• No results found

Onderwerp: (Vuurwerk)schade rondom jaarwisseling 2020-2021

Kernboodschap

Ondanks het vuurwerkverbod zijn er ook dit jaar tijdens de jaarwisseling helaas weer vernielingen in de openbare ruimte aangericht. Een eerste inspectieronde laat zien dat de schade ca. € 21.070 bedraagt. Vergeleken met vorig jaar is dit een forse stijging. Wij verwachten gezien de beschikbare middelen, dat de post herstelwerkzaamheden t.g.v.

vandalisme wordt overschreden. Via de Marap’s en Prorap’s informeren wij u over de ontwikkelingen.

Eerdere besluiten

Datum Korte omschrijving eerder genomen besluit (vermeld zo mogelijk het zaaknummer/documentnummer)

Toelichting

Waarover wil je informeren?

Ook dit jaar zijn rondom de jaarwisseling er weer vernielingen aangericht. In totaal zijn ca. 57 gemeentelijke objecten in de openbare ruimte vernield. Dit aantal is lager dan vorig jaar.

Het schadebedrag ligt echter € 4.655 hoger. Dit komt vooral omdat er dit jaar veel meer afvalbakken opgeblazen zijn.

Daarnaast is er een deksel van een pompput opgeblazen.

Alleen al daarvan bedragen de vervangingskosten ca. € 3.000.

Hoewel er rond de jaarwisseling aanzienlijk minder geknald is, heeft het landelijk vuurwerkverbod in Wijchen geen effect gehad op het aantal vernielingen.

Wat is de aanleiding voor deze informatie?

We weten dat er rond de jaarwisseling een verhoogde kans op

vernielingen en ongeregeldheden is. Daarom is er evenals voorgaande jaren ook dit jaar weer een draaiboek opgesteld en zijn er acties uitgezet om schade aan gemeentelijke eigendommen ten gevolge van (vuurwerk) vandalisme zo veel tegen te gaan.

Van de bijna 550 afvalbakken zijn enkele dagen voor de

jaarwisseling op de meest “gevoelige” plekken -meestal locaties zonder sociale controle- ca. 150 binnenbakken verwijderd. De rest is merendeels voorzien van een afsluitklep. Oudejaarsdag viel dit jaar op een donderdag. ’s Middags zijn onze wijkmedewerkers door de gemeente gereden op zoek naar potentiele

brandhaarden. In Wijchen Zuid en in Noord zijn op een aantal plaatsen papier en pallets verwijderd. In opdracht van de

gemeente heeft Dar de diverse kledingcontainers verwijderd c.q.

afgesloten. Desondanks zijn er in Diepvoorde en Elsland toch een

Openbaar Zaaknummer: 57477 aantal brandjes gesticht waarbij o.a. huisraad, een aanhanger, een koelkast en

afvalcontainers in de brand gestoken zijn. Op nieuwjaarsdag hebben onze

wijkmedewerkers de nog smeulende restanten van deze brandjes opgeruimd. Totaal is er door onze wijkmedewerkers ca. 85 uur besteed aan deze preventieve maatregelen.

Wat zijn de gevolgen?

Meteen na de jaarwisseling zijn onze wijkmedewerkers gestart met het inzichtelijk maken van de aangerichte (vuurwerk)vernielingen. Ondanks de

zorgvuldigheid van deze inventarisatie weten we dat er ook later altijd nog zaken worden ontdekt. Met name opgeblazen kolken worden niet meteen ontdekt. Ook wordt er inzicht gegeven in het verloop van de kosten door de jaren heen.

Wat opvalt is dat het landelijke vuurwerkverbod geen gunstig effect op de aangerichte schade heeft gehad. De totale herstel kosten worden nu geraamd op € 21.070.

De kosten van voorbereiding en uitvoering van het vervangen van de materialen (ca. € 2.000) zijn niet betrokken bij de inventarisatie omdat wijkbeheer deze werkzaamheden in eigen beheer uitvoert.

Vuurwerkschade 2020-2021

Totaal zijn er ca. 10 verkeersborden, 31 afvalbakken en 10 straatkolken vernield. Er is bovendien bij de tunnel Veenhof een deksel van een pompput opgeblazen en een

lichtmast bij sportpark Woezik. Aan openbare gebouwen is geen schade veroorzaakt. Niet van de gemeente, zijn er in de wijk Kraaijenberg en aan de Meerdreef drie bushokjes vernield. Langs de Zuiderdreef is er ook een verdeelkast van de KPN opgeblazen. Deze schades zijn voor rekening van de eigenaars.

Vandalisme aan verkeersborden en kolken is lastig te voorkomen. Uit een analyse van de vernielingen blijkt dat er in het buitengebied geen vernielingen zijn geconstateerd. Dat het aantal vernielde verkeersborden dit jaar beduidend lager is dan vorig jaar maar dat daarin tegen het aantal opgeblazen kolken fors hoger is.

Evenals vorig jaar zijn ook dit jaar in het centrumgebied in aantal de meeste vernielingen aangericht. Wat opvalt is dat in Wijchen Noord het schadebedrag ruim 3x hoger is dan vorig jaar. Het grote aantal vernielde afvalbakken, het opgeblazen pompput deksel en de lichtmast zijn daar de oorzaak van.

