• No results found

2 april

DWS B2 – Rijnsburgseboys B1 (1-3)

Er valt eigenlijk niet veel te zeggen over de wedstrijd en het gebruik van

scheldwoorden daar in. Af en toe roepen mensen iets tegen zichzelf, en af en toe hoor je ook van de zijlijn het publiek een uitlating hebben, maar veel verder dan ‘shit’ of ‘kut’ komt het niet.

Zodra iemand boos was werd deze meteen door zijn teamgenoten aangesproken op zijn gedrag en gedachten, zodat de teams positief bleven. Uiteraard kwam dit vaker voor bij DWS dan bij de Rijnsburgseboys, aangezien zij verloren.

2 april

Tos Actief MC1 – Meteoor MC1 (1-2)

In deze wedstrijd werd best een boel gescholden. In de eerst helft bleef het vrij rustig, wat waarschijnlijk kwam omdat er slechts één maal gescoord was. In de tweede helft regende het overtredingen en dode-spel momenten, waardoor er steeds meer

frustraties en irritaties ontstonden. De scheidsrechter is door beide teams

uitgescholden, maar het bleef wel bij het werk van individuen. Er leek geen duidelijk sprake van gezamenlijke verbale agressie. Wel zag ik het tegenovergestelde: een meisje zei tegen haar teamgenoot toen zij werd uitgescholden ‘niet in meegaan, zo zijn wij niet’.

3 april

Jos Watergraafsmeer A1 – V.V. Wherevogels A1 (3-1)

Dit was een vooral fanatieke wedstrijd. Er werd wel veel gescholden, maar dit gebeurde meestal door dezelfde personen. De trainer van de Wherevogels heeft meerdere malen geroepen dat iedereen zich moet gedragen, en dat ze anders van het veld af moeten. Uiteindelijk heeft hij ook de speler met de grootste mond

gewisseld, maar of dit te maken had met zijn taalgebruik is uiteraard niet duidelijk.

Wel werd het toen duidelijk meteen wat rustiger. Ook de rest van de spelers gingen zich minder opwinden en er ontstonden minder spelonderbrekingen. Of dit allemaal

50 met de wissel te maken heeft durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er wel op.

9 april

AFC MC1 – Zwanenburg MC2 (2-5)

Fysiek was dit wel een erg heftige wedstrijd, maar verbaal heb ik daar eigenlijk niet van terug kunnen zien. Er werd een paar keer geschopt, er is zelfs een rode kaart uitgedeeld aan AFC MC1, en deze speler schelde dan ook wel, maar dit was op de scheidsrechter. Deze speelster werd snel door enkele teamgenoten van het veld begeleid. Hierdoor werd verdere confrontatie voorkomen en kon het spel vreedzaam verder gaan.

Er is niet veel gescholden in totaal. Na de wedstrijd ging het team nog naar de kantine, waar ik daarom ook heen was gegaan. Hier werd nog kort even nagepraat over de wedstrijd, en toen werd wel gescholden. De scheidsrechter was een ‘lul’ en die verdedigster van de tegenpartij was een ‘hoer’, maar hier werd verder niet uitgebreid op ingegaan en werd alleen maar even kort benoemd.

17 april

AFC TABA B3 – Geuzenmeer B3 (3-0)

Dit was een erg felle wedstrijd met veel gezeik, overtredingen, en gevloek. Een speler van Geuzenmeer noemde het elftal van AFC Taba ‘een stelletje homo’s’. Hierdoor ontstond ruzie; alle spelers kwamen samen op de plek waar het akkefietje was ontstaan en er werd wat heen en weer gescholden, een klein beetje geduwd, maar de wedstrijd kon hierna toch verder gaan. Wat hierop volgde was opmerkelijk: een enkele speler van Taba gingen zijn eigen teamgenoten uitmaken voor ‘homo’, maar dan op een vriendschappelijke manier. Hiermee treiterde hij het elftal van Geuzenmeer juist. Zijn eigen teamgenoten reageerden hier lacherig op. Op een gegeven moment zei de scheids dat deze jongen hiermee moest stoppen, en dit gebeurde, na enig tegengesputter, dan ook.

51 Na de wedstrijd bleef het opmerkelijk stil. Het is duidelijk dat de jongens van beide teams geen vrienden zijn geworden, aangezien ze strak langs elkaar heen liepen en elkaar niet aankeken, maar meer gescholden werd er niet.

17 april

De Meer C3 – SDW C1 (2-11)

Er werd bijna net zo veel gescholden als dat er werd gescoord deze wedstrijd. De eerste doelpunten vielen zonder veel poespas, maar naarmate de wedstrijd langer duurde werd er steeds meer en vooral ook heftiger gescholden. Aan het einde van de wedstrijd was geen enkel scheldwoord meer taboe. Er werd veel gescholden met kanker, homo, flikker, tyfus et cetera. Waarschijnlijk was dit ook een gevolg van het feit dat er weinig publiek langs de zijlijn stond. Beide teams waren bezig met het schelden, maar opvallend was wel dat het duidelijk in teamverband gebeurde. De keeper van De Meer werd bijvoorbeeld niet uitgescholden, ook al heeft hij elf maal de bal in zijn doel laten komen.

1 mei

De Meer A1 – Abcoude A1 (3-2)

Dit was een vrij heftige wedstrijd. Er werd veel over en weer gescholden, maar vooral ook binnen het team. Er werd veel gesproken over een ‘klotepass’, ‘kutbal’,

‘kloteveld’ en ga maar door. Opvallend is wel dat vrijwel al het gescheld gericht is op materialen, en niet op personen. Ook binnen het team schelden ze niet op elkaar.

1 mei

Taba C1 – Buitenveldert C1

Eerste helf van de wedstrijd wordt er weinig gescholden. Bij de 0-1 wordt er ook totaal niet gescholden. De 0-2 wekt al meer ergernis, er zijn nu wel de kleine

scheldwoorden zoals ‘kut’, ‘fuck’ en dergelijke te horen. In de 2e helft ontstaan er veel

52 hun frustraties te uiten tegenover de scheidsrechter. Er komen echter geen

scheldwoorden aan te pas.

Uiteindelijk wordt het 0-5 en na de wedstrijd wordt er wel ene hoop gescholden. Ik ben op een bankje, tussen de kleedkamer en de uitgang van het voetbalterrein, gaan zitten zodat ik alles kan volgen. Ze schelden samen op de tegenpartij; verschillende spelers worden uitgescholden (waar ze niet bij zijn). De jongens van AFC Taba vallen elkaar bij, en zo gaat het van kwaad naar erger. Op het moment dat

Buitenveldert echter de kleedkamer verlaat (en dus in de buurt van de spelers van AFC Taba kom)t, houdt het gescheld op. Het was blijkbaar niet bedoelt voor de oren van Buitenveldert, alleen voor hun eigen oren.