• No results found

Omgevingsdienst regio Utrecht (ODrU) Vestigingsplaats: Utrecht

In document Begroting 2019-2022 (pagina 130-134)

Gemeenschappelijke regelingen

6. Omgevingsdienst regio Utrecht (ODrU) Vestigingsplaats: Utrecht

Doel en openbaar belang dat wordt behartigd:

Het op een doelmatige, kwalitatief goede, efficiënte en controleerbare manier uitvoeren van de door de deelnemende gemeenten opgedragen adviserende en uitvoerende taken op het gebied van de omgeving, milieu en duurzaamheid in de ruimste zin. Deze samenwerking levert betere garanties voor de kwaliteit van uitvoering, financiële schaalvoordelen en robuustheid.

Deelnemende partijen:

De gemeenten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist.

Bestuurlijk Belang:

Vertegenwoordiging Algemeen bestuur: G.F. Naafs (onafhankelijk voorzitter), R. Jorg (lid) Vertegenwoordiging Dagelijks bestuur: G.F. Naafs (onafhankelijk voorzitter)

Financieel Belang:

Het belang van de gemeente wordt vertaald naar de omvang van taken/uren die wij gegarandeerd afnemen. Aan dit belang zijn ook andere zaken gerelateerd zoals afrekening bij tekorten of overschotten op de GR (naar rato van opdrachtenportefeuille of als AB anders bepaalt). De gemeente garandeert een jaarlijkse afname van 10.178 uur. In 2019 komen hier extra taken/uren voor externe veiligheid en asbesttoezicht bij, die worden gedekt uit de incidentele bijdrage. We hebben voor 2019 een bedrag van € 981.000 begroot.

Risico’s:

Eind 2017 is de geactualiseerde notitie weerstandsvermogen door de ODRU vastgesteld. Het weerstandsvermogen is bedoeld om financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Het weerstandsvermogen is nog niet op het minimale niveau.

In 2021 wordt de Omgevingswet ingevoerd. De Omgevingswet heeft gevolgen voor taken, verantwoordelijkheden en rolopvattingen van alle bij de fysieke leefomgeving betrokken partijen. Er is nog geen inzicht in de kosten die de implementatie van de Omgevingswet met zich meebrengt.

De omvang van de extra taken op het gebied van externe veiligheid en asbesttoezicht is nog niet volledig inzichtelijk. Hierdoor is op dit moment nog niet duidelijk of deze taken vanaf 2020 structureel voor een verhoging van de gegarandeerde uren zorgen.

Ontwikkelingen:

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit brengt een intensivering ten aanzien van toezicht en handhaving op asbestverwijdering met zich mee.

Een belangrijke wettelijke ontwikkeling is de invoering van de Omgevingswet die naar verwachting in 2021 in werking treedt. Verder worden de energiehandhavingstaken in het kader van het SER-energieakkoord en de Europese Energie Efficiency Directive (EED) geïntensiveerd. Dit zijn taken die de ODRU voor ons uitvoert.

3.7 PARAGRAAF VERBONDEN PARTIJEN | 130

3.7 PARAGRAAF VERBONDEN PARTIJEN | 131 7. Regionale ICT Dienst Utrecht (RID)

Vestigingsplaats: Doorn

Doel en openbaar belang dat wordt behartigd:

Het is voor een goede publieke dienstverlening aan onze inwoners noodzakelijk dat wij kunnen vertrouwen op onze ICT-infrastructuur. Deze ICT-infrastructuur wordt beschouwd als een strategisch bedrijfsmiddel. Zonder dit bedrijfsmiddel is het niet goed mogelijk te voldoen aan de eisen die worden gesteld op het gebied van dienstverlening, informatievoorziening en informatieveiligheid.

De RID ondersteunt dit door het beheren en ondersteunen van de deelnemende partijen met een betrouwbare ICT omgeving, zodat deze hun dienstverlening en informatievoorziening adequaat kunnen vervullen.

Deelnemende partijen:

De gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Soest en Wijk bij Duurstede, evenals de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn en Heuvelrug te Zeist.

Bestuurlijk Belang:

Elke gemeente wijst een lid van het college aan als lid van het Algemeen bestuur.

Vertegenwoordiging Algemeen bestuur: de heer R. Jorg (lid) Voorzitter Algemeen Bestuur: de heer G.F. Naafs

Financieel Belang:

Het belang (deelnemersbijdrage) dat de gemeente in de verbonden partij heeft, is gebaseerd op de dienstverleningsovereenkomst (DVO) en de daaraan gerelateerde verdeelsleutel.