Omdat we gezien het vuurwerkverbod geen strijdige signalen af wilden geven. Zijn er dit jaar in afwijking van voorgaande jaren in aanloop naar de jaarwisseling geen vuurwerkposters langs de doorgaande wegen opgehangen.

Wel hebben we de afvalbakken grotendeels weer voorzien van afsluitdeksels en bij ca. 150 afvalbakken is ook de binnenbak verwijderd. Desondanks zijn er toch weer 31 bakken opgeblazen cq. vernield. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De afgelopen jaren is het aantal opgeblazen afvalbakken niet zo hoog geweest als dit jaar. Al enkele weken voor de jaarwisseling troffen we opgeblazen bakken aan.

Openbaar Zaaknummer: 57477 Ter voorkoming van het vernielen van kolken en verkeersborden is vrijwel geen andere maatregel dan verwijderen mogelijk. Gezien het grote aantal en uit oogpunt van

verkeersveiligheid is dit geen reële optie.

Voor het herstel van vandalisme in de openbare ruimte is beschikbaar een bedrag van ca. € 18.000. Dit soort schades kan niet worden verhaald via een verzekering. Van het budget vandalisme openbare ruimte worden ook alle overige herstelkosten van

vernielingen en schoonmaakwerkzaamheden betaald. De kosten daaraan verbonden bedragen jaarlijks ca. € 10.000. Duidelijk is dat het beschikbare budget niet volstaat.

In onderstaande tabel ziet u de onkostenverdeling van de rond de jaarwisseling

aangerichte schades per wijk. Ter vergelijk presenteren we ook de bedragen van 2015-2019.

Kostenoverzicht per wijk

Wat opvalt is dat in de wijken centrum en noord het schadebedrag ondanks het feit dat het aantal vernielde objecten nagenoeg gelijk gebleven is toch sterk gestegen is. Ook valt op dat we in het buitengebied dit jaar geen vernielingen hebben vastgesteld.

De verwachting is dat evenals in 2020 de post vandalisme vanwege het

vuurwerkvandalisme ook dit jaar weer overschreden wordt. In de 1e Prorap 2021 wordt de exacte hoogte van de overschrijding gemeld.

Communicatie

Via (social)media en op onze website besteden we aandacht aan deze jaarlijks terugkerende problematiek. Afgelopen jaarwisseling mocht er voor het eerst geen vuurwerk worden afgeschoten. Desondanks zijn er toch vernielingen aangericht. De discussie over een mogelijk vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling moet nog worden gevoerd. De ervaring van afgelopen jaarwisseling laat echter zien dat de maatregelen die we treffen ook komende jaarwisseling nodig zijn. Via onze infoborden langs de doorgaande wegen, de Wegwijs en ook social Media vragen hier dan aandacht voor.

Uitvoering of vervolgstappen

Van de schades is al aangifte gedaan. Veel van de vernielde objecten zijn al vervangen.

De komende weken gaan we daar mee door.

Geheimhouding:

nvt Nee

Wijk Schade 2020 Schade 2019 Schade 2018 Schade 2017 Schade 2016 Schade 2015

Noord € 9.460 € 2.440 € 3.380 € 5.615 € 8.260 € 9.715 Zuid € 4.124 € 5.703 € 2.480 € 2.830 € 9.320 € 7.100 Centrum € 7.486 € 6.170 € 4.380 € 4.260 € 5.040 € 6.021 Buitengebied € - € 2.102 € 4.340 € 2.750 € 3.390 € 5.954 Totaal € 21.070 € 16.415 € 14.580 € 15.455 € 26.010 € 28.790

Schadebedrag per wijk

9 23689 Stand van zaken implementatie Omgevingswet 1 Dossier 2189 voorblad.pdf

Commissievergadering Wijchen

Dossiernummer 2189

Extern Zaak ID Z/18/023689

Vertrouwelijk Nee

Vergaderdatum 11 februari 2021

Agendapunt 9

Omschrijving 23689 Stand van zaken implementatie Omgevingswet Organisatieonderdeel domein Bestuur, Strategie en Projecten - team

Strategische projecten en advies

Eigenaar Claassen, Bob

Soort nota Beslisnota

Programma/Paragraaf P8 Wonen en bouwen Portefeuillehouder(s) Wijchen Gerrits, G.W.R. (Geert) Telefoonnummer steller

E-mail adres steller b.claassen@drutenwijchen.nl

Bijlagen

Beslisnota Omgevingswet voor de gemeenteraad Wijchen.pdf

Geagendeerd Vergaderdatum

Stukken gemeenteraad Wijchen 5 januari 2021 Raad Informatiebijeenkomst

openbaar Wijchen

4 februari 2021

Commissievergadering Wijchen 11 februari 2021 Raad openbaar Wijchen 25 februari 2021

Voorgesteld besluit De gemeenteraad besluit:

1. het ambitieniveau voor de Omgevingswet voor de invoering per 1-1-2022 vast te stellen;

2. kennis te nemen van de besluiten die separaat aan de raad worden aangeboden.

Besluit

De commissie adviseert de beslisnota als bespreekstuk voor de raadsvergadering te agenderen. Er worden amendementen overwogen door Wijchen Lokaal, Kernachtig Wijchen en PvdA; in fractieberaad zal worden besloten over het al dan niet indienen van

amendementen.

1 Beslisnota Omgevingswet voor de gemeenteraad Wijchen.pdf

Openbaar Zaaknummer: Z/18/023689

Beslisnota voor de Gemeenteraad