• No results found

De nieuwe Wet Inburgering treedt met ingang van 1 januari 2022 in werking. De gemeenteraad geeft middels de voorgestelde uitgangspunten aan wat zij belangrijk vindt bij de lokale uitvoering van de

nieuwe Wet inburgering.

Eerdere besluiten

Datum Korte omschrijving eerder genomen besluit (vermeld zo mogelijk het zaaknummer/documentnummer)

17-12-2020 Z/20/049545 Informatienota nieuwe Wet Inburgering Gewenst resultaat

De nieuwe Wet Inburgering treedt in werking per 1 januari 2022. De resultaten en de opgedane ervaring en kennis in Klaar voor de Start vormen een goede basis voor de uitvoering van de nieuwe wet per 1 januari 2022. De volgende uitgangspunten worden nader geduid:

1. De gemeenteraad stelt de kaders vast 2. De mens staat centraal

3. Lokaal wat kan, regionaal wat moet

4. De nieuwe Wet Inburgering en de Participatiewet lopen samen op 5. Het budget voor de nieuwe Wet Inburgering is leidend

6. Voldoende goedgekwalificeerde klantmangers en ondersteuning is een voorwaarde

Argumenten

1.1 De gemeentelijke regierol in nieuwe Wet Inburgering vraagt vooraf om uitgangspunten vast te stellen

In 2018 is de Wet inburgering 2013 geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de

uitgangspunten van de huidige wet onvoldoende aansluiten bij de leefwereld en de mogelijkheden van de nieuwkomers. Net als alle gemeenten in Nederland krijgt de gemeente Wijchen de regie op de nieuwe Wet inburgering. Het doel van het

Openbaar Zaaknummer: 51679 nieuwe inburgeringsstelsel is dat statushouders snel en volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. (Betaald) werk en participatie spelen daarin een centrale rol.

Door de regierol bij de gemeente te leggen zijn wij in staat om op basis van uitgangspunten, een betere en slimmere verbinding leggen tussen de inburgering en de andere wettelijke taken in het sociaal domein. Veel nieuwkomers maken gebruik van een of meerdere voorzieningen binnen de gehele sociale kolom.

1.2/2.1Klaar voor de Start sluit aan op de uitgangspunten van de nieuwe Wet Inburgering

Bureau RadarAdvies uit Amsterdam heeft in het evaluatierapport aangegeven dat Klaar voor de Start in de gemeenten Wijchen en Druten goed aansluit op de uitgangspunten van de nieuwe Wet Inburgering. De bouwstenen van de aanpak zijn goed te gebruiken om de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering gestalte te geven. De opgedane kennis, de bouw en de ervaring die we hebben opgedaan met Klaar voor de Start, gaan niet verloren.

De beleidsaanbevelingen uit het evaluatierapport en de uitgangspunten nieuwe Wet Inburgering werken we uit. Voor de behandeling van de Perspectiefnota 2021 leggen we de uitwerking ter besluitvorming aan u voor.

1.3 De lokale uitvoering van (een deel van) de nieuwe Wet inburgering bevordert inburgering van kandidaten

Het onderzoek over Klaar voor de Start van RadarAdvies presenteert de volgende bevindingen:

 In vergelijking met de aanpak van vóór Klaar voor de Start, wordt door kandidaten aangegeven dat door de intensieve aanpak ze de Nederlandse taal sneller leren.

 Het leren in groepsverband wordt als prettig ervaren. Wel wordt aangeven dat de verschillen in de groepen groot zijn qua achtergrond en

leervaardigheden. Maatwerk wordt derhalve belangrijk gevonden.

 De leerlocatie in de gemeente waar de kandidaat woonachtig is wordt als belangrijk ervaren voor het opdoen van meer contacten en de

bereikbaarheid.

 Er wordt actief gezocht met de kandidaten naar vrijwilligerswerk en betaald werk.

 De trainingen die naast de Nederlandse taal worden gegeven, zoals samenwerken en communiceren en op stap naar werk, worden door de kandidaten als zinvol ervaren. Er is veel contact onder de kandidaten. Zo is er een appgroep waarin veel tussen de kandidaten en de coördinator wordt gecommuniceerd.

 Als gevolg van deze aanpak is de participatie in de Nederlandse

samenleving ook op andere leefdomeinen dan werk versterkt, zoals school, zorg en sport.

Tegenargumenten en risico’s

1.1 Tot uiterlijk 1 maart 2021 kan Wijchen aansluiten bij de regio

Indien Wijchen besluit de nieuwe Wet inburgering in regionaal verband uit te voeren, heeft het de uitdrukkelijke voorkeur dat het besluit voor 1 maart 2021 genomen wordt. Tot 1 maart 2021 is aansluiting en verregaande samenwerking met de regiogemeenten nog mogelijk.

De komende maanden werken we de uitgangspunten van de nieuwe Wet Inburgering in samenhang met Klaar voor de Start uit. We lopen een risico als latere besluitvorming leidt tot stopzetten van de integratie van de nieuwe Wet

Openbaar Zaaknummer: 51679 Inburgering met Klaar voor de Start. Regionale voorbereiding van de nieuwe Wet Inburgering is dan in een ver gevorderd stadium beland. Het risico bestaat dat we de beleidsvoorbereiding en de uitvoering van nieuwe Wet Inburgering alleen ter hand moeten nemen.

Financiële gevolgen

De uitgangspunten van de nieuwe Wet Inburgering werken wij in samenhang met de aanbevelingen rond Klaar voor de Start de komende maanden uit. Voorafgaan aan de behandeling van de Perspectiefnota 2021 in uw raad (juli 2021) bieden wij de uitwerking van de nieuwe Wet Inburgering in relatie tot Klaar voor de Start ter besluitvorming aan u aan. De (structurele) inbedding van Klaar voor de Start nemen wij uiteindelijk mee in de perspectiefnota 2021.

Communicatie Niet van toepassing

Uitvoering of Vervolgstappen

 Februari 2021: voorbereiding besluitvorming van de uitgangspunten lokale uitvoering nieuwe Wet inburgering en Klaar voor de Start.

 Februari 2021 – juni 2021: uitwerken uitgangspunten nieuwe Wet Inburgering en aanbevelingen Klaar voor de Start

 Juli 2021: besluitvorming Perspectiefnota 2021 nieuwe Wet Inburgering en Klaar voor de Start

 Augustus 2021-december 2021: implementatie nieuwe Wet inburgering en integratie nieuwe Wet inburgering in Klaar voor de Start

 1 januari 2022: Start nieuwe Wet inburgering.

Geheimhouding: Nee

Niet van toepassing Voorstel

Advies

Inge van der Knaap

1 Nota uitgangspunten nieuwe Wet Inburgering

Uitgangspunten nieuwe Wet Inburgering