndividualiseerde functiebeschrijving vanaf een aanstelling van 104 dagen.

§2 Personeelsleden in een wervingsambt die een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur kunnen verwerven door aangesteld te worden voor een periode van minder dan 104 dagen, krijgen eveneens een geïndividualiseerde functiebeschrijving.

§3 De directeur krijgt vanaf de eerste dag van zijn aanstelling een geïndividualiseerde functiebeschrijving voor dat ambt.

Art. 5 -

§1 Met elk personeelslid in een wervingsambt wordt in samenspraak met de eerste evaluator een geïndividualiseerde functiebeschrijving opgesteld.

Er wordt minimum één functioneringsgesprek per evaluatieperiode gehouden.

§2 De eerste evaluator nodigt het personeelslid schriftelijk of via een mail via Smartschool uit voor een functioneringsgesprek. Hij kondigt dit minimaal 10 werkdagen op voorhand aan.

§3 Het personeelslid kan schriftelijk of via een mail via Smartschool een functioneringsgesprek vragen. Het gesprek gaat door binnen de 10 werkdagen na de vraag. De datum en het tijdstip van het gesprek wordt bepaald door de eerste evaluator.

Van het functioneringsgesprek wordt door de eerste evaluator een verslag opgemaakt conform het model in bijlage. Dit verslag wordt aan het personeelslid ter ondertekening voor kennisneming voorgelegd. Het personeelslid en de tweede evaluator ontvangen onmiddellijk een kopie. Het verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier en in de individuele digitale personeelsmap op Smartschool.

§4 De eerste evaluator houdt de coachingshistoriek bij conform het model in bijlage. Voor de coaching van personeelsleden kan de eerste evaluator o.m. beroep doen op de pedagogische begeleider en de directeur-coördinator van de scholengemeenschap.

Art. 6 -

§1 Aan de geïndividualiseerde functiebeschrijving kunnen schoolspecifieke opdrachten worden toegevoegd.

§2 De inventaris van alle schoolspecifieke opdrachten wordt voor de aanvang van een nieuwe evaluatiecyclus opgelijst na voorafgaand overleg in het algemeen bijzonder overlegcomité.

§3 Schoolspecifieke opdrachten worden na inspraak bij aanvang van een evaluatiecyclus collegiaal verdeeld onder de leden van het team. Dit rekening houdend met het profiel, de interesses en de ervaring van het betrokken personeelslid.

§4 De schoolspecifieke opdracht legt ook de eventuele individuele nascholing vast die het personeelslid wenst te volgen ter verhoging van zijn eigen professionaliteit.

Art. 7 -

§1 Er wordt minimaal één evaluatiegesprek gehouden om de vier schooljaren.

§2 Tijdelijke leerkrachten met een aanstelling van bepaalde duur worden jaarlijks geëvalueerd met uitzondering van hun eerste schooljaar.

§3 Op de vooravond van een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur of vaste benoeming wordt in elk geval een evaluatiegesprek gehouden.

§4 De eerste evaluator bepaalt het tijdstip van het evaluatiegesprek en deelt dit minimaal 10 werkdagen op voorhand per brief of per mail mee.

§5 De eerste evaluator stelt het evaluatieverslag op conform het model in bijlage. Dit verslag wordt aan het personeelslid ter ondertekening voorgelegd. Het personeelslid en de tweede evaluator ontvangen onmiddellijk een kopie. Het evaluatieverslag wordt bewaard in het evaluatiedossier dat beheerd wordt door de eerste evaluator. Een kopie wordt eveneens bewaard in het individueel digitaal personeelsdossier op Smartschool.

Art. 8 -

§1 De leermeesters levensbeschouwelijke vakken worden om de vier jaar geëvalueerd door de eerste evaluator.

§2 De inspecteurs levensbeschouwelijke vakken leveren een vakinhoudelijke bijdrage voor de evaluatie.

§3 De eerste evaluator bepaalt de eindconclusie op basis van een niet-vakinhoudelijk evaluatiegesprek en de eventuele vakinhoudelijke bijdrage van de inspectie levensbeschouwelijke vakken.

§4 Bij onvoldoende kan ontslag enkel met instemming van de bevoegde instantie.

Art. 9 -

Op ieder evaluatieverslag worden de beroepsprocedures vermeld.

Art. 10 -

§1 De eerste evaluator zorgt voor de informatiedoorstroming naar het schoolbestuur en de tweede evaluator.

§2 Een personeelslid heeft steeds inzage in zijn evaluatiedossier.

Art. 3: Een afschrift van deze beslissing voor verdere uitvoering te geven aan mevr. Lieselot Deruyter, Directrice van de gemeentelijke basisschool, en aan het secretariaat van de scholengemeenschap Strand & Polder, Vrijheidsstraat 1 te 8470 Gistel.

19. Vrije tijd en onderwijs - Basisonderwijs - Nieuw arbeidsreglement gesubsidieerd