• No results found

Ondergetekende, verantwoordelijke onderzoeker/student, verklaart dat de hierboven genoemde

persoon na afloop van bovenvermelde studie(s) schriftelijk (en indien gewenst, mondeling) zal worden geïnformeerd.

Achternaam en voorletters:

Handtekening:

37

Bijlage 8. Informed consent Ergotherapeuten

Informatie en toestemming formulier deelname onderzoek

Vanuit de stichting ETP-Net is de vraag of er een blended e-health interventie ontwikkeld kan worden, ter ondersteuning van de ergotherapie behandeling voor cliënten met depressieve en/of bipolaire klachten met als therapiedoel het hervatten of behouden van werk.

Interventies zijn methodes waarop behandelingen kunnen worden vormgegeven. Blended e-health interventies zijn interventies die door middel van internet- en/ of communicatietechnologieën ingezet worden, ter ondersteuning van de reguliere therapie behandeling.

In het kader van het afstuderen zullen Aleida Nolles, Lennart Woortman en Rosanna van Rooden (vierdejaars studenten aan de Hogeschool van Amsterdam, domein gezondheid) een stap maken in de ontwikkeling van deze interventie. De volgende onderzoeksvraag hanteren zij in het kader van de afstudeeropdracht:

Waar moet een ergotherapeutische blended e-health interventie aan voldoen, voor het behandelen van cliënten met bipolaire en/of depressieve klachten bij het hervatten of behouden van werk? In de komende weken zullen de studenten de effectieve interventies voor cliënten met een depressie onderzoeken en specifiek op het hervatten van werk, de meest voorkomende e-health interventies en de belemmerende en bevorderende factoren van cliënten met een depressie.

Deze aspecten zijn van belang voor de ontwikkeling en vormgeving van een e-health interventie. Deze bovenstaande aspecten zullen door middel van een literatuurstudie uitgezocht worden.

Daarnaast vinden de studenten het belangrijk om te weten hoe de ergotherapeuten in de praktijk over dit onderwerp denken. Dit afstudeerproject is een vervolg op het afstudeerproject dat is uitgevoerd door 2 ergotherapiestudenten (Zulauf, 2014 en Vlaar, 2014). Deze studenten hebben onderzocht in welke mate de ergotherapeuten gebruikmaken van e-health en op welke manier zij dit momenteel vormgeven. Met deze opdracht wil de projectgroep specifieker ingaan op de interventies die momenteel worden toegepast en welke behoefte er is om ondersteund te worden door e-health. Daarnaast wordt onderzocht welke ideeën en wensen de ergotherapeuten hierbij hebben.

Hiervoor zullen interviews afgenomen worden met ergotherapeuten van Roads en indien nodig en relevant vanuit stichting ETP-net.

De interviews met de ergotherapeuten:

 Vinden bij voorkeur plaats in kalenderweek 12 of 13.  Worden mondeling door twee studenten afgenomen.  Vinden plaats op de werkplek van de ergotherapeut.  Duren maximaal 30 minuten.

 Worden met behulp van een dictafoon opgenomen.

De resultaten uit de interviews zullen worden verwerkt en alleen voor deze afstudeeropdracht gebruikt worden. Met de informatie vanuit de literatuurstudies zullen deze resultaten samengevoegd worden, waarna een opzet gemaakt wordt voor een blended e-health interventie.

38

Gestelde conclusies zullen tussentijds teruggekoppeld worden naar de ergotherapeuten en worden besproken samen met de projectgroep.

Aan de hand van de uiteindelijke resultaten zal een adviesrapport voor Stichting ETP-Net opgesteld worden.

Alle data die door de studenten verzameld worden, zullen volledig anoniem verwerkt worden. De geluidsopnames zullen na gebruik vernietigd worden.

Als er vragen zijn kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de projectgroep. De contactgegevens zijn:

Naam Lennart Woortman

E- mail

Telefoonnummer:

__________________________________________________________________________________

Toestemmingsverklaring

Ik heb bovenstaande informatie gelezen en stem ermee in deel te nemen aan dit onderzoek. Ik begrijp dat mijn deelname op vrijwillige basis plaatsvindt. Ik begrijp ook dat ik op elk moment kan beslissen mijn deelname stop te zetten, indien ik overlast of ongemak ondervind, zonder dat ik daarvoor een reden behoef op te geven.