In 2017 zijn de DVO en bijbehorende verdeelsleutel herijkt en op 27 november 2017 door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Deze verdeelsleutel is gebaseerd op het aantal afgenomen accounts en het serverbeslag per 1 januari 2018. Met deze verdeelsleutel wordt jaarlijks de deelnemersbijdrage bepaald.

Risico’s:

De RID levert een uniform pakket van producten en diensten aan zijn klantorganisaties.

Een risico is dat de RID niet in staat blijkt te zijn om het niveau van dienstverlening, zoals afgesproken in het DVO 2017, te realiseren. Dit heeft dan directe consequenties voor de kwaliteit van de reguliere dienstverlening.

Ontwikkelingen:

In de Kadernota 2019-2022 is geschetst hoe de RID zich gaat ontwikkelen als serviceprovider, wat deze nieuwe richting betekent, wat de RID hiermee wil bereiken en wat het de deelnemende partijen oplevert.

Uit deze Kadernota blijkt dat voor deze doorontwikkeling van de RID naar een “flexibele en servicegerichte leverancier van informatiseringsoplossingen voor de deelnemers (serviceprovider), een extra financiële impuls nodig is. De begrotingen 2019-2022 van de RID moeten derhalve worden verhoogd, hetgeen financiële gevolgen heeft voor de hoogte van de deelnemersbijdragen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de periode 2019-2022.

Dit betekent voor de jaren 2019-2022 een verhoging van de deelnemersbijdragen van:

2019 2020 2021 2022

360.000 344.000 264.000 221.000

De deelnemersbijdragen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bedragen door deze verhogingen:

2019 2020 2021 2022

1.634.000 1.618.000 1.538.000 1.495.000

De gemeenteraad heeft in juni 2018 met deze verhogingen ingestemd.

3.7 PARAGRAAF VERBONDEN PARTIJEN | 132

3.7 PARAGRAAF VERBONDEN PARTIJEN | 133 8. Belastingsamenwerking gemeenten hoogheemraadschap Utrecht (BghU)

Vestigingsplaats: Utrecht.

Doel en openbaar belang dat wordt behartigd:

De BghU verzorgt de uitvoering van de wet Waardering Onroerende Zaken en heft en int belastingen, heffingen en leges namens haar deelnemers. De BghU is een publieke, uitvoerende en dienstverlenende organisatie die op basis van maatschappelijk algemeen aanvaarde bedrijfseconomische principes wordt geleid. Deze gespecialiseerde dienstverlening draagt bij aan een goede verhouding tussen de kwaliteit en de kosten van de dienstverlening.

Deelnemende partijen:

De gemeenten Utrecht, De Bilt, Houten, Nieuwegein, Zeist, Bunnik, Lopik, Utrechtse Heuvelrug en Het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Bestuurlijk belang:

Elke gemeente/waterschap wijst een lid van het college aan als lid van het Algemeen Bestuur.

Vertegenwoordiging Algemeen Bestuur: G. Boonzaaijer (lid).

Financieel Belang:

De deelnemersbijdrage wordt bepaald op basis van het aantal op te leggen aanslagregels. Voor 2019 ramen wij een bijdrage van € 654.000.

Risico’s:

De BghU houdt in haar begroting rekening met een weerstandscapaciteit van € 481.250 (eigen vermogen, met inbegrip van “onvoorzien”), om mogelijke risico’s op te vangen. Uit de conform de risicoparagraaf geïdentificeerde risico’s € 475.000 (en beheersmaatregelen) die van materiële betekenis zijn in relatie tot de financiële positie concludeert BghU dat het weerstandsvermogen voldoende groot is om mogelijke risico’s op te vangen.

Ontwikkelingen:

De BghU streeft er primair naar om de gewenste kwaliteit van dienstverlening voor de huidige deelnemers te verbeteren en te borgen. Daarnaast biedt de toenemende samenhang tussen de verschillende basisregistraties als WOZ (waardering onroerende zaken), BAG (adressen en gebouwen) en BGT (grootschalige topografie) kansen om de samenwerking met de deelnemers verder te intensiveren. Dit levert naast aanvullende efficiency voordelen ook een kwaliteitsimpuls voor de data op. Uitbreiding met andere deelnemers is met name interessant indien deze gemeente geheel of gedeeltelijk ligt binnen het verzorgingsgebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Gemeenschappelijke regelingen in liquidatie

9. Gasdistributie Zeist en Omstreken (GZO) in liquidatie

In document Begroting 2019-2022 (pagina 130-134)