Achternaam en voorletters:

Handtekening:

Datum:

___________________________________________________________________________

Ondergetekende, verantwoordelijke onderzoeker/student, verklaart dat de hierboven genoemde persoon na afloop van bovenvermelde studie(s) schriftelijk (en indien gewenst, mondeling) zal worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Achternaam en voorletters:

Handtekening:

39

Bijlage 9: Resultaten terugkoppeling

Vraag Antwoord ergotherapeuten Antwoord cliënten

Vindt u dat er rekening gehouden is met uw mening, ervaringen of ideeën in de ontwikkeling van de producten? Zo ja, op welke manier? Zo niet, hoe had u dit graag gezien?

Eén ergotherapeut geeft aan dat dit lastig is aan te geven, aangezien het gesprek een tijdje geleden is.

De andere ergotherapeut geeft aan dat dit zeker het geval is. De projectgroep heeft het anders aangepakt of andere keuzes gemaakt dat zij zou doen. Maar door goede onderbouwing was dit prima.

Eén cliënt heeft aangegeven zijn/ haar ideeën hier wel in terug te vinden.

Wat vindt u van de onderwerpen (analyse van e- mails, e-mails opstellen, verwachtingsmanagement, coachcontract en "Do's & Don'ts") die verwerkt zijn in de handleiding voor de ergotherapeuten? Heeft u nog aanvullingen?

Beide ergotherapeuten geven aan dit goed is.

N.v.t.

Wat is uw indruk van de nieuw vormgegeven documenten? Denk hierbij aan leesbaarheid, overzichtelijkheid,

professionaliteit, lengte enzovoorts.

Eén ergotherapeut is zeer positief om hier vaste documenten voor te krijgen. Leesbaarheid en dergelijke zijn goed. Wel vraagt hij/ zij zich af hoe een leeg document er dan uitziet, om ervoor te zorgen dat iedereen de documenten ook op dezelfde manier gebruikt moet het lege document daar ook duidelijke instructies in geven. Door opmaak en structuur gelijk te houden wordt cliënten overdragen makkelijker en overzichtelijker.

De andere ergotherapeut geeft aan zeer positief te zijn over de vormgeving en de lay- out.

Eén cliënt vindt de nieuwe documenten uitnodigend en overzichtelijker om te lezen (heeft daarbij aangegeven niet naar de details te hebben gekeken)

Wat is uw indruk van het fil pje I had a la k dog, his a e as Depressio ? )ou u dit filmpje aanraden aan

Eén ergotherapeut heeft aangegeven het een interessant filmpje te vinden en zou het filmpje zeker

Eén cliënt heeft aangegeven dit een leuk filmpje te vinden en naar zijn/haar ervaring geeft het goed weer wat er kan

40 anderen om bijvoorbeeld meer

inzicht te laten krijgen in wat depressie is?

aanraden als er een Nederlandse versie van gemaakt wordt. Veel cliënten en omgeving kunnen niet goed genoeg Engels om alles te begrijpen.

De andere ergotherapeut geeft aan dat ze graag een Nederlandse, Marokkaanse en Turkse versie zou willen van het filmpje.

gebeuren als je in een depressie zit. De beeldspraak met de hond vindt hij/zij knap weergegeven. Als tip heeft deze cliënt aangegeven, voor iemand die al wat langer in een depressie zit en al wat behandeling met weinig resultaat achter de rug heeft, zou het tweede deel wat te

gemakkelijk en

ongeloofwaardig kunnen overkomen.

Wat is uw indruk over de kennisclip die u zojuist gezien heeft? Wat vindt u van deze manier van informatie delen? Heeft u nog informatie gemist?

Eén ergotherapeut heeft aangegeven de online presentatie goed kort en krachtig te vinden. Slim om het zo te doen in plaats van een bijeenkomst te organiseren. En mist meer uitleg over de functies binnen CoachCampus, hij/ zij had graag gezien hoe andere opties (zoals doelstellingen) eruit zien.

De andere ergotherapeut geeft aan dat ze moet wennen aan deze manier, maar vindt het wel handig.

Eén cliënt lijkt het handig om kennis op deze manier te delen. Misschien tekst en beeld meer aanvullend aan elkaar laten zijn. Nu zijn beeld en woord bijna geheel hetzelfde.

Heeft u nog overige op/aanmerkingen?

Eén ergotherapeut heeft aangegeven dat het oude Roadslogo is gebruikt in de nieuwe documenten en er sinds een paar maanden een nieuw logo is.

De andere ergotherapeut geeft aan zeer tevreden te zijn met het eindresultaat.

Eén cliënt lijkt het in sommige gevallen goed om e-coaching vooraf te laten gaan door 1 of

2 fysieke

contacten/gesprekken zodat je bij het verdere verloop van de coaching elkaar goed kent.